Kücük kaynima abi dememi istiyorlar

her ne kadar saçma gelse de bana ne yazıkki benim yaşadığım yerde böyle. hoş bana diceksin diye zorlamalar yok ama benden küçük olanları bile büyükmüş gibi saymam bekleniyor. işin özü şu bizler hep dışarıdaki kişiler ama onlar aile ne yazıkki

Valla onu bunu bilmem de,arabanın ön tekerleği nereye giderse,arka tekerleği de oraya gider:)
Örneğin kültürsüz ailenin kültürlü oğlu,görgüsüz ailenin görgülü oğlu,tutucu ailenin modern oğlu olmaz.

Genelleme genellemedir nihayetinde.Hiçbir genelleme yüzde yüz herkesi kapsamaz.
İstisnalar olabilir lakin istisnalar kaideyi bozmaz.
Sizin çevreniz derken...Sadece kendi çevrem veya 2 komşu-3 akraba üzerinden konuşmuyorum elbette.

Konu adamın kötü olup olmaması değil zaten.Uygun olup olmaması...Bize uygun olmayan biri,kötüdür anlamına gelmez.
Kayınvalide de kötü olmayabilir.Öyle görmüştür,doğruyu öyle biliyordur,kendisine öyle davranılmasını bekliyordur.

Siz veya tanıdığınız kişiler,üstesinden gelmeyi başarmışsınız,ne mutlu size.
Ama konu sahibinin diğer konularına bakınca,hiç böyle bir şansı olmadığı daha net anlaşılıyor.

Bu görüşe katılmıyorum, bir aile nasılsa oğlu da öyledir diye birşey olamaz.
Ama insan çok yıpranır, çevresinde moral bozan, herşeye karışan, anlaşamadığın insanlar olunca mutsuz olur.
Komşu, arkadaş ya da herhangi bir akraba değil, eşinin ailesi her zaman görüşmek zorunda ve her görüştüğünde morali bozulur.
Niye insanlar saygı duymak öyle kabullenmek varken, kendine benzetmeye çalışır ki.

görgüsüz ailenin pek alaka görgülü çocuğu olabilir
görgülü ailenin görgüsüz çocuğu olabileceği gibi
insan kendini yetiştirip geliştirebilen sosyal bi varlık
onun için bu bahsettikleriniz mutlak bi doğru değildir
mutlak doğru olmayan bişeyin üzerine kesin yargılar yapmak
mümkün değil hele de kendimiz dışında başkasının yaşadığı bi konu hakkında
karar yaşayanın değerlendirmesinde olur
konu sahibinin diğer konularına bakmadım
anlattığı konuda sorun kayınvalidesinin artık ne diyim kibarca
sivri zekası olunca oğlunu da aynı kefeye koymanın yanlşlığından bahsediyorum
aile bi etikettir ama kesinlikle ederi fiyatı değildir kişinin.
bazen etiketi indirimde olan ne kalite ürünler yakalıyoruz

Niye sinir oluyorsun ki. Kaynanaya tamam küçük kaynıma abi derim TEYZEEEE de ...
Şaka bir yana da sakin ol. Dengeyi sağlaması gereken nişanlın. Sen büyüğünü bil, saygını göster. Ama saygı göstereceğim derken ezdirme kendini. Cevap verme, dön arkanı git. Herkes haddini ve yerini bilmeli, bunu da nişanlın anlatmalı ailesine, sokaktan çocuk almıyor o kadın yetiştirmek için.

Yok yok mübalağa etmeyelim,görgülü ailenin görgüsüz oğlu da olmaz yani :)

Mutlak doğru demedim zaten.Genellemedir ve genelleme "genel olarak böyledir" anlamında kullanılır.
Geniş zaman kipinde kurulan cümlelerin çoğunluğu genellemeye girer.
Sitedeki yorumlarda,sıklıkla bu tarz cümleler kullanılıyor.
Yorumlar arasında,mutlak doğru olarak kabul edilen bir görüşe,şu ana dek rastlamadım.
Herkes kendi görüşünü yazıyor.

Konu sahibi kendi kararını kendisi verecektir elbette.

allah yardımcın olsun. bu tiplerin herşey istediği gibi olmazsa direkt oğlundan ayırmaya çalışabilir seni..
korktum valla, Allah böyleleriyle karşılaştırmasın kimseyi, beni de.. görgüsüz insan çok zor yaşadım ve bitti...

Genellemenin açıklamasını çok iyi biliyorum
zahmet etmişsiniz açıklama yaparak
verdiğiniz türkçe dersi için ayrıca teşekkür ederim
ben de size bilimsel bi açıklama yapayım

“tümevarım ( genelleme )bilim açısından bir zafer, felsefe açısından ise bir skandaldır”
der karl popper.

karl popper’ın da belirttiği gibi bi yasanın doğruluğunu ispat etmek için çok sayıda örnek yeterli gibi görünebilir ama bi yasanın çürütülebilmesi için tek bi örnek yeterlidir.
yani günlük hayatta kullanılandığımızın aksine “istisnalar kaideyi bozarlar”.'' yani armut her zaman dibine düşmez''
bu nedenle genelleme tek başına bilimsel bir yöntem olamaz, ama bilimsel yöntem açısından çok büyük bir öneme sahiptir, çünkü deneyler bilim için vazgeçilmezdir.
bilimin gerçek olduğunu kabul ederek şu yorumu yapabilirim
konu sahibi arkadaşın nişanlısı bu genele dahil de olmayabilir
geneli böyledir diye böyle olcak da değildir
benim ilgilendiğim herkesin ne dediği ve genele dahil olan değil
genelin dışında olan ihtimaldir.
Tümevarım yani genelleme özel bir önermeden genel bir önermeye gidişi sağlayan düşünce biçimidir dersek
konu sahibini ilgilendiren kısmı genel değil özeldir.

bence buradaki esas sorun küçük kayına abi diyip dememek değil.
resmin tamamına bakmak gerek..
bu düşünce yapısında insanlar kimbilir daha ne ipe sapa gelmez isteklerde bulunacaklar
gerçekten böyle bir ailenin üyesi olmak istiyor musunuz bence bunu bir düşünün

Son düzenleme:
daha önce söyleyen oldu mu bilmiyorum ama benim dikkat çekmek istediğim bişey var.
konu sahibi arkadaşım, kayınvalidenin fikri yeni bi fikir ya da kural değil. ben de ilk duyduğumda çok şaşırmıştım ama mesela benim bildiğim çok iyi bir örnek var ki aynen senin kayınvaliden gibi..
kadın kendi kızını yozgattan istanbula gelin gönderiyo ve kız geldiğinde kendinden büyüğe de küçüğe de abi abla demek zorundaymış. onlarda öyleymiş, saygı göstergesiymiş falan.. tabi gelin geldiği aile yadırgıyo yok sadece büyüklere desen olur diyo da öylelikle kapanıyo konu.
yani diyeceğim memleketimizin garip alışkanlıklarından birisi sadece senin tanık olduğun.. seninki adı kaynana olduğu için kötü olmuş da bizimki kendi kızını önüne gelene hizmet etsin diye yollamış sanki :)
Allah hayırlısıyla tamamına erdirsin inş, mutluluklar bu arada :)

benim böyle bi durumda kendimden 10 yaş küçük bi çocuğa abi derken gülesim gelir..peki kaynın bu duruma ne diyo o istiyomu abi demeni? :26:

şaşırdım valla.100 sene öncesinin adetini eleştiren bir topikten yola çıkılarak yazılan yorumlardan nasıl bu noktaya gelindi hayret doğrusu! bayağı emek verilmiş bir çalışma.oysa sadece "ben genelden yola çıkarak değil farklı ihtimalleri göz önünda bulundurarak yorum yapıyorum" deseniz dediğinizi ne güzel hepimiz anlayacaktık.ben anlamadım şahsen.eğitimim yetmedi yada kafam çalışmıyor bilemiyorum.inşallah herkes sizin gibi cevapları süsleyip ulvi bir hava katacağım derken ipin ucunu kaçırıp national geographic-popüler bilim dergisi karışımı yazılar yazıp bizleri zorlamaz

vallahi bu kadindan cekeceginiz var :82:
deli midir nedir...kucucuk cocuga abi mi denirmis hic...
demeyin tabii...bence bu konularla sakin siz ugrasip bu kadinla muhatap olmayin, direk nisanliniz girsin araya...onu atin annesinin onune o ugrassin kendi anasiyla danasiyla...
siz kafanizi yormayin...
boyle sacma sapan seylerle beni ugrastiracaksan istemiyorum bu iliskiyi deyin nisanliniza, uc bucuk atar ve annesinin agzini kapatir diye dusunuyorum...

ayyy inanmiyorum bir yasima daha girdim cok enteresan ya.valla benim benden 14 yas buyuk bi kaynim var bana yenge diyo esiminde abisi oluyo bide bnle yasit bir kaynim var oda bana yenge diyo.cok sasirdim gercekden .bu arada gercekden kayin valideniz cok fena bir insan benziyo baksana hem 13 yasinda birine abi derditiyo hemde daha dun bir bugun iki dogucak torunlarimin adi su olcak bu olcak diyo !hiiiiiiiiiiii oldu baska emrin\Allah size sabir kayinananizada akil fikir mantik zeka ve daha bir cok sey versin

Burada bilimi veya felsefeyi tartışmıyoruz.
Gayet geleneksel ve de gelenekçi bir Türk ailesi hakkında yorum yapıyoruz.
Bu yüzden,yüzyılların süzgecinden geçip günümüze ulaşmış,toplumumuza ait atasözlerini kullanmakta sakınca görmedim.
Sözettiğimiz ailenin ve nişanlının istisna olduğunu düşünmüyorum.Benim fikrim tabii...

Aile sorunlarımızı,bilimsel gerçeklikler ışığında çözmeyiz genellikle.
Aile içi sorunları anlamada ve çözmede,daha çok psikolojiden yardım alırız.
Ve psikoloji,bireyin gelişimde,ailenin rolüne büyük önem verir.
Aile ortamı,bireyin kimlik kazanırken,psikososyal yönden gelişirken,en çok etkileşime uğradığı yerdir.Etkisi yadsınamaz.

Uzun bir tartışma olduğu için,cevap yazmanıza sebep olan ilk yorumumu kopyalıyorum.
Hala aynı fikirdeyim.Doğrudur veya değildir,bunu ancak zaman gösterir.

Yazılan yorumların,konu sahiplerini birebir etkilediğini düşünmüyorum.
Her konuda olduğu gibi,bu konuda da farklı görüşler yazılacak ve konu sahibi kendince bir sonuca ulaşacaktır.

ben yüz sene öncesinin adetini bugünün insanını eleştiriyorum
herkesi aynı kefeye koymayı herkesi öteki yapmayı...
gayet açık ama anlamakta ısrar ediyosanız yapacak bişey yok

ben genelden yola çıkarak değil farklı ihtimalleri göz önünda bulundurarak yorum yapıyorum
bunu zaten söylüyorum illa sizinle aynı kelimeleri kullanarak olmasa da
okuduklarınızdan farklı bi anlam çıkarmamışsınız işte e daha ne

anlattıklarım temel lise felsefesinde işlenecek boyutta basit terimlerdir
ben bu şekilde anlatmak istedim benim tercihim
siz daha yalın anlatın kime ne sizin tercihiniz
bahsettiğiniz dergi de
bu kadar basit şeyleri konu bile yapmaz
zira o dergi daha ciddi önemli meselelerle ilgileniyo.

Son düzenleme:

e ben size istisnaların kaideyi bozduğunu anlatmama rağmen ve bunu
araştırılmış gerçeklere dayandırırıken
sizin fikriniz değil esas olan incelenmiş gerçeklerdir
konu sahibini dediğim gibi genel değil özel ilgilendirir
bunun değerlendirmesi de 3. kişilerin harcı değil
kendisinin harcıdır.
yani kimse kimseye neyi yapacağını
ve kesin bi dille ailesi şöyleyse kendi de böyledir diyemez
demesinin bi gerçekliği yoktur
onca bilimsel açıklamaya rağmen
mantıken tabi..
diyenin de sadece kendi fikri olmaktan
öteye gidemez..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…