Mobbing (İş yerinde duygusal taciz)

memuriyettede mobbing var canım
tabii artısı işten atılma korkusu olmaması

özelle memuriyet kıyaslanamaz canım..
özelde adam seni kaşın niye kara diye bile çıkarabilir işine gelirse tazminat bile vermez ..
mahkemeye versen en kısa mahkeme 3 sene..
ama memurluk öylemi ..en kötü ihtimal sürülürsün..

ATTRAENTE

İş yerımde oldugum ıcın yazamıyorum, tam yazıyorum, bır ıs cıkıyor kapatmak durumunda kalıyorum.
Bos buldugum ılk fırsatta yazacagım.
Fakat su kadarını belırteyım, fırmamızda personelden sorumlu kısı benım
Meslegım ınsan kaynakları

Bır ınsan kaynakları sorumlusu olarak mobbıngle bas etmeye calısıyorum

tabii canım orası öyle, dedim zaten artısı işten çıkarılma korkusu yok diye, benim demek istediğim amir baskısı, ya da iki amir arasında kalma, ya da taciz, işlerin sana yıkılması, yakalaların kayırılması, imza baskısı bunlar aynen memuriyette de var

vazgeçilmez bi çalışansan kimse sana bişey yapamaz, bas fırçanı geç, bi süre sonra senden çekinmeye başlarlar zaten
eleman bulmak çok kolay ama nitelikli eleman bulmak çok zor, o yüzden çokta geri basma

Valla kızlar heryerde psikolojik saldırıda var, sözlü tacizde var hatta elle taciz bile var.
ben 2003 yılında yeni kurulan gelişmekte olan bir şirkkette işe başlamıştım...iş yeri yeni olduğu için odalar ve masalar hazır olmasına rağmen işe başlayacak görevliler daha alım sürecindeydi bu nedenle işyerinde 4 kişiydik (ben 2 erkek patronum ve patronumun erkek kardeşi )
bir gün patronlar bir ihale için istanbula gittiler bende patronun erkek kardeşi ile kaldım ofiste...wc ihtiyacımı karşılamak üzere wcye gittim ve bir anda cnin kapısının üstü buzlu camdı bir gölge geçti tekrar geçerken birden kapının tam önünde kaldı ( yani wcnin kapı deliğinden bakıyor adam bana ) napıcağımı şaşırdım kalksam kalkamıyom, bağırsam kimse yok ikimiziz koca ofiste...derken telefon çaldı gölge gitti telefonu açmaya bende fırsat bu fırsat toparlandım çıktım wc'den ama elim ayağım titriyor.neyse kafamı topladım ve elime aldım kalemlikteki falçatayı açtım sonuna kadar gittim odasına geçtim karşısına elimde falçata sallaya sallaya hesap sordum adamdam...ve olayın sonunda işten ayrıldım sadece sorduğum hesapla kaldım.ne nişanlıma ne babama bir şey söyleyemedim...
anlayacağınız içimde kaldı çok kötü...

Chesscıgım, kımse vazgecılmez degıldır bence.
Yanı en azından, bızım fırmamızın kabul gordugu gorus budur ve bende bu fıkre katılıyorum.
Ama dersen kı; kendıne guvenıyor musun? Evet, derım.
Ayrıca bu grubun bası her ne kadar ıs verenımın yegenı olsa da, ıs verenım bır cok olayın farkında.

Sorun su kısaca;
ıse basladıgım ılk gunlerde (bu 4 ay surdu) kendı angarya ıslerını bana yaptırıyorlardı.
ısım oldugunu soyledıgımde ıse, bızımde ısımız var dıyorlardı fakat o vakıt ya sıgaray ıcmeye gıdıyorlardı ya da wc ye suslenmeye.

Zamanla sureklı bana laf sokmalar basladı, derken asagılayıcı sekılde konusmalar.
Sımdılerde ıse artık konusmuyoruz, ıs ıcabı gerekmedıkce.
Benı bu konuyu acmaya ıten olay ıse su oldu,
sırketımıze yenı bır arkadas katıldı, ılk zamanlar fena degıldı ılıskımız.
Fakat son gunlerde benımle ıs harıcı hıc bır sekılde konusmuyor.
ıs ıcabı konusurken de, yuzunde bır ıfade var, sankı 'sen kımsın' der gıbı,
benım yaptıgım kucuk hatalar, buyutuluyor, kımı zaman ıs verene yansıtılıyor.
Fakat kendılerı asla hata yaptıklarını kabul etmıyor, kı ben defalarca tanık oldugum halde.

valla canım kendimde bi işveren olarak diyebilirimki çok çok önemli bişey olmadıkça işe yarayan elemandan vazgeçmem, sevmesemde, önemli olan iş çünkü, benim sevip sevmem değil, tabii ne iş yapıyorsunuz o da önemli,
sana öyle davranıyorlarsa bence sende onalara öyle davran, bişey söylediler mi cevap verme, tekrar söylettir gıcıklığına, onların yapacağı işleri yavaşlat, büyük bi şirketse düzene ayak uydrmak zorundasın, en önemliside soğukkanlı ve umursamaz olmak, en önemlisi kendi işini çok iyi yapmak, kendini geliştirmeye devam etmek
hata konusuna gelince, sanırım herkesin keskin görevleri yok
herkes her işe bakar konumdaysa bu büyük sıkıntı
ve emin ol patron yiğenin ne olduğunu tanıyodur
aile şirketlerinde yanında çalışan akrabaya uyarıda bulunmak pek kolay olmuyo malesef
bu sigara yasasını ben anlamıyorum zaten, tamamen içmeyene eziyet oldu
içmeyenler full çalışsın, içenler sigara molası niyetine dışarı kaçsın, herkes için demiyorum tabii ama yapan çok

Canim bazeleri egosunu böylece tatmin etmeye calisir.

bende biliyorumstaj yaparken mesela onlar daha tecrübeli diye kendinde hak görürlerdi insana bazi seyleri rahatca söylemeye.

veya sen isi iyi yapiyorsan inan ki bunu kiskanada olabilir ve bu yüzden sana satasabilirler.

canim sen yinede bence isini iyi yapmaya calis,yani demek istedigim bu baski senin asil isini etkilemesin.

aynı şeyi yaşadım
şirketimizin personel müdürü bayan hergün mobbing uyguluyordu bana... ben o zaman satış sonra hizmetler müd. olarak çalışıyordum.
birgün dayanamadım kadına yemekhanede çay kaşığı fırlattım tabi hemen patronlara koştu zırlayarak. ağzını açıp tek bir uyarı yapmadılar bana... işimi iyi yapıyordum ki ben sakin bir personelim normalde sonra ilerleyen zamanlarda genel müd yrd oldum, tabi personel müdürü bayan toz oldu şirketten

işini iyi yapıyorsan ve genelde de uyumlu bir insansan, şu anda yapacağın fevrilikler çok dikkat çekmez... patronum bana çok sonra söyledi o bayanın beni şikayet ettiğini.. patronlarım "eğer esen böyle yaptıysa vardır bir bildiği" demişler. sende onların sana davrandığı gibi davran.. işine güveniyorsan inan sorun olmuyor..

Chess; Aslıdan bende pek alttan almıyorum.
ıse basladıgım ılk zamanlar cok sustum, cok ezıldım.
ama bır gun cınlerım tepeme cıktı.
Bızım bır hızmetlı var, dıgerlerıne sureklı cay, kahve servısı yapar.
Bende o gunlerde ofıse yardımcı bır personel almısım.
Yardımcı bır gun bana cay getırmek ıstedı, hızmetlı terslemıs onu, kendı gelsın alsın demıs.
Gıttım, 'sen ne karısıyorsun, sen dıgerlerıne gotururken sorun yok' gıbı bır kac laf ettım.
Ertesı gun ıse, ıs verene anlattım yasadıklarımı.
Kendı ıslerını bana pasladıklarını, onların sıgara ıcmeye gıttıklerını v.s.
Tedaduf o an yegen ıcerı gırdı, ıs verenım de verılen ıslerın benım ıslerım olmadıgını, onların yapması gerketıgını soyledı.
O gunden sonra ıs harıcı konusmamaya basladık.
Bende tavrımı ortaya koymaya calısıyorum elımden geldıgınce.

Gorevlerımız belırgındır burada.
Kımse bır baskasının ısını yapmaz, yaptıramaz.
Onlar benı kullanmaya calıstıgı, bende uyum saglamaya calıstıgım ıcın yapıyor-dum.
Daha da yapmam.

İs verenımız de oyle personelınden cabuk vazgecen bırı degıldır.
Kaldı kı, ısten cıkarma kararını genellıkle o vermez.
Gerek gorulenler hakkında rapor alır, degerlendırır sozlesmeyı fesıh ederım.
Benım hakkımda rapor verecek tek ustum var, onunla da ıs ılıskılerımız gayet ıyı

taze taze bugün yaşadım..
iş yerinde personel müdürlüğü yapıyorum,
kurumsallaşma yolunda giden bi aile şirketi,
ama bu patronlarla hayatta kurumsal olamayız..
iş başvurusu yaptığımda 3 sene önce forma ingilizce biliyormusun kısmına "az" diye işaretlemiştim.
küçük patron çok patavatsız olduğundan 3 senedir dillendirip duruyor.
bugün gene söyledi, x hanım ingilizce biliyodunuz demi?hayır dedim,formda yazıyor ama dedi,az yazıyor dikkat ederseniz dedim,
gaza gelen diğer patronda ozaman "az "konuş dedi,sinir tavan yaptı bende,
o formu yırtıp atıcam o olcak dedim sustum,
onlarda bozuldu,hala daha tek kelime etmiyorum,yakın tarihte kredi çektim,
eğerki borcum olmasa alır çantamı çıkardım,terbiyesiz insanlar karşılarında çocukları var sanki...

esen harbiden yakıyomuşun ha, çay kaşığı sıcak değildi umarım

Esen, bahsettıgım grup fırma genelınde pek sevılen bır grup degıl.
Patronun yegenı olması bu gercegı hıc degıstırmıyor hemde.
Konusma uslupları bır cok kısı tarafından elestırılır.
Ben ıse, senın gıbı sakınımdır genelde.
Sınırlendıgımde kontrolumu kaybederım ama, o vakte kadar ıyı dolmam lazım.
Bu bır hata bılıyorum, yanı dolmayı beklemek.
Ama ıste degıstıremıyorum.

Hee.. bu arada, bunlar onların ıyı hallerıymıs, daha once kulakları cekılmıs

dişli elamanları patronlarda seviyo, çünkü o karakteri işlerinede yansıtıyorlar, sus pus olanların işleride sus pus oluyo
önemli olan genel halin uyumlu olması ve işini iyi yapmak

esen harbiden yakıyomuşun ha, çay kaşığı sıcak değildi umarım

sıcaktı. kahveyi karıştırırken çıkarıp fırlattım kaşındı ama çok.
regl oldum ağrım oldugu için işe gelmemiştim bana
"birtek rahim sende yok" dedi. lafa bak.

azcık diş göster. bizde de enişteler vardı. hergün fırçalamaya başladım . çunki sessiz oldukça herkes tepene çıkıyo

sıcaktı. kahveyi karıştırırken çıkarıp fırlattım kaşındı ama çok.
regl oldum ağrım oldugu için işe gelmemiştim bana
"birtek rahim sende yok" dedi. lafa bak.

şöyle eğlenceli bi iş yerim yok ya

Sen ne dedın Esen?

Ne kadar terbıyesızmıs.

Gercı bızım hızmetlı az mı?
Daha ılk gunlerımdı.
Bır gun calısanlardan bırını odama cagırdım, dosyalardan bırınde bırsey gosterecegım.

'Gel, gostereyım' dedım, art nıyetsız.
Tabıı art nıyetlı cok olunca, hızmetlı ofıse yaydı bunu, bende salak gıbı agzının payını vermek yerıne,
sakın bır sekılde, bu sekılde konusmamasını rıca ettım.

Zaten patron ılk geldıgım gunlerde, cok yumusak yuzlu oldugumu soylemıs bızım satıs mudurune.
Satıs mudurumuz benı destekler, zamanla pısecegımı soylemıs.
Ve bende elımden gelenı yapıyorum.

Artık kımse angarya ısını bana yaptıramıyor.
ılgım olmayan bır ıs soyledıklerınde ıse, 'bu benım ısım degıl' dıyorum acıkca.

Ben sıze bırsey soracagım.
Esım dıyor kı, su bahsettıgım kız ıcın (M olsun adı) gıt M ıle konus, derdı neymıs anla.
Ben ıse konusmak ıstemıyorum, kendını onemlı bırı zannetmesın dıye.
Ama bır yandan da ona haddını bıldırmek ıstıyorum.

Tam ınsan kaynaklarına layık bır davranıs oldu

Şu durumda avantajlısın.Sende onların hatalarını büyüt,herkesin gözüne sok.Sigara içmek bahanesi ile kaytardıklarında bu duruma sürekli dikkat çek.Mesela onlara sorman gereken bilgileri üslerine sor,x kişiyi yerinde bulamadım de.Bu arada ben de sigara içiyorum ama bu işten kaytarmayı ve sorumluluklarını başkasına yıkmayı gerektirmez. Ben çıkarken cebimi ve telsiz telefonumu yanıma alıyorum telefonlarım bile arkadaşlara yük olmasın diye.Anladığım kadarıyla iyi bir konumdasın sende onlara diren.Bir süre sonra bükemedikleri bileği öperler.Allah yardımcın olsun

bişey söylemedim ben. direk kaşık fırlattım masaya düştü kaşık. isabet ettirememişim beni tahirk etmeye çalıştı , ettide :)

yokyok kimseyle bişey konuşma... gerçekten kendini önemli sanarlar... hiç gerek yok.... tavrını koy.. bir çizgin olsun.. net ...

odama kim lap diye giriyorsa kapıyı çaldınmı duymadım... gir dediğimide hatırlamıyorum diyorum.. çunki inan işyeri suistimale çok açık... sessiz kaldıkça herkes amirin oluyor.

Azarlayip mobbing yapmak isteyen sacma sapan sebeplerden dolayi bile bunu yapmaya calisiyor.

Benim bir yöneticim bir kere dediki fazla makyaj yaparsan baska isyernde belki hos bulmayabilirler....

yahu ne alaka,halbuki o kadar abartilida olsa....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…