Konuşmayan Oğlum

--Beyzanur--

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2015
117
224
103
29
Hanımlar yardımınıza ve goruslerinize ihtiyacım var. Oğlum Aralık'ta 4 yaşını dolduracak ama konuşmamızda sıkıntı var. Anne elma ver.. anne su ver.. karnım açıktı gibi cümleler kuruyor .. kelime olarak tekrar ettirdigim zaman dilinin döndüğü kadar beni tekrar ediyor lakin babası veya bir başkası oğlum bugün neler yaptın diyince .. kınkınkınkın bir sürü bişey söylüyor ama dedikleri anlaşılmıyor .. ne yapmam gerektiğini anlayamadım konuşma terapistlerini araştırdım ama oğlum çok utangaç doktor hanımın dediklerini ne kadsr yapar bilemiyorum. Sizin evlatlarıniz ne zamanlarda konuştu :(

Hanımlar yardımınıza ve goruslerinize ihtiyacım var. Oğlum Aralık'ta 4 yaşını dolduracak ama konuşmamızda sıkıntı var. Anne elma ver.. anne su ver.. karnım açıktı gibi cümleler kuruyor .. kelime olarak tekrar ettirdigim zaman dilinin döndüğü kadar beni tekrar ediyor lakin babası veya bir başkası oğlum bugün neler yaptın diyince .. kınkınkınkın bir sürü bişey söylüyor ama dedikleri anlaşılmıyor .. ne yapmam gerektiğini anlayamadım konuşma terapistlerini araştırdım ama oğlum çok utangaç doktor hanımın dediklerini ne kadsr yapar bilemiyorum. Sizin evlatlarıniz ne zamanlarda konuştu :KK43:
Doktora gittiniz mi bunun için?Kuzenimin oğlu çok geç konuştu 4 yaşlarında sizin ki gibiydi doktor bir sorun yok demişti.Bazı çocuklar geç konuşurmuş.Konuşmaya başladığından beri de susmuyor 😂

bir kuzenimin cocugu 5 yasina kadar hic konusmadi tek kelime dahi etmedi ama onun babasida gec konusmus

Benim oğlum 22 aylık benimki de konuşmuyor anne baba dede falan işine gelince diyor ben peki napabilirim hani karşısına geçip anne diyorum başka bisey diyor beni de dinlemiyor bana da yardımcı olacak var mı

Benim kizin 3 yaşi olmadi daha ama baya çözdü konusmayi. Bazen sasiriyorum bu kelimeleri nerden duyuyor da boyle cumleler kuruyor.
Bi tanidigin cocugu da 1,5 yaşinda siyasetten konusuyordu)))
Cok yakin birinin cocugu da 2 yaşi bitti ama daha agzindan kelime duymadik, tuhaf sesler cikariyor.
Cocuktan cocuga fark var.

Oğlum üç yaşındayken böğürerek iletişim kuruyordu. Birkaç kelime dışında konuşma yoktu. Önce uzmana götürüp bir sorun olmadığından emin olduktan sonra yine uzman tavsiyesi ile yarım gün kreşe gönderdim üç yaşını doldurunca. Velhasılı birkaç ay sonra açıldı. Şimdi dört yaşında ve susmuyor. Hiç susmuyor. Az sussaydı iyiydi.

Velhasılı önce uzmana götürüp sorun olmadığından emin olun, sonra imkanınız varsa kreşe gönderin. En azından yarım gün.

Benim oğlum 22 aylık benimki de konuşmuyor anne baba dede falan işine gelince diyor ben peki napabilirim hani karşısına geçip anne diyorum başka bisey diyor beni de dinlemiyor bana da yardımcı olacak var mı

Benimkide 25 aylık konuşmuyor
Geçen hafta oğlumu sağlık ocağına kontrole götürmüştüm konuşuyormu deyince hayır dedim psikiyatriye yönlendirdiler bugün gittik
Sadece dede,nene,baba,mama bide susayınca suuu diyor. Her çocuk bir değil tabi geç konuşanlarda var ama gelişim testi yaptılar cevapladım işte oğluma seslendiklerinde bakmadı ilgilenmedi ama dışardaki yabancılara karşı böyle , evdeyken çok aktif oyunlar oynarız beraber benle dedesiyle falanda eğlenir , göz teması kurar
Bazen ağzında bişeyler geveler konuşuyomuş gibi. Bi çok şeyi anlıyor aslında ... Mesela bişey istese elimden çekip götürüyo o şekilde
Mesela üstümü giyindiğimde elimden tutup beni kapıya götürür ayakkabılarını yerden alıp bana verir al der giydirmem için. Susayınca suuuu diyo , yemeğini elleriyle yiyebiliyo ,bardakla suyunu içiyo , ben elimde bişey saklasam gelip arıyo falan... En önemli sıkıntımız tek başına olması.. sadece teyzesinin oğlu var ara ara bi tek onu görüyor. Altına yapınca rahatsız olupda gelip bana haber vermiyo bide bişey için al onu bana getir dediğimde getirmiyo bu gibi olumsuzluklar var ama bunların dışında bi çok şeyi anlıyor . Doktor bugün dediki "yaşıtlarına göre gelişim geriliği var." 🙁 Ama onlar dışardaki haline bakarak böyle söylüyolar evde böyle değil yabancılara karşı ilgisiz ama bizimle oynuyor eğleniyor
Bide doktor kreşe verin mutlaka dedi
daha küçük 2 yaşında kreşe verilirmi hem bezli bu şekilde nasıl olacak bide bilmediği bi yerlerde bazen çok ağlıyo ürküyo , ben yanında olmayınca oralarda ağlar çok küçük daha. Doktor canımı sıktı ama zamanla konuşurlar inşallah ya bence önemli olan algılarının açık olması, anlamaları...
eğer çocuğun seninle göz teması kuruyosa sıkıntı etme . Ben oğluma seslenince bana bile herzaman bakmıyor sadece istediğinde bakıyo . Doktor bana dediki çocuk senden bişey isteyince hemen yapma sürekli ne istediğini sor hemen verme o kendini anlatmaya çalışsın... Benim yeğenim de yakında 3 yaşına girecek o da konuşmuyor ama bazı kelimeleri söylüyor herşeyi anlayıp tepki veriyor sadece cümle kuramıyor
bizimkilerde biraz daha büyüsünler inşallah aşarız bunlarıda

Çocuğunuz hep sizinle mi beraber? Biraz kendi yaşıtları ile olabileceği yani sosyallesebilecegi alanlara götürün. Eğer imkanınız varsa kreş çok iyi olur.

Bunun dışında çocuğunuza resimli cocuk hikaye kitapları alın ve ona okuyun. Bir de ilgisini çeken kitapları buldunuz mu tamamdir. Siz okudukca zamanla taklit etmeye çalışacaktır sizi. Şimdi de sen oku ben dinleyeyim diyebilirsiniz. Kitabi canlandirabilirsiniz. Resmini cizebilirsiniz. Bunlar hep konuşarak geliştirilecek şeyler.

O yaş grubu için 3 boyutlu kitaplar vs de var bir araştırın kitap işini. Çocuklara dil gelişimi konusunda çocuk kitaplarının çok büyük katkısı var. Şimdi söyledikleri anlaşılmıyor olabilir ama zamanla hepsi oturacak korkmayın :)

Benimkide 25 aylık konuşmuyor
Geçen hafta oğlumu sağlık ocağına kontrole götürmüştüm konuşuyormu deyince hayır dedim psikiyatriye yönlendirdiler bugün gittik
Sadece dede,nene,baba,mama bide susayınca suuu diyor. Her çocuk bir değil tabi geç konuşanlarda var ama gelişim testi yaptılar cevapladım işte oğluma seslendiklerinde bakmadı ilgilenmedi ama dışardaki yabancılara karşı böyle , evdeyken çok aktif oyunlar oynarız beraber benle dedesiyle falanda eğlenir , göz teması kurar
Bazen ağzında bişeyler geveler konuşuyomuş gibi. Bi çok şeyi anlıyor aslında ... Mesela bişey istese elimden çekip götürüyo o şekilde
Mesela üstümü giyindiğimde elimden tutup beni kapıya götürür ayakkabılarını yerden alıp bana verir al der giydirmem için. Susayınca suuuu diyo , yemeğini elleriyle yiyebiliyo ,bardakla suyunu içiyo , ben elimde bişey saklasam gelip arıyo falan... En önemli sıkıntımız tek başına olması.. sadece teyzesinin oğlu var ara ara bi tek onu görüyor. Altına yapınca rahatsız olupda gelip bana haber vermiyo bide bişey için al onu bana getir dediğimde getirmiyo bu gibi olumsuzluklar var ama bunların dışında bi çok şeyi anlıyor . Doktor bugün dediki "yaşıtlarına göre gelişim geriliği var." 🙁 Ama onlar dışardaki haline bakarak böyle söylüyolar evde böyle değil yabancılara karşı ilgisiz ama bizimle oynuyor eğleniyor
Bide doktor kreşe verin mutlaka dedi
daha küçük 2 yaşında kreşe verilirmi hem bezli bu şekilde nasıl olacak bide bilmediği bi yerlerde bazen çok ağlıyo ürküyo , ben yanında olmayınca oralarda ağlar çok küçük daha. Doktor canımı sıktı ama zamanla konuşurlar inşallah ya bence önemli olan algılarının açık olması, anlamaları...
eğer çocuğun seninle göz teması kuruyosa sıkıntı etme . Ben oğluma seslenince bana bile herzaman bakmıyor sadece istediğinde bakıyo . Doktor bana dediki çocuk senden bişey isteyince hemen yapma sürekli ne istediğini sor hemen verme o kendini anlatmaya çalışsın... Benim yeğenim de yakında 3 yaşına girecek o da konuşmuyor ama bazı kelimeleri söylüyor herşeyi anlayıp tepki veriyor sadece cümle kuramıyor
bizimkilerde biraz daha büyüsünler inşallah aşarız bunlarıda

Erkek cocuklarinin gec konusmasi meshurdur aslinda , hatta bazilari o kadar hirslanir ki kafasini duvara vurani var devamli isirani var biseyleri firlatanlar var. bu noktada tek doktorun gorusunden ziyade farkli farkli gorusler al kuzum bence. Kres icin cok kucuk ama bir kac saatligine birakabildigin oyun okullari var sende izleyebiliyorsun Muzipo yu biliyorum mesela. Orayalara goturemem dersen muhakkak her gun parka gotur sosyallessin ille kardes ya da kuzen arama. Ha birde cocugunun karakteri bu sekilde olabilir herkes disa donuk olacak diye birsey yok. Sen bilincli bir anne olarak evde oynadigin oyunlarda hep algisini gelistirmeye yonelik calismalar yap. Renklere sekilere odaklan ogretici seyler yapmasini sagla. Ve suan tam konusamadigi icin doktorun her istedigini hemen yapma demesinin zittina ben hirslandirmamandan yanayim. Biz yegenime bir gun bagirmadik ama ses tonumuzun kararligindan net olusumuzu zaten anlar. Onu bir hamur gibi dusun sen nasil sekillendirir yetistirirsen oyle buyuyecek. Bence en onemlisi kimsenin cocugyla ve yasitlariyla kiyaslama. Erkek cocuklari bezi zaten kolay birakmazlar biz yegenimde de hic zorlamadik hatta bir cogunda buyuk abdesini yapma korkusu bile olabiliyor cok ustune gidince. Sifon cekilince gitti diye aglayanlar bile cok yaygin cunku saniyor ki bedeninden birsey gittil. Hic canini skma bir doktorun gorusuyle. Bana istanbul un en unlu doktoru halada meslegini yapar prof kendisi tum unluler falan ona goturur. 10 aylikken yuruyormusum ve annem goturdugunde bu cocugu bastirmayin kalca cikikligi var demis tabi annem yikilmis. Ayaklanan cocugu nasil oturtursun zaten. Butun gece rontgenlerimi falan incelemis annem icine sinmemis baska bir doktora goturmus ve ogreniyolar ki prof adam yanlis teshis koyuyor. Hic biseyim yokmus! Gaz sancisindan bacaklarimi karnima cekip kasiyormusum sadece! O yuzden hemen moralini bozma sende.

Doktora görünmeniz şart. Çocuk ta bir sorun olmasada destek almanızı gelişimi için iyi olacağını düşüyorum. Çok sık rastladığımız durum çocuğun duymasında sorun olduğu ve kelimeleri net duyamadığı için duyduğu gibi konuşması oluyor. Anlaşılmaz bir şekilde. Aşılamayacak bir sorun yoktur. Çaba göstermedende bu zamanda hiçbişey olmuyor

Back
X