Kızıma karışma hakkım var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
gitsin bakalım çoğu giden pişman olup ailesinin olduğu yere aldırıyor kaydını 🙈
2 ayri sehirde universite okudum. Ne benim arkadaslarimdan ne de arkadaslarimin arkadaslarindan boyle bir sey duydum ya da sahit oldum.

Şu an çok gerginim eğer tam anlamıyla anlatamazsam sorun cevaplarim

Bulunduğumuz sehirde istediği bölüm olmasına rağmen

Başka şehirde okumakta ısrarlı izin vermeme hakkım var mı yoksa bu ona bir haksızlık mı 18 yaşında bu arada
Ben de uzakta okudum, evimi vs ailem tuttu arada gelip kaldılar da. Hayatı oldukça tanıma fırsatım oldu (ki ben 17 yaşındaydım) asla pişman değilim. Aynı imkanları sağlayabilecek maddi gücüm olursa kızıma da bu konuda engel olmam. Yasal olarak öyle bir hakkınız yok tabi. Maddi olarak imkanınız varsa gidip hayatı tanımasına müsade edin. Belirli giriş-çıkış saatleri olan kız yurtları (tek odalı falan) var , kız aparatları da var buralar daha güvenli olur oralara bakın, yerleştirin. O yaşlarda kısıtlama, eleştirileri düşmanlık olarak algılayabiliyorlar daha da uzaklaşır. İyi bir bölümse yollamanızı tavsiye ediyorum ama ha okumuş ha okumamış tarzı (her bilim dalı kıymetli ama diplomalı işsiz olmasına neden olacak bir bölüm ise) maddi açıdan da sizi zorlayacaksa yollamayın.

Bölümü önemli ve sizin sebebiniz önemli
Ben kendi adıma üniversite çağındaki çocukların başka şehirde okuması taraftarıyım
Çünkü hayata hazırlığın küçük bir dönemi bu
Eğlenceli geçeceği bir dönem kendi kendini idare etmeyi öğreneceği bir dönem diye düşünüyorum

Kimse için yüzde yüz güvenli bir alan yok maalesef
Herkes hayatta bir gün tek kalacak

kendim ayrı şehirde okuyorum çok rahatım v e iyiyim açıkçası
İyi ki böyle olmuş diyorum

Bu biraz kızınıza biraz da gideceği şehre bağlı..

kendini bilen ,sınırlarını koruyan ,sorumluluğunu bilen biriyse hayatı tanımasına izin verin ,yakınsa ara ara yanına gidin ,gözetleyin ..

Hakkınız var tabi anne olarak ama o da bir birey tabiki ,onun düşünceleri de çok önemli ..

eğer çok uzaksa, orta yol bulup ikinizinde istediği şehir olabilir tabi bölümde uygunsa ..

Yani hayır deyip direkt karşı çıkmak onu vazgeçirmez daha çok inat ettirir ,ılımlı olmaya bakın derim elbette orta yol bulunur

Anne olarak tabi ki hakkınız var. Ama evladınız da neden gitmek istiyor bunu öğrenmeniz lazım. Sizden kaçmak içinse demek ki hatalı yaklaşımınız var düzelmeniz gerekiyor. Ve bu aileden kaçışların sonu hiç hoş olmuyor, hem aile üzülüyor hem evlat pişmanlık yaşıyor. Baskıcı bir aile iseniz bunalmış olabilir çocuk.. sakince oturup dertleşir gibi konuşun ama yargılamak için değil anlamak için..

Ankarada yaşıyorsanız gideceği alternatif istanbul herhalde. Baskıcı bir aileyseniz çocuklar bundan kaçmak ister, haksız diyemem. Maddi anlamda yetemeyecekseniz bunu belirtip ikna etmeye çalışın. Fazladan harcayacağın parayı biriktirip tatil yaparsın, yurtdışı eğitimine gidersin diye alternatif sunsa ailem başka şehirde okumazdım ben. Hiç detay vermediğiniz için bu kadar yorum yapabiliyorum.

Anne olarak elbette hakkınız var,
birde ülkenin ve dünyanın genel durumunu düşününce kaygılanmakta haklısınız.
Karşınıza alıp, sakince konuşun.
Sehir dışındaki üniversiteyi isteme amacı nedir?
O üniversite daha mı iyi?
Orada erkek ya da kız arkadaşı mı var?
Sizden bağımsız ve uzakta mı yaşamak istiyor? Sadece macera mı?
Yani bu isteğinin altında illaki bir amacı vardır.
Ailem benim de farklı şehirde bir üniversiteye gitmeme izin vermemişti. Başta çok üzüldüm ama sonrasında iyi ki de kalmışım dedim hep.
Okuldan geliyordum, yemeğim önüme geliyordu, harçlığım fazlasıyla veriliyordu, istediğim zaman dışarı çıkıp arkadaşlarımla vakit geçirebiliyordum, tatile gitmeme izin veriyorlardı, sınav dönemleri motivasyonum yüksek oluyordu falan filan.

Şu an çok gerginim eğer tam anlamıyla anlatamazsam sorun cevaplarim

Bulunduğumuz sehirde istediği bölüm olmasına rağmen

Başka şehirde okumakta ısrarlı izin vermeme hakkım var mı yoksa bu ona bir haksızlık mı 18 yaşında bu arada
Bence haksızlık burada ne konular var neredeyse 30 yaşında gelmiş hala evden ayrılcam diye ağlayan mı dersin iş görüşmesinde ne konuşacağını bilemeyen mi dersiniz benim bir arkadaşım var 28 yaşında fatura ödemeyi daha geçen gün öğrendi bırakın gitsin birey olsun şu yaşı bir daha geri gelmeyecek almayın elinden sorumluluk öğrensin hem çalışsın hem okusun gençliğinin hakkını versib

gitsin bakalım çoğu giden pişman olup ailesinin olduğu yere aldırıyor kaydını 🙈
O sadece baslarda alışana kadar oluyo ya. Pismanlikta degil aslinda özlem ve sık gitme isteği olmuştu. Ama sonra alisinca iyiki dedim ben. Çok sey katti bana kendi basima biseyler becermeyi ogrendim. Hatta kendime ait kartim olsun para yukleyeyim para cekeyim diye heves ederdim ya. Yurtta kaldim hem cevrem genisledi. Buyuksehirde degilseniz baska sehire okumaya gitmek mantikli ya. Çünkü bizimkiler kısıtlayıcı demiyimde hani herseyimi hallederdi. Cesaretim cok yoktu halada icten ice onaylanma ihtiyaci duyan bi bireyim.
Ama universitede farkli sehirde okumak bana iyi ve kotu bissuru deneyim ve ozguven katti. Bide Allah korusun ama ilerde tekte kalabiliriz. O zaman daha büyük yikim toparlanmak falan.. Bide insan yurtta kalinca insanlari taniyinca evinin kiymetini anliyo. Evet ebeveynlikte zor bu devirde insan korkuyo ama konfor alanindan cikmak lazim. Bide kizinizi siz tanırsınız yani bölüm maddi durumunuz vs deger mi?

ben üniversiteyi ailemin yanında okudum ve bir miktar pişmanım. çünkü bir yurtta ve ya ayrı evde yaşamayı, bir şeyler görmek açısından isterdim yalan değil. en azından kendime daha güvenim olurdu. verilen parayla geçinmeye çalışmayı, en basitinden yemek yapmayı, yurt arkadaşlarımla vakit geçirmeyi, annem babam olmadan ayakta durmayı daha erken öğrenmiş olurdum. evet kaygınızı anlıyorum fakat çoğu üniversite öğrencisi ailesinden ayrı şehirde okuyor ve her yaşın, her yaşadığının insana bir şeyler kattığını düşünüyorum. bence öyle istiyorsa müsaade etmelisiniz

Kesinlikle şehir dışında okumalı bence. Üniversite ortamı inanılmaz güzel bide bunun üstüne kendi ayaklarının üzerinde durmak ve birey olduğunu hissetmek eklenince çok keyifli oluyor. Ben de şehir dışında üni okuyorum, Eylül de açılsın koşarak gideceğim, o kadar özledim ki. Kızınız bırakın gitsin, yaşasın istediği gibi. Bunların dışında baskıcıysanız zaten kız kaçmaya çalışıyordur, hakkı da var. En güzel yaşları ve geri gelmeyecek. Hakkında hayırlısı olsun kızınızın.

Ben üniverteyi ailemin yanında okuduktan sonra, başka şehirde işe girdim, bir anda yalnız yaşamaya başladım, hem işin sorumluluğu hem evin, fatura ödemeyi unuttum, geceleri ağladığım oldu, annemleri zorla yanımda tuttum 6 ay
Şimdi çok iyiyim huzurluyum ama bunlar olurken 26 yaşındaydım, arkadaşlarım gezip eğleniyordu ben evde anne diye ağlıyordum
Kendimi de suçlamıyorum biraz güçlü çocuk yetiştirselermiş

Valla ulke elden gidiyor. Ben hep evladim disarda okusun ayaklari ustunde dursun derdim ama ben bekarken ulke bu kadar karisik degildi. Ben anne oldum ortalik 56 oldu. Her yerden yabanci istilasina ugradik resmen. Evimizde bile huzur guven yok.. İnsan korkuyor. Ama bi taraftan dusununce bir afganin saldirisina ugrayan ve su an bitlkisel hayatta olan zavalli 17 yasindaki kiz da ailesinin oldugu yerdeydi sonucta. 😔 Olan her yerde oluyor diyosun. Aman bu isler karisik. Neyse ki kizim daha 2.5 yasinda. İnsallah o buyuyene kadar guzel ulkem yasanabilir hale gelir 😔
Ama su durumda sanirim bende kizimi yanimda isterdim. Yine gezsin tozsun ozgur olsun karismam ama aksam evimize gelsin. Gozum onu gorsun isterdim. Ben 2 yil disarda 2 yil memleketimde okudum. Disarda okurken de babam birkac aramada ulasamazsa yurdu ayaga kaldirirdi ya da arkadaslarimi aramaya baslardi tek tek. Memlekete geldim ikinci ogretim okudum. Okul da uzakti gece 12 gibi evde oluyordum. Annem de babam da ben eve girmeden yataga girmezlerdi. Bilmezdim o zaman kizardim hatta abartmayin diye. Meger ne haklilarmis. İnsan anne olunca anliyor :KK43:

Büyük bir şehirde büyüdüm bulunduğum yerde okuduğum bölüm varken başka şehirde okudum çok güzel bir şehirdi ama benim şimdiki aklım olsa kesinlikle ailemin yanında okurdum. Devlet yurdunda ilk 1 yılım işkence gibiydi. Başkasının o saçma şeylerini çekeceğime mis gibi evimde okurdum. Ayrıca daha sonra kendi şehrimde yüksek lisans yaptım harika bir ortam vardı. Bir kez daha pişman oldum. 🥴

Buyuksehir de mi kazandı? Gitmek istemesinin sebebi nedir? Bence gerilmeden önce bunu anlamak lazım 🤷‍♀️
Yetenek sınavı ile girecek
Bulunduğumuz şehirdeki okulda göreceği dersler içersinde mesleki matematik var ve kendisi matematiği hiç bir zaman yapamadı maalesef
En büyük bahanesi bu

Diğer şehir ve bölüm neresi, maddi durumunuz nasıl yetebilecek misiniz? Diğer şehri isteme sebebi nedir, istediği bölüm olması mı yoksa şehirdışı olması mı?
Maddiyat zorlamaz ama ben kaygı duyuyorum son dönem malumunuz neler oluyor Allah korusun gözümün önünde olsun istiyorum yurtta kalamam ev isterim diyor daha çok küçük değil mi bunlar için

Diğer şehri bence bizden uzak diye istiyor ama ona sorarsanız da matematik yok diye istiyorum diyor

Ayni soruyu evlat olarak cevaplasam yok deyip aileme kızardım
Anne olarak cevaplasam evet var derdim
Su an ortam kız çocukları için aşırı güvensiz ama onun da bir şekilde hayatı öğrenmesi lazım
En iyisi bırakın yazsin
Cok mu uzak?
Yetenek sınavı ile girecek
Ankara da yaşıyoruz İzmir istiyor

Gitmek istediği bölüm ve gitmek istediği üniversite hangisi? Sizin şehirdeki hangisi? Yani eğitim kaygısı ile mı istiyor bilmek lazım önce? Ya da kendinize ayna tutun aileden mı kaçıyor? Ya da özgürlüğüne çok düşkün mü?
Gitmek istediği bölüm ses kayıt teknolojileri gitmek istediği üniversite İzmir 9 Eylül
Matematik dersinde ki başarısızlığı sebebiyle istiyorum diyor
Ankara üniversitesinde mesleki matematik var ilk yıl dersleri. İçinde ama İzmirde yok seçim sebebim bu diyor
Kendime ayna tutuyorum inanın hiç bir olumsuz durum yok özgürlüğü zaten elinde belki yaşının verdiği macera duygusu bilmiyorum of 😔

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X