komşumu dün başkasıyla gördüm

ne alakası var? haci olunca iki kat günah aldığınız kitabın neresinde yazıyor kuzumboshayallersmile

katılıyorum sana.
kötü eş,aynı zamanda kötü anne-baba demek değildir bence de....
ikisi çok farklı şeyler...
sapla samanı karıltırmamak lazımsengözlerimebaksanab

Konu sahibi konu başka yerlere çekiliyor demişsiniz ama konuyu en başta başka yönlere çeken siz olmuşsunuz. Hacca gitmiş, kapalı, böyle birşeyi nasıl yapar, daha dikkat etmsi gerekmiyordu, hacca gittiği için onun yaptığı 2 katı günah gibi, yargılarda nasıl bulunabiliyorsunuz. Hacca gitmekle, bazı şeyleri nasıl karıştırıyorsunuz. Bunu yazabildiğinize göre , herşeyin birbirinden bağımsız olduğunu bilmeniz lazımdı. 2katı günah olacağı ,hesabını nereden öğrendiniz, bu matematksel hesap nerde yazıyor. Siz birkere konudan sapıp, olayı başka yerlere getirmişsiniz. Derdiniz, bir insanın bunu yapabiliyor olması değil, hacca gtmiş ve kapalı birinin bunu nasıl yapabildiğine gelmiş. Herkes insan, ister hacca gitsin, ister kapalı olsun, ister açık olsun, ister dinsiz olsun, herkes her yanlışı yapabilir.

Hacca giden bir insanın daha dikkatli olması gerekiyor.Madem eşi ile geçinemiyor ,o zaman ayrılsın.Yaptığı çok ayıp.Hacca giden birine göre de bu yaptığı günahtır herhalde!..Konu sahibine hak verdim şimdi.Hacca giden insanlar onun ağırlığını omuzlarında taşıyıp,ona göre hal ve tutum izlemelidir.Sözde olmaz bu işler.Sonra insanlar tarafından elbette yargılanır.Elalem güler .

Hacca giden değil, her insanın bazı konularda dikkat olması ve yapmaması gerekir. Hacca giden insanlar, bazı şeylerin ağırlığını kaldırdığı kadar, aynı şekilde diğer gitmeyen insanlarda bu ağırlığı kaldırmalı. Demek ki arada bir fark yok. Her iki koşulda da eşit.

Eğer hacca gidenler insanlıktan çıkıp, melek oluyorlarsa, keşke hepimiz gidip, bütün yanlışlardan sıyrılıp, hata yapmasak.

eğer kapalıların ahlağına daha düşkün,daha dikkatli olması gerekiyorsa, o zaman açıkların da daha ahlaksız olması gerekiyor.(doğru orantı hesabıbayanssulusmile)
kulağa ne kadar saçma geliyor değilmidelikafadulden
kendi kendinizle çelişmeyin.
bu işlerin açıklıkla kapalılıkla alakası yoktur.
iş ahlak sahibi insan olmaktaCADIARZU

bunun kapalilikla aciklikla alakasi oldugunu düsünmüyorum,bunun insanin ahlakiyla alakasi var...acik olsaydi kocasini aldatiyor olmasi sanki cok normal gibi algilaniyor...
insanlar kapalilari ve hacca gidenleri nedense farkli görüyor onlar yanlis yapamaz,onlar günahsiz gibi ama bicok kapali namaz kilmaz,bircok seydede yanlis yapar...sadece komsumu biriyle gördüm deseniz anlasilir ama dini vecibelerin konuyla alakasi yok..

başarılı bir yorum olmuş.. konuşurken hesabı iyi tutturmak lazım..
bu hata için konuşmuyorum ama genel anlamda hata yapmak insani bir durum. hacca gidip,başı kapatınca insanlıktan çıkılıp daha üst bir mertebeye mi ulaşılıyor da hata yapmayla insan olma arasındaki korelasyon düşsün.

bu hatayı ele alırsak bu hata ahlak,evlilik kurumuna saygı,kocaya saygı,ve de var mı yok mu bilmiyoruz ama sevgi ile ilgili bir durum. bu özelliklere de baş kapatmayla sahip olunmaz.. tamamıyla kişisel değerlerle ilgili.. insan inançsizken bile sahip olabilir bu değerlere.. kaldı ki başı örtmek de inancın yükseklğini gösteren bir değer değildir.

Konu sahibi arkadaş hacca giden birinin tutumlarının daha ağır olması gerektiğini belirtmek istemiş bence ve doğru da..

Olayın kapalı açık boyutunu değil de yapılan bi yanlışın saklanması ile konuşulmasını düşünüyorum..

İki arada bi derede lafı da cuk oturuyor..

Söyleseniz bi türlü söylemesiniz öbür türlü..

Ben olsam o adamın kadının yaptığı yanlışla daha fazla beraber olmasını, aynı yastığa baş koymasını, koca bi yalancıyla yaşamasını istemezdim buna göz yumamazdım içim rahat etmezdi..

Kim birinin ayıbını saklarsa Allah da ahirette onun ayıbını silermişş.. Fakat bunu bile bile söylememek bilemiyorum bana ters.. Çünkü çok büyük bi vukuat bu. Hazmedilecek affedilecek birşey değil. Allah kimseyi bu konuma düşürmesin ama aynı şey sizin başınıza gelse bi arkadaşınız görüp bildiği halde size söylemese ne düşünürdünüz? Kızar mıydınız aferin mi derdiniz??

Bazı arkadaşlar çocuklarının gözünden düşer demiş kadın için. Bizene o orada gönlünü gün ederken düşünecekti bunu..

Elbette kimsenin yaptığı yanına kâr kalmaz elinde sonunda da ortaya çıkar ama bunu gördüğünüze göre ayna tutmak sizin göreviniz bence sengözlerimebaksanab

hacca giden bir insan niye daha agir davransin ki?
cok sacma.
hacca gitmek, oruc tutmak, namaz kilmak gibi Islamin 5 sartindan biri...
yani demek istedigim eger hacca giden biri agir davranmaliysa o zaman oruc tutan biri de agir davranmali, tavirlarina tutumlarina oruc tuttugu icin cok dikkat etmeli, hani oruc tutuyor ya o bakimdan boshayallersmile

hac islamin bes sartindan biri...
ama bazi insanlar hacca gitmis olan insanlari gitmemis insanlardan daha farkli, daha yuksek bir yerde, ve imani daha kuvvetli gibi goruyor.
cok yanlis dusunceler bunlar katilmiyorum...
hac parayla ve vakitle ilgili bir sey.
paran ve vaktin varsa gidersin, yoksa gidemezsin...
olay bu...
hacca gitmis insanlarin diger Muslumanlardan daha agir haraket etmelerini ve davranislarina daha cok dikkat etmelerini gerektiren bir durum gormuyorum ben

Konunun dışına çıkmak istemezdim ama bu yoruma cevap vermeden edemiyeceğim.
Hacılık diğer ibadetlerle kıyaslanamaz. Taşınması zordur, herkesin harcı değildir.
Hacca giden kimsenin bunları bilerek bu yola çıkması gerekir.tam anlamıyla hacı olduktan sonra eli , gözü , dili , kulağı harama giderse hacılığının kıymeti kalmaz.
Zira bahsi geçen hanım en büyük günahlardan birini işlemekte , zina ...
Daha açık söylemek gerekirse mesela tuvalete gitmek, uyumak nasıl ki abdest bozarsa , su içmek , cinsel münasebet nasıl orucu bozarsa ,
verdiğin zekatı dillendirirsen nasıl hayrı kalmazsa Hacılığında bozulabileceği haller vardır.
konuya gelince bırakın Allahından bulsun zaten yaradan görüyor , onun sizi gördüğünde yaşadığı korku ve kocasına bunu söylemeniz ihtimali ona yeter
Allah ıslah etsin , ve ondan bulsun cezasını.
Ammavelakin kocasına ve çocuklarına üzülüyor insan gözgöre göre aldatılan insanlara yazık.
Vicdan ve iman sahibi her insan bu adice yaşayışa karşı birşeyler yapmak ister
Ama siz şimdi tutupta kocasına ben karınızı bir adamla gördüm diyemezsiniz.
Ancak yapabileceğiniz şey bunu kocasının fark etmesini sağlamak bunuda nasıl yaparsınız bilemem.
Yada anneniz bu hanımla konuşsa yaptığı şeyin yanlışlığından bahsetse kadın yada erkek kimsenin böyle bir durumu hak etmediğinden bahsetse ve yürümüyosa evliliklerini bitirmeleri gerektiğini anlatsa olmaz mı?

ben ibadetlerden degil islamin 5 sartindan yola cikarak bu konuyu degerlendiriyorum.
''hacca giden gider, sonra da her gunahi isler yinede haciligi bozulmaz'' gibi bir aciklamam yok dikkat ederseniz.
benim dedigim suydu:
hacca gitmis bir insana hepimizden daha muslumanmis ve hepimizdan daha imanliymis gibi bakmak cok yanlis.
giden var gidemeyen var.
hacca gitmek te diger gorevlerimiz gibi da Allah'a karsi yerine getirmemiz gereken gorevlerden bir tanesi, bu neden insanin dinine karsi daha buyuk bir sorumluluk getirsin ki? neden herkesin harci olmasin, neden herkesin tasiyamayacagi bir sey olsun ki?
boyle bir sey yok arkadasim.
hacca giden insan eren mi oluyor evliya mi?
hala bizler gibi ayni insan, ha gitmeyenlerden bir adim onde oluyor orasi ayri ama hac insanin ustune bir sorumluluk eklemez.
kulaktan dolma seylere inaniyorsunuz tamamen.

"Hacca giden kimsenin bunları bilerek bu yola çıkması gerekir.tam anlamıyla hacı olduktan sonra eli , gözü , dili , kulağı harama giderse hacılığının kıymeti kalmaz."

ayrica arkadasim bu sozunuz gercekten cok sacma cunku kimin hangi ibadetinin kabul edilip edilemeyecegini siz bilemezsiniz, boyle tahminler yurutemezsiniz, . bunu ancak Allah bilir. bu tur yorumlar yapmayin, cok yanlis.
yani bir insan kotuluk yapiyorsa ve ayni zamanda ibadetlerini de yapiyorsa, o kisinin ibadetlerinin bos oldugunu soyleyemezsiniz cunku neyin kabul olup olmadigini Allah bilir ve o karar verir.

ek olarak, cok sevdigim ve saygi duydugum lisedeki din kulturu hocamin sozunu size aktarayim:
ibadet etmeyi hic bir zaman birakmayin.
eger gunah islesenizde, kotuluk yapsanizda birakmayin.
Allah kabul etmez demeyin.
neyin kabul olup olamayacagini bizler bilemeyiz buna Allah karar verecek.
ibadetin yeri yaptiklarimizdan, yasadiklarimizdan ayridir.
ikisini birbirinden ayirin ve ibadeti hic birakmayin.

Hacca giden insanlar eren de olmuyor evliya da...Burda hacca giden bir insanın davranışlarına daha da dikkat etmesi gerektiği nedense sizler tarafından bir türlü kabul görmedi.Ben de küçük bir araştırma yaptım.Diyanet'in sitesinden.Aşağıda alıntı yaptığım yerleri dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
ıhrama girerek dünya elbiselerinden soyunan insan, günahlarından da sıyrılacak, bir daha günaha girmemek için gayret edecek, Allah’a dua ederek O’ndan af dileyecek ve olgun bir Müslüman olmak için çalışacaktır.

Hac ibadetini yapıp ülkesine döndükten sonra da, nefsine, ailesine ve içinde yaşadığı topluma karşı yapmakla zorunlu olduğu bir takım sorumluluklar yüklenmesini sağlar. Kişiye düzenli ve disiplinli yaşama bilinci kazandırır. Davranış ve hareketleriyle başkalarını üzmemeye çalışır. Kul hakkına saygı duyar. Hac’dan önceki yaşantısında var olan aşırılıkları atmasını sağlar.

Hac, mü’minlerin samimi bir şekilde Allah’a yönelerek tevbelerinin kabul edilmesine ve günahlarının bağışlanmasına neden olur. Kutsal yerleri görmek, insana manevi bir heyecan vererek dini duyguları kuvvetlendirir. Yüce Allah’a ibadet etmenin sevincini yaşatır. Her çeşit kötü alışkanlıkların bırakılmasıyla ruhsal temizliğe yardım eder. Döndükten sonra da topluma en güzel örnek bir insan durumuna getirir. Kişinin kötülüklerden uzaklaşarak ahlaken olgunlaşmasını, iyiye ve güzelliğe ulaşmasını sağlar ve toplumun huzura kavuşmasına yardımcı olur.

Bu durumda hacca giden birinin döndükten sonra yapması gerekenler neler görmüş olduk.Mantığa sığmaz zaten aksini söylemek.
Bu durumda hacca gidip o tür davranış sergileyen kadın toplumda daha da yadırganır.Ben gülerim öylesine!..

hacı hacı olmaz gıtmekle mekke ye
esek dervıs olmaz su cekmekle tekkeye...

komsumun bana soylemesını ısterdımm...
kendım soylemez ama bırdaha görüşmezdim..

Son düzenleme:

su sayilanlar hacca giden insanin yapmasi gereken seyler degil,
hacca gitmenin insana kazandirdiklari, bir insanin hacca gittikten sonra neler yaptigi.
nitekim bunun orneklerini cevremizden goruyoruz zaten, hacca giden bir cok insanin dunyaya bakis acisi degisiyor, hal ve hareketlerine daha cok dikkat ediyorlar ve imanlari gucleniyor.
insan hacca gidince dinine daha cok baglanir, haraketlerine daha cok dikkat eder, kendisine daha cok ceki duzen verir ve dinine daha cok bagli kalmaya calisir yani hac insana bunlari kazandirir.
hacca gitmis bir insan sunu yapmali bunu yapmali diye bir sey yok, zaten hac insana sizin yukarida yazdiginiz guzellikleri kazandirir. o atmosferde Allah'tan baskasinin yalan oldugunu, dinine onem vermeyi cok daha iyi anlarsin yani...

internette neyi aldiginiz veya neyi okudugunuzun onemi yok arkadaslar.
internetten okudugumuz her seye inanacaksak vay halimize...

Konu saptırılmış kapalıydı hacıydı oydu buydu..
Mekan İstanbuldu İzmirdi Konyaydı orasıydı burasıydı..
Ya belirtmek istemiş konu sahibi kapalı olduklarını,hacca gittklerini yani ne kadar dini bütün gbi göründüğünü eşine evine ne kadr bağlıymış gbi göründüğünü..
Aslında hepsinin bi numara olduğunu ve şaşkınlığını..
Takılcak yer arıyosunuz valla hee..
Bu işlerin İstanbullada falan alakası yok. Bu tip adamlar-kadınlar yani insanlar için mekan,yer,şehir hatta ülke fark etmez..
Nerden çıkacakları belli olmaz aklinialirimsmile
Karaktr meselesi bu.. Genelleme yapılamaz.

Konu sahibi arkadaşım söylememeye karar vermişsiniz doğruda bi karar fakat bnmde içim rahat etmezdi..
İnsanlar ne kadar numaracı oldu artık yaaa :umursamaz:
Hiç bi "İNSAN" aldatılmayı haketmez..
Madem mutsuzsun,isteklerin karşılanmıyo,sevgi bulamıyosun,başka arayışlar içerisindesin ayrıl o zaman kardeşim yaa..alsanaalsanasmile
Ne diye aldatıyosun klava:

ALLAH korusun öyle bi durumdan ama ben eşim öyle bişey yapmış olsa onu gören de kaç yıllık komşum olsa ben bunu bana söylemesini isterdim doğrusu!! bi nevi sana nasıl davrnılmasını istiyorsan sende öyle davran !! ama eşine söylemek biraz tedirgin ediyo beni. inanmayabilir sizinle tartışabilr konduramaz eşine vs !! yani daha farklı bi yolla anlatsanız ! akannehir bilemiyırum ama eşin mi söylese ona benzzettim sanki felan bi bayandan duymasında daha iyi olabilirmi?? yada not bırakın ! yani bilemiyorum!! aşkı memnuyu izleye izleye firdevs hanıma taş çıkarıcaz ha sempatiksalakcinnidelikafadulden

ınsan kapalı olabilir,hacı olabilir,hoca olabilir,
önemli olan içinde olmasıdır...
eğer içinde kötülük yapmak,aldatmak vss .varsa
ne hacı olmak durdurur onu ne hoca olmak...

Site kuralları gereği din içerikli yazılar yasak...
sanırım herkes öğrendi artık bunu...
Konuyla alakalı mesajlar yazın,konu dışı,
din içerikli mesajlar yazılmasın lütfen...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…