• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Miras meselesi

Konuyu düzgün anlatır mısınız? Aile ne planlıyor olabilir ki ? Gelinede mi pay verceklerdı yanı bunu mu arkadaşınız istiyordu ki bir şey mi planlanlanıyor diye saçma bir düşünceye girdi. Boşanmada miras yoluyla eşe geçen bir paydan hiç bir şekilde eş alamaz. Boşanma yoksa eş vefat ettiyse miras yoluyla çocukları en çok pay alır 3/1 gibi

Merhaba arkadaşlar. Bu soruyu arkadaşım için soruyorum. Eşimin babası vefat etti eşime babasından ev kaldı miras. Şimdi eşimin vefatı durumun da ev miras olarak yalnızca bana mı geçiyor yoksa kendi ailesinin de hakkı var mı bu evde?

arkadaşınız da pek bir vefalı, pek bir evlilik muessesesine bağlıymış.
kocası öldukten sonra yere batsın öyle mal.
ayrıca eşinin ailesinin evine de göz dikmeyiversin ya.

Çocuk varsa çocuğa çocuk yoksa hisseli olarak eşe ve diğer mirasçılara. Miras alt-soya tamamen geçer. Eğer çocuk varsa mirastan hiç bir şey alamazlar, tek mirasçı o olur, yoksa bölünür.

kp öldü ise miras kp in eşi ve çocuklarına kalır

konu sahibinin eşi de geriye kalanlara göre hissedar olur

konu sahibinin eşi vefat ettiğinde de eşinin mirası çocuk olup olmamasına göre değişik şekilde kalır

çocuk var ise eş ve çocuklara kalır

çocuk yok ise eş ve anne baba ya da kardeşe kalır

Hanımefendi ortada ölen kimse yok. Arkadaşımın eşinin ailesi evi sattırmamak için direniyor ve bi takım sorunlardan dolayı arkadaşım neyin peşinde olduklarını anlamaya çalışıyor. Yani eşinin ölmesini falan istemiyor.

sattırmamak istemelri normal değil mi

o evde kim yaşıyor

yani içinde oturduğu evi sattırmaması olağan değil mi

ya da ihtiyaç yoksa ev bu herkes yatırım yapmak istiyor ev alıp hazır evi neden satsınlar

yine sattılar herkese bir miktar para düşer çarçur olup gider

şimdi bunları düşünmekte nasıl bir hesap var

sonuçta eş var iken her durumda eş mirasçı olur bunu engelleyemezler ama çocuk olmayınca tabii ki onların da hissesi olur

bu durumda da oğulları/kardeşleri vefat ederse eşinin hissesinin bedelini ödeyip tamamına sahip olabilirler evin de burada da bir kötü niyet yok gibi

kim öle kim kala bilinmez ki

eşinizden size kalır varsa cocuklariniz sizden daha buyuk pay alirlar
Dedem vefat ettiginde mirasin 3 te 1 i babanneme 3 te 2 side 8 cocuga bolundu yani cocuklara daha fazla pay verilmiyor maalesef
Yuzde 75 cocuklara yüzde 25 i eşe kalır. Yani evliyse ust soya miras kalmaz
3 te 1 ese 3 te 2 tum cocuklara verilir
mirasin kalma sekline gore durum bazen degisebiliyor.
mesela baba sagken ogluna bir ev vermisse diger cocuklara bir ayrimcilik soz konusu olduysa mahkeme yoluyla haklarini isteyip alabiliyorlar 10 sene icerisinde o evden de paylarini
Eger tapuda sattim deyip miktarini belirtmisse eger kimse hak idda edemez yani mirasimiz diyemez para talep edemez
Dedem öldüğünde halamlar babaanneme bakmadılar. Bir amca baktı biraz. Annemlerle akrabalar, diğer dedeme getirdiler falan. Babanne öldü , 3'ü için yemek verilirken halamlar kavga etmeye başladılar miras için 🙂 annem; çok ayıp,3 gün olmuş öz anneniz öleli kavga ediyorsunuz dedi . Napalım ölmüş gitmiş hakkımızı aramayalım mı dediler. Yani konu sahibinin arkadaşının evinde de her türlü ekşın dönüyor olabilir şu an.
Ah ah rahmetli ninem ölünce dayimin esi ölmeden once 1 yuzuk bozdurmus 1 tl ben harcadim demis cenazeden sonra
Annemde hesap kitap isini cok sever asla ihmal etmez
Defteri alip gidip sunu sunu yaptik kim ne harcadi deyince yuzuk parasi uctu gitti dayimin sadece 200 tl harcamis ve anneme 350 tl de borclu olarak cikmis hesabin icinden yani kimse demesin sunu yaptik bunu yaptik buyuk yengem de aylarca bizde duruyordu yok efenim eve dogalgaz cektirecektik ölmeseydi falan filan e millete iyi olduklarini gostermek amac ama millet icin yapma Allah rizasi icin yap
Edit : kimse inanmadi zaten gelinlere

Dedem vefat ettiginde mirasin 3 te 1 i babanneme 3 te 2 side 8 cocuga bolundu yani cocuklara daha fazla pay verilmiyor maalesef

Eger tapuda sattim deyip miktarini belirtmisse eger kimse hak idda edemez yani mirasimiz diyemez para talep edemez

Ah ah rahmetli ninem ölünce dayimin esi ölmeden once 1 yuzuk bozdurmus 1 tl ben harcadim demis cenazeden sonra
Defteri alip gidip sunu sunu yaptik kim ne harcadi deyince yuzuk parasi uctu gitti dayimin sadece 200 tl harcamis ve anneme 350 tl de borclu olarak cikmis hesabin icinden yani kimse demesin sunu yaptik bunu yaptik buyuk yengem de aylarca bizde duruyordu yok efenim eve dogalgaz cektirecektik ölmeseydi falan filan e millete iyi olduklarini gostermek amac ama millet icin yapma Allah rizasi icin yap
1000 tl olacak o

Anladığım kadarıyla eşinizin babasının vefatından dolayı miras olarak ev kalmış. Daha doğrusu baba vefat edince miras anne ve çocuklara geçiyor varisçileri olarak. Eşinizde kendi payına düşen evi veraset intikal yoluyla kendi üzerine geçirmiş. Bu durumda eşinizin vefatında ev size ve varsa çocuklarınıza geçecek.

3 te 2 dediginiz pay 3 te 1 den buyuk zaten ?

kanun açık buraya bırakayım

B. Sağ kalan eş

Madde 499- Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

Eşine ve çocuklarına kalır.
%25 anneye %75 çocuklarına.
4/1 eşe 4/3 çocuklarına.
Eğer çocuk yoksa eşine kalır.

Yanlız miras kalan mallardan eğer boşanma durumu olursa eşi bir kuruş dahi alamaz o evden.
Evlilik birliği içinde kazanılan mallardan olmadığı için.

Amaaaaannn , arkadaşının şimdiden düşündüğü şeyr bak .
İnsan düşündükleriyle yaşayacaklarını çağırırmış , kurmasın kafasında .

Çocuğunuz varsa büyük kısmı ona size kalıyor eğer çocuk olmadan ölürse kardeşleri ile size kalıyor

Back
X