Ben çok yedigimi düşünüyorum ve sağlıklı beslenemiyorum çalışıyorum sabah bir şekilde hallediyorum ama öğlen çok sıkıntı oluyor. hep dışardan yiyorum. birde meyve fazla yemiyorum ekmek hemen hemen hiç yemiyorum su 2 litreye yakın içiyorum ve bir gram dahi veremiyorum ne olcak bilmiyorum :'(
Simdi oncelikle cok yemiyorsun, buna inanman lazim. Ve oyle çooook fazla ciddi bir diyet uygulamana da gerek yok. 5 kilo versen mesela gayet fit bir görüntün olabilir. Ama diyetten ayrı olarak hrrkesin sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi lazim. Karatay'a gecis yapmak istediysen madem, Karatay diyetindeki kurallari aslinda arastirmissindir, biliyorsundur ama ben yine de tekrar bir ozet gecmek istiyorum, izninle.
Oncelikle kahvaltida:
*Kesinlikle yumurta, peynir ve zeytin yemek lazim. Bol bol hem de. Az degil. Bol bol. Mesela 2 yumurtadan yapilmis bol tereyağli omlet cok faydali. Menemen de yapabilirsin. 10 tane zeytin cok faydali.
*Ve kahvaltida meyve yemek gerekiyor. Ama sadece kahvaltida. Baska hicbir zaman meyve yememek lazim ki sanirim senin de zaten meyveyle pek aran yok. Taze meyve bulunmazsa, kuru meyve de yenebilir, kuru kayisi, hurma, kuru incir gibi.
*Ayrica ceviz, badem gibi kuruyemis yemek lazim kahvaltida.
*bal, reçel yenmemeli ama ekmeksiz tereyag ve kaymak bol bol yenebilir.
*Cay icerken kesinlikle seker kullanilmamali.
*sadece mevsimi oldugu takdirde bol bol domates, salatalik, yesillik yenmeli.
*poğaça, simit, kurabiye, ekmek yenmemeli.
Eger sabah kahvaltiyi coook ama coook guzel ve kuvvetli yapma imkani olursa ogle yemeği bile yenmeyebilir. Sadece iki ogun, sabah ve aksam yiyip cok sağlıklı kilo verenler var. Ama tabii ki istege bagli, acıkma oldugu takdirde ogle yemegi de mutlaka yenmeli.
Ogle arasinda:
Disarda yemek cok sorun degil bence.
*Mesela tavuk lavas yemek guzel, cunku bir sekilde bunyeye et ve turevleri almak sart, her ne kadar köy tavugu olmasa da... Et turevi derken kastim şu; mesela yumurta. Ogle arasinda bulabilirsen yumurta da yiyebilirsin.
*Veya ekmeksiz et döner, ince lavasli et dürüm, köfte, cigkofte ve haftada bir kez olmak şartıyla lahmacun veya icli köfte yemek daha guzel olur tavuktan ziyade.
*corba icebilirsin. Mesela mercimek corbasi, tarhana çorbası, bugday çorbası gibi...
*Ama kesinlikle pizzadir, makarnadir, tosttur, gozlemedir, waffledir, kumpirdir bunlar yenmemeli. Patatesin haslanmisi da, püresi de, kizartmasi da, firinlanmisi da, hicbir cesidi yenmemeli.
*Bol yogurt yenmeli.
*bol mevsim salatasi yenmeli.
Aksamlari:
*Aksam az da olsa makarna yenmemeli. Makarna, pilav, kek, kurabiye, börek, pasta, simit, pogaca, galete, ekmek hayattan cikmali. Ama bulgur pilavi yenebilir.
*corba icebilirsin.
*Balik yenmeli. Ama buyuk balik degil de kucuk baliklar tercih edilmeli. Çünkü kucuk baliklarda buyuk baliklara nazaran cok daha az ağır metal bulunur.
*Sebze yemekleri yenmeli.
*Baklagillere agirlik verilmeli.
*yine bol yogurt ve mevsim sebzelerinden cig olarak yapilmis salata yenmeli. Havuc cig olmak sartiyla az yenmeli, hele haslanmis hali hic yenmemeli.
#kremali cikolatalar, bisküviler, tuzlu krakerler ve buna benzer paketli urunler de aynen kek, borek ve tatli gibi tamamen hayattan cikmali, ister light olsun, ister kalorisi azaltilmis olsun.
#Kalori hesabi hicbir zaman yapmamak lazim.
#Doyana kadar yemek lazim.
#yemek yeme esnasinda su icilmemeli, hazmi zorlaştırıyor.
#ogun arasinda meyve yenmemeli, hatta ogun aralari hic yapilmamali.
#meyve sadece kahvaltida yenmeli. O da bol bol değil, sadece 1 porsiyon.
#kola gibi asitli veya meyvesulari gibi asitsiz olsun farketmez, bu tür tatli icecekler tuketilmemeli. Onun yerine ayran icilmeli.
#salam, sucuk, sosis yenmemeli. Pastirma yenebilir.
#sigara, alkol tüketiliyorsa kesinlikle birakilmali. Yavaş yavas degil, bir anda aniden terkedilmeli.
#senin de zaten uyguladigin gibi en az 2 lt su icilmeli.
#aksam saat 5-6 dan sonra su ve süt haricinde hicbir sey alinmamali.
#bol bol hareket edilmeli. Bacaklar cok calistirilmali. Ozellikle cim uzerinde uzun uzun yuruyusler yapilmali. Ama cim ortami bulunmasa da yine de mutlaka temiz havada tempolu yuruyus yapilmali. Koşmaya gerek yok, daha fazla yag yakayim derken erkenden bunyeyi yorup pes etmeye, yarida kesmeye luzum yok.
-eksik yazdigim, unuttugum bir şeyler mutlaka vardir ama simdilik Karatay diyeti hakkında yazacaklarim bu kadar.
Simdiii... Diyebilirsin ki, sen bunlari yapiyor musun ki acaba da bana siraladin hepsini?... Harfiyyen uyamasam da bircogunu elimden geldigince uygulamaya, yediklerime dikkat etmeye calisiyorum.
Ayrıca senin de cok ciddi bir kilo problemin olmadigi icin cooook fazla kendini sıkmana gerek yok.
Benim arada kacirdigim seyler mutlaka oluyor ama onlari da telafi etmeye çalışıyorum kendimce. Soyle ki; eger gun icinde illa bir sekilde gofret gibi yasak bir sey yiyeceksem, o gun zeytinyag ve tereyagini cok daha fazla yiyorum. Mesela 2-3 kasik zeytinyagi iciyorum. Severek iciyorum. Bu sekilde dengeyi kurmaya calisiyorum ama tabii ki hepsinin tam manasiyla duzene oturmasi zamanla olacak bir sey.
Tamamen pes edip, ben bu kilomla da mutluyum deyip Karatay'i uzun zaman birakip her onume gelenden ve istedigimden yedigim uzun zamanlar da oldu ama bence herkesin kabul ettigi gibi Karatay bir diyet değil, saglikli yasam bicimidir. Ve ben saglikli olmak istedigimde hemen Kararay'a koşuyorum. :)
Tabii, bunlarin hepsi bir kenara, Allah'in takdiri bir kenara, o da ayri. Her seyi Allah'tan istemem lazim. Sagligimi da, ayakkabi bağımı da... :)