dün takıldığım bir eğitim forumundaki bir öğretmene eşiyle dolasırlarken eşine laf atmıslar adamda ayıp oluyor falan demis . inmisler taksiden öğretmeni dövmüsler... haberlerde çıktıydı bugun foruma yazmıs dayak yiyen o öğretmen benim diye yazık yaa ne hallerde kocasının yanında kadına niye laf atılırkı yada kadına niye laf atılır ki
ya arkadaşlar bu ankara tayfası buluştu mu/ buluştunuz mu?
bu arada ciddi tartışma yazmayalım dediniz biliyorum ama
affınıza sığınıyorum
şu Türkçe ezandaki felah kelimesi ile ilgili
dün Kur'an tefsirine bakıyordum Süleyman ATEŞ'in
Bakara suresinin bir ayetinde Maide suresi 91-92 ye atıf yapmış
ve felah kelimesini aynen kullanmış
Allah Allah dedim
sona da hatırladım ki
bir Felah-ı vatan cemiyeti vardı
hani şu milli mücadeleye yararlı dernekti sanırım
farmasi ve seyyah bilir
neyse Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne baktım
felah var manası kurtuluş ve altına örnek olarak da M. Akif ERSOY'un bir mısraı var
kökeni arapça, eskimiş kelime olarak gösteriliyor
ahanda ninki şu
TÜRK DİL KURUMU
hatta burada yok ama
felah olmak diye bir kullanımda var elimdeki basılı sözlükte
yani felah Arapça'dan Türkçe'ye de geçmiş bir sözcük
ve bir zamanlar kullanılmış
şu an elbette kullanmıyoruz
yani 2000'li yıllar Türkiyesi'nde yaşayanların anlayamadığı kelimelerin
1930- 1940 lı yıllar Türkiyesindekilerin de anlayamadığını söylememiz çok da mümkün değil
malum dil canlıdır ve değişir
ki Türk dilinin de 40'lardan bu yana ne denli değiştiği malumunuz
kendi adıma diyorum ki tarihi bazı olayları değerlendirirken
sadece o dönemin koşullarını değil
kullanılan dilini de göz önünde bulundurmayı gözden kaçırmışım
konuyla ilgili yazacağım son şeydir
kimse de ikna olmak zorunda değil
ama bana kötü niyetle felah kullanılmış gibi görünmüyor
kendi adıma ben tatmin oldum
bu arada ciddi tartışma yazmayalım dediniz biliyorum ama
affınıza sığınıyorum
şu Türkçe ezandaki felah kelimesi ile ilgili
dün Kur'an tefsirine bakıyordum Süleyman ATEŞ'in
Bakara suresinin bir ayetinde Maide suresi 91-92 ye atıf yapmış
ve felah kelimesini aynen kullanmış
Allah Allah dedim
sona da hatırladım ki
bir Felah-ı vatan cemiyeti vardı
hani şu milli mücadeleye yararlı dernekti sanırım
farmasi ve seyyah bilir
neyse Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne baktım
felah var manası kurtuluş ve altına örnek olarak da M. Akif ERSOY'un bir mısraı var
kökeni arapça, eskimiş kelime olarak gösteriliyor
ahanda ninki şu
TÜRK DİL KURUMU
hatta burada yok ama
felah olmak diye bir kullanımda var elimdeki basılı sözlükte
yani felah Arapça'dan Türkçe'ye de geçmiş bir sözcük
ve bir zamanlar kullanılmış
şu an elbette kullanmıyoruz
yani 2000'li yıllar Türkiyesi'nde yaşayanların anlayamadığı kelimelerin
1930- 1940 lı yıllar Türkiyesindekilerin de anlayamadığını söylememiz çok da mümkün değil
malum dil canlıdır ve değişir
ki Türk dilinin de 40'lardan bu yana ne denli değiştiği malumunuz
kendi adıma diyorum ki tarihi bazı olayları değerlendirirken
sadece o dönemin koşullarını değil
kullanılan dilini de göz önünde bulundurmayı gözden kaçırmışım
konuyla ilgili yazacağım son şeydir
kimse de ikna olmak zorunda değil
ama bana kötü niyetle felah kullanılmış gibi görünmüyor
kendi adıma ben tatmin oldum
ayy canım çekti eve gidince yapıciim
cumaları çok seviyorum ben de
kaç yaşındasın dark yiyip yiyip kilo almadığına göre?
yani zamanında dilimize geçmiş türkçe kabul edilmiş arapça ve farsça sözcükler gibi
aslında o zamanda türkçe kabul edilmiş ve kullanılmış günümüzde kullanılmayan diyorsun
mantıklı buldum
keza sebep neydi türkçeleştirilmesinde bilmiyorum ama insanın dinlediği şeyi anlaması çok daha önemli anlamadı düşünmesi bilmesi fark etmesi
karanfil karıncaları ben de severim de mutfağı, özellikle tezgahı istila edince insan nefret ediyo maalesefne kadar temizlesem, çamaşır suyu döksem de faydası olmuyo, yine de geliyolar
karanfil, kelebek varsa mutlaka bozulmuş bir şeyler vardır, bulgur, pirinç vs. kontrol et mutfağını
sen şu güzel çiğköftelerinden sarmalarından yap ben sana gelir tanışırız aplaaamdark, biz de seni merak ediyoruz, nolcak şimdi
bebeeeem üsküdara bahar geldi
şimdi sahtesinden alıp gelip bizle arkadaş olmadan sadece gurubu takip edebilirsin
orası gipgizli çünkü rahatça resim dert falan paylaşılıyor
fatma öle mesela
daha anlamlı oluyor tanıyorsun kişileri biliyorsun gözünde canlandırıyorsun falan fişman
inanmıyorum eşim bi resim paylaşmış face de az önce..
bu kadar denk gelir...
Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olduğu değildi. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-İslam dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. [...] Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. [...] Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı. ( Cilt 2, sayfa 223, Kaynak)
İsmet İnönü nün hatıralar kitabından alınmış.
(burda kitabın resmi de var Hatıralar / İsmet İnönü)
mustafa kemal ne yazk ki bizi muasır medeniyetler seviyesine tasımak için çabalamıs bir liderimiz .... liderimiz koşulsuz.... bizim gibi yasayan kadınların bu sekilde haklara sahıp oldugu bir ülke yok müslüman ülkelerde... bu ülkede kadınlar mustafa kemal atatürke laf söyletmemeli... sen öğretmensen Mustafa kemalin verdiği haklar sayesindesin... asla nankör olmamalı insanlar... yattığı yer nur olsunn,ALLLAH mekanını cennet etsinn...
bir arkadasım var bizler neler çektik bu ülkede diyor benimle yasıt... neler çektiniz dedim benim annem küçüklükten beri kapalı -kuranın bilir-namazını aksatmaz su an 50 yasını geçik... ben ilkokul bitti sınfça asağı yukarı ortaokula gitmeden ara verdik 1 sene kuran kursuna gittik , sonra ortaokula ...
batının ahlakını ben onaylamıyorum ama keske bizde onlar gibi bir güç olabilsek.. ne yazıkkı insanların böle dini duyguların kullandılar bıdı bıdı ettiler dinlerini kullandırdılar...ve batı emeline ulasacak yakındır...
düzenden memnun olanlara sasıyorum... basörtüsü serbest ama ayaklar altında insanlar moda diye kapanılorlar . kim islama göre giyiniyor... markalı basörtüsü takıp belden oturtmalı pardesü giyiyor..., nerde islamıyete uygun yasayan ... islamın emrettiği gibi örtünen ...herkes nefsine hizmet eder bu dünyada ..
bende kızıyorum mustafa kemale bıraksaydı alan almıstı vatanı .yakısıklı bir subaydı saraydan padısah kızını alaydı 8-10 çocuk yapaydı... ondan iyisi yoktu ... ama o hayatını cephelerde geçirmis çoluk çocuk karı yuva görmemis , bu ülkeyi medenilestirmeye çalısmıs, ne anlar eşşek hoşaftan hesabı 100 yıldır aynı sey tartısılıyor atı alan üsküdarı geçti... hala surdakı anlam burdakı anlamı konusuyoruz... değilmi
sen şu güzel çiğköftelerinden sarmalarından yap ben sana gelir tanışırız aplaaam
all is fake (olisfeyk) diyosun yani
ben ondan önce foto isteremçi küfte ondan sonra
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?