Evet başkasının çocuğuna fazla kaçmış. Burda tum2kontrol kızında olmalı. Mesela kızına arkadasinla paylaşmayı dene eğer sorun cikariyorsa topla oyuncakları diyin. Bu sayede o çocukta ağlayıp bağırsada her istediğinin olmayacağını yasitindan öğrenir. Tabi bunu kızınıza öğretirken genel olarak anlatın çocuğun adını vererek değil.Çok tesekkur ederim.
Cok haklisiniz anlattiklarinizda.
Kizimi bir yere kadar yonlendirebiliyorum ama su diger cocuklara mudahale konusunda kafam karisiyor cok zaman. Bazen acaba ileri mi gidiyorum dedigim oluyor.
Mesela dunku baban seni sevmiyor diyen cocuk baska bir seferinde oyuncak paylasmamak icin kavga cikardi.
Ama oyle boyle degil ciglik cigliga agliyor ben bir sey oldu sandim cok korktum,sonra tek derdinin turuncu renkli yapboz parcasi oldugunu anlayınca butun cinlerim tepeme çıktı. ( yapbozlari esit paylasmislar ama cocuk sonradan kizimdaki turuncu renklileri almak istemis,kizim da vermek istememis- aslinda biraz ogreniyor mu acaba simdi yazarken fark ettim- bunun uzerine ciglik kiyamet kopmus iste )
Oyuncaklari ikisinin de elinden aldim( kizim zaten oynamak istemedigini soyledi) cocuga sert bir sekilde boyle davranacaksa bir daha oynamak icin gelmesini istemedigimi, oyunlarin paylasarak oynanabilecegini ve bu yaptigi seye ceza olarak da oyunlarinu bitirdbuimi soyledim. Ben utuyle mesguldum, kizim yanima geldi o odaya, cocuga da birlikte oynamayi ogrenene kadar bir araya gelemeyeceklerini soyledim o da oturma odasinda takildi bir yarim saat kadar.
Sonradan acaba cok mu ileri gittim diye tasalandim. Kizik bu sert tavirlarima aliskindir disiplinli bir insanim bu anlamda, ama baskasinin cocuguna bu tavirlar fazla mi kacti bilemedim.
Son kisma yorum yapayim, ben oyuncaklari alirken kizimi herhangi bir sey icin odullendirmedim. Kendini ezdirmedigini burda yazarken fark ettigimi soyledim hatta.kizim zaten o olayın ardindan oynamak istemedigini soyledi. orda tek amacim cocugu cezalandirip bir daha benim evimde oyun kurallarina uymasi gerektigini gostermekti.Çocuklar duyarak değil de görerek öğrenirler. Eğer kızınızın bir köşede içi içini yiyerek beklememeyi, karşısındakine zarar vermeden isteklerini elde etmeyi, kendini savunmayı öğrenmesini istiyorsanız, bunun nasıl olacağını çözmeniz ve ona göstermeniz gerek. Bir de kızınızın yaşıtlarına karşı daha az önyargılı ve endişeli olmaya, onları tehdit olarak görmemeye çalışın. Siz hissettirmiyorum zannetseniz de kızınız hisseder çünkü arkadaşlarının yanında gergin davrandığınızı. Mesela 2. örnekteki çocuk kızınızın ilgisini çekemediğinde başka oyunlar bulmaya çalıştığına göre evinize wifi'den faydalanmaya gelmiyor, asıl hoşlandığı kızınızın hayranlığını, ilgisini hissetmek. Yalnız yaş ve yapı itibariyle birisi paylaşmayı, öbürü de paylaşmaya ikna etmeyi bilmiyor. Sizin yapmanız gereken kızınızı ondan uzak tutmaya çalışmak değil, fark ettirmeden oyunlarına liderlik ederek yeni davranışlar benimsemelerini sağlamak. Mesela çocuk oynar kızınız izlerken gidip çocuğun diğer yanına oturup oynayışını izleyin.Oyun ilginizi çekiyormuş gibi davranın.Sonra çocuğu oyunu bir turluğuna size denetmesi için ikna edin. Yandığınızda, bölümü tamamladığınızda vs. tableti bir turluğuna kızınıza verin. Kızınızın turu bittiğinde 'Şimdi X'in sırası' diye belirtin. Sırayla birer tur daha oynadıktan sonra bir daha kendi hallerine bırakabilirsiniz çocukları.
Diğer çocukla olan konuda da gayet güleryüzlü bir şekilde odaya girip 'Baban sana doğumgününde Spiderman kostümümü alacak aa ne güzelmiş, biz de babasıyla kızıma çook güzel bir doğumgünü sürprizi yapıcaz' deseydiniz, çocuklara müdahale etmiş olmazdınız, hem de kızınız ve siz kendinizi iyi hissederdiniz ve çocukların saçma tartışmaları noktalanmış olurdu.
Bir de 3. olay var. Çocuklar arasında oyuncak kavgası çıkmış, aslında kızınızın haklı olduğunu ve kendini savunduğunu düşünüyorsunuz ama diğer çocuğa kızdınız çünkü ağlıyor, bu yüzden ikisinin de oyuncaklarını ellerinden aldınız, oyunlarını bitirdiğinizi söylediniz ve kızınızın arkadaşını kısmen evden kovdunuz. Bu pek kendini savunduğun için mutluyum diyen bir tutum değil. Gürültü yaptığınız ve sorun çıkardığınız için mutsuzum aranızda ne olduğuyla hiç ilgilenmiyorum diyen bir tutum.
Hayır kaçmamış. Bence tam yerinde olmuş. Eve kim gelirse o evin kuralına uymak zorunda, bu oyun oynarkennde böyle. Sizin bir çocuğa bu evde bu davranışlar kabul edilemez, uymayacaksan bir daha bu eve oyuna gelme minvalinde konuşup oyun bitirmeniz son derece uygun. Sonuçta elalemin çocuğuna " bir daha sana yapboz yok, şimdi git şu oyuncakla oyna" diye dikte etmemişsiniz yani. Yaptığınız şey başkasının çocuğunu terbiye etmek değil, kendi evinizin kurallarını hatırlatmak. Bu tür bir şeyi yetişkin birine de yapabilirdik. Ek olarak kimse kimsenin şımarık ve rahatsız edici çocuğunu çekmek zorunda değil, bunların dokunulmazlığı da yok, kendilerinin olmayan ortamlarda ev sahibi uyarabilsin artık.Çok tesekkur ederim.
Cok haklisiniz anlattiklarinizda.
Kizimi bir yere kadar yonlendirebiliyorum ama su diger cocuklara mudahale konusunda kafam karisiyor cok zaman. Bazen acaba ileri mi gidiyorum dedigim oluyor.
Mesela dunku baban seni sevmiyor diyen cocuk baska bir seferinde oyuncak paylasmamak icin kavga cikardi.
Ama oyle boyle degil ciglik cigliga agliyor ben bir sey oldu sandim cok korktum,sonra tek derdinin turuncu renkli yapboz parcasi oldugunu anlayınca butun cinlerim tepeme çıktı. ( yapbozlari esit paylasmislar ama cocuk sonradan kizimdaki turuncu renklileri almak istemis,kizim da vermek istememis- aslinda biraz ogreniyor mu acaba simdi yazarken fark ettim- bunun uzerine ciglik kiyamet kopmus iste )
Oyuncaklari ikisinin de elinden aldim( kizim zaten oynamak istemedigini soyledi) cocuga sert bir sekilde boyle davranacaksa bir daha oynamak icin gelmesini istemedigimi, oyunlarin paylasarak oynanabilecegini ve bu yaptigi seye ceza olarak da oyunlarinu bitirdigimi soyledim. Ben utuyle mesguldum, kizim yanima geldi o odaya, cocuga da birlikte oynamayi ogrenene kadar bir araya gelemeyeceklerini soyledim o da oturma odasinda takildi bir yarim saat kadar.
Sonradan acaba cok mu ileri gittim diye tasalandim. Kizik bu sert tavirlarima aliskindir disiplinli bir insanim bu anlamda, ama baskasinin cocuguna bu tavirlar fazla mi kacti bilemedim.
Ne kadar iğrenç bir başlıktır bu..Ezilen cocuk anneleri ne demek istedigimi anlayacaktir sanirim.
Biz ogretemiyor muyuz gözü acik davranmayi ya da nasil ogretilir?
Bu yukarida yazdiklarim cok basit ornekler.
Yoksa siddet de goruyor kimi zaman, ama ben duygusal boyutuna daha cok takiliyorum.
Parkta her gelen onune gecip de siram hala gelmedi doye bekledigi de oluyor ve benim icim parcalaniyor ne zaman gozunu acacak bu cocuk diye..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?