laubalilik midir?

siz benim dediğimi yanlış anlamıssınız. o sorunun cevabı o değil ki nasıl okuyorsunuz?
konu genelde yaşça büyük insanlarla çalışmaktan açıldı.
yani benim hocalarım 60 yasıındaki profesörlerdi yani mesai arkadaşlarım böyleydi demek istedim. zoom toplantılarını ben organize ederdim,teknlojik olarak vs ben yardım ederim. konu burdan açıldı saçma sapan bir yere geldi.
"Üstelik yaşı yaşıma boyu boyuma uygun biri olmadığı için düşünemedim der gibi olmuşsun. " bu yazdığınız ne alaka?

Dimyat’a pirince gideyim derken evdeki bulgurdan olma ihtimalini hatırlatırım.

Ben özel bir anaokulunda müdürüm ve iş başvurularında ilk görüşmeyi ben yapıyorum daha sonra kurucumuzla birlikte ikinci görüşmeyi yapıyoruz.
Bizim çalıştığımız yaş grubu çok genç bir jenerasyon.
22-35 yaş arası.
Branşlarda yaş aralığı daha yüksek olabiliyor ama onlar nerdeyse sabit isimler, kurucular yıllardır aynı kişilerle çalışıyorlar.

Okul öncesi öğretmeni olarak işe alacağımız genç arkadaşlara ben kaç kişilik bir ailede yaşadığını, bekarsa ebeveynlerinin, evliyse eşinin ne iş yaptığını sorarım.
Bu sorulara alacağımız cevaplar adayın sosyo-kültürel düzeyi hakkınd ip ucu verir.
Bekarsa nişanlı olup olmadığını da sorarım çünkü bizde bir öğretmen 36 aylık grubu alır 66 ay tamamlanana kadar o grubun öğretmenliğini yapar ve mezun eder.
Bir yılın sonunda ‘ben evleniyorum’ diye grubunu bırakmasını tercih etmiyoruz.

Bunu ayrımcılık veya haddi aşmak olarak değil daha çok sektörün ve şartların getirdiği zorunlu sorular olarak görüyorum.
Velinin güvenini ve çocuğun bağlılığını/konforunu sağlamak/sürdürmek için öğretmen istikrarı çok önemli bizim işimizde.

Sizin görüşmenizde de benzeri durumlar söz konusu olabilir ama üslup ve tavır rahatsız ediciyse tekrar düşünmekte fayda var.

‘ilk soruya neden diyebildim .. biz sorarız böyle seyler gibi tavır takındılar.
daha sonrada ben sey dedim.. genelde çalıştığım kurumlardaki insanlar benden yaşça büyük ve yaşına hürmet ettiğim insanlardır dedim,’

Yaşça büyük insanlarla ilgili bir konu açıldığını belirtmeden soruların arkasına bunu yazınca sorularla ilgili konuşmanın içinde söyleşmişsin gibi algıladım demek ki.

Ben hiç katılmıyorum bu sefer canım ablam, bu sorular erkeklere de soruluyor mu? Basbayağı kadınlara yönelik ayrımcılık bu.

Türkiyedeki uygulama baştan aşağı yanlış, daha kötüsü insanlar bunu normal sanıyor. Onlarca ABD ve Avrupa şirketiyle mülakat yaptım, toplamda 5 tanesinde çalıştım bir kez özel hayatımı soran olmadı. Mülakatım nasıl buna baktılar sadece. zaten kadınlara ayrımcılık yasadışı.

ABD CVlerinde yaş, etnik köken, foto kaldırılalı çok oldu ben de koymam mesela tipimle, geldiğim ülkeyle değil sadece yapıldığım işle yargılanmak istiyorum. Benim gibi profesyonelce çalışan tonla başarılı kadın var, hepsi de gayet mutlu. Özel hayatımla ilgili soru soran şirkete zaten haddini ve yerini bildiririm, böyle soruları erkek adaylara soruyor musunuz derim oracıkta kalırlar. Ayrıca Linkedinde ifşalarım ve gerekli emrcilere şikayet ederim.

Türkiye'de cinsiyetle ayrımcılık var, tiple ayrımcılık var, etnik kökenle ayrımcılık var, en garibi ailen nasıl insanlar şeklinde bir kafayla ayrımcılık var. Geldim 30 yaşına, annem doktor olsa ne hizmetçi olsa ne başka bir şey olsa ne bunun benim yaptığım işle ne alakası var Allah aşkına?? Bu kafa ancak kabile kafası yapar, şefin oğlu musun, şefin oğluysan yönetici yapalım savaşçının kızıysan sana saygı duyalım ama ailen fakirse biz de seni ezelim şeklinde feodal bir kafa yani. Türkiyede insanlar profesyonel yetenekleri dışında herrrrrrr şeyle değerlendiriliyor.

Geçende bir kadına denk geldim, Linkedin'de uğradığı ayrımcılığı ifşalamış. Cevap yazan erkeklerin cevapları cidden içimi açtı, saçma bçyle sorular artık kadınlara özel hayat sormayın yazmışlar. İşin mide bulandırıcı kısmı ise bu ayrımcılığı uygulayan İK çalışanının kadın olması. Şirket sahibi para babasını zengin etmek için başka bir kadının istihdamını engelliyorlar. Yazıklar olsun yazdım ben de.

Allahtan Türkiyede çalışmıyorum. Bu tip sorulara vereceğim cevap sana ne özel hayatımdan, sana ne genitalimden olur bu kadar yani. Herhalde işsiz kalırdım.

tekliflerini daha kabul etmedim.. daha iyi bir yer gelirse diye bekliyorum ama sözleşmeye çağırdıklarında ne diyecğimi netleştiremedim daha bir elin atın kızlar..
İşe ihtiyacınız varsa kabul edeceksiniz tabii :) köprüden geçene kadar ayıya dayı diyeceksiniz. Sizin özel hayatınız kimseyi ilgilendirmez, onlara yuvarlak cevaplar vereceksiniz. Mülakat yapa yapa tecrübeniz de artacak zaten.
İşe girdikten sonra deneme süresi içerisinde (genellikle 2 ay oluyor) mazeretsiz ve önceden bildirmeksizin sözleşmenizi feshetme hakkınız var. 2 ay içinde başka iş bulursanız "kusura bakmayın, bu fırsatı çok uzun zamandır bekliyordum, sizinle aynı zamanda olumlu sonuçlanması talihsizlik oldu" deyip kibarca baybay diyeceksiniz :) Eğer iki aydan daha uzun sürede iş değiştiremezseniz, ihbar süreniz 15 güne çıkar. Onda da gerekirse o ayki 2 haftalık maaşınızdan taviz verir gene kurtarırsınız kısa sürede.
Yok eğer işe acil ihtiyacınız yoksa, bu da size tecrübe olmuş olur. Bir daha böyle soru geldiğinde şaşırmazsınız artık :) Sorun yapacak bir şey yok.

Ben hemcinslerimle çalışıyorum kuzum.
Üç tane branş öğretmenimiz erkek sadece,
onlar da benden önce o kurumdalardı.
Hoş ilk defa tanışsam onlara da eşiniz çalışıyor mu? Çocuğunuz var mı? Diye sorardım.
Bunlar muhatabımı tanıma soruları benim için.

ABD veya Batı ülkelerinin insan profiliyle, toplumsal yapısıyla, çalışma dinamikleriyle bizimki çok farklı ayrıca.
Bizde bahsettiğin profesyonelliğin olması çok zor.
Duygusal ve kollektif bir toplumuz biz.
Ahbaplık, akrabalık, hemşehrilik faktörleri cabası.
Dediğin noktaya gelmemiz için en az 50 yıl geçmesi lazım.

Ayrıca ben şunu söylemiyorum.
Ailesi sosyo-kültürel olarak daha üstte olanı tercih edelim.
Hayır.
Tersine imkansızlıklar içinde okumuş (mesela babası apartman görevlisi) öğretmen olmuş bir adayla karşılaşırsam onu tercih ederim.
Kendini kurtarmasına destek olmak isterim.
Üstelik onun başkalarından daha azimli olması benim işime yarar.
Tabela üniversitesi kıvamındaki bazı özel üniversitelerin çocuk gelişimi bölümünden mezun zengin aile kızlarına -ki çoğunun aklı beş karış havada- mesafeli yaklaşırım çünkü istikrarlı olmuyorlar.
Kısacası benim dinamiklerim daha farklı.
Ama her zaman, her durumda istisnalar olabileceğini de aklımda tutarım.

olumlu olan birkaç yer daha var. lakin onlar pandemi gereği ilerleyen aylarda randevu verebileceklerini ilettiler. bu bahsettiğim kurum ise hemen sözleşme istiyor. zaman kazanmak istiyorum.

soruyorlar özelde böyle soruları maalesef

Değerlendirme yaparken ülke şartlarına bakıp yorum yapmak gerekiyor bu konuda. Erkeklere verilen babalık izni ve kadınlara verilen izin bir değil. İzinler eşit değil diye değil genel olarak Türk aile yapısında erkekler çocuk, ev bakımında fazla rol oynamıyor. Bu yüzden kadınlara soruluyor bu sorular, evlenip işi bırakan genelde kadın oluyor. Sorulan sorular, özelde istenen şartlar ağır olabilir ama işveren de kendini düşünüyor çünkü çalışanı onu mağdur ediyor. Çalışan/iş arayan mağdur çünkü işveren ağır şartlar sunuyor. Bu böyle bir çember bir yerden bir türlü kırılamıyor.

ülke şartına bakalım bakmasına ama Türkiye de yasıyoruz diye bu tarz ayrımcılıklara hala müsammaha gösteremeyiz. MissCherryBlossom çok güzel bir noktaya değinmişssin.

daha sonrada ben sey dedim.. genelde çalıştığım kurumlardaki insanlar benden yaşça büyük ve yaşına hürmet ettiğim insanlardır dedim, ne desebeğenirsiniz ben sizden çokta büyük değilim.
Siz neden boyle bisey dediniz ki adam da yas olarak cv niz elinde ya ben sizden cok da buyuk degilim demis. Asilma ya abuse etme gormedim, bu konuya giren sizsiniz. Ayrica 3 soru ile de karsilastim meslegimin ilk yillarinda. Utansa da sikilsa da ikcilar sormak zorunda birakiliyor. Evlilik cocuk balayi izin izin gercekten calismaya focuslanamiyorsunuz. Bakin bende evlendim, ev alma tasinma izni, simdi hamileyim en basta riskli gebelik raporu hamilelik izni yaklasti. Yarin sut izni olmadi ucretsiz izin resmen calisamiyorum. Bebek yapmadan kendi kendime kariyerini baltalicaksin ama deger demistim. Malesef ozel sektor bunlari sormak zorunda

yukarı da bu lafı nedne dedğimi yazmıstım cevaplarda okuyabilirisiniz.
laf başka bir yerden açıldı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…