• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Meslek seçimi hakkında strese girmek

klysssk

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
11
Puanlar
3
Ben diş hekimliğinde 2.sınıfa geçeceğim ama etrafımda o kadar fazla "diş hekimleri işsiz" muhabbeti dönüyor ki psiikolojim bozuldu, panik atak hastası oldum. Neredeyse bütün bi ömrümü okumaya adamışken mezun olduğumda en azından hak ettiğim hayatı yaşarım, maaşı alırım diye düşünüyordum. Ama yeni mezunların asgariyle başladığını duyunca resmen dehşete düştüm. Bu sene zaten sınav sistemi değişiyor tekrar sınava hazırlansam ne olur diye düşündüm tıp için ama 1 senem gidecek artı olarak ya kazanamazsam diye de çok strese girdim. Şu an 20 yaşındayım. O kadar endişe içindeyim ve kafam karışık ki uyuduğumda kalbimin sesiyle uyanıyorum resmen her gece. Babam meslek senden önemli mi, bırak gel yanımda otur bu gidişle hasta olacaksın dedi. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum siz bana bi akıl veremez misiniz

ben başladığın okulu bitirmen gerektiğini düşünüyorum. bir taraftan ingilizceni getirebildiğin en yüksek seviyeye getir. sağlık turizminde saç ekiminden sonra en çok diş işlemleri yapıyoruz. işsiz kalacağını düşünmüyorum hele de yabancı dilin olursa.

ben başladığın okulu bitirmen gerektiğini düşünüyorum. bir taraftan ingilizceni getirebildiğin en yüksek seviyeye getir. sağlık turizminde saç ekiminden sonra en çok diş işlemleri yapıyoruz. işsiz kalacağını düşünmüyorum hele de yabancı dilin olursa.
Ama çok fazla mezun olduğunu söylüyorlar

Ama çok fazla mezun olduğunu söylüyorlar
bir o kadar da hasta var ve dışarıdan geliyor. dişte yaş sınırı da yok, her zaman ihtiyaç olacak bir alan. yeni teknolojileri takip edeceksin, hasta sorduğunda sen uygulamıyor olsan bile bilgin olmalı.

isterse piyasada milyon tane diş hekimi olsun, sözüm meclisten dışarı ama iyi diş hekimi ÇOK AZ. iyi ve tecrübeli diye gittiklerimiz basit şeyleri gözden kaçırabiliyor. gerçekten iyisi olmaya gayret edersen hemen olmasa da belli bir süre sonra güzel kazanacağını düşünüyorum şahsi fikrim.

Türkiye’de herkes üniversite mezunu o nedenle mezun çok lafına takılmayın. Eğer bu mesleği yapmak istiyorsan kendini geliştir ve bölümünü hakkıyla bitir. Devlet ataması azaldı eğer sadece devlette çalışmayı düşünüyorsanız kararınızı gözden geçirin.
Ben 34 yaşındayım çevremdeki yaşıt diş hekimleri hayatlarından memnun. Devlette olan da var kendi kliniği olan da var biriyle klinik açan da var. Yani biraz planlama yapın artı eksi düşünün ona göre yol çizin

Ben diş hekimliğinde 2.sınıfa geçeceğim ama etrafımda o kadar fazla "diş hekimleri işsiz" muhabbeti dönüyor ki psiikolojim bozuldu, panik atak hastası oldum. Neredeyse bütün bi ömrümü okumaya adamışken mezun olduğumda en azından hak ettiğim hayatı yaşarım, maaşı alırım diye düşünüyordum. Ama yeni mezunların asgariyle başladığını duyunca resmen dehşete düştüm. Bu sene zaten sınav sistemi değişiyor tekrar sınava hazırlansam ne olur diye düşündüm tıp için ama 1 senem gidecek artı olarak ya kazanamazsam diye de çok strese girdim. Şu an 20 yaşındayım. O kadar endişe içindeyim ve kafam karışık ki uyuduğumda kalbimin sesiyle uyanıyorum resmen her gece. Babam meslek senden önemli mi, bırak gel yanımda otur bu gidişle hasta olacaksın dedi. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum siz bana bi akıl veremez misiniz
Dus kazanmak zor mu peki uzmanlık yapınca ataması nasıl diş hekimlerinin?

Şimdi tıp bambaşka bir dünya. Kazanması ayrı okuması ayrı, doktorluk icra etmesi apayrı bir meslek.

Dışarıdan bakınca özelde çalışırsın, klinik açarsan köşeyi dönersin gibi geliyor da

İşin içine girince öyle olmuyor o yüzden ben seni anlıyorum.

Bir çevre oluşturacaksın, el becerin mükemmel olacak. Cömert miktarda sermayen olacak, şans da senden yana olacak.

Yine de iyi paralar kazanmaya başlamak, tecrübelenmek en az 5-7 yılını alacak. Bu kadar uzun süre az maaşa geçinme lüksü kimsenin yok, babadan zengin değilsen.
Diş hekimlerinin %2-3’ü belki tüm bu şartları sağlayıp güzel paralar kazanıyordur.

Benim yegenim de dis hekimligi okuyor. Haberlerin bir cogu,ozellikte x te onume dusuyor

Ailenin durumu nasil? Ilerisi icin kenara para koymakta fayda var.
Bence 5 yil ,dusuk maasi goz onunde bulundur.
Ama bu sadece dis icin gecerli degil. Eger cevren yoksa cogu meslek boyle. Dusuk maasla ise baslar. O sira da hem tecrube edinip, hem de cevre edineceksin
Aynen dil cok onemli bence de. Kibarlik cok onemli.
Genc bir dr a dis tedavisi oldu esim memnun kaldi, ben gittim. Sonra arkadaslara soyleyerek bir cok kisiyi yonlendirmistik.
umitsiz olma, cok mezun olsa da dis bolumu cok onemli. Suan ailecek dis tedavisine ihtiyacimiz var

Ben yerinde olsam içimde biraz bile acaba varsa okulu dondurup evde 1 sene denerdim. 1 yıl hiçbir şey kaybettirmez. Geçen gün 500 kişilik diş hekimi atamasına 15.000 kişinin başvurduğu haberini gördüm. Her türlü evde ya kura bekleyeceksin ya da Dus çalışacaksın belki birkaç sene. Yani okul bittikten sonra hayat kurmaya çabalamak 3-5 sene götürüyor insandan o yüzden şuanki 1 sene falan benim hiç gözüme görünmezdi

tıp kazandığınızda da iyi bir hayat yaşayacağınızın garantisi yok ki. işsiz kalma ihtimaliniz daha düşük evet ama özellikle cerrahi branşlarda asistanlıkta cidden intiharın eşiğine gelen arkadaşlarım vardı. o çalışma saatini bölünce zaten maaşı da düşük kalıyor ki hiçbir maaş için öyle bir tempoda çalışılmaz bu arada. amerikada pamuk tarlalarındaki köleler daha iyi koşullarda çalışıyor demiştim hala da öyle düşünüyorum.
x meslek garanti, y meslekte çok para var gibi söylemler geride kaldı yapay zeka çağında. yine en okey meslekler el becerisi ile yapılanlar eğer bu bölüm istediğiniz sevdiğiniz bir şey ise insanların söylediklerine kulak asmayın.
hukuk için de aynı şeyler söylenebilir her yer avukat oldu vs. ama etrafımda bu işi yapıp çok iyi kazananlar da var. her durumda iyi ve kötü ihtimaller var. sürekli kötü ihtimali düşünerek ömür geçmez ki. ha ama benim hayalim tıp bu mesleği cidden yapmak istiyorum diyorsanız ayrı konu tabi.

Artık çoğu yeni mezun düşük maaşla başlıyor, önünü göremiyor ve çoğu kişi hak ettiğini düşündüğü hayatı yaşayamıyor. Eskiden bi memur olmak bile çok matah bişeymiş şimdi öyle olmadığı gibi çoğu bölümün ataması da kalmadı. Baban arkanda olduğu için çok şanslısın tıp için zorlamak ne kadar doğru bilmiyorum ama en azından durup bir kaç ay psikolojini düzeltmeye zaman ayırabilirsin bu bile lüks çoğu insan için ( benim için öyleydi maalesef) bence branşın güzel öncelikle ingilizceni geliştirip daha sonra farklı bir dil öğrenmeni öneririm. Sağlık turizmi örneği vermiş bir çok kişi buna ek olarak da ağız ve diş ürünleriyle çalışan ya da başka medikal işler yapan firmalarda farklı pozisyonlarda çalışabilirsin. Dil seni öne geçirir.

Dışarıya kulaklarınızı kapatın okulunuza odaklanın elinizden geleni yapın.Sizin çok çabuk dağılan bir karakteriniz var yeniden dene desek istediğiniz olmayabilir çünkü çok kolay demoralize oluyorsunuz sınavda tıp olmazsa tamamen dağılabilirsiniz.Alanınızdaki gelişmeleri takip edin mesleğe odaklanın dili geliştirin diğer mezunlardan farkınız olsun....

Şimdi tıp bambaşka bir dünya. Kazanması ayrı okuması ayrı, doktorluk icra etmesi apayrı bir meslek.
Zor artık.
Ben bi üyeye üyelik iptali yaptırdım galiba bu konu yüzünden. Onun için burda daha fazla bir şey yazmayacağım😂 üniversitede okuyan biri temel bazı şeylerin muhakemesini yapabilir diye düşünüyorum artık.

Bana göre diş sürekli yeniliğe açık bir meslek. Benim çevremdekiler hep yer açtılar. Ama hep ortaklı. Klinikler oluyor ya şimdi o şekilde. Sen o konuşanları dinleme. Okurken kendine yeni şeyler katmaya çalış.

Burda mimar bir konu sahibi var oda 30 bine çalışıyor hatta cok konu acti simdi okulu dondurdun baska bir meslek seçtin sana hop diye 100 bin maas verceklerini sanma ulkenin durumu ortada okuluna devam et

Bu açıdan bakarsak her mesleğin önü artık kapalı. Gayet güzel bir bölüm çabalarsanız da yıllar içinde yükselirsiniz. Mezun olur olmaz zengin olmazsınız da çabalayarak 5 sene sonra olursunuz.
Benim kuzenim diş hekimi eski mezunlardan gerçi ama önce büyük bir klinikte çok kazanmadan çalıştı. Kendine güvenince para da biriktirince çevresi olan bir şehire gidip kendi kliniğini açtı. Şimdi güzel hayat yaşıyor.
Arkadaşımın kuzeni de iki sene öncenin mezunu o da dusa girdi kazandı şimdi pedodontide okuyor. Maaşını da alıyor evini de tuttu. Bir kaç sene sonra çok daha iyi şartları olacak

Evet zor hatta dus kazanmazsam ileride muhtemelen tercih bile edilmem. Çünkü son kurtuluş dus artık ve ileride onda bile çok fazla uzman olacak

Evet zor hatta dus kazanmazsam ileride muhtemelen tercih bile edilmem. Çünkü son kurtuluş dus artık ve ileride onda bile çok fazla uzman olacak
Kaç bininci oldun tıp için kaç bin gerekşyor

Burda mimar bir konu sahibi var oda 30 bine çalışıyor hatta cok konu acti simdi okulu dondurdun baska bir meslek seçtin sana hop diye 100 bin maas verceklerini sanma ulkenin durumu ortada okuluna devam et
Ben 5 yıl insanüstü bi çaba ve emek vererek kazandıktan sonra ki bu emeğin öncesi de var yine yüksek sıralama yaparak giriyorsunuz, asgari ücretle çalışmaya neden hazır olayım ki? Evet tıpta çok zor ama diş de pratik olsun teoriği olsun onun kadar zor aynı şeyleri görüyoruz neredeyse. Ben onlar kadar emek verdikten sonra aynı hayat şartına sahip olmak isterim, en doğal hakkım bence

Back
X