- 10 Eylül 2012
- 5.904
- 3.930
- 448
- Konu Sahibi _asmunikal_
-
- #17.201
Cok faydali bir yorum oldu benim icin, su an omuma istegim daha da artti. Tesekkur ederim.Sevme Sanatı – Erich Fromm bitti.
Kitabı genel itibariyle çok beğendim, bazı konularda bana güzel analizler yapma fırsatı tanımış oldu. Ben de @Astoria 'dan sonra fikirlerimi yazayım
Bir alıntıyla başlayayım;
"Bir insana salt kendi kendime yetemediğim için bağlıysam o kişi ancak bir cansimidi olabilir. Aradaki bağın sevgiyle hiçbir ilgisi yoktur. Mantığa aykırı görünse de, yalnız kalabilme becerisi, sevme becerisinin koşuludur."
Gerçek sevgi zannettiğimiz, ya da bazen kendimizi kandırdığımız durumlara örnekler verip gerçek sevginin ne olduğuna dair açıklamalar yapmış Erich Fromm. Ve cinselliğe vurgu genelde "sevginin sonucu" olarak yapılmış, sevgi olmadan meydana gelen cinsellik ise iki kişilik bir yalnızlık.. Günümüzdeki bakış açılarına ve yaşam tarzlarına sert eleştiri yapıyor yani.
Bir diğer ilginç gelen konu tabi ki erkekler ve kaynanalar
Annelerine saplanıp kalmış erkekleri yazar “süt bebekleri” olarak nitelendiriyor ve bu kişiler hala annesinin sevgisine ve korumasına muhtaç oldukları için sevilmeyi amaçlıyorlar, sevmeyi değil. Bu da yapay ve sahte bir sevgi tabi… Eğer kendilerini bu anne tipinde sevecek bir kadın bulurlarsa mutlu oluyorlar, ama kadın ilgiyi azıcık kesecek olursa hemen onu suçlayıp sevilmediğini iddia edip, benim değerimi bilmiyorlar moduna geçiyorlar. Böyle erkekler aslında eşlerini “gerçekten” sevdiklerinden değil, sevilmeye muhtaç olduklarından böyle kadınlarla birlikteler..
Bu kısım oldukça sarstı beni, çünkü aynı tarife uyan bir erkek kardeşim var… Ve çevremdeki bazı narsist erkekleri anlamakta, hareketlerine anlam vermekte zorluk çekerken bunları okumak daha açıklayıcı oldu.
Bir başka örnek de, birbirine sevgi duymayan ama sevgiyi sadece filmlerde, kitaplarda, sahnelerde yayınlanan bir fantezi olarak değerlendiren insanların hissettiği yanlış sevgi türü.. “Başkalarının sevgilerinin izleyicisidirler” diyor Erich Fromm. Birlikte gidiyorlar izlemeye, duygulanıp ağlıyorlar, ama eve döndüklerinde kendileri sevgiyi derinliklerde hissetmiyorlar birbirlerine karşı ve aslında içten içe mutsuzlar. Bu örnek de genelde çevremizde gördüğümüz birçok evlilikte var maalesef..
Kitaptaki “Tanrı sevgisi” kısmına pek katılmadım, bakış açısı genelde Yahudi- Hıristiyan bakış açısı temelliydi.
Ve en beğendiğim kısım, modern zamanları ve kapitalizmi, maddeciliği eleştiren kısımdı. Bizlerin robot olmadığını, ve sevginin her ne kadar rafa kaldırılsa da doğamızda olduğuna ve ona dönüş yapmamız gerektiğine dair vurgusuydu.
Ortak okumamız için teşekkür ediyorum @Astoria 'ya
Yeni kitabımı yarın belirleyeceğim, herkese iyi geceler
Bir de iyi bir okur degilim der peah.Ben sevmiştim. En çok etkileyen tüm olayın bir öğle vaktinde olması:) okuduktan sonra konuşuruz
en sevdiklerimden. Iyi okumalar simdiden.Gunaydin arkadaslarim...
Bugun firsat bulursam Kopek Kalbine baslayacagim.
Cok faydali bir yorum oldu benim icin, su an omuma istegim daha da artti. Tesekkur ederim.
Bir de iyi bir okur degilim der peah.
en sevdiklerimden. Iyi okumalar simdiden.
Canım ayda 18363926 sayıda kitap okumuyorum en fazla 3-4Cok faydali bir yorum oldu benim icin, su an omuma istegim daha da artti. Tesekkur ederim.
Bir de iyi bir okur degilim der peah.
en sevdiklerimden. Iyi okumalar simdiden.
Nitelik mi nicelik mi demislerCanım ayda 18363926 sayıda kitap okumuyorum en fazla 3-4
Istersen haftasonu misafirleri iptal edeyimİyi akşamlar.
Hala misafir ağırlıyorum. Evliliği hiç böyle hayal etmemiştim
İskoçya Sokağı 44 Numara kitabına nikahtan önce başlamıştım yarım kalmıştı devam ediyorum şimdi. İş Bankası Kültür Yayınlarında denk geldiğim için aldığım bir kitaptı aslında. Severim sandım ama pek keyif vermedi henüz.
Asla en çok o bal misafirlerimi bekliyorum ben. En keyifli misafir onlar. Şimdiye kadar olanlar mecburiyetti. İşin keyfini yaşama hakkımı elimden alamazsın.Istersen haftasonu misafirleri iptal edeyim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?