Küçük bir iş kazası

elifff_____

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Eylül 2015
3.641
1.322
63
mrb herkese
Az önce iş yerinde labaratuvarda çalışırken bacağıma nitrik perklork asit yani kezzap damladı, sadece bir damla geldi ama bacağımda yuvarlak minik bir yanık oluşmuş baktım hemen.bir damla bişey ama çok derine gider mi bu yani hastaneye gitmelimiyim, şu an sadece biraz acıyo

Git hemen revire bir şey sürsünler yahu asit sıçramış nasıl duruyorsun öyle, koş git hemen !

Çok geçmiş olsun. Hiç bir fikrim yok, fikrim olmayan her konuda doktora koşarım, bence siz de koşun. Bir de aklıma takıldı, gıcıklık olsun diye sormuyorum ama cidden merak ettim; laboratuvarda kimyasal maddelerle çalışıyorsunuz. Can güvenliğiniz ve işiniz gereği olarak hangi madde ne kadar, nasıl zarar verebilir bilmeniz gerekmiyor mu?

Yok arkadaşlar çok minik birşey yani kurşun kalem arkası kadar çapı ama metak ettim çok derine gider mi diye şu an bi solüsyon varmış ecza dolabında bu yanık için ondan sürüyorum

mrb herkese
Az önce iş yerinde labaratuvarda çalışırken bacağıma nitrik perklork asit yani kezzap damladı, sadece bir damla geldi ama bacağımda yuvarlak minik bir yanık oluşmuş baktım hemen.bir damla bişey ama çok derine gider mi bu yani hastaneye gitmelimiyim, şu an sadece biraz acıyo

tabiki gitmelisin hemen
ayrica diz altina kadar uzun ve cok kalin lab onlukleri var onlardan kullan vede asit vb seyleride lutfen tezgah ustunde degil ceker ocak tarzi kapali camli havalandirmali yerlerde manipule et. Gozluk ve asite dayanikli kalin lab eldivenlerinide eksik etme. Gencecik kadinsin sagligina yazik orda sacma sapan bolum partilerine caylarina ayiracaklari butceyi bir zahmet gerekli temel malzemeleri almaya vede lab calisanlarin guvenligini saglamaya harcasinlar. Sen kendini korumazsan kimsenin umrunda olmaz asitmi kokladin baska birsey mi soludun..

Laboratuvar çalışan birisi bu alanda ilk yardım eğitimi almalıdır sen bilmiyorsan bile kimya bölümüne sor yani onlar bilir

Oranın sorumlusu bilmiyor mu ayrıca labda ne olursa ne yapılır kuralları da asılıdır

Senin alanını biz bilemeyiz bu soruya belki hekimler cevap verebilir ki onlar da görmek lazım der ki yandı diyorsun yani daha ötesi ne olabilir ki

İç katmanlarda yanma etkisini azaltmak için tedavi soğutma vs olabilir 112 ara sor gel derlerse git

elif sen zaten akademisyen değil miydin? Laboratuvarda çalışıyorsun, senin bizden daha iyi bilmen lazım zarar verir mi vermez mi? bana kalırsa asitli bir şey olduğundan yakmış. aynı kezzap misali. Nokta kadarsa ben gitmezdim
edit: ay kezzapmış zaten.
Ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorum ama bir damlada olsa derine gider öi onu bilmiyorum işte
Kimse de yoktu çk yanlız hissettm kendimi konu açtım:)

Laboratuvar çalışan birisi bu alanda ilk yardım eğitimi almalıdır sen bilmiyorsan bile kimya bölümüne sor yani onlar bilir

Oranın sorumlusu bilmiyor mu ayrıca labda ne olursa ne yapılır kuralları da asılıdır

Senin alanını biz bilemeyiz bu soruya belki hekimler cevap verebilir ki onlar da görmek lazım der ki yandı diyorsun yani daha ötesi ne olabilir ki

İç katmanlarda yanma etkisini azaltmak için tedavi soğutma vs olabilir 112 ara sor gel derlerse git
Yok bugün şansımdan hiç kimse yok burda çalışan yani labaratuvarda yanlızdım.
Bi hoca su ile sil birşey olmaz dedi öyle yaptım işte

mrb herkese

Merhaba elifff
Öncelikle geçmiş olsun. Ben de laboratuvarda çalışıyorum. Kimya Mühendisiyim. Öncelikle yanık büyüklüğüne bakmadan asidik yüzeyi dökülme anından sonra sodyum bi karbonat (bazik) ile nötralize edebilirdin. Sanırsam bu aşama geçmiş. Ya da en az 5 dk soğuk su ile yıkamanı önerebilirdim. Geçtiğimiz günlerde ben de bir iş kazası geçirdim. Elimin üstünü H2SO4 (Sülfirik Asit) ile 2. dereceden yaktım. Hemen sodyum bi karbonat ile nötralize ettikten sonra acile gittiğimiz süre boyunca da buz aküsü ile baskı yaptım. Acile gittiğimizde doktor açık yara olduğu için tetanoz aşısı yaptı ve devamında elime 2 adet yanık merhemi uyguladı. Sonrasında ben iz kalmaması ve kimyasal yanık olduğu için 3 kez daha doktora gittim. Doktor kimyasal yanık olduğu için deri altı reaksiyonlarının devam edebileceği ihtimali üzerine antibiyotik tedavisi uyguladı. Kalem arkası kadar bile olsa ihmal etmemeni düşünüyorum. Çok geçmiş olsun.

Yok bugün şansımdan hiç kimse yok burda çalışan yani labaratuvarda yanlızdım.
Bi hoca su ile sil birşey olmaz dedi öyle yaptım işte

Ben anlamadim ne bicim bir yerdesin nasil hocalarin var nasil hicbirsey bilmeden ogretilmeden laboratuarda bu sekilde zararli seylerle calisabiliyorsun ama sunu soyleyeyim belki bir yardimi dokunur.
Normalde biyoloji veya kimya lab larina hammadde alan siparis veren bir kisi olur, bunu ogren bakalim kimmis. Eldive onluk gozluk aseton, ethanol falan filan... Bu siparis islerini veren kisi eger sen degilsen o kisiyi bul ve ona alinan her kimyasalin satisi yapan sirket tarafindan bir guvenlik bilgi formu ile birlikte satildigini ve labdaki bulunun tum kimyasallarin bu formunun bir dosyada tutulmasi gerektigini soyle. Inaniyorumki yapiyorlardir sayet yapmiyorlarsa bu isi ya sen ustlen yada ilgili kisiye soyle. Boylece herhangi yeni bir malemeyle calisacaginda veyahut bu tip bir kaza yasadiginda ve ne yapacagini bilmediginde o bilgi formlarinda gerekli bilgiler mevcut.
Tehlikesi
ciltle temas halinde
solundugunda
goze degdiginde
ne zarar verir

cevreye zararlari neler, tum toksikolojik bilgileri

bu maadeye maruz kaldiginda ilk yardimi ne sekilde yapilmali

ve maddeyle alakali diger kimyasal bilgiler , kompozisyonu iste diger belli basli seylerle tepkimesi falan

Bu bilgi formu isini hallet bence hem kendine hem cevrene yarari dokunmus olur.

Merhaba elifff
Öncelikle geçmiş olsun. Ben de laboratuvarda çalışıyorum. Kimya Mühendisiyim. Öncelikle yanık büyüklüğüne bakmadan asidik yüzeyi dökülme anından sonra sodyum bi karbonat (bazik) ile nötralize edebilirdin. Sanırsam bu aşama geçmiş. Ya da en az 5 dk soğuk su ile yıkamanı önerebilirdim. Geçtiğimiz günlerde ben de bir iş kazası geçirdim. Elimin üstünü H2SO4 (Sülfirik Asit) ile 2. dereceden yaktım. Hemen sodyum bi karbonat ile nötralize ettikten sonra acile gittiğimiz süre boyunca da buz aküsü ile baskı yaptım. Acile gittiğimizde doktor açık yara olduğu için tetanoz aşısı yaptı ve devamında elime 2 adet yanık merhemi uyguladı. Sonrasında ben iz kalmaması ve kimyasal yanık olduğu için 3 kez daha doktora gittim. Doktor kimyasal yanık olduğu için deri altı reaksiyonlarının devam edebileceği ihtimali üzerine antibiyotik tedavisi uyguladı. Kalem arkası kadar bile olsa ihmal etmemeni düşünüyorum. Çok geçmiş olsun.

Size de geçmiş olsun

Bunları laboratuvarda o maddeye ulaşan herkesin bilmesi gerekir esasen zira ben bile deri altında reaksiyonun devam edebildiğini bildiğime göre alanı bu olan kişiler de bilmeli

Ülkedeki eğitim sistemi gerçekten sıkıntılı

Elif sen de git doktora da krem vs versin daha beter olma

Ben anlamadim ne bicim bir yerdesin nasil hocalarin var nasil hicbirsey bilmeden ogretilmeden laboratuarda bu sekilde zararli seylerle calisabiliyorsun ama sunu soyleyeyim belki bir yardimi dokunur.
Normalde biyoloji veya kimya lab larina hammadde alan siparis veren bir kisi olur, bunu ogren bakalim kimmis. Eldive onluk gozluk aseton, ethanol falan filan... Bu siparis islerini veren kisi eger sen degilsen o kisiyi bul ve ona alinan her kimyasalin satisi yapan sirket tarafindan bir guvenlik bilgi formu ile birlikte satildigini ve labdaki bulunun tum kimyasallarin bu formunun bir dosyada tutulmasi gerektigini soyle. Inaniyorumki yapiyorlardir sayet yapmiyorlarsa bu isi ya sen ustlen yada ilgili kisiye soyle. Boylece herhangi yeni bir malemeyle calisacaginda veyahut bu tip bir kaza yasadiginda ve ne yapacagini bilmediginde o bilgi formlarinda gerekli bilgiler mevcut.
Tehlikesi
ciltle temas halinde
solundugunda
goze degdiginde
ne zarar verir

cevreye zararlari neler, tum toksikolojik bilgileri

bu maadeye maruz kaldiginda ilk yardimi ne sekilde yapilmali

ve maddeyle alakali diger kimyasal bilgiler , kompozisyonu iste diger belli basli seylerle tepkimesi falan

Bu bilgi formu isini hallet bence hem kendine hem cevrene yarari dokunmus olur.

Ben de yukarıda yazdım kimse de yazmayınca salladım sanmıştım ama olması gereken bu değil mi kaza olunca ne yapılacağı vs

Bilimsel bilgi birikir ve herkes bir önceki deneyime erişir ve kullanır

Bende okadar küçük yanıktan bişey olacağını düşünmüyorum ama gözlemle ;) bu arada merak ettim eşinle o durumu naptın o_O

Size de geçmiş olsun

Bunları laboratuvarda o maddeye ulaşan herkesin bilmesi gerekir esasen zira ben bile deri altında reaksiyonun devam edebildiğini bildiğime göre alanı bu olan kişiler de bilmeli

Teşekkür ederim. Geçti sayılır. Sizinle aynı fikirdeyim.
Ben de doktora gitmenizi öneririm Elif hanım.

Merhaba elifff
Çok tşk ederim sana da geçmiş olsun su ile yıkadım şu an hiç acı yok ama birazdan çıkıyorum doktora göstermek için içim rahat etsin

Size de geçmiş olsun

Bak ben bunu bilmiyordum mesela, asitin deri altında reaksiyon gösterebileceğini.
eğitim sisteminden ziyade, ben mi yanlış biliyorum, damdan asidik ortamlara ya da laboratuvarlara personel harici girmek yasak değil mi? İş sağlığı ve güvenliği eğitimi +lab kurallarının anlatıldığı bir eğitimden geçmek zorunda.Bu durumda bu kadın kimyayla alakalı bir sektörde. Üniler bu eğitimi vermiyor mu yani?

Bende okadar küçük yanıktan bişey olacağını düşünmüyorum ama gözlemle :KK66: bu arada merak ettim eşinle o durumu naptın o_O
Bixim hoca da öyle dedi hiçbişey olmaz boşuna korkuyosun dedi
Valla bişey yapmadık ben ona eskisi gibi değilim bana zaman ver dedim oda günahımı alıyosun diye isyanlarda durum bu

Back
X