- 29 Ağustos 2014
- 1.533
- 3.531
- 333
- Konu Sahibi ilaydaNur87
-
Makaleyi full text okudunuz mu? Yoksa linkteki özeti mi okudunuz? Full text ise bahsettiğiniz kısmı paylaşır mısınız paylaştığınız özette öyle bişey yazmıyor çünkü yanlış bilgilendirmeyin.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39164080/#:~:text=Results%3A%20Maternal%20cigarette%20smoking%20either,%2D2%20cigarettes%20per%20day).
En kapsamli calisma bu. 1-2 sigara icmek %16 kadar riski artiriyor. Hic sigara icmeyip yoğun maternal stres yasayanlarda da gene %10-20 arasinda bebek uzerinde erken dogum, prematurelik gibi ayni riskler var arti annenin stresli olmasi (sigara sadece fiziksel zarar verirken) sinir sistemi gelisimini ve duygusal mekanizmalarini bozuyor. Sigara zararsiz demiyorum ama buraya yazan biri zaten yogun yoksunluk çekiyordur ve kolay degildir onun yarattigi stres.
Okudum. Ve nasıl yazmıyor? Yazıyor ya işte:Makaleyi full text okudunuz mu? Yoksa linkteki özeti mi okudunuz? Full text ise bahsettiğiniz kısmı paylaşır mısınız paylaştığınız özette öyle bişey yazmıyor çünkü yanlış bilgilendirmeyin.
Bu ne sorumsuzluk ya? Ben ilaç kullanmaya başladığım an elimi sürmedim ufacık bir sağlık riski bile olsa. Sizin çocuğunuzun düşme ihtimali var, engelli doğma ihtimali var, doğumdan sonra ölme ihtimali var siz bunu bile bile diyet arkadaşı arar gibi sigara bırakmayı keyifli ve kolay hale getirme derdinde misiniz? Cahil misiniz yoksa sorumsuz mu bilemiyorum. Aynı sizin gibi köylü bir yengem var, kadın hamileyken hep sigara içerdi, bir bebeğini düşürdü öbürü sözde 8 yaşında ama el kadar, gelişemedi.Acik ve net anlatmaya çalışacağım ama bunu suçlama ve yargılama mesajları olarak sizlerden gelen yanıtlar istemiyorum. Adetta sizlerden bu yolda benimle bu gebelik sürecinde de aynı desteği verrerek birlik beraberlikte bu sigarayı bırakmak adına yardım istiyorum. Katılmak isteyen var mı benimle bu yolda yürümek isteyen birbirimize destek vermek için. Çevremde kimse yok arkadaş dahi olsa bile yardım alacağım. Bu konuda çok mutsuzum.
Okudum. Ve nasıl yazmıyor? Yazıyor ya işte:
compared with women who did not smoke before pregnancy, the adjusted odds ratios and 95% confidence intervals (OR, 95% CI) of composite SNM in the newborn from women who smoked 1-2, 3-5, 6-9, 10-19, and ≥20 cigarettes per day before pregnancy were 1.16 (1.13 to 1.19)
1-2 sigaraya karşılık gelen 1.16 OR, 1.16 dedigi 1 in 1.16 kati ne olur %16 fazlasi yani.
Buradan hiç sigara içmeyip yoğun maternal stres yaşayanlarda %10-20 arası riski nerden çıkardınız? Sigara sadece fiziksel zarar verirken stres sinir sistemi gelişimi ve duygusal mekanizmaları bozuyor cümleniz de sallamasyon. Yazmayan bişeyi uyduruyorsunuz resmen. Kendi fikrim deseniz neyse de referansta böyle şeyler yazmıyor. O yüzden sordum full text varsa paylaşın bakalım çünkü linkteki özetle yazdıklarınızın alakası yok. Zaten karşılaştırılan gruplar arasında hiç sigara içmeyip yoğun stres altında olanlar diye bir grup da yokHic sigara icmeyip yoğun maternal stres yasayanlarda da gene %10-20 arasinda bebek uzerinde erken dogum, prematurelik gibi ayni riskler var arti annenin stresli olmasi (sigara sadece fiziksel zarar verirken) sinir sistemi gelisimini ve duygusal mekanizmalarini bozuyor.
Kontrol grubu genelde saglikli insan olur. Sigara icen vs icmeyen ya da stres yasayan ya da yaşamayan. O baska makalenin konusu. Sigara icip stres yasayan da olabilir karmasiklasir o zaman kontrollu deney grubu olusturmak zorlasir. Ben 1-2 sigara icmenin ciddi oranda artirmadigini gostermek icin yapistirdim onu. Tek tek her dedigimi destekleyen makale atacak degilim heralde kim yapio boyle bir seyi. Git ona da kendin bak :)Buradan hiç sigara içmeyip yoğun maternal stres yaşayanlarda %10-20 arası riski nerden çıkardınız? Sigara sadece fiziksel zarar verirken stres sinir sistemi gelişimi ve duygusal mekanizmaları bozuyor cümleniz de sallamasyon. Yazmayan bişeyi uyduruyorsunuz resmen. Kendi fikrim deseniz neyse de referansta böyle şeyler yazmıyor. O yüzden sordum full text varsa paylaşın bakalım çünkü linkteki özetle yazdıklarınızın alakası yok. Zaten karşılaştırılan gruplar arasında hiç sigara içmeyip yoğun stres altında olanlar diye bir grup da yok
İyi de attığın makalede çok düşük düzeyde (1-2 tane) içmek bile ciddi fark yaratıyor diyor. Makalede yazan kısmı da yanlış anlamışsın. Diğerleri zaten tamamen atmasyonKontrol grubu genelde saglikli insan olur. Sigara icen vs icmeyen ya da stres yasayan ya da yaşamayan. O baska makalenin konusu. Sigara icip stres yasayan da olabilir karmasiklasir o zaman kontrollu deney grubu olusturmak zorlasir. Ben 1-2 sigara icmenin ciddi oranda artirmadigini gostermek icin yapistirdim onu. Tek tek her dedigimi destekleyen makale atacak degilim heralde kim yapio boyle bir seyi. Git ona da kendin bak :)
Hangi yazan kısmı yanlış anlamışım ya? Ciddi fark degil %16, yogun stres bile o kadar artiriyor diyorum. Tabiki icmemek en dogrusu riske atmaya tabiki gerek yok. Ama cok yıkıcı bir durum da degil. Icsin rahat rahat demiyorum. Her gun stres yasayana kadar atıyorum haftada bir, bir tane icilebilir atla deve degil. Ne örnek verecegimi sana mi sorucam yahu.İyi de attığın makalede çok düşük düzeyde (1-2 tane) içmek bile ciddi fark yaratıyor diyor. Makalede yazan kısmı da yanlış anlamışsın. Diğerleri zaten tamamen atmasyonbence yalan yanlış çevirip bilimsel görünüm katmaya çalışmaktan vazgeç yine Ahmet Kaya gibi sigara içen yengenden örnekler ver. Vaka raporu yerine sayarız en azından:))
Şunu yazdıktan sonra ciddiye almam mümkün değil. Makale okurken kafamıza göre “hmm yüzde on risk düşükmüş yeaa” demiyoruz. Daha fazla uzatamıcam. OECD verilerinde okuduğunu anlamanın ölçüldüğü okuma becerilerinde Türkiye neden son sıralarda yer alıyor kanıtını görmüş oldum sayende iyi günler:)Ciddi fark degil %16
Kafama göre degil, stres icin de benzer oran söz konusu oldugu icin düşük diyorum.Şunu yazdıktan sonra ciddiye almam mümkün değil. Makale okurken kafamıza göre “hmm yüzde on risk düşükmüş yeaa” demiyoruz. Daha fazla uzatamıcam. OECD verilerinde okuduğunu anlamanın ölçüldüğü okuma becerilerinde Türkiye neden son sıralarda yer alıyor kanıtını görmüş oldum sayende iyi günler:)
Icsin rahat rahat demiyorum. Her gun stres yasayana kadar atıyorum haftada bir, bir tane icilebilir atla deve degil
Cok da boğma kendini rahat ol
Icmicem diye kendini kasman stres olman daha kötü o kadar addictsen gunde bir iç gitsin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?