Moreller Sıfır sıfır sıfır ..

tüm yazdıklarınızda haklısınız, bende katılıyorum. ama çözüm olarak çocuk sahibi olmamanın fayda etmeyeceğine eminim. sizin tüm iyi niyetinizle bu yorumu yaptığınızı anladım, ama insanlar üremeye devam edecekler malesef. bende o çocuklara çok üzülüyorum, içim acıyor bu hayat pahalılığında onlarında bu yaşam mücadelesine katılmalarına.

iki çocuğum var, yurtdışında yaşıyorum, çok şükür gelirimiz giderimizi karşılıyor. ama işler kötü gitse, gelirimizi kaybetsek bile çocuklarım aç kalır mı endişem yok. allah kimseyi çocuklarının açlığı ile sınamasın. direk ailelere kızmaya çok içim el vermiyor, öyle insanlar var ki eğitilmek için,öğrenmek için hiç fırsatları bile olmadan evlendirilmişler. belki türkiye nin ücra bir köyünde 4-5 çocuk ile sefalet içindeler. bakamayacak olan tabi ki çocuk yapmasın ama bunu akıl edemeyenlerin çocuk yapmasını engelleyemeyiz ki. bu durumda o çocukları kaderlerine terk etmek içimi çoook acıtıyor. bu sebeple devlet büyüklerini suçluyorum, akil insanlar olan onlar, o yavrucakların karnını doyurmaları gerekir diye. ne diyeyim, inşallah ekonomi en kısa zamanda düzelir.
Bende sizin yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum.
Işte onun için gerçek sosyal devlet lazım.
Bizimki sosyal devlet görünümlü devlet..
Orada Avrupada vergiler doğrudandır yani zengin çok fakir az öder. Bizde ise dolaylı vergi var. Yani bir kutu 40 tllik peyniri de fakir de zengin de aynı fiyattan alır. Yani vergiler dogrudan olmalı ki peynir fakir yerken bin kere düşünmesin. Mesela sağlık bedava deniyor . Ama baba gibi katkı payı ödersin. Mesela bir sağlık ocağına gidersin doktora ve ilaca 20 tl ödersin ama maaşın 3te 1 i kesintiye gitmesine rağmen. Mesela eğitim bedava derler ama kayıtta para isterler. Mesela dandik bir araba bile alamazsın orada 40 birim para olan bizde 160 bindir. Bunların sonucu olarak insanlar üremeyi kesmeli diye dusunursun ama kesmiyorlar maalesef. Ondan 2 3 üniversite mezunu ama işsiz ordusu var. Is bulanlarda iste asgari ücretten hallice buluyor.
Yani Avrupalı insanına değer veriyor. Bizde o yok. O yüzden bireysel çözüm oluyor. Yani bilinçli kesim ya ulkeden gidiyor ya da çocuk yapmıyor. Yapanlarda 1 tane yapıyor. Yani düzenin farkındayım. Orada 1 peynir 3 birim para burada 40 birim para. Arada uçurum var.
Ama insanlar görmüyor..

Son düzenleme:
Özel olmayacaksa düğün takılarınızı ne yaptınız? Gitti demişsiniz ama böyle şeyler genelde ev araba vs alırken gider. Sizde o da yok. Genel olarak nereye gitti?
Zamanında elimizde yüklü miktar bir birikmisimiz vardı eşim cezaevine girdi avukat masrafı vs derken uçtu gitti .. eee zamanında bebeğim olmuyor diyede o birikimden çok harcama yaptık ..

Her ay 2 kere antibiyotik kullanan bir kızım var. İlk hasta olduğunda hep akrabalardan istedik sağolsunlar götürdüler ama kolum kadar lafları da soktular daha sonrasında.
Şimdi hastalandığında gündüzü bekliyorum yapacak bir şey yok. Aynen durumumuz sıkışık sizin gibi değil araba almaya ekstra bir şey çıkarsa o ay tepetaklak geliyoruz. Aman hastalanmasın minik dikkat edin zor oluyor hemde çok zor.

Abisinin krediyi ödemesi imkansızsa neden adına kredi çekiyor çok akıl dışı değil mi? Düşünsenize tek muhatap sizsiniz bankaya?ee sizde de yokmuş ne cesaret?siz herhalde hiç çalışmadınız, eşiniz cezaevine girmiş çıkmış bir de çocuk neden bu durumda? Yani çocuğa da birşey olabilir doktor ilaç ne yapacaksınız?burada şikayet etmektense yapabileceklerinizi düşünmelisiniz

Orada Avrupada vergiler doğrudandır yani zengin çok fakir az öder. Bizde ise dolaylı vergi var. Yani bir kutu 40 tllik peyniri de fakir de zengin de aynı fiyattan alır. Yani vergiler dogrudan olmalı ki peynir fakir yerken bin kere düşünmesin. Mesela sağlık bedava deniyor . Ama baba gibi katkı payı ödersin. Mesela bir sağlık ocağına gidersin doktora ve ilaca 20 tl ödersin ama maaşın 3te 1 i kesintiye gitmesine rağmen. Mesela eğitim bedava derler ama kayıtta para isterler. Mesela dandik bir araba bile alamazsın orada 40 birim para olan bizde 160 bindir. Bunların sonucu olarak insanlar üremeyi kesmeli diye dusunursun ama kesmiyorlar maalesef. Ondan 2 3 üniversite mezunu ama işsiz ordusu var. Is bulanlarda iste asgari ücretten hallice buluyor.
Yani Avrupalı insanına değer veriyor. Bizde o yok. O yüzden bireysel çözüm oluyor. Yani bilinçli kesim ya ulkeden gidiyor ya da çocuk yapmıyor. Yapanlarda 1 tane yapıyor. Yani düzenin farkındayım. Orada 1 peynir 3 birim para burada 40 birim para. Arada uçurum var.
Ama insanlar görmüyor..

o kadar haklısınız ki. en azından temel gıda malzemelerine insanların çok daha kolay ulaşabiliyor olması lazımdı. tabi ki devletler vatandaşlarından vergi talep edecek, dünyanın her yerinde bu böyle ama bu "dolaylı vergi' ile temel gıda yiyeceklerine zam gelmesi gerçekten dünyanın en saçma şeyi.
türkiye de hali vakti yerinde milyonlarca insanda var. dediğiniz gibi kazancı çok olandan çok vergi alınmalı. tüm insanlara pay etmek düşük gelirliler için alım gücünü inanılmaz düşürüyor, çok yazık.
uygulunabilmesi zor bir sistemde değil, her yıl insanların gelirlerini beyan etmesi, ona göre vergi vermesi lazım.
vergi kaçakçılığıda caydırıcı cezalar ile önlenebilmeli ki insanlar bu yolada başvurmasın.

bir kaç gün önce burada fiyat uygunluğu konusunda türkiye de bim ile benzer fiyat politikaları olan zincirmarketlerin birinden mutfak alışverişi yaptık. birim olarak 360 tuttu ve bize pahalı geldi. 2 büyük alışveriş sepeti alışveriş yaptık oysa. düşünüyorumda türkiye de 2 alışveriş sepeti alışverişe 360 birim para verilse herkes ne kadar mutlu olurdu. işte yurtdışında olunca, burada sistemin insanların hayatını ne kadar kolaylaştırdığını, yaşanılır kıldığını görünce, cahilde olsan, kontrolsüz üresende çocuklarına devletin kendi çocukları gibi sahip çıkacağını bildiğin için kıyas yapınca türkiye de dar gelirli ailelere üzülüyorsun. nitekim konu sahibine üzülmemde bundan.
Allah herkesin yardımcısı olsun, gönülden temennim ekonominin en kısa sürede eskisinden çok daha iyi olması 🙏

Yani bilmiyorum düşünüyorum düşünüyorum,
Eşim her kim olursa olsun, kefil olacak sonra üzerine kalacak ben zorluk çekeceğim.
bilmiyorum her gece boğazını sıkardım galiba.
çok zor bir durum.
sizi bilemem ama eşinizin sorumsuzluğunu beraber çekiyorsunuz. Allah yardımcınız olsun.

öyle çalışacak iş yok, felan filan demeyin.
kafanızı kaldırıp bakın.
mutlaka size göre evden yapabileceğiniz bişey vardır.

Ama insanlar görmüyor..
Dogru kanadadaym burasida pahali ama asgari ucretle 2 arabamiz bar. Sifir dgl ikinci eller. AMA mecburi old icin aldik. Ortalama gelirimix var . AMA bi markete gir 200 300 gidiyo. Avrupa daha ucuz

Amin teşekkür ederim aah ahh nasıl isterim güneş alan aydınlık bir evim olsun
Bazı insanlar yazın evleri çok sıcak diye şikayet ederler ben onların yerinde olmayı bile isterim ne güzel işte güneş giriyor evlerine
O kadar kötü bişey ki bide evde rutubet olur nefret ediyorum salonun karanlığı yüzünden oraya girmek bile istemiyorum gündüz orda oturalım deseniz ışık yakmak zorunda kalıyorsunuz. Allah'tan küçük odayı oturma odası yaptıkda orayı kullanıyoruz orası da direkt güneş almasada aydınlık en azından 😑 burası eşimin işyerine yakın olduğu için mecburen tutmuştuk bide yol parası veremezdik çünkü o zamanlar eşimin maaşı çok azdı kiramız diğer yerlere göre daha uygun. Eşim mesai yaptığı zamanlarda para kalırsa hemen kenara atıyorum
umarim hayalleriniz istedigin gibi gerçek olsun inşallah :)
umudunu kaybetme gün gelir güneş alan bir evine sahip olursun yazin perdeyi çekersin sicak geliyosa:)
birikim yapabiliyorsaniz ne mutlu size:)

Bir de yok dedikce yok oluyor. Ben bunu cok gordum. Bu arada biraz kisa dusunuyirsunuz anladigim ladariyla bebeginizle yatis yapsaniz ne Olurdu? 80*3 240 lira devlette bir ozel oda parası

umarim hayalleriniz istedigin gibi gerçek olsun inşallah :)
umudunu kaybetme gün gelir güneş alan bir evine sahip olursun yazin perdeyi çekersin sicak geliyosa:)
birikim yapabiliyorsaniz ne mutlu size:)

Çok teşekkür ederim 😊🌹Allah sizinde gönlünüzde ne varsa bu yıl nasip etsin
Evet kesinlikle umutsuzluk yok hayatta herşey mümkün.... eşim ancak mesai yaptığı zamanlarda atabilirsem atıyorum zor zamanlarımız için. Allah sağlık versin daima hepimize de gerisi gelir🤗

Dogru kanadadaym burasida pahali ama asgari ucretle 2 arabamiz bar. Sifir dgl ikinci eller. AMA mecburi old icin aldik. Ortalama gelirimix var . AMA bi markete gir 200 300 gidiyo. Avrupa daha ucuz
2 Asgari ücretle iki arabanız var. Bir markete gidiyordunuz 200 300 gidiyor. Buraya göre şartlarınız çok iyi. Burada 2 Asgari ücretle anca survivor modunda yaşıyor ne 2 arabası yahu..
Ne zaman türkiye ye geldiniz? Siz turkiyedeki fiyatları takip etmiyorsunuz sanırım..

Bu devirde babadan, dededen bir şey kalmadıysa çalışarak geçinmek o kadar zor ki..
Kenarda mutlaka bir maaş kadar ekstra gelirin olmalı. Yoksa hep böyle içeride hep böyle eksidesin..
Sizin de çalışmanız şart. Kimseniz yoksa çocuğun kreş zamanına kadar beklemelisiniz tabi..

• Beğen
Reactions: 000
Onlar nasıl ev alıyor biliyomusun kimse onlardan bir sey istemesin diye kendilerini hep acındırırlar para yok para yok derler Bi bakmışsın 3 katlı evi dikmiş gizli gizli biriltiriyorlar ki akrabalarından biliyorum yani hep kendini acındırcan gizlice köşeye para atcan

o kadar haklısınız ki. en azından temel gıda malzemelerine insanların çok daha kolay ulaşabiliyor olması lazımdı. tabi ki devletler vatandaşlarından vergi talep edecek, dünyanın her yerinde bu böyle ama bu "dolaylı vergi' ile temel gıda yiyeceklerine zam gelmesi gerçekten dünyanın en saçma şeyi.
türkiye de hali vakti yerinde milyonlarca insanda var. dediğiniz gibi kazancı çok olandan çok vergi alınmalı. tüm insanlara pay etmek düşük gelirliler için alım gücünü inanılmaz düşürüyor, çok yazık.
uygulunabilmesi zor bir sistemde değil, her yıl insanların gelirlerini beyan etmesi, ona göre vergi vermesi lazım.
vergi kaçakçılığıda caydırıcı cezalar ile önlenebilmeli ki insanlar bu yolada başvurmasın.

bir kaç gün önce burada fiyat uygunluğu konusunda türkiye de bim ile benzer fiyat politikaları olan zincirmarketlerin birinden mutfak alışverişi yaptık. birim olarak 360 tuttu ve bize pahalı geldi. 2 büyük alışveriş sepeti alışveriş yaptık oysa. düşünüyorumda türkiye de 2 alışveriş sepeti alışverişe 360 birim para verilse herkes ne kadar mutlu olurdu. işte yurtdışında olunca, burada sistemin insanların hayatını ne kadar kolaylaştırdığını, yaşanılır kıldığını görünce, cahilde olsan, kontrolsüz üresende çocuklarına devletin kendi çocukları gibi sahip çıkacağını bildiğin için kıyas yapınca türkiye de dar gelirli ailelere üzülüyorsun. nitekim konu sahibine üzülmemde bundan.
Allah herkesin yardımcısı olsun, gönülden temennim ekonominin en kısa sürede eskisinden çok daha iyi olması 🙏
Umarım dediğiniz gibi olur.
Burada iki araba dolusu gıda alışverişini 1000 lira altı halletmeniz imkansız. Bir peynir olmuş kilosu en az 40 tl. Mesela ben Laktozsuz sut içiyorum.ictigim sut 7 tl 1 litresi. Et 60 tl civarı. Hele pastırma olayına hiç girmiyorum. Bizim burada kilosu 140 civarı. Artık almıyoruz. Alsak da 4 kişiye 100 gr 200 gr yetmiyor. O yüzden almamayı seçtik. Orada öyle mi pastırma sucuk ucuz. Youtubeda Almanyada yaşayan kişileri takip ediyorum. 100 birim para ile gidip neler neler alıyorlar. Bunları gördükçe neden yahu neden diyorsunuz.
Danimarka dünyanın en çok vergi veren ülkesi. Ama doğrudan vergi veriyorlar yani zengin çok fakir az vergi veriyor. Vergileri ürünlere az yansıtıyorlar fakir insanlar da et süt peynir yiyor. Bizde fakirler ekmek makarna bulgur yiyor. O yüzden türklerde doğum hızı artik düşüyor. Bakamıyorlar. Mulipa Almanyada 15 birim para idi. Burada 180 tl.10 katından fazla 10 kat.
Yani niye çocuk sahibi olalım ki ? Sefaleti yaşatmak için mi? Kâr baykuşu olağan şartlar olmayınca üremezmiş. Bende kendimi ona benzetiyorum:)

Umarım ekonomi düze çıkar..Bu fiyatlarla geçinmek çok zor..

Konu sahibi sanki sizi bildim bileli sürekli geçimsizlikten dertleniyorsunuz. Çok zor bir durum ama bana çok çabasızsınız gibime geliyor. Yapamam edemem diye bir şey yok ne yazık ki ne yapın ne edin evinizin içinde bir şeyler üretin, üretmek için çabalayın zamanım yok diye bir şey yok zaman üreteceksin yeter ki iste. Ama çok çabasız ve güçsüz görünüyorsunuz burdan.

Onlar nasıl ev alıyor biliyomusun kimse onlardan bir sey istemesin diye kendilerini hep acındırırlar para yok para yok derler Bi bakmışsın 3 katlı evi dikmiş gizli gizli biriltiriyorlar ki akrabalarından biliyorum yani hep kendini acındırcan gizlice köşeye para atcan
kesinlikle katılıyorum...

Back
X