Kulak Kiri nedir, nasıl temizlenir?

akustikadin

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2018
26
23
34
Kulak kirinden çok çekmiş ve birkaç gün önce de bundan dolayı hastanelik olmuş birisi olarak böyle bir konunun bu forumda olması gerektiğini düşünüyorum. ayrıca temizlik konusuda önemli arkadaşlar,okumadan geçmeyin.Okuduğum yerden aynen kopyaladım, yazı bana ait değil.

Türkçe'de kulak kiri olarak bilinen aslı ‘serumen’ olan kimyasalın, kirli olduğuna dair yaygın bir inanışa sahip olsak da, bu inanışın aksine kulaklarımızın temiz kalabilmesinin sağlayan organik bir oluşumdur.

İngilizcede bu kimyasal, kulak mumu veya kulak ağdası olarak bilinen bu yapı, içeriği sayesinde tozu, kalıntıları ve şampuan gibi diğer maddeleri filtreler ve kulak kanalımızın enfekte olmasını önler.

En basit tabirle çıkmaz sokak olarak tanımlanabilecek kulak kanalında biriken ve dışarı atılamayan dökülmüş deri parçalarını, dışarıya atmamızı sağlayan yapı da kulak kiri olarak bilinen bu kimyasaldır.


Farklı kimyasalların birleşiminden oluşan kulak kirinin kesin yapısı kişiden kişiye farklılık gösterir ve diyete, etnik kökene, yaşa ve çevreye göre değişebilir.

Kulak kirinin, kulağın düzgün çalışabilmesi açısından oldukça önemli bir rolü vardır ve bu sebeple ondan kurtulmaya çalışmak bir hatadır.


Kulaklarımız kendi kendilerini temizleyebilen bir yapıdadırlar ve dolayısıyla bizlerin onları temizlemek için ekstra bir çaba harcamamız gereksizdir ve hatta neredeyse her zaman zararlıdır.

Bazı insanlarda bu kendi kendini temizleme işlemi bozulabilir ve bu nedenle bu kimyasallar kulağın dışına çıkarken tıkanıp kalabilirler.


Bazı insanların kulak kanallarında sivri kıvrımlar vardır ve kulak kiri dışarı çıkamaz.

Bu nedenle içeride birikebilir. Dışarıdan “kulak temizleme çöpü” gibi sopalar kulağa sokulduğunda, aslında kulak “temizlenmemektedir”; tam tersine, kulak kiri, kulak kanalının daha derinlerine itilmektedir ve orada hapsedilmektedir.


Normalde kulak, bu itilmiş kulak kirini de bir süre sonra dışarı atmayı başarabilir. Ancak eğer ki bunu yapamazsa, yıllar içerisinde kir derinlerde birikerek kulak sorunlarına neden olmaya başlayacaktır.

Kulak kirinin içeri itilmesi sonucu birikmesi nedeniyle en sık görülen sorun acı, kulak içi rahatsızlık ve enfeksiyonlardır. Bazı durumlarda kulak zarının bundan etkilenmesi sonucu çınlama da görülebilir.


Ayrıca derinlerde biriken kulak kiri, kulak zarının titreşimini bozarak sesin geçmesini zorlaştırabilir, böylece işitme sorunları baş gösterir.

Kulağı temizlemeye yönelik yapacağınız neredeyse her girişim, kulağın düzgün çalışmasını olumsuz etkileyecektir.


Her yıl sadece ABD’de ortalama 150 kişi, kulağını temizleme sırasında kulak zarını delerek hastanelere kaldırılmatkadır.

Bu delinmeler çok nadiren kendiliğinden iyileşmektedir; ancak neredeyse her zaman kalıcı sağırlığa ya da işitme kaybına neden olmaktadır.


İlla kulak temizliği yapmak istiyorsanız, sadece kulak kepçesini temizlemenizi ve kanala hiçbir cismi sokmamanızı tavsiye ederiz.

İşte kulak kirinizi temizlemek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem:
1. Gliserin


Gliserin, kulak kirini çıkarmayı kolaylaştıran doğal bir üründür. Bunu eczanelerde bulabilirsiniz. Her iki kulak için 4 damla kullanın ve en iyi sonuçları almak için günde üç kez uygulayın.

2. Sirke ve Alkol Solüsyonu

Sirke ve alkol solüsyonu, kulak kirini temizleme amacıyla kullanılabilecek doğal yöntemlerden birisidir. Bu amaçla, eşit miktarda sirke ve alkolü bir kapta karıştırın ve içine bir pamuk batırıp bu pamuk yardımıyla kulaklara birkaç damla sıkın.

3. Zeytinyağı
Zeytinyağı, kulak kirini yumuşatmak ve temizlenmesine yardımcı olmak için harika bir malzemedir. Bir kaç damla zeytinyağını uyumadan önce etkilenmiş kulağa damlatın ve diğer tarafınıza yatarak uyumaya çalışın. Bu tedaviyi dört gece art arda uygulayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba ben bir şey danışacağım geçen sene sağ kulağımı temizlerken çok kurcaladım ve sert bir şeye dokundum kulak içimde, bir süre sonra yumuşak bir şey hissettim ve daha sonra sert bir şey hissettim ve kulağım tıkandı telefonla konuşurken filan az ses duyuyordum ve hıçkırdığımda filan gıdıklanıyordu daha sonra tıkanıklık geçti ama hala sert bir şey orda var ama ben doktora gitmedim çünkü utandım hala da gitmeye çekiniyorum sizce ne yapmalıyım?
 
X