kres ogretmeninin otizm suphesi

Ya evde bu kadar takintili degil iste benim de kafam bu noktada karisiyor. Anlattiklari cocukla benim evdeki cocuk arasinda daglar kadar fark var. Bazi kararlarina saygili davraniyorum. Mesela her isini kendi yapmak istiyor ama konustugum kim varsa yasinin geregi bu diyor.
Bir de supurgeyi yerine koymus mesela ne var bunda diye dusunuyorum. Cunku evde herseyi yerine koymalari gerektigini ben soyluyorum yoksa evin ici tam bir kaos olur zaten herseye zor yetiyorum.
Bir de surekli bir sey sayip durdular kendimden suphe etmeye basladim sanki ben otizimli miyim acaba diye dusunmeye basladim.
Dil konusuna gelecek olursak kac senedir almanyadayim daha almanca konusamiyorum bana cok zor geliyor yeni bir dil ogrenmek. Sosyal olarak da cok fazla insanla tanisma yetenegim yok ki istegim de yok kendi kendime yetiyorum. Kimseden de yardim isteyemem her isimi kendim yaparim. Yapana kadar da inatlasir ugrasirim. Bu saydiklarinin hepsi benim karakterim ama kizimdan otizmden supheleniyorlar garip geliyor. Onume gelen herkese sordum cocugu goren her tecrubeli ebeneyne sordum alakasi yok diyorlar. Doktora sordum, ben boyle belirgin birsey gormedim ama takip edelim tabikide dedi. Kafam xok karisik

Yani hepimiz bi spekturma giriyoruzdur belki de
ben böyle şeyler okuyunca çevremdeki herkes otizmli gibi geliyor bana.

Benim oğlumda da mesela eşyaları yerine koyma takıntısı var. Her şeyi çok net kategorilere ayırıyor. Balıkların arasına araba karışırsa çok sinirlenir. Ama okuldan bununla ilgili geri dönüş almadım. Okulda da böyle öğretiyorlar her şeyi yerine koymayı. O düzen normal geldi onlara sanırım.
Bu tarz takıntılar toplumda çoğu kişide var. Hayatı zorlaştırmadıkça bence çok sorun şeyler değil ya.
Benim oğlumda ek olarak parmak ucu yürüme, bazı Dürtüsel davranışlar, geç konuşma, iletişime geçmeme, ağızda yemek bekletme gibi şeyler vardı. Ergoterapi ile rahatladı. Ama sizinki benim anlattığım şeylere göre hafif bence. Ki oğluma bile kimse otizmli olabilir demedi. duyusal ihtiyaçları var dediler

Evet kalkip da otizm gibi bir seyi dillendirmesi cok talihsiz olmus. Haddini asmis. Burada anlattiklariniza bakinca ben de cogu seyi normal goruyorum mesela benim oglum da her sey yerli yerinde olsun ister, bir seyi yerine koymadan ordan ayrilamayiz. Cocuklukta boyle ufak tefek takintilar normal diye biliyorum. Bize hicbir sey soylenmedi bu konuda kreste, japonlar boyle takinti seviyor da olabilir

Ama otizm teshisi koymaya calismak bir yana, soyle dusunuyorum yine de: bu anlattiklariniz normal gorunse de, ogretmenler cocugu ne kadar zamandir gozlemliyor ve takip ediyor bu da onemli. Bence ornek verdikleri davranislari ara sira her cocuk yapiyordur. Etrafta hicbir cocugun bunlari yapmiyor olmasi imkansiz. Ama sizin kiziniza ozel bir garezleri yoksa bu davranislarin siddetinde ve yogunlugunda bir farklilik gozlemlediklerini dusunuyorum. Evde hic yapmadigini soylemissiniz ama cocuklar fazla stimule olduklari ortamlarda daha marazi davranislar sergileyebilir. Evde duygu kontrolunu saglarken orada kendini regule edemiyor olabilir. Yani otizm teshisi bir yana, cocugunuzun destege ihtiyaci olabilir. O acidan sadece doktor takibi degil eger imkaniniz varsa bir ergoterapiste goturmenizi tavsiye ederim.

iciniz rahat etsin diye tabii goturun ama ben bunlarda bir sorun gormedim
ayrica kültür diye de birsey var
esim yillarca bati avrupads o civar yaslarla calisti, bir bucuk yildir da turkiyede ayni yaslarla calisiyor. coook sasirdi cocuklara
bambaska geldi ona ama tabii ki yetistirme bicimiyle alakali
mesela cok basit bir ornek vereyim, 3 yas cocugu icin duserken basini korumayi bilmiyor diye sasiriyor. normalde o yasta duserken kafani korumaliymissin. ama isin ozu onlar kosabilen cocuklar. koşuyorlar, aileleri "duserken boyle düş" diyor. bizde "düşersin cocugum, koşma cocugum" diyoruz. kac yasindayim bana bir kisi demedi "dusecek gibi olursan kafanı koru" diye. kosar düser vururdum kafami:) annem babam mesela asla bisiklette dengemi kaybedersem ya da tehlikede olursam kendimi nasil atacagimi gostermedi mesela. tam tersi hep gozlerinin önünde sürdüm. velev ki düştüm bisiklet garaja gitti demektir :) yani bazi seyler yetistirmeyle alakali. ayni sekilde yine o yas grubunun bicak catal kullanmayi bilmemesine, kasiga gelmeyen yemekleri eliyle itmesine de cok sasirmisti. onlarda o yas grubu siraya gjrer tabldotunu alir yemegini koyar cataliyla bicagiyla yer sonra da kirli yerine kaldirirmis. oysa benim kendi arkadasimin cocuklari o yasta hala annesi "ucak geliyor" diye yediriyor.
boyle seyleri kulturden bagimsiz dusunemeyiz. oradaki cocuklar da cocuk buradaki cocuklar da cocuk ama bizim kültürümüz bambaska bir yetistirme tarzina sahip. bence turk bir cocugu oradaki avrupali cocuklarla kiyaslayip onda ksuur bulmak çok saçma.
1) tehlikenin farkinda olmadan bazi hareketler yapiyormus ve yapma iste oraya dokunma sicak falan dediklerinde dinlemeyip dokunmaya calisiyormus.
bu mesela bence bizim kulturle/ yetistirme tarziyla alakli yine. en basiti tatil yerinde bile görüyoruz sarı bebeler nasil usluyken bizim cocuklar tehlikeli isler yaparlar:) boyledir yani. ayrica ben kac yasindayim biri yapma dese de soyle bir denemek isterim. esim klasik, bir yerde bir uyari varsa sorgulamaz bile onu dinler . misal dinlenme tesisinde tuvalete girmeyin uyarisi gorduyse biner ikinci bir tesise gider. ama ben gorevliye "burasi temizlendi mi ya girebilir miyim" derim, tabii ki girin derler hacetimi görüp cikarim yani
yine bir yerde kulturle alakali. devlet dairesinde ona "yok" derlerse "tamam" der gider. bana yok derlerse gerekirse israr ederim bir sekilde yapiliyorsa yaptirir ya da ne gerekiyorsa ogrenirim.
evinizin kuralinda yemekten sonra el yikaniyorsa onu devam etmek istiyor olabilir. ya da dedikleri gibi yemege elini degdiriyorsa o hissi sevmiyordur gidip yikamak istiyordur.
ayrica is yine kulture geliyor bir avrupaliyla bir türkün ayni hijyen anlayisina sahip olmasi beklenemez:)
8) Siniftaki diger cocuklar atistirmalik istediklerinde gidip bakicilarina soyluyorlarmis ama kizim diger cocuklar istediginde gidip kendisi istiyormus onun disinda boyle bir istegi olmuyormus.
omrumde boyle salak bahane duymadim
9) diger cocuklarin velileri geldiginde, siniftaki cocuklar XX annen geldi bilmem ne derken, kizim asla boyle birsey demiyormus (sanki milletin bekcisiymis gibi)
salak bahaneye +1
ya bir sg diyecegim. cocuk kac dili birden ogreniyor evde baska okulda baska. bunlar nasil egitimciler ki bilingual cocuklarin dil gelisiminin geriden gelecegini bilmiyorlar.
kolaysa kendi cocuklarina ogretsinler ikinci bir dili oyle akici sekilde onlari yargılansınlar "ikinci dilinde yeterli degil" diye
gicik oldum valla
yine ihmal etmeyin, bir uzmana götürün ama boyle bos bos seyler icin de caninizi sikmayin

Benim oğlum atipik otizim tanısı aldı en hafif tanıyı aldı sizin kızınızın otizimle alakası yok bakicilarin soyledigi bir çok şey saçma bahane gibi kendine vurma aşırı tepki falanda sağlıklı çocuklarda bile oluyor kızınızda sizin söylediklerinize yola çıkarak konuşuyorum otizim göremedim bir iko davranış bozukluğu olabilir o da daha küçük normal bence

4 senelik eğitim fakültesi mezunuyum. Otizmli çocuğu bin kilometreden tanırım.

Öncelikle benim görüşüm şu şekilde, bir çocuğu en iyi gözlemleyen kişi, onunla en çok vakit geçiren kişidir. Yani bu yüksek olasılıkla annesidir. Anne bir şeyden supheleniyorsa bu şüphesi dikkate alınmalıdır.

Ama anne yeterince objektif mi bu kısım çok önemli. Bazı anneler durumu kabullenmeyerek çocuğu farklı şekilde degerlendirebilir. Bu durum sadece tanıyı öteler. Ve tedaviyi geciktirir. Bu noktada objektif olduğunuza, annelik duygusuyla çocuğunuza bi şeyleri konduramadığınız için çocuğunuzun davranışlarını normal çerçeveler üreterek degerlendirmediginize emin misiniz? Açık konuşmak gerekirse bana bu konuda pek guven vermediniz. Olayın sıcaklığı ile şu an net olarak itiraz tepkisi veriyor gibi geldiniz.

Otizm genel bir erkek çocuk hastalığıdır. Kızlarda görülme oranı çok düşüktür. Bu sebeple ben kızınızda otizmden çok süphelenmedim açıkçası.

Çocuğunuzu degerlendirirken bize çizdiğiniz tablo gayet güzel görünüyor. Hatta bana kalırsa annecigi üzüntü ve korkudan tabloyu çok daha iyi ele almış. Çünküü bazı şeyleri kendisinden beklenmeyecek kadar ileri seviylerde seyrediyor kızınızın korkmayın çocuğu görmeden tanı koyulmaz zaten ve bizlerde tanı mercii zaten değiliz

Otizm çok yönlü, çok karmaşık bi bozukluk. Genelgecer bazı belirtiler var ama her çocuğu kendi içinde ele almak lazım. Mesela belirtileri çok hafif seyreden atipik otizmde çocuktaki bozukluğu tespit etmek çok zor olabilir. Atipik otizm hafif seyreder ve erken yaşta fark edilirse belirtiler geri cevrilebilir.

Bunun dışında kızınızın yaptığı/ yapabildiği bi çok şeyi 35 aylık kızım yapamıyor. Yapamıyor çünküü bariz ve belirgin şekilde uyaran eksikliği var. Bi kere 17 aylık yürüdü. Evet benimki preeklampsi nedeniyle çok sorunlu bi doğum oldu. Solunumu yoktu kuvoz süreci oldu ama el insaf 17 aylık çocuk da yürür yani. Ama çocuklar o kadar nevi şahsına münhasir varlıklar ki hepsinin durumu sadece kendine özel. Genelleme net şekilde yanıltır insani.

Benimki hala cümle kuramıyor mesela. Ama ben otizmden hiç şüphelenmedim. Çünküü otizmi iyi tanıdığımı düşünüyorum. Olsaydı fark ederdim eminim. Ama yine de doktoru var. 3 ayda bir kontrol ediyor neticede sakata gelmek istemeyiz. Ben eminim diye bosveremezdim. Ben ögretmenim ve tanıyı koyma yetkisi bende değil. Haliyle yanılabilirim.

Birden fazla dil ile büyüyen çocuklarda l dil / konuşma geriliği olabilir. Bu konu çok çok özel. Çocuğun hazirbulunuslugu açısından kendine has durumu içinde degerlendirilmeli. Atıyorum 18 aylik çocuk şunları bunları yapmalı gibi genellemeler hatalı sonuç verir. Her çocuk gelişimde kendi özel yolunu izler çünküü. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Ama yine de ben kendi kızıma işitme testi yaptırdım. İşitme testi birçok soruya cevap verebilir.

Gözgoze gelmek veya belirli bir düzeyde iletişim kurabilme becerisi otizm şüphesini tamamen ortadan kaldırmaz. Otizmde bazı beceriler önce kazanılır ve zamanla kaybedilebilir. Bu sebeple kesin konuşamayız.

Kresteki yardimcinin söylediklerini pek ciddiye almamakla birlikte (ögretmen olsaydı daha dikkate şayan bulabilirdim) yine de degerlendirilmeli. Fazlaca çocuk görüyorlar. Ve belki ters giden bi şeyleri daha objektif ele almış olabilirler.

Çocuktaki uyaran eksikliğini kreşteki bakıcı otizm ile karıştırıyor olabilir. Bir ögretmen uyaran eksikliğini tanır ama bir bakıcı ya da çocuk gelişimci için bu daha zor olabilir.

Özetle; çizdiğiniz tablo bana otizmi cagristirmadi. Eğer benim kızımdaki gibi belirgin bir uyaran eksikliği varsa bakıcı bunu otizm sanmış olabilir.

35 aylık kızım sizin kızınızın yarısını yapamaz şu an. Ama dediğim gibi bu her iki çocuk için de bize güvenilir hiçbir bilgi vermez. Gelişimleri çevreye, genetiğe, uyaranlara vb değişiklik gösterir.

Sizin yerinizde olsam korkmam ama çocuğumu şüphe ortadan kalkana kadar takip ettiririm. Çünküü kızınızda takıntı davranışı var. Anlattığınız bazı şeyler insana acaba dedirtiyor. Bakın bu kesin. Ama bu kesinlik hiçbir şeyi ispata kafi değil. Bazı çocuklar takıntılı davranış gösterir çünküü tabiatı itibarıyla takintilidir.

Bunun dışında sizin birçok konuda annelik duygusu ile içinde bulunduğunuz durumu iyileştirmeye çalıştığınızı düşünüyorum. Her şeyi derhal yerli yerine koyar çünküü ben evde böyle öğrettim, demeniz çocuğu iyi etmez. Çocuklar itiraz ederler, baş kaldırırlar her şeyi yerine koymak istemeyebilirler. Ben yaptım oldu, dediğiniz an sadece zaman kaybedersiniz.

Yanlış bir cümlem varsa/ bir konuyu yanlış ele aldiysam arkadaslar düzeltir.

Sizi kırmadan konuyu ele almaya çalıştım. Umarım sizi kıracak bir şey soylememisimdir. Söylediysem hakkınızı helal edin.

Umarım korktuğunuz gibi olmaz. Allah size ve evlatlarınıza sağlık versin.

Ben herşeye otızm denmesıne de ayar oluyorum.
Her çocuk farklı tuhaf davranışları olabilir.
Ben beş yasındayken bır sakız dıye tutturup annemleri on bakkal gezdırmısım.
İlla o olacak diye. Sonra İstanbul'a Halama gidiyoruz orada çay ıstiyorum kadınlar çay içmiyor evine demlık almamıs.
Annem bir yerden kap bulup su ısıtıp çay yapmaya çalışıyor vs.
Zor çocuk olduğum bırseye dıretınce illa o olsun dıye ugrasıyormusum.
Herşeye bır ad takıyoruz artık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…