Mizofoni kabusu!!

Insallah..Sahsen bir arkadasimin boyle hassasiyeti oldugunu bilsem yaninda elma yemezdim.Insanlar bu durumu onemsemiyor sanirim ama bazen yarattigi etki dehset olabilir psikolojik iskence resmen :KK43:
Aynen oyle. Iste bu bizim hassasiyetimizden bana da ayni sey soylense ben de dikkat ederim ama herkes ayni degil.
empati yetenegi de cok gelismis o da bi zaman sonra iskenceye donusturuyor... hayirlisi bakalim.
Belki isin ehli bilen olur bize bir seyler soyler.

Aynen oyle. Iste bu bizim hassasiyetimizden bana da ayni sey soylense ben de dikkat ederim ama herkes ayni degil.
empati yetenegi de cok gelismis o da bi zaman sonra iskenceye donusturuyor... hayirlisi bakalim.
Belki isin ehli bilen olur bize bir seyler soyler.
Insallah..Bildiginiz,duydugunuz,yasadiginiz her seyi paylasmanizi rica ediyoruz arkadaslar..

Tekrar mesaji goremedim ama neyse bak mesela 'konu sahibi' bu durum da sorun benim icin acaba ne yazdi da msj tekrari diye degistirdi.
Ben bir psikologa gideyim en iyisi...
Yok kuzu önceki mesajom yazılı kalmış gönderdim sanmıştım oysa göndermisim. Onun için içeriği sildim.

Bende de bu tür seslere duyarlılık, stres olma, gerilme durumu var.
Zaman zaman nüksediyor. Sizinki kadar panik atak anksiyete belirtilerine dönmüyor sadece..
Doktora gitmeniz şart. Belki o anda kafanızı meşgul edecek yöntemler vardır. Terapi gerekebilir..

Zaman zaman nüksediyor. Sizinki kadar panik atak anksiyete belirtilerine dönmüyor sadece..
Doktora gitmeniz şart. Belki o anda kafanızı meşgul edecek yöntemler vardır. Terapi gerekebilir..
Peki canim psikologa mi psikiyatriye mi gitmeliyiz?

Normalde sinirlendigimde de ayni tepkiler olusuyor bende nefes alisverisi artar ellerim titrer..O sesler de benim icin sinir bozucu oldugundan yine ayni tepkiler olusturuyor bunyem diye tahmin ediyordum.Ama kafam karismis durumda artik.Terapi cozum olur insallah
Tesekkur ederim..

Peki canim psikologa mi psikiyatriye mi gitmeliyiz?
Depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, manik depresif bozukluk, bipolar bozukluk, şizofreni, alkol-madde bağımlılığı, cinsel işlev bozuklukları, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları, histeri-konversiyon, hipokondriazis, tikler, yaşlılık psikiyatrisi-demans (bunama), uzun süren yas, dürtü kontrol bozuklukları psikiyatrinin ilgi alanları arasında yer alıyor.
Bunu buldum.Psikiyastri yolu gorunuyor..

• Yemek yerken çok fazla ses çıkaran birini tanıyor musunuz? Veya ayaklarını sürüyerek yürüyen birini? Birçok kişi bu durumları can sıkıcı buluyor. Ama bu sesler sizi tamamen çileden çıkarıyorsa nadir karşılaşılan sinirsel bir bozukluğunuz olabilir: Mizofoni

Bu talihsiz sinirsel olguya sahip olan en az bir kişiyi zaten biliyorsunuz: ben! Bir kara tahtanın tırnakla çizilmesi muhtemelen sizin de tüylerinizi diken diken eder. Ancak benim gibi insanlar için daha başka birçok farklı ses katlanılmaz olabiliyor. Size normal bir akşam yemeği konuşması gibi gelecek olan sesler, benim kulağımda “bir tek dileğim var” faciasına benzer bir etkiye yol açabiliyor.

Ağız şapırdatma ve yemeklerin diş arasında kütürdemesi kesinlikle dayanamadığım birçok farklı sesten sadece iki tanesi. Bazı yemek sofralarında işler o kadar sarpa sarıyor ki, bu katlanılmaz seslerden kurtulmak için yemeğimi bir an önce bitirmeye çalışıyorum.

Mizofoni Nedir?
    Mizofoni esasen “ses nefreti” demek. Bazen “seçici ses duyarlılığı sendromu” şeklinde de ifade edilmektedir. Mizofoni tüm seslerden nefret ettiğiniz anlamına gelmez. Bazı ses gruplarından nefret ettiğinizi gösterir. Tetikleyici olarak adlandırılan bu sesler farklı kişiler için değişkenlik gösterebilir. Yaygın olarak karşılaşılan bazı tetikleyici seslere ağız şapırdatma, tıslama ve ayak sürümeyi örnek gösterebiliriz. Mizofonisi olan bazı kişiler bir kalemin tıkırdatılması veya kıpırdanıp durmak gibi sürekli tekrar eden hareketlerin yol açtığı seslerden de tetiklenebilirler.

Tabii ki birçok insan bu seslerden rahatsız olabilir. Hatta sorumlu olan kişinin yüzüne tiksinerek bakmanıza bile neden olabilir. Ama mizofonisi olan bir kişi tetikleyici bir ses duyduğunda tepkileri çok daha uç oluyor. Aşırı derecede öfkelenebiliyor, paniğe kapılabiliyor veya o ortamdan tamamen kaçıp uzaklaşabiliyorlar. Bazı insanlar terlemeye başlıyor ve kaslarının gerildiğini hissediyorlar. Bazıları ise öfkeden köpürebiliyor ve hatta birine zarar verebiliyor.

Mizofoni Neden Olur?
Mizofoni, araştırmacılar tarafından ilk defa 2000'li yılların başlarında tanımlandı. O zamanlardan bugüne kadar mizofoni ile ilgili tamamlanmış çalışma sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Bilim adamları henüz bu durumu tüm incelikleriyle kavrayabilmiş değildir. Ancak mizofoninin “limbik sistem” ile bağlantılı olabileceğini düşünüyorlar. Limbik sistem, duyguların kontrolünden sorumlu olan beyin bölümü. Mizofonisi olan bireyler tetikleyici bir ses duyduğunda limbik sistemleri “savaş ya da kaç” tepkisi üretiyor. Kişide ya kalıp bu durumu sonlandırmak için (savaş) ya da o ortamdan uzaklaşıp sesin tesirinden kurtulmak için (kaç) çok güçlü bir dürtü beliriyor.

Mizofoni İle Yaşamak
Tanısı nadiren konulan bir durum mizofoni. Bunun nedeni mizofonisi olan hastaların sık sık bu durumun tıbbi bir konu olduğunu fark etmemeleri olabilir. Ayrıca bu bozukluk tıp dünyası tarafından da çok iyi bilinmiyor. Her ne sebeple olursa olsun, toplum mizofoni konusunda çok fazla eğitilmemiş durumda.

Ve bu bozukluk derinlemesine anlaşılamadığı için, bu sorunla yaşamak durumunda olan kişiler ihtiyaç duydukları duygusal desteğe erişemiyor. Mizofonisi olmayan aile üyeleriniz veya arkadaşlarınız mızmızlandığınızı veya gereksiz tepki verdiğinizi düşünebiliyor. hatta sözde şaka olsun diye tetikleyici sesleri taklit ederek size sataşabiliyorlar. Bu durum mizofonisi olan kişiyi üzebilir, gerebilir, kaygılandırabilir veya paniğe sürükleyebilir.

Bazen bu durumu dile getirmenin faydası olabilir. Ancak birine sessiz olması gerektiğini söylemek veya her ne yapıyorsa durmasını istemek de kavgalara ve arkadaşlıkların bozulmasına yol açabilir. Dolayısıyla mizofonisi olan insanların sosyal olarak soyutlanmış hale gelebilmeleri şaşırtıcı olmasa gerek. Hatta sevdikleri bir kişiye sözel veya fiziksel olarak zarar vermekten korktukları için, kendi kendilerini bile toplumdan soyutlayabiliyorlar.

Eziyetin Hafifletilmesi
Mizofoninin tam olarak iyileşmesini sağlayabilecek bir tedavi henüz bilinmiyor. Ama bazı yöntemler bu durumu olan kişilere yardımcı olabilecek gibi duruyor.

Örneğin bazıları “beyaz ve pembe sesler” in yok olmasını sağlayan işitme cihazlarını çok faydalı buluyor. Bu ilk aklınıza gelen işitme cihazları gibi bir şey değil. Sadece tetikleyici bir ses duyduğunuzda bu cihazı aktif hale getiriyorsunuz. Bu sayede tetikleyici sesin bir kısmı boğularak azalıyor. Ne yazık ki bu işitme cihazları çok pahalı olabiliyor

Mizofonisi olan diğer bazı insanlar ise tetikleyici seslerin kısılması veya kesilmesi için kulak tıkacı takmak gibi basit bir yöntemi işe yarar buluyorlar. Bu yöntemin dezavantajı ise tetikleyici olmayan diğer seslerin de duyulmayacak olması.

Mizofoninin bir diğer tedavi seçeneği ise “tinnitus yeniden eğitim tedavisi”. Bu yöntem rehberlik ve ses terapisi hizmetlerini içeriyor

"Mizofonisi olan kişilerde rahatsız edici olan ses karşısında beyin ve beden tıpkı tehdit ve tehlike içeren bir uyaranla karşılaşmış gibi tepki verir ve bu tepkiler tamamen bilinçli kontrolün dışındadır. Sesler adeta düşman gibidir ve bu yüzden bu düşmanı alt etmek istercesine bedende kalp hızı artar, kaslar gerginleşir, nefes daralır, dikkat sese odaklanıp diğer her şey önemini yitirir. Bilişsel davranışçı terapiler ve dikkat değiştirme teknikleri faydalı bulunmuştur. Kişinin hayatı sürdürülemez hale geldiyse psikiyatrik ilaç tedavisi gerekebilir. Tedavide, kişilerin sosyal hayattan kaçınmasını önlemek önemlidir. Kulak tıkacı kullanımı, kulaklıkla dolaşmak, müzik dinlemek, istemli olarak dikkatini başka seslere vermek, istemli olarak dikkatini başka bir işe vermek denenebilir. Genel stres yönetimi becerilerini artırmak faydalı olacak."

Ben henuz bu sebepten tepki verecek asamaya gelmedim umarim da gelmem.Sinirim fenadir.. :KK43:
Aynen. Normalde de asabi bi insanım maalesef çok kırıcı olabiliyorum. İnşallah sizinki artmaz dolmuşta kızın birinin ağzına sakızını patlatırken elimin tersiyle çakmuşlığım var. Pişmanım. Ama 2.yi çakmadığıma:D görgü kuralları denen şeyden habetleri yok maalesef.

Aynen. Normalde de asabi bi insanım maalesef çok kırıcı olabiliyorum. İnşallah sizinki artmaz dolmuşta kızın birinin ağzına sakızını patlatırken elimin tersiyle çakmuşlığım var. Pişmanım. Ama 2.yi çakmadığıma:KK70: görgü kuralları denen şeyden habetleri yok maalesef.
Bu arada önce uyardım. İş tartışmsya dönüp inadıma suratıma doğru şişirdiği için dayanamadım. Yoksa durduk yere haddim değil tabiki.

Aynen. Normalde de asabi bi insanım maalesef çok kırıcı olabiliyorum. İnşallah sizinki artmaz dolmuşta kızın birinin ağzına sakızını patlatırken elimin tersiyle çakmuşlığım var. Pişmanım. Ama 2.yi çakmadığıma:KK70: görgü kuralları denen şeyden habetleri yok maalesef.
Valla mi diyorsun iyi cesaret he :D
Ben ancak kendime zarar veriyorum..:KK14:
Maalesef..

Bu problem bende de var ve giderek artıyor... hiçbir zaman yüksek seslerden hoşlanmadım zaten ama şu an yemek yeme, çay höpürdetme, kapı çarpma, birisinin evde güm güm basarak yürümesi, ağızdan konuşma dışı çıkan her türlü ses beli öldürüyor. Yapan kişiyi dövesim geliyor bir yandan da bayılacak gibi oluyorum...

Bende bu hastaliga sahibim o sesleri duyunca cildiriyorum.alip bogup oldursem kesinlikle gram uzulmem.benim hayatimi cok etkiliyor kalabalik sofralarda yemek yiyemem allahtan esim ses cikarmiyor yoksa kesin bosanirdim o derece siddetli yasiyorum.mesela kizim 4 yasinda ve cocuk oldugu icin ses cikararak yiyor ona bisey diyemedigim icin sinirden gozyaslarim akiyor.bu cok kotu bi hastalik yasamayan bilemez

Back
X