Komşuluk yok

İnsanlar artık kimseye güvenemiyor. Belki onlar da sizden çekiniyorlardır yanaşmak istemezsiniz diye.
Siz bir gün kek börek çay yapıp dolaşın "tanışalım istedim şu saatte evime bekliyorum diğer komşulara da haber veriyorum" deyin. Gelen gelir..

Ben çalıştığım için hiç öyle komşu gidiş gelişi yapamam. Ama kafasının uyuştuğu birine denk geldi mi insanın hayatı kolaylaşıyor. İnsan insana lazım. Siz bakmayın yabanilere..
istanbul gibi bir yerde komşuculuğa sıcak bakmayanlara ''yabani'' demek çok mantıklı mı sizce? yaşadığımız çağdan haberiniz yok bence

amac yardım etmek olabılır mı :)
apartmanımda yenı tasınan bırı oldugunda ya kek yaparım ya da borek... hıc bırsey yapamasam pastaneden pogaca alırım kapısını calar verırım ac olurlar yorgun olurlar belkı cok uzaktan gelmıs burayı bılmeyen bırı de olabılır ? ben su katda su daırede oturan komsunuzum bırseye ıhtıyacınız olursa kapımı calabılırsınız dıyorum

yardım etmek bırseye ıhtıyacınız varmı demek ınsanı mutlu edıyor.
herseyı gectım aynı apartmanda yasadıgımız ınsanları tanımak daha dogru gelıyor
evde bırsey olsa ımdat desenız ılk yetısecek kısıler komsulardır sız yokken hırlı hırsız gırse bır aksılık olsa ulasacak ınsanlardır
Ama zaten koca insanlar. Bisey lazim olursa gelip isteyebilirler. İhtiyaçları varsa marketten alabilirler, yemek sipariş edebilirler. Ben taşındığım zaman da bana kimse gelmedi ama ben yine de tek tek dolaşıp merdiven istedim :)) gidip bir ihtiyaciniz var mı diye sormak için yardıma hazır olmam lazım. Ben kendime zor yetişiyorum 😁

şimdi bi de pandemi ile beraber insanların hassasiyeti de değişti bence. hala eve misafir kabul etmeyen, maskesiz gördüklerine mesafeli duranlar var ve haklılar. ben bizim ev büyük herkes yayılıyor diye misafir alıyorum ama insanlar hele evleri çok geniş değilse git-gel istemiyor.
yani en fazla bir kere bir kek börek yapıp götürülür, tepkisi anlaşılır. ha ama karşı komşu zaten en baştan bir merhaba demiyorsa bence çok da çabalamaya değer bir şey yoktur ortada.
Kek börek önerisi de çok mantıklı değil bence. Hiç tanımadığım bir insandan gelen yiyeceği yemem ben. Kim olduğunu ne olduğunu bilmiyorum, pis mi temiz mi belli değil. Mecburen alsak da çöpe ya da hayvanlara gider. Yazık günah bence.

istanbul gibi bir yerde komşuculuğa sıcak bakmayanlara ''yabani'' demek çok mantıklı mı sizce? yaşadığımız çağdan haberiniz yok bence

Hem yaşadığımız çağdan, hem de geldiğim çağdan haberim var. Sizin insan ilişkilerinden haberiniz yok bence..

Komşuluğun şehirle ne alakası var? Bazı şeylerin kılıfı olmuş "İstanbul gibi bir yer" lafı. İstanbul gibi bir yerde büyüdüm. Çok da güzel komşuluk ilişkilerimiz vardı. 😂
Bütün bir apartman samimi değildi. Kafası uyuşan insanlar yakındı ve dosttu. Dikkat ettiyseniz gelen gelir dedim.
Hadi geldi ortam açmadı görüşülmez bana göre bu kadar basit..
Siz kendi kafesinizde yaşayın kime ne?

Kek börek önerisi de çok mantıklı değil bence. Hiç tanımadığım bir insandan gelen yiyeceği yemem ben. Kim olduğunu ne olduğunu bilmiyorum, pis mi temiz mi belli değil. Mecburen alsak da çöpe ya da hayvanlara gider. Yazık günah bence.

ya bilemiyorum işte. herkesin hassasiyeti farklı. o yüzden yeni gelene hali hazırda oturanlar bir yakınlık göstermiyorsa çok da şaapmamak lazım bence.

Hem yaşadığımız çağdan, hem de geldiğim çağdan haberim var. Sizin insan ilişkilerinden haberiniz yok bence..

Komşuluğun şehirle ne alakası var? Bazı şeylerin kılıfı olmuş "İstanbul gibi bir yer" lafı. İstanbul gibi bir yerde büyüdüm. Çok da güzel komşuluk ilişkilerimiz vardı. 😂
Bütün bir apartman samimi değildi. Kafası uyuşan insanlar yakındı ve dosttu. Dikkat ettiyseniz gelen gelir dedim.
Hadi geldi ortam açmadı görüşülmez bana göre bu kadar basit..
Siz kendi kafesinizde yaşayın kime ne?
Heh işte biz kendi kafesimizde yaşamaktan memnunuz, mutluyuz. Kimse gelip buna laf söylemesin ya da uzak durmak istiyorsak alanımıza girmeye çalışmasın bi zahmet.

Merhaba biz iş durumlarından dolayı yeni bir şehre taşındık İstanbul'un tam ortasına , çocuklar alışmaya çalışıyor biz alışmaya çalışıyoruz. Burda komşu ile ilgili dertleri okuyordum çok yapışkan komşularla ilgili filan ama benimki tam tersi. Tasinali 1 ay oldu kimse hoşgeldin bile demedi ya. Karşı komsumu inanın 1 defa görmedim kapılarını da mı acmiyolar nedir. 1 2 defa mecburi konuştu eşim çünkü ev sahibimizin kardeşi onda da hemen maske takmıştı. Tabi covid den çekiniyorsa saygı duyuyorum ama insan kapıdan da hoşgeldin der karısını 1 defa ev bakmaya gelirken kapıdan görmüştüm tasininca hiç görmedim yolda görsem tanımam. Diğer komşuları alt katları filan da görmedim zaten. Zaten yabancisiyiz buranın sorcagimiz şeyler olabilir basit ufak tefek seyyler. Örneğin çiğ süt güvenilir nerden alabiliriz , hangi bakkal iyidir eve sipariş kim getirir felan. Ya da ilk zamanlar çok eksiğimiz vardı evde küçük çocuklar dışarı çıkamıyoruz , insan bı ihtiyaciniz var mı diye de mi sormaz. Belki de ev sahibinin kardeşi diye yüz göz olmak istemiyorlardir ama hem bekarken annemin apartmanı hemde evlendikten sonraki evimizde komşularımız vardı Güler yüzlü severdik yani çok birbirimize gidip gelmesek de
Bence olmaması en güzeli. Market istiyorsanız Migros, A101, getir hepsi eve sipariş getiriyor. Süt için de mahallenin marketine sorarsınız yönlendirir. İlk taşındığınızda evde çok eksiğiniz var isteyeceksiniz diye komşuluk mu yapacaksınız anlamadım 🤣😛 hiç de sevmem bu tarz şeyleri. Mobil uygulamaları indirin kullanın. Devir artık bahsettiğiniz ‘komsuluğun’ olduğu devir değil. Komşuları ile internet şifresini paylaştılar diye hapise giriyor insanlar (komşularının yaptıkları şeylerden dolayı) ya da bambaşka şeyler oluyor. İnsanlar güvenmemekte haklılar. Ayrıca bu durum İstanbul’a özel değil. Marmara’nın küçük şehirlerinde iç Anadolu’da Doğu Anadolu’da Karadeniz’de de yaşadım. Artık her yerde böyle. Bir tek lojmanlarda vs komşuluk yapıyorlar onda da bir kaçı, hepsi değil.

Ben de burdaki çoğu yorumu anlayamadım, komşuya 2 çift laf da mı etmeyelim insanlarımız asosyal olmuş🙄 Komşu iyidir yaf, ben yan apartmandan yaşlı bir hanımla konuşuyorum mesela sokakta karşılaştığımızda ayaküstü hemen laflarız🤭
Misscherry daha önce oturduğum apartmanda komsular hosgeldine geldiler. Sohbet muhabbet güzelce ağırladım. Sonra bir gün teyze anahtarını da almış catkapi geldi napiyosun dedi girdi içeri. Dizisi varmış onu açtırdı saatlerce oturdu. Başka bir gün diğeri. Musait misin diye sorulmuyor bile. Giriş kattaki teyze zaten kapıları mi gözlüyor napiyorsa apartmandan içeri girer girmez kapıya çıkardı soru yağmuruna tutardı. Geçen gün sana kim geldi, hayatında kimse yok mu, ne zaman evlencen. Ben bunları 6 sene çektim. Velhasıl benim kimseye selam vereceğim kalmadı. Aman komşularım uzak dursun. Kapıdan börek verip gitsinler canlarını yiyim 😄

Merhaba biz iş durumlarından dolayı yeni bir şehre taşındık İstanbul'un tam ortasına , çocuklar alışmaya çalışıyor biz alışmaya çalışıyoruz. Burda komşu ile ilgili dertleri okuyordum çok yapışkan komşularla ilgili filan ama benimki tam tersi. Tasinali 1 ay oldu kimse hoşgeldin bile demedi ya. Karşı komsumu inanın 1 defa görmedim kapılarını da mı acmiyolar nedir. 1 2 defa mecburi konuştu eşim çünkü ev sahibimizin kardeşi onda da hemen maske takmıştı. Tabi covid den çekiniyorsa saygı duyuyorum ama insan kapıdan da hoşgeldin der karısını 1 defa ev bakmaya gelirken kapıdan görmüştüm tasininca hiç görmedim yolda görsem tanımam. Diğer komşuları alt katları filan da görmedim zaten. Zaten yabancisiyiz buranın sorcagimiz şeyler olabilir basit ufak tefek seyyler. Örneğin çiğ süt güvenilir nerden alabiliriz , hangi bakkal iyidir eve sipariş kim getirir felan. Ya da ilk zamanlar çok eksiğimiz vardı evde küçük çocuklar dışarı çıkamıyoruz , insan bı ihtiyaciniz var mı diye de mi sormaz. Belki de ev sahibinin kardeşi diye yüz göz olmak istemiyorlardir ama hem bekarken annemin apartmanı hemde evlendikten sonraki evimizde komşularımız vardı Güler yüzlü severdik yani çok birbirimize gidip gelmesek de
Doğru olan sizsiniz. Yanlış olan biziz. Bende apartmanda tanıdığım bir iki komşu var. Sadece merhaba selam sabah. Sadece üst komşumla gelgit yaparız o da nadir. Karşı komşuyu tanımıyorum mesela. İsin kötüsü tanışasımda yok. Çalışıyorum, çoluk çocuk. Gereksiz görüyorum. Ama doğru olan bu değil. Bizde böyle büyümedik. Niye böyle oldu bilemiyorum

Doğru olan sizsiniz. Yanlış olan biziz. Bende apartmanda tanıdığım bir iki komşu var. Sadece merhaba selam sabah. Sadece üst komşumla gelgit yaparız o da nadir. Karşı komşuyu tanımıyorum mesela. İsin kötüsü tanışasımda yok. Çalışıyorum, çoluk çocuk. Gereksiz görüyorum. Ama doğru olan bu değil. Bizde böyle büyümedik. Niye böyle oldu bilemiyorum

çünkü koşturmaktan zaman kalmıyor.
eskiden komşuluk çokmuş çünkü kadınlar daha az çalışıyormuş. haliyle her gün sil süpür yapmadığından gidip gelme çokmuş.
insanlar çocuklarını çok rahat komşularına emanet edebiliyormuş.
şimdi hem kadınlar uzun saatler çalışıyor hem de güven hissi azaldı.
yardımcısı olmayan bir kadın 7de mesaiden çıkıp eve 8 buçukta gelince yemek yiyip çocuğuyla ve eviyle 1 saat ilgilenmekten başka kaç şeye zaman bulabiliyor ?

Devir kötü malum kimse kimseye güvenemiyor artık. Bence sizde çok zorlamayın komşu komşu diye. Bunlar zamanla oturan şeyler. Açıkçası çok ta lazım değil yani.. ben de komşularımla samimi değilim ama bi ihtiyaç lazım bişy olunca birbirimizin kapısını rahatça çalabiliyoruz. Komşuluk samimiyet demel değildir bu ayrımı yapamıyor çoğu kişi

Biz lojmanda oturuyoruz burda ilişkiler baya samimi ilk taşındığımızda hemen çay filan getirmişti komşular. Başkası taşınsa kek, poğaça yapıp götürürler. Fakat ben hiç böyle değilim. Çat kapı gelinmesini, her gün dip dibe olup saçma sapan dedikoduları sevmiyorum. Bu yüzden sadece karşı komşumla daha yakınım geri kalanına ayda bir giderim /çağırırım. Bu yüzden bana devamlı sitem ediyorlar ama umrumda değil. Çünkü kimseye güvenmiyorum kimseyle arkadaş olmak için de arkadaş olmam iyice sevmem lazım

Arkadaşlar kusura bakmayın tabii ki ideal bir dünyada sizin gibi davrananlar iyidir ama ben ilk defa gördüğüm biri kapıma gelip kek filan verse hem yemem hem de iyice mesafe koyarım. Yeni bir yere taşınınca komşular öncelikle onların hayat alışkanlıklarını gözlemek ister. Evde kavga mj ediyorlar çocuk mu dövüyorlar kapı önündeki hayvanlara hırtlık mı yapıyorlar önce bunlar gözlenir sonra yavaş yavaş rastlaştılar selam verirsin günaydın filan derken bi tanışıklık olur. Öbür türlüsü zor

Biz lojmanda oturuyoruz burda ilişkiler baya samimi ilk taşındığımızda hemen çay filan getirmişti komşular. Başkası taşınsa kek, poğaça yapıp götürürler. Fakat ben hiç böyle değilim. Çat kapı gelinmesini, her gün dip dibe olup saçma sapan dedikoduları sevmiyorum. Bu yüzden sadece karşı komşumla daha yakınım geri kalanına ayda bir giderim /çağırırım. Bu yüzden bana devamlı sitem ediyorlar ama umrumda değil. Çünkü kimseye güvenmiyorum kimseyle arkadaş olmak için de arkadaş olmam iyice sevmem lazım
Lojman bambaşka bir mevzu. Ben lojmanda büyüdüm oradan edindiğimiz dostluklar hala sürer. Çünkü karşındaki insanın kim olduğunu, çalıştığı yeri, ne iş yaptığını, eğitimini vs. biliyorsun lojmanda.

Şimdi binadan herhangi biri bana doktorum mühendisim şurda burda çalışıyorum dese nasıl emin olabilirim ki? Belki uyuşturucu satıcısı, terörist, kadın pazarlıyor vs. Ya da benden nasıl emin olabilir insanlar? Belki yalan söylüyorum. O yüzden lojman ve normal bir muhit kıyaslanamaz bile.

Hasbelkader aynı binaya düştük diye bakış açımız, yaşam tarzımız farklı olan insanlarla neden komşuculuk oynamamız ya da dost olmamız gereksin ki? Sevdiğimiz ya da iyi anlaştığımız insanlarla zaten nerede oturduğu önemli olmadan görüşüyoruz.

Benim karşı komşum ellili yaşlarda bir çift. Evde 70-80 yaşında bir babaanne biri evli iki yetişkin çocuk, torun torba falan var. Bütün sülaleleri yakın civarda oturuyor ev hiç boş kalmıyor. Karşılaşınca merhaba der hal hatır sorarız iki tarafa da bu kadarı yetiyor. Çünkü paylaşacak bir şeyimiz yok.

Yan komşum bir çocuklu genç bir çift. Evi ilk aldıklarında elektrik gerekmişti bizim evden uzatma kablosu vermiştim onlara. Bir akşam bizde parti varken kafalar bi milyon salonda 8 kişi tabu oynarken adam geldi elektrik parasını ödemek istedi kabul etmedik iyi dileklerle ayrıldık. Sonra bir daha selamımı dahi almadılar. İçki içmeyen dindar insanlarmış bizim evdeki ortamdan rahatsız olmuşlar. Çok doğal, ne diyebilirim ki buna? Bakış açılarımız, hayatı yaşama biçimimiz uymuyorsa görüşmeyiz olur biter.
Onlar yobazmış canım.Her iki tarafta da yobaz var.Dindar yobaz da var ateist solcu yobaz da var.Herkesin yaşam tarzı kendini ilgilendirir.Biz de dindar insanlarız.Karşi komsumun yasam tarzı ise sizinki gibi.Gayet de konuşup hal hatır sorarız benim sevdiğim yemek tatlı vs.yapınca getirir ben de götürürüm.Birbirimize gelip gitmeyiz ama bir kere evde perde takarken düstü ambulans ve eşi gelene kadar başında bekledim.Zaten o içki icer öburü tesettürlu digeri ateist vs...uzar gider insanlığı unuttuk malesef...

Onlar yobazmış canım.Her iki tarafta da yobaz var.Dindar yobaz da var ateist solcu yobaz da var.Herkesin yaşam tarzı kendini ilgilendirir.Biz de dindar insanlarız.Karşi komsumun yasam tarzı ise sizinki gibi.Gayet de konuşup hal hatır sorarız benim sevdiğim yemek tatlı vs.yapınca getirir ben de götürürüm.Birbirimize gelip gitmeyiz ama bir kere evde perde takarken düstü ambulans ve eşi gelene kadar başında bekledim.Zaten o içki icer öburü tesettürlu digeri ateist vs...uzar gider insanlığı unuttuk malesef...
Yani işte benim için de mesele değil böyle şeyler ama onlar için problemmiş. Onlar bana böyle yaşama diyemeyeceği gibi ben de onlara bunu problem etme diyemem. Kendileri bilirler. Görüşmek zorunda değiliz işte, yıllardır da görüşmüyoruz. İhtiyacımız da yok birbirimize. Yine de kapımı çalıp yardım istese el uzatırım tabi ki.

Ha bu arada had bilmezliği asla savunmam.Farklı biçok kronik rahatsızliğım var pat diye kimse benim evime gelemez.Mesafemi her zaman korurum.Ama yasam tarzı seninkine uymuyor diye Allahın yarattiğı candan kaçmak selamı sabahı kesmek insanlık degil dindarlık da değil.

Ben ayaküstü bir samimiyetim olmayan insanlarla yüzeysel konuşmalardan hiç hoşlanmıyorum. Yorgun argın, sarhoş vs vs bir sürü şekilde eve geliyorum, bazen selam vermek bile zul geliyor.

Zaten hayat bir şekilde şunla bunla small talk denilen kuru gürültüyle geçiyor, bari evimde ve etrafında bir rahat edeyim istiyorum.
Ayrıca insanlar birbirinin özel alanına girmeyi muhabbet sanıyor. Evleniyor musun, nerde çalışıyorsun, şöyle böyle. Neden bunları sana anlatayım ya da senin hayatını dinleyeyim ki? Zaten bir yaştan sonra emek verip inşa ettiğin arkadaşlarla bile konuşamaz, görüşemez oluyorsun. Hasbelkader aynı beton yığınına tıkıldım diye yakınlaşmak biraz absürt geliyor.
Tabi yardım istenirse elimden geleni yaparım ama birisine de yakınıma taşında diye neden hoşgeldin diyeyim?

Lojman bambaşka bir mevzu. Ben lojmanda büyüdüm oradan edindiğimiz dostluklar hala sürer. Çünkü karşındaki insanın kim olduğunu, çalıştığı yeri, ne iş yaptığını, eğitimini vs. biliyorsun lojmanda.

Şimdi binadan herhangi biri bana doktorum mühendisim şurda burda çalışıyorum dese nasıl emin olabilirim ki? Belki uyuşturucu satıcısı, terörist, kadın pazarlıyor vs. Ya da benden nasıl emin olabilir insanlar? Belki yalan söylüyorum. O yüzden lojman ve normal bir muhit kıyaslanamaz bile.
Tabi ki çok doğru fakat ben güven konusunu o anlamda söylemedim. Burda da herkes birbiriyle iyi gibi görünüp arkasından dedikodusunu yapıyor. Saçma sapan istekleri bitmiyor bir isteğini yapmayınca düşman olup diğerlerini de kışkırtıp düşman olmaya çalışmaları, gereksiz kıskançlıklar çok fazla var. Bunların bir kısmını ben yaşadım bir kısmı da arkadaşlarımın başına gelenlerdi. Yoksa dışarıya göre çok güvenli kapının önünden ne bisikleti ne ayakkabıları saklama gereği duyarsın. Çocuklar gece yarısına kadar rahatça takılır aklın kalmaz. İyi yanları dışarıya göre çok fazladır

Komşuluk bitti malesef şimdi birbirini tanıyan insanlar birbirlerine zor selam veriyorlar

Back
X