Merhabalar
Bu sebepten boşanmıştım. 11 yıl sonra tekrar evlendim.
2.evliliğimi yapacağım adamı yani şimdiki eşimi aldım karşıma konuştum. '' Senin annen iyi biri olabilir. Ancak ben değil aynı evde aynı apartmanda aynı sitede dahi oturmam. Madem ki annen yaşlı, aynı mahallede annene yakın oturabiliriz. Annen ile aramda resmiyet olacak. Senin annene asla saygıda kusur etmem. Senin annene anne demem. Bayramlar dışında gidip gelmem. Yoğun çalışıyorum.Kabul ediyorsan evlenelim.2.kez başımı yakma.'' dedim.
2.eşim elbette dedi. Evlendik. Kayınvalidem ve eşim, 2.kez bana çirkin şeyler yaşattı. Kayınvalidem lüks bir villada aynı evde oturmaya zorladı beni.
Aile büyüklerimi araya soktum. Onlar çok etkili oldu.
Eşim yine baskı yaptı. Avukatımla eşimi konuşturdum. Ertesi sabah eşime, bilgisayarımda şu ifadeyi okuttum:
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi: “Davalı Erkeğin Eşini Annesi ile Birlikte Yaşatıp, Davalı Erkeğin Annesinin Davacı Kadına Hakaret Etmek ve Kovmak Şeklindeki Davranışlarına Sessiz Kalması Davacı Kadının Kişilik Haklarına Saldırı Niteliğinde Olup Manevi Tazminata Hükmedilmelidir.
2.eşim bundan sonra sessizleşti.
Hızımı alamadım. Mahalledeki hocaya gittim. Durumu izah ettim. Eşimi karşısına aldı konuştu, ikna etti.
Aşağıdaki ifadeleri eşinize yüksek sesle okuyun.
'' Eşin, erkekte veya kadında, Allah tarafından tayin edilmiş beklediği hakları vardır.
Anne bunları engelleyemez. Annenin de doğurduğu çocuğuna karşı hakları vardır.
Eş onları engelleyemez.
Eşe eş gibi, anneye anne gibi davranmak zorundadır Müslüman. Bunun en doğal örneklerinden biri kadının kaynanasının olmadığı bir evde yaşama arzusudur.
Allah’ın dinine iman eden her mümin şunu bilir ki
bir kadın nikahlandığında erkeğinden, içinde kaynana, kaynata, kayın, görümce gibi akraba bulunmayan
müstakil bir ev talep etmesi, İslam dininin teminatı altındaki bir hakkıdır.
Dinimiz, hiçbir kadına, kaynanasıyla bir arada yaşama mecburiyeti getirmemiştir.''
“O kadınların, gücünüze göre oturduğunuz meskenin bir bölümünde oturmalarını sağlayın ve onlara baskı yapmak için kendilerine zarar vermeye kalkışmayın.” (Talak, 65/6)
İbni Kuteybe de şöyle der:
"Allah, boşanmış kadına müstakil bir evde ikamet etmesini eşinden istemesi bir hak ise nikah altında olan eşi müstakil bir evde barındırması daha evladır. Ayrıca Allah,
'...Onlarla (eşlerle) iyi geçinin.' (Nisa, 4/19) buyuruyor. Onlarla iyi geçinmenin bir şartı da onları müstakil bir evde barındırmasıdır."
(el-Muğni, 9/ 237)
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi: “Davalı Erkeğin Eşini Annesi ile Birlikte Yaşatıp, Davalı Erkeğin Annesinin Davacı Kadına Hakaret Etmek ve Kovmak Şeklindeki Davranışlarına Sessiz Kalması Davacı Kadının Kişilik Haklarına Saldırı Niteliğinde Olup Manevi Tazminata Hükmedilmelidir."
www.birganpartners.com
Anneyle eş arasında kalmak geçmişten günümüze pek çok evliliği temelinden sarsmış, bazılarının da bitmesine sebep olmuş bir meseledir. Olayın temelinde, anne ile eş arasında gereken dengeyi sağlayamamak, her iki tarafın haklarını İslami açıdan hakkıyla yerine getirmemek vardır. Bazen işler...
sorularlaislamiyet.com