Mirastan Nasıl Red Edilir?

ilginchakkatenn

Hazelin
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2018
492
196
103
Bandırma
Merhaba.Dedem 15 gün önce vefat etti.Dedemden kalan, dedem ve anneannemin ortak dükkanı var, anneannem orayı sattığında doğal olarak mirasçı olan dayım da mirastan pay alıyor ancak dayımla 15-16 senedir görüşmüyoruz ve dayım aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini 16 seneye yakındır yerine getirmiyor, dedemin hastalığında yanında , annem ben ve anneannem vardı ve biz mirastan pay almasını istemiyoruz, nasıl bir yol izlemeliyiz bu konuda.Yardımcı olur musunuz?

Böyle bir şeye hakkınız yok yasal olarak maalesef.Dedeniz sağken belli düzenlemeler yapsa olabilirdi ama şimdi olmaz.

Kişi ancak anne ve babasına kasten zarar vermeye çalıştığında ( öldürmek,yaralamak gibi) miras hakkını kaybediyor. Onun dışında miras hakkı doğuştan gelen bir hak,ailesine sahip çıkıp çıkmadığına bağlı değil

Vefat eden kişi mirastan men etmediği durumlarda siz bişi yapamazsınız
Kanunen mirastan men etmek diye de bir şey yok aslında.Ancak bağış yoluyla ya da yaşarken satıp paylaşarak bir nevi açık kapıları kullanarak paylaştırabilir.Ama direkt ben oğlumu,kızımı mirastan red ediyorum diyemeZ kimse.

Dedeniz öleli daha 15 gün olmuşken annenizin böyle hesaplar yapması da çok üzücü. Şimdiden annesini de öldürüp kalan mirasın kardeşine gitmesine üzülmüş..
Ölüm hak miras helal derler. Hayirsizsa hayırsız.
o hayırsız oğlanın da, onun doğurduğu çocukların da o mirasta en az sizinki kadar hakkı var. Ha, ananeniz de sizinle hemfikirse belki herşeyi size bıraktığına dair noterden birseyler yapabilir. Ama sanmiyroum yapacağını. Sizin 'hayirsiz dayi'niz, onun dokuz ay karninda taşıdigi,ne emeklerle büyüttüğü oğlu. Kızar, küser, arkasından laf eder ama yine de oğlu mağdur olsun istemez,mirasından reddetmez bence

Ayrıca her şey dedenin üzerineyse anneanne de pek bişe yapamaz.Çünkü mirasın 3/4 ü çocuklara,1/4 ü ise eşe kalır.Eşe kalan miktar daha az yani.Ancak kendi payı 1/4 ü isterse yaşarken değerlendirebilir ama kadının elindeki az bi şeyi de alalım kafasına girilmez umarım. Yaşlı da olsa insan az biraz güvence ister elinde

Miras yasal bir haktır, miras kalan kişi kendisi reddi miras yapmadığı müddetçe siz bir şey yapamazsınız, yasal hakkı neyse onu alır.

Anneanne bir şey yapamaz çünkü o da miras bırakılan kişi, anneanne yalnızca kendine kalan paydan feragat edip kızına devredebilir o kadar.

Anneanne bir şey yapamaz çünkü o da miras bırakılan kişi, anneanne yalnızca kendine kalan paydan feragat edip kızına devredebilir o kadar.
Onu da yapamıyor malesef... annane ölünce dayı kardeşine dava açıp annesinin nikah hakkından da pay alabiliyor ... yapacak birşey yok, her ailede olan hayırsız dayı ortak olup mirasa konacak

Yanlış anlamayın lütfen.Ama bu bakış açısını inanın anlayamıyorum.Nasıl bu hakkı,isteği kendinizde görüyorsunuz.Eğer görevlerini yapmadıysa anne ve babasına yapmadı sizi ilgilendirmez.Allahla onun arasında.Ayrıca 15 gün vefat sonrası bunun telaşına düşmeniz de ayrı bir durum.
Neyseki yasalar insanların kişisel egolarına göre hareket etmiyor.Hiç bir şey yapamazsınız.Son kuruşuna kadar hakkını alır.

Onu da yapamıyor malesef... annane ölünce dayı kardeşine dava açıp annesinin nikah hakkından da pay alabiliyor ... yapacak birşey yok, her ailede olan hayırsız dayı ortak olup mirasa konacak
O da doğru, miras kaçırma davası açma hakkı var onu tamamen unutmuşum.

Oyle bir hakkınız yok gorusmuyor ama neden. Ayrıca dayınız dedeniz öldürmedıyse veya oldurmeye kalkmadıysa mırastan Red edilemez. Evlat kotu diye vs onu mısarstan Red diye Bısey yok

Ben daha farklı düşünüyorum
anne babasına hayrı dokunmayan, hasta olduklarında nereye kaçacağını şaşırıp bir bardak su vermeyen insanların ölünce hani benim mirastan hakkım diye en önde koşmalarını çok yüzsüzce buluyorum

Senelerce ailenle konuşmuyorsan onların malında da gözün olmasın bir zahmet

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…