- 26 Mayıs 2018
- 8.212
- 38.817
- 548
- 51
Ben birbirimizden fikir almanın bizi geliştirdiğini düşünüyorum.Çocuk sizin çocuğunuz nasıl yetiştirmek istiyorsanız öyle yapın gelip buraya sormanın anlamı yok güzelce konuştuktan sonra 1 gün dışarı çıkarmazsınız olur biter 6 yaşında anlar yanlış olduğunu bi daha yapmaz abartmaya gerek yok
Sizi alıntılayarak toplu cevap vereyim.Ben birbirimizden fikir almanın bizi geliştirdiğini düşünüyorum.
Konu sahibi,konu açıp sormasa,
belki kızını daha rahat bir şekilde cezalandırıp,
ruhen örseleyecekti.
Belki yaş ve gelişim düzeyine göre ağır bir ceza verecekti.
Çocukların ebeveyni olmamız onları doğru bildiğimiz yanlışlarla yetiştirebileceğimiz anlamına gelmiyor bence.
Burda çok ince bir çizgi var.
Çocuk benim,istediğim gibi terbiye eder,
istediğim gibi yetiştiririm derken
o 'istediğim gibi' kısmının içeriği ve niteliği önemli.
Sizin olumsuz anlamda bir tavsiye vermek istemediğinizi tahmin ediyorum ama yine de konuya açılım getirmek istedim.
Umarım haddimi aşıp,sizi kırmamışımdır.
Güvenli olmasa güvenli yazmam. O zaman kendimi suçlarım. Kafanızdaki kurgulara göre değil yazdığım gerçeğe göre yorum yaparsanız belki faydası olur.
Kızını hiç bir arkadaşına göndermemek çok yanlış bir davranış. Nu yetişdirme tarzıyla çocuğunuzda öz güven problemleri yaşarsınız. Çocuğunuza zarar gelmesin diye yapıyorsunuz ama biraz abartmışsınız. Herkese güvenmek kadar hiç kimseye güvenmemek de yanlış. Tabi yinede sizden izin almadan yaptığı bu davranış için ceza vermelisiniz. Ancak kmsenin evine gitmeme konusunu bir daha gözden geçirin derim. Kızınız asosyal ve ürkek bir çocuk olmasın. Kendisini dışlanmış gibi hissetmesin.Selam hanımlar.
Kızım 6 yaşında ve akranı çok sevdiği bir oyun arkadaşı var.
Ben prensip olarak kızımı komşu evlerine göndermiyorum ve kızımı hep uyarırım, kimsenin evine gitme, içeri girme diye.
Az önce komşu aradı, kızın bizde kızımla oyun oynuyor dedi.
Şu an çok sinirliyim, benden habersiz ve iznim olmadan bir eve gittiği için.
Odasına kapatma, 2-3 gün sokağa çıkmama cezası vs düşünüyorum.
Başka önerilere açığım.
Açıklama; odasına kapatma ifadem yanlış anlaşılıyor sanırım. Kendi odasına göndermeyi kastettim. Kilitlemek veya kapısını kapatıp orada zorla kalmasını sağlamak değil.
Kızını hiç bir arkadaşına göndermemek çok yanlış bir davranış. Nu yetişdirme tarzıyla çocuğunuzda öz güven problemleri yaşarsınız. Çocuğunuza zarar gelmesin diye yapıyorsunuz ama biraz abartmışsınız. Herkese güvenmek kadar hiç kimseye güvenmemek de yanlış. Tabi yinede sizden izin almadan yaptığı bu davranış için ceza vermelisiniz. Ancak kmsenin evine gitmeme konusunu bir daha gözden geçirin derim. Kızınız asosyal ve ürkek bir çocuk olmasın. Kendisini dışlanmış gibi hissetmesin.
Öncelikle snrm disarda siz yanında değildinz demek ki bu bence cok yanlış zaman kötü bi dk gözümüzü uzerlerindrn ayirmamaliyiz cöp at gel demeye bile korkar vaziyetteyiz evet oda cezasi belki olmaz üzerine cok gitmekte ters tepebilir ama uzun uzun anlatip dışarı çıkma yasağı gelebilir bi süre gözümün önünde oynadığı halde korkuyorum sürekli gözümle takip etmekten yoruluyorum dışarı çıktığımzdaSelam hanımlar.
Ben prensip olarak kızımı komşu evlerine göndermiyorum ve kızımı hep uyarırım, kimsenin evine gitme, içeri girme diye.
Başka önerilere açığım.
Açıklama; odasına kapatma ifadem yanlış anlaşılıyor sanırım. Kendi odasına göndermeyi kastettim. Kilitlemek veya kapısını kapatıp orada zorla kalmasını sağlamak değil.
Cok iyi yapmışsın kadindaki cesarete bak yanliz bu kadar mi kiymetsiz evladi acabaBunun tam tersi de bana oldu. 3 ay önce alt kata bir aile taşındı. Balkondan birkaç kere gördüm. İki üç kez de kapıma geldi borç istedi. Tanımadığı bir insandan borç istemesi bir tuhaf gelmişti.
Herneyse geçen hafta kapımı çaldı. Hastaneye gidicem oğlum sizde kalsın dedi. Çocuğun yaşı 4.5 şaşırdım.
Kusura bakmayın emanet çocuk alamam dedim. Afalladı, niye dedi. Ev hali birşey olur, balkonlarım var açık mazallah başına birşey gelir o zaman ben ne yaparım dedim. İki oğlum var evde onların sorumluluğu bile yorarken el çocuğunu ne yapayım. Kadın biraz triplendi.
Kaldı ki beni tanımıyor yani. Nasıl güvendi, hiç anlamış değilim.
Benim prensibimdir, benim olmadığım evde çocuklarım da olamaz.
Aynen. Olmaz olmaz dersin evinde çocuğun başına birşey gelse senden bilirler...Cok iyi yapmışsın kadindaki cesarete bak yanliz bu kadar mi kiymetsiz evladi acaba
Benm de bi ara komsum vardi taşındı bana hic demedi ama diger komşulara çocuğunu bırakıp bırakıp saatlerce yok olurmuş cok tuhaf insanlar var ne emanet ederim ne emanet alırım bu konu da bende ayni fikirdeyim sizle
Aynen oyle herkesin çocuğu yanında olsunAynen. Olmaz olmaz dersin evinde çocuğun başına birşey gelse senden bilirler...
Bir daha yapmamasını sağlayacak bir ceza verin mesela telefonda oyun oynuyor ise artık oynatmayın, televizyon izliyorsa 2 gün cezalı olsun vb.Selam hanımlar.
Başka önerilere açığım.
Bundan sonra bu tip istenmeyen davranışlar karşısında şu aşamaları izleyebilirsiniz.Sizi alıntılayarak toplu cevap vereyim.
Açıkçası biraz trip attım. Çok üzüldüğümü söyledim. O da sırnaşıp özür diledi, defalarca öptü. Sonra kıyamadım aşağı indik, arkadaşları bisiklet sürdüğü için.
Odaya göndermek değil de izinsiz hareket ettiği için otoriter bir dil ile uyarıp bu sebep ile 3 gün evden çıkmayacağını, tablet ile oynamayacağını söyleyin kararınızın da arkasında durun ki tekrarı olmasın.Selam hanımlar.
Başka önerilere açığım.
Çok teşekkür ederim.Bundan sonra bu tip istenmeyen davranışlar karşısında şu aşamaları izleyebilirsiniz.
1.Görüşme isteğinizi bildirme
X canım uygun olduğunda seninle konuşmak istediğim bir konu var.
Muhtemelen meraklanacak ve hemen konuşmak isteyecek.
2.Sorunun tespiti-duygunun ifade edilmesi
Ben bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum.
Ve bunu çözmemiz lazım.
Senin bana haber vermeden arkadaşlarının evine gitmen beni endişelendiriyor, üzüyor,tedirgin ediyor (duygunuz neyse)
Bu aşamada kısa ve net bir mesaj vermek uygun olur.Konuyu uzatıp,dağıtmayın.
3.Beklentinin dile getirilmesi
Bana haber vermeden evden uzaklaşmanı istemiyorum.
Benden habersiz Arkadaşlarının evine gitmeni de istemiyorum.
4.Çocuğun duygu ve düşüncelerini anlama
Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
Not:Verdiği cevapları farklı kelimeler kullanarak yansıtın.
Çocuk:Arkadaşım çağırdı ben de gittim.
Siz:Hımmm,anlıyorum arkadaşının davetini kabul ettin.
Bunu doğal ve doğru şekilde yapabilirseniz, çocuğunuz size açılıp beklediğinizden daha fazla şey söyleyecektir.
5.Çözüm seçeneklerini birlikte oluşturma
Dediğim gibi bu durum beni üzüyor,endişelendiriyor,sinirlendiriyor
(gerçekte ne hissediyorsanız onu söyleyin)
ve bir çözüm bulmak istiyorum.
Bu konuda bana yardımcı olmanı bekliyorum.Sence bu sorunu nasıl çözebiliriz?
Aklımıza gelen her şeyi bu deftere/kağıda yazalım.
Çocuğunuz okuma-yazma bilmese bile yazın.
Bu çocukları çok heyecanlandırıyor.
Söylediği her şeyi yazın.
Siz de sesli düşünün ve kendi fikirlerinizi de yazın.
6.Çözüm seçeneklerini eleme
İkinizin de kabul ettiği çözüm seçenekleri listede kalsın.Bunun dışındakilerin ve uygun olmayanların üzerini çizip iptal edin.
7.Karar verilen çözümü tekrarlayıp uymak üzere bir anlaşma yapma
Çocuklar karar sürecine katıldıkları kurallara uymada daha istekli ve işbirlikçidir.
Buna rağmen çocuğunuz anlaşmaya uymazsa bu sefer davranışının sonucuna katlanma aşamasına geçmek gerekir.
Bununla birlikte bu konuda önceden tehditkâr bir uyarı yapmanızı tavsiye ETMEM.
Yani anlaşmaya uymazsan şöyle olur demeyin.
Onu uymadığında konuşmak daha doğru olur.
Bu yazdığım aşamaları daha ayrıntılı ve örneklendirilmiş olarak tavsiye ettiğim kitaplarda bulabilirsiniz.
Umarım yeterince yardımcı olabilmişimdir.
Kızınızı sağlıkla ve sevgiyle büyütün.
Hep sizin evinizde mi oynuyorlar?Teşekkürler.
Böyle davranmasının nedenini ben de çözemiyorum. Çok otoriter değilim ama kurallı olduğumu düşünüyorum. Benden korkmuyor, duygularını mutlaka ifade eder (sevgi, öfke, kızgınlık vb)
Evde sıkılıyor desem, haftanın 4 günü sevdiği, kendi istediği kurslara gidiyor.
Sabah 10 dan akşam 8 e kadar arkadaşlarıyla oynuyor ya evde ya dışarıda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?