Merhaba çok üzülerek anlatacağım.

Makaleyi full text okudunuz mu? Yoksa linkteki özeti mi okudunuz? Full text ise bahsettiğiniz kısmı paylaşır mısınız paylaştığınız özette öyle bişey yazmıyor çünkü yanlış bilgilendirmeyin.

Okudum. Ve nasıl yazmıyor? Yazıyor ya işte:

compared with women who did not smoke before pregnancy, the adjusted odds ratios and 95% confidence intervals (OR, 95% CI) of composite SNM in the newborn from women who smoked 1-2, 3-5, 6-9, 10-19, and ≥20 cigarettes per day before pregnancy were 1.16 (1.13 to 1.19)

1-2 sigaraya karşılık gelen 1.16 OR, 1.16 dedigi 1 in 1.16 kati ne olur %16 fazlasi yani.

Bu ne sorumsuzluk ya? Ben ilaç kullanmaya başladığım an elimi sürmedim ufacık bir sağlık riski bile olsa. Sizin çocuğunuzun düşme ihtimali var, engelli doğma ihtimali var, doğumdan sonra ölme ihtimali var siz bunu bile bile diyet arkadaşı arar gibi sigara bırakmayı keyifli ve kolay hale getirme derdinde misiniz? Cahil misiniz yoksa sorumsuz mu bilemiyorum. Aynı sizin gibi köylü bir yengem var, kadın hamileyken hep sigara içerdi, bir bebeğini düşürdü öbürü sözde 8 yaşında ama el kadar, gelişemedi.

Buradan hiç sigara içmeyip yoğun maternal stres yaşayanlarda %10-20 arası riski nerden çıkardınız? Sigara sadece fiziksel zarar verirken stres sinir sistemi gelişimi ve duygusal mekanizmaları bozuyor cümleniz de sallamasyon. Yazmayan bişeyi uyduruyorsunuz resmen. Kendi fikrim deseniz neyse de referansta böyle şeyler yazmıyor. O yüzden sordum full text varsa paylaşın bakalım çünkü linkteki özetle yazdıklarınızın alakası yok. Zaten karşılaştırılan gruplar arasında hiç sigara içmeyip yoğun stres altında olanlar diye bir grup da yok

Son düzenleme:
Sigara kullanmayı gec,sigara kullanmayan biriyim zatem
Hamilelikte gazlı icecek dahil hic zararlı bisey yemedim diyebilirim
Cok canım cips cekmisti paketin icinden 1 tane yedim bıraktm,tek 1 tane
Evet benimki abartıydı ama kendimi affetmezsim sigara icsem hamilelik
Bebegin bir sürü kronik rahatsızlıkları olabilir,bagısıklıgı düsük olur,astım gibi hastalıkları olabilir
Yoksunluk bile cekebilir biliyor musunuz dogumdan sonra
Cunku anne karnında sigara icen annenin bebeklerinde yoksunluk görülür dogumdan sınra.
Bunu bilin ona göre icin .

Kontrol grubu genelde saglikli insan olur. Sigara icen vs icmeyen ya da stres yasayan ya da yaşamayan. O baska makalenin konusu. Sigara icip stres yasayan da olabilir karmasiklasir o zaman kontrollu deney grubu olusturmak zorlasir. Ben 1-2 sigara icmenin ciddi oranda artirmadigini gostermek icin yapistirdim onu. Tek tek her dedigimi destekleyen makale atacak degilim heralde kim yapio boyle bir seyi. Git ona da kendin bak :)

İyi de attığın makalede çok düşük düzeyde (1-2 tane) içmek bile ciddi fark yaratıyor diyor. Makalede yazan kısmı da yanlış anlamışsın. Diğerleri zaten tamamen atmasyon bence yalan yanlış çevirip bilimsel görünüm katmaya çalışmaktan vazgeç yine Ahmet Kaya gibi sigara içen yengenden örnekler ver. Vaka raporu yerine sayarız en azından:))

Hangi yazan kısmı yanlış anlamışım ya? Ciddi fark degil %16, yogun stres bile o kadar artiriyor diyorum. Tabiki icmemek en dogrusu riske atmaya tabiki gerek yok. Ama cok yıkıcı bir durum da degil. Icsin rahat rahat demiyorum. Her gun stres yasayana kadar atıyorum haftada bir, bir tane icilebilir atla deve degil. Ne örnek verecegimi sana mi sorucam yahu.

Son düzenleme:
Ciddi fark degil %16
Şunu yazdıktan sonra ciddiye almam mümkün değil. Makale okurken kafamıza göre “hmm yüzde on risk düşükmüş yeaa” demiyoruz. Daha fazla uzatamıcam. OECD verilerinde okuduğunu anlamanın ölçüldüğü okuma becerilerinde Türkiye neden son sıralarda yer alıyor kanıtını görmüş oldum sayende iyi günler:)

Kafama göre degil, stres icin de benzer oran söz konusu oldugu icin düşük diyorum.

hicbir cocuk sigara icen bir anne babayla yasayip zehirlenmek istemez
benim de ailem sigara icer, çocukluğumdan beri tiksindim igrenc seyden. bebekken bile ustlerine sigara kokusu sinerdi. bir de cok ozendiklerinden sigara icmeden beni kovarlardi yanimda icmezlerdi - camdan sarkarlardi falan ama les gibi kokan yine de leş gibi kokardi.
biraz büyüyünce sigarani zararlarini ogrenip "sigara öldürür" sözünü görüp anneni babani kaybedeceksin diye korkup gizli gizli aglamak da cabasi.
korunmayi birakan sigarayi da birakacak. "hamile kalinca birakirim" lafi alti bos ve sacma bir laf. benim teyzem riskli gebe olmasına rağmen paket bitirirdi hamileyken.bebekte komplikasyon olma ihtimali vardi, bu stresle daha cok icerdibir abla vardi isyerinde. ikinci cocugu icin yillar yılı asilama tup bebek ugrasmis. en sonunda olmayinca yasi da 40 olunca hem kafasi dagilsin hem tupbebek borçlanmalarini ödesin diye bizim ofiste ise girmisti, akli dağılınca kendiligindne hamile kaldi. 40 yas bebesi- onca tedaviden sonra mucize gibi geldi. buna ragmen kadin sigarayi birakamadi. yine o is yerinden bir kiz ikizlere hamile kaldi, erken dogum riski vardi. ama doktor "annenin stresi sigaradan daha zararli" dedigi icin (supheli) birakamadi sigadayi. erken doguma giderken de icti, bebekler kuvezdeyken de, emzirirken de. hala daha iciyor
yani "istesem birakirim" lafi bir kumar. onlemini önceden alacaksin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…