misafir ağırlama krizi

TheQueeninthenorth

Nirvana
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2010
11.281
20.168
598
7 aylık evliyim. mutfak konusunda beceriksizin önde gideni olduğum için bir misafir gelmeden önce resmen krize giriyorum elim ayağıma dolanıyor bunu bir türlü aşamadım. gelen en yakınım bile olsa bu böyle. hele ki eşimin tarafından birisi kahve içmeye dahi gelecek olsa çok panik yapıyorum. sanki yaptıklarımı beğenmeyecekler, aman ne biçim ağırlıyor dyecekler gibi geliyor. tabii bunca yıldır yurt dışında okuyup fast food larla geçiştiren, evinde de annesi anneannesi önüne yemek getirmiş olan bir kız olunca sorun bu oluyor işte =) bir de çalışıyorum, eve gelince tek yapmak istediğim ayaklarımı uzatıp yatmak oluyor, yeni tarifler denemeye vs halim dahi kalmıyor h.içi.

günlük yemekleri bir şekilde yapmaya başladım evlendiğimden beri, fena olmuyor ama daha kalabalığa yemek hazırlamadım. evimde doğru düzgün yemeğe misafir ağırlamadım akrabaları vs, bunun sebebi de tez yazıyor olduğumu ve çalışıyor olduğumu bildikleri için ne kendi ailemden ne eşimin ailesinden kmse rahatsız etmek istemedi davet etsem de. ama önümüz ramazan ve iftarda ilk kez ağırlamam gerek insanları. ne tavsiye edersiniz? yeni evliler benim gibi olan var mı? çaya kahveye yemeğe insan çağırmaktan çekinmeyen bir ev hanımı ne zaman olacağım acaba?

Zamanla tecrübe sahibi oldukça heyecanlanmadan çağırırsın.
Olana kadar dışarıdan söyle ya da başkasına yaptır :))

hiç birimiz on numara yemek yaparak evlenmemişizdir sanırım.
için de istek varsa bi şekilde yapa yanıla öğreniyorsun.

En yakınlarınızdan, 3-5 kişilik gruplardan başlayın.

Ben de yeni evliyim ve en sevdiğim şey yemekli misafir ağırlamak. Varsın iyi oldun tadı varsın kötü. O kalabalık sofraların bolluğu, bereketi, güzelliği yeter.

annecim enfes yemek yapar ama dünürleri geldiğinde ona yaptırmak istemiyorum ya =) dışardan alma mevzusu olabilir tabii ama her seferinde de olmaz ki =)
çalışıyorsun ya şimdilik öğrenene kadar dışarıdan al ya da en iyisi annene yaptır :))
Tabi anlamazlarsa.
Bir de nefis yemek tarifleri var ya oradaki tarifler birebir tutuyor .
Yeni gelinler genelde oradan tarif alır :))

bu durum aynı ben ama ben 3 senelik evliyim ve misafir olarak kim gelirse gelsin anneme ve babama müracaat ediyorum çorba pilav salata bende ama ana yemekler konusunda kendime hiç güvenmiyorum.

Yaparsin ya neleri basariyor insan yemekte neymis
Int.te yemek tarifleri videolar var once evde kendine dene guzel.olursa misafirlerine yap.pratigin gelisir boylece.

Aşarsın bunları, elin alıştıkça hızlanırsın, aynı anda 3-4 yemeği pişirirsin.
Evlenene kadar yemek pişirmedim desem yeridir, yani öyle basit kızartmalar, yumurtalı şeyler, makarnalar haricinde bi deneyimim olmadı (Öğrencilik zamanı yapardım onu da) Ancak evlenince hiç zorlanmadım, iş gözden anlanır diye boşuna dememişler, gerçi salça-soğanla her şey yemek oluyor ya, çok ekstrem bi şey de değil :)))

Sen relaks ol,
Börek - kek çay saatleri için kurtarıcıdır. Hiç de zor değil, yufkasına kadar her şey var markette.

İftarlık menü hazırlarsınız, önceden neleri pişireceğinize karar verir, bunu listeler ve hangi sırayla yapabileceğinizi gözünüzde canlandırırsanız işiniz daha da kolaylaşır.

Birazdan gelir kk nın über becerikli hatunları anlatırlar marifetlerini :)

3 senelik evliyim hala çok geriliyorum misafir alacağım zaman. İlk kalabalık misafirim eşimin akrabalarıydı ve bana göre çok vasattı tabi kimseden öyle bir yorum almadım.
Bu konuda biraz insanın kendisini zorlaması gerekiyor. Korkunun üstüne gitmek gibi mesela. En son geçen ramazanda kendi ailemi aldım ki baya kalabalığız nispeten biraz daha becerikli ve rahattım.

Bir de en sinir olduğum durum evde süpürge bile açmadığım gün birinin geleceğim diye araması. 3 saatlik işi yarım saatte bitiriveriyorum nasıl oluyorsa.
Sana tavsiyem buzluğuna vakit buldukça bir şeyler yapıp koy. Misafir geleceği zaman büyük kolaylık oluyor. Ayrıca hazır sipariş vereceğin iyi bir yer bilgin olsun. Mutlaka takviye gerekebilir.

Bende aynı durumdayım birinin geleceğini duyduğum an panik oluyorum bende iftara misafir davet etmek istiyorum ama ne yemek yapsam bilemedim

Her şeyin hazırı var artık,doğranmışına kadar.Mantı,yufka,börek,dilimli patates vs. Önce bu hazırlarla kendinizde üzerine ilave yaparak yemek yapabilirsiniz.Yaptıklarınızın beğenilmemesini düşünmekte haklısınız.Fakat unutmayın ki bu konuda uzman değilsiniz ve beğenmeyecek insan muhakkak bir şey bulur.Naçizane görüşüm.

Valla rahat olun. Olduğu kadar. Açıkcası ben birçok yemeği yapabiliyorum. Pratik de yapıyorum, yiyenler lezzetli de buluyor. 2 çeşit yapayım tamam diyemiyorum. Salatası, mezesi, yoğurtlusu, zeytinyağlısı, ana yemeği, çorbası, pilavı, tavuğu derken bakıyorum birsürü olmuş. Yemekte de sürekli servis yapmaktan yoruluyorum, doğru düzgün yiyemiyorum. Yemek sonrası ortalığı topla vs. İlk yıl aldım insanları davet ettim ama sonra dedim ben bu işi yapamıyorum. Gelmek isteyen akşam çaya. Kek, makarna salatası, önceden buzluğa atılmış fırına verilecek börek + çay. bitti gitti.

Ama ramazan için kendine bir menü yapabilirsin.

Çorba (tavuk suyuna tarhana yapabilirsin, hem tavuk haşlanmış olur, pilavın yanına koyarsın)
Ana yemek (fırında patates köfte olur, patlıcan-et olur, ben genelde patlıcanları halka halka kızartıp kaldırıyorum. Misafir geleceği zaman kavurma yapıyorum patlıcanları borcama dizip kavurmayı üstüne döküyorum, biber kızartıp az onlarıda koyuyorum, en üste domates halkaları, tuz baharat fırınlayıp kızardıkdan sonra salçalı sos döküyorum)
Pilav (şık olması için, kuş üzümü, mısır, hazır garnitür koyabilirsin)
Çorba için haşladığın tavuğu parça parça yapıp tereyağında biraz kavurup tavuk baharatıyla lezzetlendirebilirsin.

Kompostu, hoşaf falan ramazanda güzel oluyor. Karpuz/kavun da koyarsın sofraya.
Birde salata. İşte bitti gitti.Gayet kolay yormayacak bir menü. Hem besleyici hem lezzetli :)

Ramazan geliyor beni de telaş sardı valla sanırım en az 6 7 kez misafir ağırlayacagim. Yemek yapmaktan korkmuyorum ama misafirler geldikten sonraki o telaş beni bitiriyor.

"Olduğu kadar, maksat bir arada olmak" demeyi öğrenin bence. İnsanlar yaptıklarınızı beğenmeyebilirler bile, bunu kabullenin, bunu yüzlerinden anlasanız dahi şahsınıza hakaret gibi ya da siz beceriksizmişsiniz gibi algılamayın asla. Siz ev sahipliğinizi güler yüzünüzle yaparsınız zaten. Bu beğenmezler korkusunu ve mükemmeliyetçiliğinizi aştığınızda da telaşınız geçecek, telaşınız geçince de pratikleşeceksiniz bence.
Ben de becerikli, hamarat vs olmadığımdan benim yöntemim bu, zaten öyle kendimi mutfağa çok adamayı da istemiyorum, vaktim de yok, biraz da tercih meselesi, ama işime yarıyor bu yaklaşımım, çünkü aksine ne zaman özensem, gerilsem en iyi yaptığımın bile lezzeti tutmaz, çok terslik çıkar, ama ne zaman kendim için yapıyor havasında ve rahatlığında olurum, kolayca hallederim hazırlığımı. Evli değilim ama misafirlerim gelir, çok kalabalık olmasa da. Sonuçta misafir misafirdir. Böyle gerilmeden her yaptığım da gerçekten güzel oluyor, ama cidden olmasa da olur, diyorum, artık olduğu kadar

28 yasondayim ev kiziyim.neredeyse 10 yillik mutfak tecrubem.var gerci yaptiklarimida begendiklerini soyler yiyemler

Ama bem her misafirde panik halinde heyecam yaparim ne yaparsam yapayinsanki guzel olmamis kimse begenmedi hisdine kapilirim bide ovduklerinde falan codden utanirim sasiririmda mutevaziyi oynuyirum gibi gelir onsanlara ama alakasi yok sahiden artik evdekilere bile biseyler yapinxa kendi kendime oldu olmadi diye oanik yapatim

Birtek kendime hazirladigim.seylerde heyecan yapmam

O kadar yurtdışında okumuş bi kızsın ailen el bebek Gül bebek büyütmüş neden ev hanımlıgına özendin ki tatbiki ev hanımlıgıda güzel fakat ikisi birden çok yorucu

Becerikli biri olmama ragmen evliliyin ilk ayları misafir beni de tedirgin ediyordu.Daha mutfagıma alısamıyordum canak tabak kırıyordum sureklı.en son mısafır geldıyınde duyunun de yorgunlugundan olsa gerek elımden bardak dusdu ve ben baygınlık gecırdım uyandıgımda evde kımse kalmamısdı))))mısafırı mutlu etmek gerekır tabıkı de amma bızahmet onlarda umdugunu deyıl buldugunu yesınler))))

evin temiz olduktan sonra yemekte birşey yok. ama tabi burun işi yüklenme. eşine onunda yardim etmesi gerektiğini simdiden asilamalisin.

mesela 5-6 saat öncesinden tavuk kanat ve patates sosla(yoğurt, salca, siviyag, baharat) yemekten 1 saat once firina at. yarim saat önce de kisi sayisina gore kirmizi ve yesil biber sogan sarimsak koy firina. hem pratik hem lezzetli oolr. tatliyi hazir alabulirsin. birgun onceden borek yap vb. vb.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…