KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

Matematikçi kızlar, bir sorum var. Bakar mısınız acaba?

Eki Görüntüle 839571

Burada araçlar aynı yöne hareket ediyor..Denklemimiz (v1-v2).t = /yol/

Değer verelim, v1 = 1 birim, v2=3 birim diyelim..

Önce karenin çevresi yani /yol/ = (v+3v) =4v yani 4 birim olur..

Buna göre 4=(3-1).t---> t=2 birim..Yani 2 birim sonra karşılacaklar. 2 birim C noktasına denk geliyor..

Çok teşekkür ederim canım. Yalnız bir şey soracağım. Ben 2. soruda şöyle bir denklem kurmuştum, hatayı orda yaptım galiba.

8 = (3v+v). t => t yi burda kullanınca 2 bilinmeyenli bir denklem oldu haliyle. Senin denklemde kullanmamanın sebebi nedir?

Örneğin, burdaki denklemde de t yok.

Böyle eşit parçalı sorularda değer ver canım. 8 birime ayrılmışsa 8 ver misal, çünkü soru kendini gösteriyor, oradan bir 4v gelecek ve tam bölünebilecek..Eğer tam bölünemiyorsa, okekini alıp ortak noktada buluşan bir değer de verebilirsin.
Değer vermezsen soru çözülmez :)

Rica ederim bu arada, kolay gelsin

Bir soru daha ekliyorum. Öss sorusuymuş. İnternette çözümü var ama anlamadım. Yardımcı olabilirseniz valla duacınız olurum. :)

Eki Görüntüle 844900

Malımızın alış fiyatı 160 lira, satış fiyatı 200 lira olsun. yani tüccar bu satıştan 40 lira kar etmiş.
40 lira, 160 liranın yüzde kaçıdır olacak sorumuz.

160*x/100 = 40 buradan x=25 sonucuna ulaşırız.

Eki Görüntüle 844901

1. satıştan 2 lira kar, 2. satıştan 12 lira kar, 3. satıştan 2 lira kar, 4. satıştan 4 lira zarar, 5. satıştan 6 lira kar edilmiş.

Yani toplama baktığımızda 18 lira kar edilmiş olduğu görünüyor.

5 malın toplam alış fiyatı; 4+6+8+10+12 = 40 lira..

buna göre 40* x/100 = 18---> x=45

3. ve 4. bilemedim..5. soruyu doğru çizerek anlatabilirim, denklem kuramadım nedense:26:

a bitkisi 2. ayda dikiliyor. 6. aya kadar 48 cm oluyor..yani 4 ayda 48 cm..----> 1 ayda 12 cm uzuyor...
b bitkisi grafiğe göre zaten 24 cmmiş..ve 6. ayda 48 cme geldiğinde sadece 24 cm uzamış oluyor..Yani ayda 4 cm uzamış oluyor.

aylık uzama oranları arasında 8 cm fark var. orantı kuracağız..1 ayda aradaki fark 8 cm ise kaç ay sonra 80 cmdir?
8x = 80 ---> x 10..yalnız a bitkisi 2 ay geç dikilmişti..ve b bitkisinin boyu 24 cm yani a bitkisinin 2 aylık uzama miktarındaydı..
2+2=4 aylık bir ekleme yapacağız..10+14 =14 ay sonra aralarındaki fark 80 olur..

Umarım anlatabildim :26:

Matematiği bırakalı 14 sene geçti, paslanmışım biraz

Bir soru daha ekliyorum. Öss sorusuymuş. İnternette çözümü var ama anlamadım. Yardımcı olabilirseniz valla duacınız olurum. :)

Eki Görüntüle 844954

Canım bu soruda 1. yıldan 4. yıla diyor..Dikkat isteyen bir soru..1. yıldan alacağız..1. yılda boy uzunluğu b
4. yılda boy uzunluğu e..

bizden "ortalama" oranı istediği için ; e ile b arasındaki artışın yani e-b geçen yıllara yani 4-1 oranını alacağız..-----> e-b / 3 olur....

Son düzenleyen: Moderatör:

Çok çok teşekkür ederim. Bence gayet güzel anlatıyorsun.

yardım istiyorum kızlarrr

1. sorudaki g fonksiyonunun (sorudaki) işlevi nedir, anlayamadım.

3..
f doğrusal bir fonksiyondur.
f(x) + f(x+1) = 4x+8 olduğuna göre f(1) kaçtır? Cevap:5

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 853595

a'yı bulmak için g fonksiyonuna ihtiyaç var. Önce a'yı bulalım ki x'i de bulabilelim.

Sabit fonksiyonda, g(0) = g(1) 'dir..Buna göre ----> 0+a = 4.1 -a ----> 2a = 4; a=2 olacaktır.

f(x) = ax+b olduğuna göre; 2(x+1)+b = 2(2x-11)+b -----> buradan b'ler birbirini götürecek ve x=12 olacaktır.

Eki Görüntüle 853601

böyle sorularda -emin olmamakla beraber- f(x) 'in türevini alıp paydayı tanımsız yapacağız. Yani f(x) i ters çevirip paydayı 0 a eşitleyeceğiz.

Buna göre; 2x+10 = 0 --->x=-5

buradan; 5.-5 -a = 0 ----> a=-25 bulunur.

Bu soruyu bir kişi daha yanıtlasın lütfen..

3..
f doğrusal bir fonksiyondur.
f(x) + f(x+1) = 4x+8 olduğuna göre f(1) kaçtır? Cevap:5

f(x) = ax+b olduğuna göre;

ax+b + a(x+1)+b = 4x+8

2ax+a+2b = 4x+8

2ax=4x a+2b=8 olacak denklemlerimiz..

ilk denklemde a=2 çıkar...2 denklemde ayı yerine koyup b=3 buluruz..

Buna göre f(1) = ax+b --->2.1+3=5 olur...

Pratik bir yol olarak x'li terimlerin ve sabit terimin oranı eşit olmalı .
2/5= 10/-a şeklinde

Çok iyi anlayan ve bilen birine basit gelebilir belki, ama benim için harika bir çözümdü.
Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Yalnız, 1. sorunun çözümünde neye a dediğimizi anlayamadım. Acaba x+1' e a mi dedik?

hayır f(x) fonksıyonuna ax+b demis arkadas hanı soruda f(x) dogrusal bır fonksıyondur dıyoya dogrusal fonksıyona esıtlemıs acaba anlatabıldım mı?:44:

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…