olay bu.insanlara bunu öğretmek. kürtaja karşı olmak değil işte. olayın özü bu. bunun doğal olduğunu korunmanın günah olmadığını anlatabilmek.Benım burda yaptıgm karınca kararınca yaptgm şeyler.Elımden ne gelırsede yaprım ama ınsanlar kolaya kaçıyor dıyorum , anlatmak ıstedgm bu.Fevrı vede keyfı davranan çok.Zahmet edıp bı saglk ocagına gıtse enazından kondom hap alır.Oda yok..AnAnlaşamıyoruz boşverın tartsmaylm.Herkesı kendı vıcdanını hakım kılsn.Zararlrınada katlansn.Dıyecek bişey yok..
Keyfi kürtaja karşym.Bunn kısıtlanması taraftarym.Sadece sizin pencereden olaya baktım.Ama kürtajn serbest olması merdıvenaltı faalıyetlerı bıtrmez dıyorum.Doguran ordada doguruyor.Aldran orda da aldırıyor.Burda hamıle kalıp eczaneye gıdemeyen,ya da normal kan testıne bıle gıtmeye cekınen ınsanlar var..Bu gercegı bıtıremazsnz.olay bu.insanlara bunu öğretmek. kürtaja karşı olmak değil işte. olayın özü bu. bunun doğal olduğunu korunmanın günah olmadığını anlatabilmek.
hadi düşünelim keyfi kürtaj kısıtlandı.Keyfi kürtaja karşym.Bunn kısıtlanması taraftarym.Sadece sizin pencereden olaya baktım.Ama kürtajn serbest olması merdıvenaltı faalıyetlerı bıtrmez dıyorum.Doguran ordada doguruyor.Aldran orda da aldırıyor.Burda hamıle kalıp eczaneye gıdemeyen,ya da normal kan testıne bıle gıtmeye cekınen ınsanlar var..Bu gercegı bıtıremazsnz.
Karnını büyütmeden bakıyor çaresıne..Karıkoca ılaçları mı dersn,şiş mı dersın bi şekılde.Ölüm korkusu olunca rahat rahat karın buyutmeyecek tabıkı.Ama doktorada gıtmeyecek.hadi düşünelim keyfi kürtaj kısıtlandı.
kız hamile kaldı karnı büyüdü. hani biz ailelerimizin çoğu bunu namus olarak görüyor ya. kızı aldılar bir güzel öldürdüler,namus cinayeti diyerek. dahamı iyi oldu. bakın buda olacaklardan. buda ütopya değil
onların sonuda ölüm oluyor maalesef işte.Karnını büyütmeden bakıyor çaresıne..Karıkoca ılaçları mı dersn,şiş mı dersın bi şekılde.Ölüm korkusu olunca rahat rahat karın buyutmeyecek tabıkı.Ama doktorada gıtmeyecek.
Artık bu vakalar azaldı.En son ne zaman olmuş arastrmak lazım..Kadın sıgınma evlerınde,18 yaş altı yuvalarda bu turden kişilerde var.Kacıyorlar buralarda barınıyorlr,korunuyorlr.onların sonuda ölüm oluyor maalesef işte.
http://kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/derdim-kurtajin-normallestirilmesi.847623/page-10
linkindeki kürtaj cinayettir diye özetleyebileceğim içerikteki konum dini açıdan değil insani ve vicdani açıdan cinayetlere dur demek için açıldı.
eğer dini mevzu olarak açsaydım bununla ilgili hadis ve ayetleri delil olarak paylaşırdım.
kürtaj normal değildir, her ne kadar öyle olduğunu iddia etseniz de.
ve bir ek,bir daha hayat varsa,erkek olarak geleceğim net.
Konunuz vesilesiyle 2 ilginç yazı paylaşmak isterim. Gizli sosyal boyut oldukça şaşırtıcı.
Özgür BOLAT
ozgurbolat@hurriyet.com.tr
31 Mayıs 2012
Kürtajın, gizli sosyal boyutu düşünüldü mü?
1990larda Amerika da sosyal bilimcileri, politikacıları ve polis güçlerini şaşırtan bir olay vuku buluyor.
Suç oranları bilinmeyen bir sebepten dolayı aniden düşüyor.
Bazıları bunu polis güçlerinin etkili yöntemlerine, bazıları hapishanelerin etkisine, bazıları yaşlanan nüfusa, bazıları artan polis sayısına, bazıları da güçlü ekonomiye bağlıyor.
Bunların etkisi oluyor, ama hiçbiri %40lık düşüşü açıklayamıyor.
EKONOMİ
1960larda da ekonomik gelişim oluyor ama suç oranı düşmüyor. Hesaplara göre işsizlik oranındaki bir birimlik azalma, suç oranında bir birimlik azalmaya denk geliyor.
Ama suç oranındaki düşüş %40. Güçlü ekonomi ile açıklanamıyor.
HAPİSHANE
Hapishane koşulları zorlaşıyor ve bu dönemde hapishanedeki insanların sayısı tam 4 kez artıyor.
Ama rakamlara bakıldığında, bu durum sadece suç oranındaki düşüşün % 33ünü açıklıyor.
DAHA FAZLA POLİS
Daha fazla polis suç oranın azalmasında etkili oluyor, ama suç oranı %10 azalıyor.
SİLAH SATIŞLARI
Bu dönemde silah satışlarına sınırlamalar getiriliyor ama silaha sahip olma oranı ile suç oranı arasında korelasyon olmasına rağmen, çok yüksek değil.
Örneğin, İsviçre de evde silah bulundurma oranı çok yüksek ama suç oranı çok düşük.
Yukarıda sayılanların hepsi etkili oluyor, ama o döneme özgü tedbirler değil.
O zaman gerçek sebep ne?
SEBEP NE?
Bunu anlamak için araştırmacılar 1930 ile 1960 arasındaki İskandinavya ülkelerinin verilerini inceliyor.
O zamanlarda bu ülkelerde kürtaj yasak ama mahkemeden özel izin alıp kürtaj yaptırabiliyorsunuz.
Araştırmacılar çok ilginç bir şey keşfediyor.
O dönemde suç işleyen kişilerin çoğunun annesi kürtaj izni istemiş ama alamamış.
Yani annenin istemeden dünyaya getirdiği bebeklerin çoğu suça karışmış.
BİR ANNE NEDEN BEBEK İSTEMEZ?
Annenin bebeği istememesi için çok önemli bir gerekçesi olması gerekiyor.
Tecavüz olabilir, ensest olabilir, gelir düzeyi düşük olabilir, çocuğa bakamayacağını biliyordur, depresyondadır, mutsuz bir evliliktedir, madde bağımlısıdır, anne çok genç olabilir ya da çocuğun engelli doğma ihtimali olabilir.
(Tabii buna Nasıl olsa aldırırız deyip riskli ilişkilere girenleri dahil etmiyorum. Gerçi bu da kadının seçme hakkı açısından tartışmalı ama ayrı bir tartışma.)
Bu koşullarda istenmeden doğan bir bebeğin ilerde suç işleme ihtimali yüksek.
AMERİKADA DURUM
Buradan yola çıkarak araştırmacılar, Amerikada suç oranlarındaki düşüşü kürtaj ile açıklamaya çalışıyor.
Amerikada 1828 yılında kürtaj yasak, ama 1973 yılında serbest bırakılıyor.
Bu tarihten sonra her yıl 1.6 milyon kürtaj oluyor (% 0.7).
Bilimsel tahminlere göre kürtaj olmasaydı ve bu çocuklar doğsaydı, %50si açlık sınırının altında yaşayacaktı, % 60ı babasız büyüyecekti.
Zaten bu ikisi de suçu doğuran en büyük iki unsur olarak kabul ediliyor.
Araştırmacılar şu sonuca varıyor: 1990larda suç oranı azalıyor çünkü suç işleme ihtimali olan kişiler zaten kürtajdan dolayı doğmuyor.
Bu kişiler doğmuş olsalardı, 1990larda suç işleme ihtimalinin en yüksek olduğu 20li yaşlarda olacaklardı.
BAŞKA VERİLER
Bu teorilerini doğrulamak için araştırmacılar başka verilere de bakıyor.
Amerikada kürtaj farklı eyaletlerde farklı yıllarda serbest bırakılıyor. Suç oranları incelendiğinde kürtaj ne kadar erken serbest bırakıldıysa, suç oranları o kadar erken düşüyor.
SEÇME HAKKI MI YAŞAM HAKKI MI?
Kürtaj aslında kadının seçim hakkı ile bebeğin yaşam hakkı arasında bir seçim, ama durumun bir de yukarıda bahsettiğim sosyolojik boyutu var.
Kürtajla ilgili düzenlemeler yapılırken, bu sosyolojik gerçek de göz önünde bulundurulmalı. Belki de kürtaj hakkı, farklı koşullara (anne ya da bebek sağlığı gibi) göre düzenlemeli.
Not: Bu araştırmanın tamamını Prof. Steven Levittin Freakonomics adlı kitabında okuyabilirsiniz.
www.twitter.com/ozgurbolat
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20661626.asp
Özgür BOLAT
ozgurbolat@hurriyet.com.tr
21 Haziran 2012
düşünce belirtmekde mi yasak okypete
neden bu kadar tepkilisin
ha adminlere yazmışım ha buraya ne var ki bunda .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?