Marka takıntısı!!

Adamin 5 ayda 1 yada senede 1 aldigi şey sizi nasıl sıkıştiriyor, birikim yapamiyorsunuz? Alincada tek parça aliyormuş zaten. Bence cimrilik var sizde icinize oturuyor o para ya da maddi durumunuzun sizin dediginizden cok cok daha kötü olmasi lazim.
Hiç cimri değilim. Sanırım ben birşey alırken bütçemizi düşünüyorum o düşünmeyip rahat davranınca zoruma gidiyor

gelirinize göre değişir bu durum maaşlarınız ne ..mesela bnm bir arkadaşım var tam takıntı onunki güneş gözlüğü 2000 çantaları 1200 tl fln guess versace böyle giyinir..spor aykkabsı 1000 tl hep konuşuyoruz bana tuhaf geliyor geliri aman aman değil kirada oturuyor birikim de yok ama bu şekilde harcıyor..benm böle harcamam için 50 bin girmesi lazım evime heralde..ki ben ev almayı tercih ederim aldım da zaten sizin de geliriniz yüksekse ne ala ama 400 bir pantolon pahalı bana göre

Hiç cimri değilim. Sanırım ben birşey alırken bütçemizi düşünüyorum o düşünmeyip rahat davranınca zoruma gidiyor

Senede 2-3 defa yapilan 500 veya 1.000liralik alisverişin bu kadar sarsmamasi lazım. Ama tabi aylik gelirinizi ve diger harcamalarinizi bilemicem, birikim yapamasakta geciniyoruz demişsiniz. Ben bunu durumunuz çok kötü degil olarak algiladim. Eğer kıt kanaat geciniyoruz, sadece temel ihtiyaclarla yasiyoruz ay sonu o şekilde ucu ucuna geliyor demekse bu evet haklisiniz derim.

yani markalarin indirimini takip etmek daha mantikli. eşim geçen gün outlette 250 liralik kotu 100 e buldu marka aldi. durumumuz çok iyi. ama biz o kadar vermiyoruz elbiselere

Eşimin bir arkadaşı var ve adam aşırı marka takıntılı, bir tane Gucci tshirt almış sürekli onu giyiyor :))))) eşime de sürekli der bak Gucci aldım falan diye.
Eşim de demiş Allah aşkına sen Gucci giyme, her gün yaz kış demeden yıkayıp yıkayıp hiç üstünden çıkartmıyorsun artık tiksindim. Paran yetmiyorsa yeteni al demiş.
Ki doğru. Böyle sadece marka diye bir tane alıp sürekli onu giymek bana itici geliyor. Param kadar alırım ben. Borca da girmem, yoksa da almam. En mantıklısı.
Aynen ben de giyemem hep aynı ayakkabıyı,elbiseyi,montu.
Hatta aynı elbiseyi kimbilir kaç hafta sonra bir daha giyerim.
Sıkılırım ben.
Çok şükür elbiselerimin çoğu süper marka değil ama rengarenk ve çok çeşitli.
Bir kere de yırtıldığı,renginin solduğu görülmemiştir.
Çoğu zaman eskidiği ve yıprandığı için değil de kendim sıkıldığım için hibe ederim birilerine.

Herkese iyi akşamlar
Kızlar eşim kendine ne alırsa marka alır. Öyle ucuz da değil bir pantolona 400 lira tişörte 80 lira gibi
Daha aşırıya kaçtığıda oluyor.
Durumumuz şu ara iyi değil aslında ama idare edecek aşamadayız. Sadece birikim yapamıyoruz. Bana da istediklerimi alıyor fakat ben bu kadar pahalıya kaçmadım hiç.
Sürekli sürekli alışverişte yapmıyor arada alıyor tam alıyor. Birşey deyip kırmakta istemiyorum. Sizce susmakta hata mı ediyorum. Konuşsam ne dicem adam çalışıyor hakediyor alsın modundayım. Bu kadar pahalı olması da içime sinmiyor :KK43:
Siz ne düşünüyorsunuz ?
Nişanlıma sevgililer günü için 85 liraya üst aldım. Bence normal. Ama pantolona 400 veriyorsa iki sene giymesi lazım en az. Ben iki senede toplam o kadar veririm pantolona çünkü. Altı ayda bir 400 liralık pantolon alıyorsa sıkıntı.

Nefret ediyorum marka takıntısindan. Benimde marka bikac bişeyim var bide kabanim olsun dedim gittim aldım iyide para verdim tüylü bamya gibi geziyorum kucağımda kediyle gezsem o kadar tüy dokmez faturasını da kaybettim değişimde yapamıyorum . 1 ay sonra da kabanı yarı fiyatına gördüm evlat acısı gibi oturdu bidaha marka falan tövbe yani.
New Balance ayakkabıya 300 lira vermiştim çalışıyorken en rahatı olsun diye. Bir hafta içinde rengi değişmeye başladı inanılır gibi değil. Neler yaptım başa çıkamadım. Başka bir gün Tanca’dan 200’e çanta aldım haftasına soyulmaya başladı. Yani markayı değil kaliteliyi bulmak lazım. Otuz liraya aldığım ayakkabıyı 2sene giydiğimi de bilirim.

New Balance ayakkabıya 300 lira vermiştim çalışıyorken en rahatı olsun diye. Bir hafta içinde rengi değişmeye başladı inanılır gibi değil. Neler yaptım başa çıkamadım. Başka bir gün Tanca’dan 200’e çanta aldım haftasına soyulmaya başladı. Yani markayı değil kaliteliyi bulmak lazım. Otuz liraya aldığım ayakkabıyı 2sene giydiğimi de bilirim.
120 liraya aldığım kabanı 2 yıl giydim hemde tüysüz.

Kazancı ile alakalı bir durum bu.

2000tl maaş alan biri kalkıp da 400tl pantolon alamaz, alırsa da ucunu bucağını bulamaz. Ama en az 8000tl kazanan biri alırsa çok da abes olmaz.
He bana kalsa 10000tl bile kazansam 400tl bir pantolona vermem. Ayakkabıya belki o da nadir.. :KK14:

Giyside standart arıyorsa fiyatlar böyle zaten.Pantolonda yün pamuk oranlarına ,tişörtte gömlekte pamuk oranına ,ayakkabıda deri olmasına dikkat ederseniz fiyat zaten artıyor .Birde hem dandik hem uçuk olanlar var beskurus etmez .Mesela kendime bir pamuklu tişört bulamıyorum yok.Hersey kalitesiz polyester 3 kurusluk .Hem marka hem pamuk oranı niye böyle diyoruz ,adam sayıyorda sayıyor ,birde etikette yazmıyorsa al pamuklu diyor bir gram pamuk yok .Yersen .Giyemiyorum birtek picamaların oranları bazen iyi, picamayla dolaşacağım artık o olacak .Bıktım usandım.

Bu bence hayattan beklentileriniz ile alakalı bir durum. Benim önceliğim 700tlye bir bot almak yerine, 350tlye almak ve kalanı bir sonraki seyahatim için uçak bileti parası olarak biriktirmeye başlamak mesela. Senede 4 defa yurtdışına çıkıyorum, gezilecek ve görülecek o kadar güzel yerler var ki... Bunlar beni bir pantolona 400tl vermekten çok daha mutlu ediyor. 200tl vereyim ama yarısını da bir sonraki seyahatim için biriktireyim diyorum :)

Bazen sıkışıyoruz ve en önemlisi birikim yapamıyoruz ikinci çocuğumuz olacak endişelerim var. Ama tabi eşim de haklı sadece içim içimi yiyor bir pantolona o kadar verince söyleyip üzülmesini de istemiyorum. Sorundan ziyade sizlerin fikirlerini merak ettim
Sizi rahatlatmamızı istiyorsunuz aslında. Ben birikimden yanayım. Mesela şöyle olabilir: Misal senede ikinizin de iki biner lira alışveriş hakkınız olabilir ve bu limiti aşmamal üzere anlaşırsınız. Bu para da ayrı ayrı hesaplarda durur sadece alışverişe harcanır. O dakikadan sonra ister iki bin lirayı tek seferde harcasın ister bi senede, umrunuzda olmaz. Diğer masraflardan da bağımsız olur. Böylece birikiminizi normal paranızdan yapabilirsiniz.

Maşallah herkes marka giyiniyormuş :)
Bi pantolona 400 lira israf bence. Pantolonun normal fiyatı 60dır etiketi yapıştırınca 400. Bu kadar marka delisi olmamak gerek.

Ben de mesela deri ceketi çok seviyorum. Ama suni deriye 150 vermektense iki sene bekledim 800 tl verip kuzu derisi aldım. Çünkü ömürlük. Hiçbir şey olmuyor. Bu gibi durumlar normal eğer çok önemliyse kişi için. Ama her alışverişte 400-500 vermek,no.

İkinciye yorum yapacağım, konu önüme gelip duruyor.
Dediğim gibi, kıyafet konusundaki marka takıntısını hiçbir zaman anlamadım, anlayamadım.
"Pahalı olan kalitelidir" algısından mı oluyor, bir çeşit "Ben bunu alabiliyorum" yarışı mıdır (Ki bu tarz çevrelerde çok bulundum ve tiksindim), ya da "Bir kere aldım oh ömrü billah giyerim o derece sağlam" düşüncesi midir... (Ben de bir şeyi maks 2 seneden fazla giyemem sıkıntı basar)

Annem eski terzilerden, şimdi "Moda tasarımcı" oldu hepsinin adı, ama bildiğin terzi :KK70:
Kumaş adlarını çok bilmem ama dokundum mu anlarım hangisi iyidir, hangi dikiş düzgündür.
Belki de annem etkisinden, söz konusu sağlam ve içime sinerek giyebileceğim, çok seveceğim bir kıyafet olunca, fabrikasyon ürün hayatta almam. Gider kumaşını seçer, adam akıllı diktiririm. Hangi marka olursa olsun, bir kot kumaşına da hayatta 400 lira vermem. Etmez yani, kazıklanıyorum hissi gelir. :)

Bunun alım gücünden ziyade, biraz da kabul görme tarafı var.
Bir dönem özel okulda okudum, iş ortamında da şahit oldum, davetlerde vb. ve oradaki yarışları bilirim. Evladımı kesinlikle o şekilde yetiştirmemek için elimden geleni yapmayı düşünüyorum. Vaktinde, aldığı zevksizlik abidesi tşörtler, elbiseler, kotlar ile salt marka adıyla hava atmaya kalkan kız arkadaşlarımdan nasıl tiksindimse artık...

Son düzenleme:
Maşallah herkes marka giyiniyormuş :)
Bi pantolona 400 lira israf bence. Pantolonun normal fiyatı 60dır etiketi yapıştırınca 400. Bu kadar marka delisi olmamak gerek.
Bak inanır mısın iki hafta önce 50’ye aldığım pantolonun dokusu dahil birebir aynısını 90’a gördüm dün başka bir markada. Çok büyük bir fark tıpatıp aynı ürün için. Gel de markayı küfretmeden al şimdi.

Bak inanır mısın iki hafta önce 50’ye aldığım pantolonun dokusu dahil birebir aynısını 90’a gördüm dün başka bir markada. Çok büyük bir fark tıpatıp aynı ürün için. Gel de markayı küfretmeden al şimdi.
Öyle tabi. Kozmetikte bile 100 lira olan bi palet indirimde 30a düşüyor çok uçurum farklar. Pahalı diye almadığım kabanı 50tlye aldım 300den düşmüş.

Öyle tabi. Kozmetikte bile 100 lira olan bi palet indirimde 30a düşüyor çok uçurum farklar. Pahalı diye almadığım kabanı 50tlye aldım 300den düşmüş.
Geçen bahar Mango’dan uzun kaban aldım çok şık bir model. 90’a düşmüştü 250’den. Markaysa indirim zamanı da marka. Dün Berska’dan 15 liraya keten şort aldım. Sezonda 60 tl.

Herkese iyi akşamlar
Kızlar eşim kendine ne alırsa marka alır. Öyle ucuz da değil bir pantolona 400 lira tişörte 80 lira gibi
Daha aşırıya kaçtığıda oluyor.
Durumumuz şu ara iyi değil aslında ama idare edecek aşamadayız. Sadece birikim yapamıyoruz. Bana da istediklerimi alıyor fakat ben bu kadar pahalıya kaçmadım hiç.
Sürekli sürekli alışverişte yapmıyor arada alıyor tam alıyor. Birşey deyip kırmakta istemiyorum. Sizce susmakta hata mı ediyorum. Konuşsam ne dicem adam çalışıyor hakediyor alsın modundayım. Bu kadar pahalı olması da içime sinmiyor :KK43:
Siz ne düşünüyorsunuz ?
tatlı dille uyar sonuçta gelecek diyede birşey var bu müsrif haller senin geleceğini etkileyecek durumdaysa tatlı dille uyarabilirsin... yada büyük birşey yap ve borc odet ona istesede harcayamaz ozaman.

Back
X