Yok artıkAh bu kiracilar! İçlerinde mükemmel olanıda var daha bize rastlamadı. Öyle bir madde varsa tabiki depozitoyu alma hakkına sahipsiniz. Bizde bi dünya sorun yaşıyoruz maalesef. Adam bataryaları değiştirmiş hop kiradan düşmüş. Duş basligini değiştirmiş yine kiradan kesmiş. Kombi nerdeyse paso tamir görüyor kırp kiradan. Ben sana sağlam verdim. O degisiklikleri yaparken bana mi sordun? He al, degistir, kullan. Giderken tak benim malzemelerimi. Kiradan dusmek neci? Evden çıkarken e hani boya badana? Bir sene oturduk kirlenmedi ki! Arkadaş senin eşya izin yeter. Duvarlar sanki resim sergisi açmış çivi çivi çivi... Daha neler neler. Sonra vicdan yap ver depozitosunu... Hadi uğraşıp dur. Velhasıl zor iş. Kolay gelsin.

Edilemez - herşeyi bilerek girmişsiniz ilk girdiğinizde badanayı yapın çıkarken yapmasanız da olur mantığıyla vermiş evi size o şekilde...Arkadaşlar konu açılmışken ben de bir sey sormak istiyorum. Oturdugumuz eve tasindigimizda ev sahibi bize bu kez boya yaptirmadim dedi. Onceden yaptirip veriyordum kiraya ama cikanlar boya yapmadan cikiyordu o yüzden yaptirmadim dedi. Biz teslim aldigimizda evin boyasi oyle cok kötü degildi ama duvarlarda Çiviler, herhalde kablo falan uzatmislar me deniyor ona bilmiyorum ama kabloyu tutucu seyler falan vardi duvarlarda boylu boyunca. Tabii ki bi dolu esya izleri, tv nin arkasindaki duvar kapkara olmus. O dönem maddiyatimiz cok uygun olmadigi icin boya yaptirmadan girdik eve. Ve bu süreçte de boyaya birkac çivi birkac esya izi disinda zarar vermedik. Ama üst katimizda oturanlarin banyosu kombisi vs zirt pirt su akitti. Wc banyo iki odanin tavanlari balkonun tavani falan kabardi. Biz tasinmayi dusundugumuz icin boya yaptirmak istemiyoruz ev 100 mt2 boya ciddi bi para tutar. ev sahibi cikarken bizden boya talep edebilir mi?
Ben eve taşındığımda ev sahibi kendince boya yaptırmış ve boya parasını da bizden istemişti ben de ödedim - bu ilde yeniyim diye herhalde buranın adetleri böyle deyip kabul ettik halbuki arkadaşlar arası konuşurken biz ilk kez duyduk dediler - hatta bir arkadaş sıfır eve girdi duvar rengini beğenmediğii için ev sahibi onun zevkine göre yaptırdı (ben de rengi beğenmiyorum ama parasını ben ödedim)
Öyle vermiyorum demekle olmuyor - memlekette dededen kalma bir ev vardı yeni sıfır bina - kiracı herşeyi babamdan istiyordu mesela set üstü ocağı varmış neymiş fırınlı ocak yerine masa lazımmış babamdan talep ediyorlar - son birkaç kirayı ödememiş depozitodan kessin diye sonra da babama noterden paramı vermedi diye yazı göndermiş ha eve verdiği zarar da cabasıCanım çok da laf dalaşına girmeye gerek yok. KArşısına sert çıkıcam diye kasma kendini. Vermiyorum depozitoyu de uzatma. Dilerse versin mahkemeye.
Baban doğru olanı yapıyor aslında yani olması gerekeni kendi üslubunca aktarmış - Allah herkesi iyilerle karşılaştırsınBabam kadar merhametli ve anlayisli bi ev sahibi yoktur, ve 32 yildir ev sahibi bir dolu kiraciyla ugrasmistir, herkese herseye anlayis gosterir ama zarar verilmis bi eve ziyan edilmis mala anlayis gostermez. Babam olsa depozitoyu vermezdi geri bu durumda.
Ha kiraci gelir durumumuz kötü ihtiyacimiz var verirmisiniz dese verir. Ama evi harabeye cevirip bide bahane uretip parasini istiyorsa vermezdi depiziyoyu.
hala depizitoyu istiyorsa ne mi yapardi. Kiraciya; "evi sana verdigim hale getir, bozduklarini doktuklerini tamir et, gelip kontrol edicem, aldigin gibi teslim edersin ancak ozaman depozitoyu kuruşu kuruşuna teslim ederim. Amma velakin yaptirmazsan ve ustune birde sikinti cikarirsan ben yasli adamim ugrasamam, evi tadilata sokarim fazla tutarsa da depozitodan üstünü sana fatura ederim"
Bu durumda kiraci eve bakiyor, verdigi hasar istedigi tutardan fazla olunca geri cekiliyor. Ve babam basliyor kiraci sonrasi tadilata....