Mahzen'in Sağlıklı Yaşam Günlüğü (Uzun ama keyifli bir yolda 82'den 60'a)

Geçenlerde bir yazı okudum, burdaki bir topiktemi okudum başka bir sitedemi hatırlamıyorum...
Kızlardan biri bir diyetisyenden alıntı yapmış;

"bizim insanlarımız ne yemesekte zayıflasak diye düşünmüyor, ne yesekte zayıflasak diye düşünüyor" demiş diyetisyenin biri...

çok sevdim bu sözü, hangi diyetisyen söylemiş hatırlamıyorum ama çoookkk doğru söylemiş ))
gerçektende burda da gördüğüm kadarıyla kimse yediklerinden ödün vermek istemiyor (bizden bahsetmiyorum, diğer topikler)
ama lahana suyu zayıflatıyormuş diyor biri, hoooppp herkes lahana suyu içiyor...
diğeri çıkıp sandaloz sakızı zayıflatıyor diyor, bakıyorsun herkes yutmaya başlıyor,
yahu şu yediklerinizden ödün versenize?
Bir ay yemeyin zaten zayıflayacaksınız, zayıflamanın tadını alınca da devam edeceksiniz...
bunu söyleyen diyetisyeni alnından öpmek istedim )))

Paylaşmak istedim sadece ))

kızlar işler yoğun her zamanki gibi de 2 gündür daha bir yoğun, uğrayamadım bugün hiç, merakta bıraktığım için üzgünüm ama diyeti bu kadar çabuk bırakmam merak etmeyin :)

bir süredir diyet ve spor modunda değildim, sanırım malum dönemin etkisi idi,işlerin yoğunluğu da etkili oldu o yüzden yemek konusunda da eski titizliğim yoktu ama bugün daha iyiyim çok şükür, sabah yediğim azıcık pideyi saymazsak kaçamağım yok sayılır.. akşam sporumu da yaptım, şimdi daha bir huzurluyum.. pazar günü oruca da başlayınca da ptesi tartıda güzel bir rakam görmeyi umud ediyorum...

yasimutsuz bu arada senin periyodik döneminden naber, biz diğer topikte oruç tutanlar pazar akşamı iftardan önce tartılıyoruz ptesi bildirim yapıyoruz ben de öyle yapıcam, sen de duruma göre pazar akşam ya da ptesi sabah tartılırsın canım..ayrıca paylaşımlar için de tşk ederim motivasyon için çok iyi oldu..

sarayca seni de anlıyorum ama en kısa sürede aramıza katılmanı bekliyorum, emeklerinin boşa gitmesini istemezsin değil mi canım? hem özledik biz seni ya... bu arada prenses nasıl, iyileştiniz mi?

sabah:
1 yumurtalı karatay kahvaltısı
azıcık pide

öğle:
1 porsiyon döner
ayran

akşam:
2-3 kaşık kabak yemeği
2 kaşık barbunya
3 bardak ayran

yemekten önce 1 saat yürüyüş

günaydın

mahzen iki aydır benım regl şastı bacım bütün sıkıntıları var fakat daha tık yok bugun tekrar dan niyetliyim sanki oruç tutmadım mı kendimi suçlu gibi hissediyorum

neyse kilo vermesemde incelme oluyor bende dün batik ten S beden gömlek aldım bu bile güzel bir duygu hehe inşallah bayrama kadar 64 kg olsam

ha kızlar ben bugun itibariyle izne çıkıyorum 15 gün kadar bildirim yapamazsanız merak etmeyin evde olduğum sürece girmeye çalışırım

çünkü bugun yaylaya gideceğim oğlum bir haftadır orda ben 2-3 gün kalır gelir herhalde belli de olmaz bana çünkü antalya bugun çok güzel bir hava var tabi ilerleyen saatler ne olur bilmem

tamam canım biz de izinli yazarız seni..
bu arada bizim buralar 3-4 gündür soğuk ve yağışlı resmen üşüyoruz..
bu arada bir test yaptır istersen ha.. saraycadan sonra seni de mi kaybediyorum yoksa?
kendine iyi bak yaylarda..

yok canım ben kendimden eminim yok yok benı kayıp etmiyon

zaten ben alışığım adet düz.

Sabah hava güzel demiştim şimdi sıcak yine bastırdı

öptümmmmmm

sabah:
karatay kahvaltısı

öğle:
4 kaşık kabak yemeği
yoğurt
5 badem

akşam:
3 adet köfte
3 kaşık kabak yemeği
yoğurt​

sabah:
karatay kahvaltısı

akşam:
3 kaşık türlü
3 adet köfte
1 kase yoğurt
3 ceviz

Son senelerde Batı tıbbının üzerinde çok araştırma yapılan konularından biri de onların tabiri ile “intermittent fasting”.
Bunu dilimize “aralıklı oruç” diye çevirenler varsa da “aralıklı açlık” demek daha doğrudur.

Çünkü oruç sadece belirli bir süre aç ve susuz kalmak değildir; Allah’ın sağlıkları yerinde olan kullarından yerine getirmelerini farz kıldığı bir ibadettir.
Aralıklı açlık ömrü uzatıyor
Kalori kısıtlamasının bazı hayvanların ömrünü yüzde 50 oranında uzattığı zaten uzun zamandan beri biliniyordu ama yeni araştırmalar aralıklı açlığın “sağlıklı ve uzun yaşamanın” anahtarlarından biri olduğunu gösteriyor.

Aynı miktarda kalori verilen fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, günde 8 saat beslenmelerine izin verilen ve 16 saat aç bırakılan farelerin tüm gün boyunca beslenenlere göre daha sağlıklı olduklarını ortaya koydu (1).

Tüm gün beslenen farelerin obezleştiği, kan şekerlerinin yükseldiği, karaciğerlerin yağlandığı ve metabolik problemler geliştiği; aynı miktarda kaloriyi 8 saat içinde tüketen farelerin ise daha zayıf oldukları, yüksek şeker veya kronik enflamasyon gibi sağlık sorunları yaşamadıkları tespit edildi.

Aralıklı açlığın etkileri

Aralıklı açlığın sağlığa olan birçok müspet etkileri var (2, 3, 4, 5):

BİR: Ensülin ve leptin duyarlılığı ve mitokondri enerji etkinliği artıyor. Bu, hastalıkları ve yaşlanmayı geciktiriyor.

İKİ: Grelin seviyeleri azalıyor. Açlık hormonu grelinin azalması yeme isteğini azaltıyor.

ÜÇ: Oksidatif stres azalıyor. Hücrelerdeki oksijen radikalleri birikiminin azalması protein, lipit ve nükleik asitlerin oksidasyondan zarar görmesini önlüyor.

DÖRT: Stres, hastalık ve yaşlanmaya karşı direnç artıyor. Aralıklı açlık tıpkı egzersizde de olduğu gibi bir hücresel stres cevabı yaratarak stres, yaşlanma ve hastalıkla mücadele eden genlerin etkinliği artıyor.

BEŞ: Yağ yakımı artıyor. Vücudun glikojen depolarını metabolize etmesi için 6-8 saat gerekiyor ve vücut ancak bundan sonra yağ yakmaya başlıyor. 16 saat süre aç kalınması yağ yakımını hızlandırıyor.

ALTI: İnsan büyüme hormonu (HGH) salgısı artıyor. HGH, yağ yakılmasını sağlayan bir hormon.

YEDİ: Katekolaminler artıyor. Bu sayede istirahat ensülin seviyeleri azalırken istirahat enerji harcaması artıyor ve depolanmış yağın yakıt olarak kullanılması mümkün oluyor.

Gelelim neticeye

Aralıklı açlığın faydalarını yeni keşfeden bilim dünyası ve sık sık yiyerek metabolizmamızı hızlandırmamızı, suni tatlandırıcılı yiyecek ve içecekleri tavsiye eden sosyete diyetisyenleri bakalım “oruç tutmanın” faziletini ne zaman anlayacak?

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Son düzenleme:
yarım kase özgür tavuk suyuna tarhana çorbası
3-4 kaşık semizotu yemeği
4-5 sarma
2 kase yoğurt

veee karşı komşumun getirdiği muhallebi
ama şekeri o kadar az o kadar hafifti ki biraz yedim ama pişman mıyım değilim çünkü telafi ederim
birazdan parka çıkıcaz ailece ve ben yürüycem..

kızlar bu saatte kilo bildirimi olur mu demeyin normalde yarın biliyorum ama ramazan nedeniyle iftar öncesi tartılıyoruz ve sabah bildirim yapıyoruz ben de hem dayanamadım hem de yarına iş olmasın dedim, şimdiden yapıyorum

geçen hafta

bu hafta:

Rumuz:Mahzen77
Başlangıç tarihi:27.05.2013
Başlangıç kilo:82
geçen hafta:78.7 kg
bu hafta:77.5 kg
giden:1.2 kg
toplam giden:4.5 kg
yüzde:% 1.52
hedef:70
boy:1.58
spor: 5 gün yürüyüş

Son düzenleme:
Maşallah canım kritik sınırı geçtin galiba. Bundan sonra daha hızlı kilo vereceğine inanıyorum. Iyi akşamlar.

evet canım, kaç haftadır takılmıştım neredeyse ama bu hafta tartıdan istediğimi aldım, benim için kritik sınır 76 yı ucundan görebilmek bakalım haftaya görürüm diye düşünüyorum..
ayrıca doğum günüme kadar 75 olabilmeyi hedefliyorum ve olursam kendime bir ödül vericem ama ne olduğuna henüz karar veremedim :)
önümde tam 2 haftam var ve bu durumda spora ağırlık vermem lazım, her akşam yürüyorum gerçi lakin yetmeyebilir..
hadi bakalım bana kolay gelsin, sana da iyi geceler canım...

sahur menüm:
Karatay kahvaltısı
ve bol tereyağlı bir parça yufka

sevgili günlüğüm ; kimsecikler yok, sanırım yalnızım artık

iftar menüm:
2-3 kaşık tarhana çorbası
2-3 kaşık et sote (bir parça yufka ile dürüm şeklinde)
domates, soğan, salatalık
2 bardak ayran
bolca su​

saat 11 gibi yürüyüşe çıktık ve az önce geldik.. eşimle birlikte 1 saatten fazla tempolu yürüdük.. şimdi soda içiyorum..

sabah sabah geldik yine kürkçü dükkanına, uykusuzluk kötü be günlüğüm, çok uykum var benim..
çok merak ettiğim 2 husus var
1-İnsanoğlu uygarlaşırken "sabahın köründe kalkıp işe gidelim" fikrini kim ortaya attı?
2-Niye onu dinlediler?

Son düzenleme:
sahur menüm:
karatay kahvaltısı
bir parça tahinli pide

iftar:
2-3 kaşık tarhana çorbası
1 tabak taze fasulye
4-5 sarma
1-2 çatal et sote
2 bardak ayran

sahur menüm:
karatay kahvaltısı
bol tereyağlı bir parça yufka
bol tereyağlı bir parça pide
bol su

sahur:
karatay kahvaltısı
1 parça yufka

iftar:
1 levrek tava
salata
1 bardak şalgam suyu
veee tahin helvası

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…