benimde akliam o geliyor, ben ic anadoludan gelme oldugum icin dislaniyor olabilme ihtimali varmi aceba
Ben karadenizliyim, eşim iç anadolulu... dışlanma olacağını sanmam... bence bilmiyorlardır. iç anadolu adetlerinde erkeğin masrafı çok bence, yapacakları daha fazla... gelinlerde elişi çeyiz ağır oluyor, maddi harcamalar hep erkekte(gözlemlerime göre)... karadenizde daha denk oluyor harcamalar.
kurban kesme olayını ben de ilk defa eşimin memleketinde duydum, bizim akrabalarda da bilinmez, bayram ziyaretinde geline hediye verilir(maddiyat iyiyse bilezik takılır mesela)...
evlenmeden önce; bize ne bayram ziyaretine geldiler, ne bir bayram hediyesi, ne de kurban kesme olayı oldu(öyle niyetleri olsaydı da ben kestirmezdim).
Erkek tarafının yaptığı jestleri, hediyeleri ya eşimin çevresinde gördüm ya da kk dan öğrendim. bana hiçbiri yapılmadığı için cahil kaldım

kendi adetlerine göre, kız tarafının yapacağı herşeyi yaptırdılar bana, saf gibi yaptım ben de... bekarken kk ile tanışsaydım keşke

düğün alışverişine çıkalım diye tutturdu kayınvalidem, tüm alışverişler eşimin karttan çekildi, evlendikten sonra beraber ödedik herşeyi. iyi ki fazla birşey aldırmamışım...

düğündeki bileziklerim haricinde bir tek mendillerini bilmiyorum, düğünümüzü de kendimiz yaptık... eşim tek erkek çocukları bir de...
memleketi yazdın mı bilmiyorum, eşimle hemşehri olabilirsiniz...
eşim kendi memleketinden aynı şekilde evlenseydi kızın ailesi topa koyardı, hem eşimi, hem kayınvalidemi... adetlere göre, yapması gerekeni yapmıyor ama herşeyi istiyor.
bazı yerlerin adetleri fazla oluyor, bazıları bu adetleri önemsemiyor.
senin beklentin fazla olabilir onlara göre... bilmediklerinden yapmıyorlarsa büyütme bence... ama eğer bildikleri halde, kasıtlı yapmıyorlarsa, o zaman art niyet ararsın...
bu dönemlerde kızın çevresi de çok dolduruşa getiriyor, dikkatli ol. boşuna huzurunuzu bozma. çevremden bana söylenenler de çok moralimi bozuyordu... şunu iste, bunu yaptır diyordular ama ben hiçbirini eşime söylemedim o zaman. onun da imkanı kısıtlıydı, desteksiz evlenmeye çalışıyorduk...
önemli olan nişanlınla ilişkin... fazla ısrarcı olursan nişanlını da bunaltabilirsin. eşimin bir arkadaşı, düğün hazırlıklarında kız tarafının isteklerinden öyle bir dert yanmıştı ki, çocuğa acımadım desem yalan olur... ikisi de aynı memleketten üstelik...
her adeti yerine getirmek zorunda değilsiniz. maaşının yarısını sana harçlık vermesine gerek yoktu bence...
maddi şeyler yüzünden tadınız kaçmasın. bunun telafisi olmaz...
mutluluklar dilerim...