- 8 Nisan 2011
- 12.310
- 3.420
- 248
hayat öğrenciye güzelçalışan olsalar sürüne sürüne de olsa gelirlerdi
multi ve seyyah,
kızlar netten bunları buldum.
Ama ben yaşlı bi tanıdığımdan duymuştum ona dayanarak söyledim. ama nette bu konunun öne atıldığı çok site var zaten. doğru sanırım.
daha sağlam bulursanız araştırın siz de..
ama aratırken Türkçe meali diye değil o yıllarda okunan şekliyle aratın.
wikipedia da okunuşu var da youtube olunca açamadım.
"İlk Türkçe Ezan (Fatih Camii) İlk Türkçe Hutbe (Süleymaniye Camii) (5 Şubat 1932)
Aslında 1932 Ramazanına kadar çeşitli yıllarda nabız yoklamayla yapılan denemeler 1932 ramazanında fiilen uygulamaya konulacaktı.. Program çerçevesinde ;
ilk Türkçe Kur’an için Yerebatan Camii (22 Ocak 1932),
İlk Türkçe Ezan için Fatih Camii (29 Ocak 1932)
İlk Türçe Tekbir için Ayasofya Camii -şimdi ibadete kapalı- (4 Şubat 1932) ve
İlk Türkçe Hutbe için de Süleymaniye Camii (5 Şubat 1932) seçilmişti...
Dinde reform hareketi sadece ibadetin dilinde görülmeyecekti... İlk Türkçe hutbeyi Süleymaniye’de seslendiren Hafız Sadettin Kaynak’ın fraklı ve başı açık, cemaatin de fötr şapkalı olması bunun açık göstergesiydi..
18 sene boyunca ezan Türkçe okunmuş ve Türkçe Ezan uygulaması 18 yıl aradan sonra 16 Haziran 1950 tarihinde sona ermişti. Günümüzde, serbest olmasına rağmen, camilerde yalnızca Arapça ezan okunmaktadır.
=== Türkçe ezanın metni ===
Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur, Tanrı uludur
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’dan başka yoktur tapacak
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Şüphesiz bilirim, bildiririm: Tanrı’nın elçisidir Muhammed
Haydin namaza, haydin namaza
Haydin felaha, haydin felaha
(Namaz uykudan hayırlıdır, Namaz uykudan hayırlıdır)
Tanrı uludur, Tanrı uludur
Tanrı’dan başka yoktur tapacak. "
Kızlar hiç kimse kusursuz değil...
Muhakkak bir insanın takdir edilecek başarıları olabilir..
Ama Allah Peygamberlere bile(günah değil ama) hata yapma olayları vermiştir..
normal bi insanı da hatasız görmek uygun değil bence bu kim olursa olsun.
ki bu normal insan yasalarda Allahın koyduğu kuralları da kaldırmışsa tam teslimiyette büyük sıkıntı var demektir.
yarın tören var.
bak gör 2000 kişilik okuldan toplam 10-20 öğrenci gelmez.
ama okuln 100 öğretmeni de gelir.
mantık türkçeleştirmekse eğer "tanrı" "tengri" den gelir türkçe bir kelimedir belki o yüzden öyle yazılmıştır.buradaki ilk yanlış tanrı kelimesi zaten.
allahın tanrı diye sıfatı yoktur.
dinini azıcık bilen bunu da bilir.
günaydın..
yarın bayram ..eşim kadar sevinen yok heralde:)tatil olunca hergün bayram..
bakalım 23 nisan klasiği yağmur yağacakmı çocukların üzerine
benim öğrenci büyüdü,bize bayram yok artık,yine de yarın gideriz belki,okulumuzda tam bayram kutlaması oluyor.günaydın..
yarın bayram ..eşim kadar sevinen yok heralde:)tatil olunca hergün bayram..
bakalım 23 nisan klasiği yağmur yağacakmı çocukların üzerine
ağzını hayra aç çocuğum şort giyecek
benim öğrenci büyüdü,bize bayram yok artık,yine de yarın gideriz belki,okulumuzda tam bayram kutlaması oluyor.
karnaval gibi,çoluk çocuk,satıcılar,kermes etkinliği,geçen sene lokma dökülmüştü hatta.
bu arada bade yedin mi gece gece dondurma,üşüttün mü çocuğu.
mantık türkçeleştirmekse eğer "tanrı" "tengri" den gelir türkçe bir kelimedir belki o yüzden öyle yazılmıştır.
zaten törenler gitgide sönükleşiyor.
Bu arada wikipedia yı pek ciddiye almayın ekşisözlüğün değişik bir versiyonu oraya girip herkes bilgi girişi yapabilir yazılan her şey doğru olmayabiliyor.
inşallah Allah gösterirse 2018 de pazartesiye denk getirecezherkese günaydınn
23 nisan p.tesiye denk gelse süper olurdu aslında
sabah zor geldim işe
içimdende birşey yapmak gelmiyor
mantık türkçeleştirmekse eğer "tanrı" "tengri" den gelir türkçe bir kelimedir belki o yüzden öyle yazılmıştır.
inşallah Allah gösterirse 2018 de pazartesiye denk getireceztabi her şey yolunda giderse
bi de ne dediğinin önemi var mı gerçekten
hala dünyadan haberi olmayan kabileler var mesela
onlara ne olacak dediğim zaman onlar da akıl yoluyla bulacak yaratıcıyı demişti bir hoca
o zaman o adam da kendi dilince bişey diyecek
önemli olan ne olduğu değil mi:44::44::44::44:
selin bende de o huy. pazar akşamı banyo yapmazsam kirden ölecekmişim gibi geliyor. oğlum için aynı şey geçerli. tabi onu böyle yapan da benim. çocukluktan gelen bir alışkanlık sanırım. bizim evde pazar akşamları banyo sobası yakılır. sırayla banyoya girerdik. bi de annem ütü yapardı. pazar akşamları. nasıl özlüyorum bazen çocukluğumu...
şimdi ben az önce bir plan yapmıştım ya....,
ilk etapta plan suya düştü. çünlü oğlumun odasından 1 saatte çıkamadım.
ay sizin evlerde böyle mi....kağıtlar ve şu saçma sapan kablolar, mauselar, onun bunun giriş kabloları...
ben sık sık oğlumun odasından bir geçerim ama her seferinde kağıt toplamaktan usandım. benimki origamiye meraklı. allahım heryerden kuşlar, kurbağalar çıkıyor...
hemen planı değiştiriyorum. şimdi balkona gidip oradaki çamaşır yığının odaya getirip katlıyorum. sonna okula gideceğim. yemekten sonra oğlanı okula bırakıcam. hemen spor ve banyo...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?