Konyalı olanlar bu ne biçim adet ??

• Konu Sahibi Konu Sahibi sekr
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

sekr

GardolabımızEfLaTuN Olsun
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
9 Aralık 2010
214
8
318
Ankara
Arkadaşlar merhaba, yakın bir zamanda kuzenim evlenecek daha doğrusu bu gidişle evlenemeyecek benim kuzen konyadan bir kız sevmiş gittiler gördüler tanıştılar ancak kız tarafı demişki konyanın adetine göre düğün nişan kına evi dayama döşeme yani kısacası a dan z ye her şeyi erkek tarafı yapar hemde kız tarafı nasıl isterse öyle yapar demiş bizim dayımlarda tribe girdi böyle adetmi olur diye hem her şeyi erkek tarafı yapacak hem de bizim istediğimiz tarzda olacak demişler, konyalı olan arkadaşlara sorarım böyle adetleriniz var mı?? bizim tarafta nişan kına kız yapar beyaz eşyayı kız alır gerisini oğlan tarafı yapar bize çok garip geldi birde kız altın istemiş bu altınlarda evlenince bende kalacak evin borcu olursa vermem demiş benim ablam evlendi her şey ortak oldu takılan altınlarla düğün masraflarını karşıladılar. Gerçekten böyle adet var mı ya kaç tane konyalı arkadaşım var sordum soruşturdum farklı şeyler anlattılar ama böyle bir şeyden bahsetmediler

pesss !!! ilk defa böyle birşey duydum.. adettendir diye resmen insanları keriz yerine koyuyorlar

Konyalı olmakla değil açgözlü olmakla alakalı. İnsanları yaşadıkları yerlere göre gruplamak yanlış. Bence ortak yol bulmaya çalışın. Gerçi o da zor görünüyor.

Ben konyalı değilim ama ev eşyası bildiğim dediğiniz şekilde yapılır.
Bizde yatakodasını da kız tarafı yapar, tüm mutfak eşyası, ev ihtiyaçları.
Altınlar nişanda , düğünde takılanlar gelinde kalır.
Biraz abartmışlar ama yöreye göre değişebilir.
Bu devirde zor tek ailenin altından kalkması bu kadar masrafın.

Son düzenleme:
kızın kuzeninizi sevdiğinden emin misiniz.
ben ortada pek sevgi göremedim de...

Son düzenleme:

Konyalı değilim ama yazmak istedim.. Onların adetleri böyleyse sizin adetleriniz farklı.. orta yol olması gerekmiyor mu?? Neden illa onların adetlerine göre olsun ki.. Ben de bunu anlamıyorum.
Valla o kız kuzeninin başını yer! derdi evlenmek,yuva sahibi olmak,aile olmak değil, para almak.. banka hesabını doldurmak

evlendikten sonra bir işe girse tek kuruş koklatmaz.. insanlar paragöz olmuş nereden koparsak diye bakıyorlar

Biz ailelere yük olmayalım diye a dan - z ye herşeyi kendimiz yaptık.
Salakmışız demek.
Yükle karşı tarafa olsun bitsin.
Başlık parası istemeyi de unuttular bu arada herhalde

ben konyalıyım arkadaşım ve 7 aylık evliyim...bu insanlar konyalı değil aç gözlüler bence..
bizde adet şudur...yatak odası tümü ile, bir beyaz eşya, pedeler ve halıların yarısı kız evine aitttir...kız evi sadece salon ve oturma odası koltuklarına ve mobilyalarına karışmaz o kadar..
kına kız tarafına aittir...ayriyeten nişan yapılcaksa genelde ortak yapılır...ama bizde kız evi yaptı güzelim...
aslında heşey karşılıklı anlayışa bakar güzelim..

Aileler ılımlı olduktan sonra adetler çokta etkin olmuyor bir yerden sonra.. Ayıp denilen birşey var ya böyle adet mi olur.. Oldu olacak birde senet imzalatsınlar damada..
Bence aileler konuşmalı, orta yol bulunmalı.. Gerçi aşık değilllerse kuzeninin uzak durması daha akıllıca gibi..

Ben Konyalı olarak cevap vereyim,kesinlikle uydurmuşlar.Bunun Konyalılıkla ilgisi yok.Konyada kına,nişan kız tarafına aittir.Kız yatak odasını tamamen yapar,halısından perdesine kadar.Kalanı erkek tarafı yapar.Bence günümüzde artık bunlar bile saçma geliyor bana.Oturulur,konuşulur kim ne kadar ne yapabiliyorsa yapılır.Ama tabi bazı insanları anlamak mümkün olmuyor.Sen kızını veriyorsan,karşı taraf da oğlunu veriyor.

kızın kuzeninizi sevdiğinden emin misiniz.
ben ortada pek sevgi göremedim de...

valla bende pek emin değilim hatta daha 5 6 aylık memur bu kıza demiş bekleyelim diye para biriktirelim diye ama kız ben bekleyemem demiş ne demek bekleyemem ya bekleyen nasıl bekliyor sanki yangından mal kaçırıyorlar :S

öyle bir adet olduğunu sanmıyorum benim bildiğim nişan,kına kız tarafına aittir, dantel oya,perde,halı,elektirik süpürgesi,çamaşır makinesi ve yatak odasının örtüsü, süsü püsü kız tarafına aittir, öyle adetmi olurmuş, ona adet değil aç gözlülük derler bence herşeyi oğlan tarafı karşılayacak üstelik bizim istediğimiz gibi iyiymiş................

ben de ortada iyi niyet göremedim açıkcası.. maddi anlamda her istediğini yaptırdıktan sonra bir bahaneyle çekip gitmeyeceği ne malum..

sonra kalırlar ortalarda..adet değil bu açgözlülük ve anlayışsızlık..

bence kuzenin gözünü açsın..seviyorum diye sonu gelmez taviz verirse aileyi de perişan eder..

yuh dedim resmen kusura bakmayın. olurmu hiç öyle şey ya... Her şeyi damat tarafına yüklemek ne kadar acımasız.

26 yıllık bi konyalı olarak sana şunu söyleyebilirim ki asla böyle bişey duymadım...normalde bizim burada (ben ilçede yaşıyorum) yatak odası ve mutfak ıvırzıvırlarını kız yapar geri kalanı erkek yapar.. kına ve nişan kıza düğün erkek tarafına aittir.ama şunu söyleyeyim konya merkezde yaşayan insanların çoğu tuhaf...bir lüx takıntısı ve ihtişamlı yaşama istekleri var..anlaşılan bu kızın ailesi sizin kuzeni sömürmeye çalışıyor..

bencede ac gozlulukten baska bısey degıl

valla ona adet denmez düpedüz soygun denir..

bizim memleketimizin adetlerinede ağır derler,eşimin ailesi isteklerinin altından kalkamayız diye ilk zaman çok tereddüt etmişlerdi valla ne yalan söyleyim babam üstüme utanmasa para bile verecekti.

ne demek bekleyemem kudurmuş mu üstelik ben tek taraflı sevgiden başka bişey göremedim kızın kuzeninizi sevdiğini zannetmiyorum...

bu kızın ailesi taa eski adetleti önünüze sürmüşler...eskiden gelinler kv yanına evlenirmişte tüm eşyaları oğlan evi alırmış...şimdi ayrı ev düzülüyor...kızda bir oğlanda bir ...tabi erkek ailesinin yükü biraz daha fazla ama tümünü erkek tarafına yıkmakta günay yanii

benimde üniversiteden yakın bir arkadaşım 7 kuşak konyalı... okulda karadenizli bir çocuk sevdi evlenmeye karar verdiler.. kızın durumu daha iyi üstüne düşen herşeyi nakit yaptı borçsuz evlendi.. erkek tarafının durumu yoktu ama üstüne düşeni aldı ama taksit yaptırttı evlenince karı koca ödediler.. yani anlayacağın arkadaşım çoğu şeyi kız yaptı burda ama ağzını bir kere açıp lafını etmedi.. bu olay memleket meselesi değil enayi avı meselesi sanırım... kuzenin kıza yapamayacığını söylesin, kabul etmezse kendisi bilir..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…