- Konu Sahibi mahmut abi
-
Ah canım başınız sağ olsun, kalan kedilerinize Allah uzun ömürler versin. Nasıl da çabalamışsınız. İnsan hep sorguluyor, yok söyle yapsaydım böyle yapsaydım acaba ölmez miydi? Oysa siz elinizden gelen herşeyi yapmışsınız ama o ölmesin diye yapmayacağınız şey yokken, yine de ölünce insan buna inanamıyor.Sizi cok iyi anliyorum. 10 yasinda kedimin tirnaginin koptugunu ve kanadigini fark edip veterinere goturdum. Genel olarak kedim son birkac ayda biraz zayiflamisti ama hep zayif bir kediydi yemesi icmesi keyfi yerindeydi. Neyse. Vete gittik tirnagi icin. Bana kedimin dehidre oldugunu cok zayif oldugunu muhtemelen bir hastaligi oldugunu falan soylediler. Once inanamadim hani abartiyorlar diye dusundum. Dontgen kan usg yapmamiz lazim dediler. Neyse yapildi. Kalbinin cok buyuk oldugunu en yakin zamanda eko cekilmesi grektigini, karaciger degerlerinin yuksek oldugunu, hatta fip bile olabilecegini soylediler. Sok icindeydim. Seruma basladilar. 4 gun serum alacak sonra eko cektirin hemen ilac baslanabilir dediler. 3 gun iyiydi yemeklerini yiyordu mirliyordu eskisi gibi. Serumun son gunu bir anda kedim hizli hizli nefes almaya basladi. Vete göturdum. Pihti atmis olabilir oksijen tankina koyacagiz hemen eko randevusu alin dedi. Ertesi sabah o halde can havliyle istanbula goturdum kuzumu. Can cekisiyordu resmen. Akcigerleri su dolmus. Kalbi o kadar buyumus ki cok cok kotu durumda bu geceyi atlatirsa yasama sansi olabilir hemen oksijene koyun bu hayvani dedi doktor. Yine aceleyle vete geri donduk tanka koyduk. Gittim kan sulandirici ignelerini kalp ilaclarini aldim biraktim klinige. Aksama gelecektim bir iki saatligine eve dondum ki haberi geldi kotulesti diye. Gittigimde kalp masaji yapiyorlardi. Melek oldu yavrum. Hala da atlatamadim. Hep aklimda sorular. Ya tirnagi icin goturdum mutlu mesut hayvandi nasil bir anda gitti goturmesem olmezdi belki. Kalp yetmezligi olan hayvana serum verildigi icin akcigerinde odem oldu da mi gitti. Serum bazen hic akmiyordu ayarini az artiriyordum , serum hizli verildi de mi odem oldu? Ben kedimi ihmal ettim checkup yaptirmadim kalbinin hastaligini fark edemedim de mi oldu?
Hala kafamda. Ama arastiriyorum bakiyorum benim kedim iran kedisiydi ve bu kronikmis o kedilerde. Konjuktif kalp yetmezligi genelde olumcul ve cok sinsiymis bir anda olabilirmis. Muhtemelen birkac gun icinde evde olu bulurdunuz diyor vet ama ben kendimi ikna edemiyorum. Bazen tamam evet haklilar diyorum bazen de hala acabalar. Sanirim zaman tum bunlarin ustune bir ortu ortuyor. Eskisi kadar aglayip krize girmiyorum ama unutamiyorum da. Benimle yasayacak hep bu dusunceler sadece artik aci vermeyecek belki de cunku bizimle oldugu yillar boyunca ona bir bebek gibi baktik. En iyi mamalarda besledik. Onu coook sevdik. O da bizi cok severdi biliriz. Bu en buyuk teselli oluyor. Geride kalan 2 kedim daha var onlar bana guc veriyor, tuyleri kadar omurleri olsun hepsinin.
Oyle oyle maalesef, yani demem o ki, bunun sonu yok. Siz elinizden geleni yapmissiniz ve o kuzuya mukemmel bir yuva mukemmel bir aile olmussunuz. Beraber yasadiginiz guzel ve unutulmaz günleri hatirlayarak kendinizi suclamayin..Ah canım başınız sağ olsun, kalan kedilerinize Allah uzun ömürler versin. Nasıl da çabalamışsınız. İnsan hep sorguluyor, yok söyle yapsaydım böyle yapsaydım acaba ölmez miydi? Oysa siz elinizden gelen herşeyi yapmışsınız ama o ölmesin diye yapmayacağınız şey yokken, yine de ölünce insan buna inanamıyor.
Teşekkür ederim. Kitabı merak ettim, indirdim, okuyacağım.Benimde bir kedim bende çok seviyorum bit evladım var hiçbir farkı yok . Size diyeceğim ömrü bu kadarmış . Hepimiz kaderimizi yaşarız , ölüm içinde sebep lazım.gece yarısı kütüphanesi var çok meşhur. Orda romanın kahramanının kedisi vefat ediyor . O kadar çok üzülüyor ki . Kitaplara paralel evrende geziyor bir evrende kedisi yaşıyor ama hasta az ömrü kalmış . Sonra bir bilge kişi diyor o zaten vefat edecekti ölüm zamanını değiştiremezsin . Diceğim Allah rahmet eylesin inancınızı bilmiyorum ama eminim birgün kavuşacaksınız bu dünya bizim için bekleme yeri
Çok geçmiş olsun başınız sağolsun.Sevgili Hanımlar,
İki hafta önce benim için çok özel bir kedimi ani ve travmatik bir şekilde kaybettim. Konumun ayrıntıları evcil hayvanlar bölümünde açtığım şu konumda: Bana beddua edin.... kedim...
Özetle kedimin arada bir kalça ağrısı oluyordu, arka bacağına basamayıp bağırıyordu. Onun mamasına veterinerin verdiği ilacı karıştırıp veriyordum ve düzeliyordu. Yine o gün ağrısı oldu zannettim, ama tek fark bu sefer hızlı hızlı nefes alıyordu ve saklanma davranışı (koltuk arkalarına) sergiledi (daha önce bunlar olmuyordu). Ben bunların başka bir şeyin belirtisi olabileceğini ve sonucunu düşünemeyerek yine mamasına ilaç karıştırıp verdim hapur hupur yedi.
Sonra nefesi yüzünden için rahat etmedi vete götürdüm. Vet ağrı kesici iğne ve ödem sökücü yaptığını söyledi ağızdan da mide koruyucu verdi. Bir de bana bu böyle nefes alırken mi mama yedi? Nefes borusuna kaçmış dedi. Sonra durumu izleyin yarın getirin, nefes borusuna kaçanla ilgili eğer düzelmezse bir tedavi başlarız dedi. Biz eve döndük kedim fenalaştı. Sonra yine vete yetiştirdik başka bir iğne daha yaptı (sonradan kan sulandırıcı da yaptım demişti sanırım bu iğne kan sulandırıcı idi) oksijen kabinine aldı ama kedim öldü. (hepsi 5-6 saat içinde oldu).
3 gün perişan oldum çünkü canımdan çok sevdiğim kedimin ölmesi bir tarafa (nefes borusuna mama kaçmasına neden olarak) onu ben öldürdüm diye perişan oldum. Eski oturduğumuz ildeki veterinerimizle konuştum. O bana kedimin çok yüksek olasılıkla kalp krizi geçirdiğini söyledi. Meğer kedilerde kalp krizinin olası belirtilerinden biri de arka bacağına basamamakmış. Belki ilk belirtiler de kalp krizi olabilirmiş. Kedilerde kalp krizinde kan sulandırıcı ve oksijen desteği dışında yapılacak bir şey yokmuş ve genelde yüksek oranda ölümle sonuçlanıyormuş.
Cesaretimi toplayıp kendi vetimize gittim. Vetimiz iki ortak, bir ortak daha kıdemli, kedimi götürdüğüm gece nöbetçi değildi öteki nöbetçiydi. Neyse gittiğimde ikisi de oradaydı. Sordum kedim neden öldü diye. O pıhtı atmış, kalp krizi geçirmiş dedi. Anladım kedim kalp krizinden öldü ama sonra mamayı sordum. O kalp krizinin nedeni mi yoksa tuzu biberi mi oldu diye. Vet tuzu biberi olmuştur. Dedi. Öteki nöbetçi olan vet de “ben kan sulandırıcı da yaptım kalp krizi ihtimale karşı ama sizi telaşlandırmamak için söylemedim” dedi. Ama ilkinde mi yaptı ikincisinde mi yaptı bana öyle geliyor ki ikincisinde yaptı belki ilkin anlamadı ya da anladı neyse.
Tabi ben kedimin benim verdiğim mama yüzünden değil de kalp krizi yüzünden öldüğünü anlayınca önce bir rahatladım ama tabi ki kedimin acısı geçmedi. Şimdi aradan 2 hafta geçti benim kafam yine bulanmaya başladı. Onlar acaba beni avutmak için mi öyle söylediler falan diye. Kedimin kalp krizi geçirdiği kesin ama acaba benim ona verdiğim mamanın boğazına kaçması yüzünden mi kalp krizi geçirdi? ve eğer öncesinde de zaten kalp krizi geçiriyor idiyse yine maması boğazına kaçmasaydı atlatır mıydı? Diye. Böyle kendimi yiyip bitiriyorum.
Şimdi kim ne söylesin bana? Senin yüzünden değildi kalp kriziydi deseler beni acaba avutuyorlar mı diyeceğim. Yok biri çıkıp evet senin maman yüzünden oldu dese o zaman da ne yapacağım bilmiyorum, kabullenip belki terapi alacağım falan bilmiyorum ne yapacağım ama sanki herkes beni avutuyor falan. Eski vetimiz “için rahat değilse veterinerlik fakültesinden otopsi talep edebilirsin.” Demişti tabi öyle bir şey yapmayacağım kedimi gömmüşüm gitti.
Ama şimdi gün geçtikçe yasımı yaşamak yerine gitgide daha perişan oluyorum. Bugün öğrenciye dersim vardı iptal ettim. Evde hiçbir şey yapamıyorum, evden çıkamıyorum. Dün gece Allaha canımı alması için çok dua ettim.
Lütfen hakkınızı helal edin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?