- 12 Ocak 2014
- 4.610
- 4.688
- 333
Koç altın koç altın yazmışsınız o ne diyorum ben de yarım saattirGram çeyrek yarım, bilmem kaç ayar gibi altının bir türü sandım . Türkiye genelinde olan bir adet değil bence bu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya özgü olabilir belki sadece.
Akdeniz’de erkek tarafı gelin tarafına koyun, kuzu, koç vs gönderse nişan atma sebebidir bu. Büyük kavga çıkar “biz fakir miyiz, et yiyemiyor muyuz, bize görmemiş mi diyorsunuz” şeklinde. Et, özellikle kırmızı et önemlidir. Ama bu tarz hediyeler görgüsüzlük olarak adlandırılır. Akdeniz’in içinde bile farklıdır mutlaka bu ama Antalya’da, benim sülalemde en azından böyle.
Konuya dönersek nişanlınız neresinden tutsak elde kalıyor. Yaşayacağınız yere dair fikrinizi almıyor, size saygı duymuyor. Bu basit bir şey değil. Aile apartmanı ya da ailemle birlikte yaşayacağız diye tutturan erkeklerle lütfen evlenmeyin. Yalnız kalıp üreyemeden soyları tükensin.
Geleneklere bağlı bir insan değilim, hayatımdaki insan da aynı şekilde. Ancak herhangi bir geleneğe kalpten bağlı olsaydım, benim için önemli olduğunu söyleseydim, hayatımdaki insan sinirle “olmayacak, sana hiçbir şey olmayacak, yapılmayacak!!” demezdi, diyemezdi. Yani mantıklı bir şekilde sebepler sunmak varken bu şekilde kestirip atan adamla ilişkinizi sorgulamalısınız.
Kesinlikle o kadar haklısınız ki...kayınvalidem hiçbişeye karışmadı,sormadı..eşim ben yapıcam ne gerekiyosa dedi..eşim düğünmüş,adetmiş bilmeyen sevmeyen bi insan olmasına rağmen ailenin içinde kalmasın tek kızları evleniyo davul zurna iste onu bile getiririm gereği neyse yaparım dedi..bunu söylemesi bana zaten yetti ben de onu hiç zorlamadım beraber gücümüz yettiğince yaptık herşeyimizi..annesine hiç karıştırmadı mesela herşey benim istediğim oldu..bu desteği görmeseydim ondan annesi yüzünden 10 kez ayrılırdımNeresi küçük düşürücü pardon? Kız arayıpta bana illa bunu alacaksınız dememiş. Nişanlısıyla konuşmuş. O da adabınca anasına diyecek ki "anne bayram için ne alınıyor evlenecek kızlara? Yarın çıkıp alalım" bunu beceremeyen, sorun çıkaran biri zaten evlenmeye uygun değildir. Kadına kimse çarşı dememiş, bak işine gelince nasıl hatırlamış ne yapılması gerektiği. Bizim kültürümüz budur. Bu kayınvalidenin kızı evlensin bakalım neler isteyecek.
Kusura bakmayın ama sizi haksız buldum ..Arkadaşlar merhaba. Son iki gündür o kadar çok üzülüyorum ki. Lütfen bana bir akıl verin.
Iki hafta önce sözüm, nisanım oldu. Biz söz dedik ama sonrasında nisana gerek yok die konuşuldu. Söz olduğu için de sadece yüzükler takıldı. Ama babannem yüzük haricinde söz bilekligi takılmasını beklemiş ben de karşı tarafa böyle bir şey dememiştim. Ama babannem onlara takmanız gerekirdi dedi. Onlar da istenmedi ki dedi. Istemeye gerek olmaz ki siz kız alıp kız vermişsiniz bunlar bilinen şeyler dedi. Biz yaşlı işte diyip gülüp geçtik bakarsanız hiiiç takilmadik da annem de sorun etmedi.
Biliyorsunuz bayram oldu. Annem bayramda koç bilezik gelir ve gelin giydirilir dedi. Aşırı sinirlendim biz asla böyle bir şey istemeyeceğiz dedim. Annem de sen oğlana bir bahset hoş soylenilmez ama belki adetlerimizi bbilmezler dedi. Anne gerek yok dedim. Ama baktım annemle aram kötü oluyor. Biraz bahsettim nişanlım annesine demiş ki anne gelinine bayramda ne alacaksin. Alırım bir elbise demiş. Anneme dedim koç hadi olmaz uzaktalar ama bir sy takılması lazım dedi. Dedim anne istemem biz soyguncu değiliz. Zaten nişanlıma bizde boyleymis demistim bir daha da demem d3dim. Gönüllerinden elbise geçiyorsa elbise olsun. Derken o süreçte bizim orada nişanlanan aile vardı baktık kapılarında koç. Annem dedi bak yok öyle adetler diyorsun ama yapan yapıyor dedi. Yine annemle bir kavga.. van dan teyzem arıyor bayramda ne gelecek diye soruyor es dost soruyor. Neyse bayram geldi ben bayramın 3. Günü 15 saatlik yoldan geldim annesinin babasının eline gittim bir saat bile uyumadım. Hicbir şey alınmamıştı. Elime de bir sey verilmedi. Bakın lütfen yanlış anlamayın asla beklentim olmadı benim umrumda da degildi. Ama biliyorum annem soracak onunla çok kavga ettim üstümde baskı oldu. Neyse bayram.bsitti annem aradı alındı mi jizim bir şeyler dedi yok anne dedim. Is yerine gittim baktım herkes oo yeni gelin bayramda da neler alındı de bakalim denmeye başlandı. Dedim ki demek ki var böyle bir şey. Anneme yüklenmekte haksızım. Gönlü hoş olsun çok zor değil ki bir şey almak. Koç bilezik olmasın ama bir küçük üst baş da alınırdı dedim. Nişanlıma dedim ailem soruyor bunaldim. Annem siz gidin alın benim aldigimi beğenmez dedi bana dedi.
Ben de dedim ki canım.mesele cüzdan değil ki mesele birlikte yapmak ya kendi alsın kendi versin. Ya da beni o çıkarsın beraber yapalım. Aslında şu da olurdu beni arasa dese ki kızım ben çıkamıyorum işlerim oluyor sen gönlünce giT bak. Bunu bana değil oğluna diyor ben de ya o almak istemiyorsa nişanlım kapıyorsa dedim. Dün nişanlımla büyük tartıştık.
Dedim bak bayram bitti gözüm yok bunlar da ama tek değilim ailem soruyor. Insanlar soruyor. Milleti geçtim ama annem bu usuldür turkiyenin her yerinde var hiçbiri olmasa giydirmek gerekir diyor dedim. Başladı biz almadık diye usulsüz mü olduk. Benden beklentin mi vardı benimle konuşurken nisanlanirken dedi. Ben de beklenti derken e olması gereken olmayacak mı dedim. Olmayacak sana hiç bir şey olmayacak yapılmayacak dedi sinirle. Dedim ben günlerce senin için ailemle kavga ettim kendim kırıldim seni kırmadım. Ama sen bana bunları dedin öyle mi dedim. Hep arkandaydim aman istemeyelim şu bu diye ama artık arkanda değilim dedim kapattım.
Nişanlıma o kadar kırıldim ki ben ne paragozum ne kimsenin bir şeyine muhtacim. Ama usulunce gelip ısıtıyorsalar ailem de veriyorsa bazı şeyler de düşünülür. 'taki yok giysi yok annem diyor bu nasıl gelin olmak. Asla bu zihniyette değilim ama napayım anneme daha nr kadar sus diyeyim.
Neyse akşam annesi beni aradı yarın çarşıya çıkalım kı dedi sesi de çok bozuktu. Tamam dedim. Ama telefonu kapatır kapatmaz deli gibi ağladım o kadar utandım ki olmasaydı hiç ağzımı açmasaydım kendimi küçük düşmüş gibi hissettim. Bugün buluşacağız.napicagimi hiç bilmiyorum ve burada da tekim ailemden kimse yok uzak şehirdeyim.
Nişanlımla bugün konuştuk sen gelecek mısın dedim. Nereye dedi haberi yokmuş annesinin beni aradığından. Peki dedim. Dün için beni çok kırdın o sözlerinle dedim. Ben yanlış hicbir şey yapmadım dedi. Yine tartıştık. En çok buna üzülüyorum. Ben çok kırıldim. Gerçekten arkadaşlar her ne kadar biz maddi düşünmesek de aile işte önemsiyor. Onun da bunu düşünmesi gerekmez mi? Annem gercekten kimseden bir sy isteme meraklısı değil. Ama o da hevesli gelin olarak onemsenmemi bekliyor. Evet parayla önemsemek olmuyor. Ama biliyorum çok eminim ben nişanlıma ailem bana sorup duruyor demesem kayinvalifem beni aramayacaktı.
Hem çok utanıyorum hem çok üzgünüm. En çok da nişanlımla aramın böyle olmasına. Hep ben alttan alıyorum. Aile apartmanında yaşayacagiz diyor bana istememe hakkı bile vermiyor. Bayramlık annemler usuldür diyor diyorum gereksiz şeyler diyor. Tek degilim3 ki.. aile bir kez olsun anneme adetimiz ne diye sormadı bile. Hadi erken diyelim. Oğluna demek yerine bana da diyebilir siz beğenin diye. Kendimi çok yalnız hissediyorum. Ne hissetmeliyim ne düşünmeliyim bilmiyorum. Çok uzun yazdım kusura bakmayın o kadar doldum ki.. ben napsam bugün size sorayim istedim.
Var anm adetler.olmasa dahi kızını veren her annede bu beklenti olur.cnku annene de başkaları sorar ne alındı vs.ayrica durumu olan da düşünüp yapsın bi zahmet.bizde koç değil ama bilezik vs bir şey alınır.bence annene kızma.ha bu arada sadece kza değil kız tarafı da erkeğe bı parca hediye alınır.bunlar gönül hoslugudur.durumlari yoksa bilemem ama varsa annenin beklemesi normal bence tabi senin de.nisanlilik dönemini bunlarla üzülerek geçirme.nisanlin sinirden konuşmuş öyle.uzulme boşa.Arkadaşlar merhaba. Son iki gündür o kadar çok üzülüyorum ki. Lütfen bana bir akıl verin.
Iki hafta önce sözüm, nisanım oldu. Biz söz dedik ama sonrasında nisana gerek yok die konuşuldu. Söz olduğu için de sadece yüzükler takıldı. Ama babannem yüzük haricinde söz bilekligi takılmasını beklemiş ben de karşı tarafa böyle bir şey dememiştim. Ama babannem onlara takmanız gerekirdi dedi. Onlar da istenmedi ki dedi. Istemeye gerek olmaz ki siz kız alıp kız vermişsiniz bunlar bilinen şeyler dedi. Biz yaşlı işte diyip gülüp geçtik bakarsanız hiiiç takilmadik da annem de sorun etmedi.
Biliyorsunuz bayram oldu. Annem bayramda koç bilezik gelir ve gelin giydirilir dedi. Aşırı sinirlendim biz asla böyle bir şey istemeyeceğiz dedim. Annem de sen oğlana bir bahset hoş soylenilmez ama belki adetlerimizi bbilmezler dedi. Anne gerek yok dedim. Ama baktım annemle aram kötü oluyor. Biraz bahsettim nişanlım annesine demiş ki anne gelinine bayramda ne alacaksin. Alırım bir elbise demiş. Anneme dedim koç hadi olmaz uzaktalar ama bir sy takılması lazım dedi. Dedim anne istemem biz soyguncu değiliz. Zaten nişanlıma bizde boyleymis demistim bir daha da demem d3dim. Gönüllerinden elbise geçiyorsa elbise olsun. Derken o süreçte bizim orada nişanlanan aile vardı baktık kapılarında koç. Annem dedi bak yok öyle adetler diyorsun ama yapan yapıyor dedi. Yine annemle bir kavga.. van dan teyzem arıyor bayramda ne gelecek diye soruyor es dost soruyor. Neyse bayram geldi ben bayramın 3. Günü 15 saatlik yoldan geldim annesinin babasının eline gittim bir saat bile uyumadım. Hicbir şey alınmamıştı. Elime de bir sey verilmedi. Bakın lütfen yanlış anlamayın asla beklentim olmadı benim umrumda da degildi. Ama biliyorum annem soracak onunla çok kavga ettim üstümde baskı oldu. Neyse bayram.bsitti annem aradı alındı mi jizim bir şeyler dedi yok anne dedim. Is yerine gittim baktım herkes oo yeni gelin bayramda da neler alındı de bakalim denmeye başlandı. Dedim ki demek ki var böyle bir şey. Anneme yüklenmekte haksızım. Gönlü hoş olsun çok zor değil ki bir şey almak. Koç bilezik olmasın ama bir küçük üst baş da alınırdı dedim. Nişanlıma dedim ailem soruyor bunaldim. Annem siz gidin alın benim aldigimi beğenmez dedi bana dedi.
Ben de dedim ki canım.mesele cüzdan değil ki mesele birlikte yapmak ya kendi alsın kendi versin. Ya da beni o çıkarsın beraber yapalım. Aslında şu da olurdu beni arasa dese ki kızım ben çıkamıyorum işlerim oluyor sen gönlünce giT bak. Bunu bana değil oğluna diyor ben de ya o almak istemiyorsa nişanlım kapıyorsa dedim. Dün nişanlımla büyük tartıştık.
Dedim bak bayram bitti gözüm yok bunlar da ama tek değilim ailem soruyor. Insanlar soruyor. Milleti geçtim ama annem bu usuldür turkiyenin her yerinde var hiçbiri olmasa giydirmek gerekir diyor dedim. Başladı biz almadık diye usulsüz mü olduk. Benden beklentin mi vardı benimle konuşurken nisanlanirken dedi. Ben de beklenti derken e olması gereken olmayacak mı dedim. Olmayacak sana hiç bir şey olmayacak yapılmayacak dedi sinirle. Dedim ben günlerce senin için ailemle kavga ettim kendim kırıldim seni kırmadım. Ama sen bana bunları dedin öyle mi dedim. Hep arkandaydim aman istemeyelim şu bu diye ama artık arkanda değilim dedim kapattım.
Nişanlıma o kadar kırıldim ki ben ne paragozum ne kimsenin bir şeyine muhtacim. Ama usulunce gelip ısıtıyorsalar ailem de veriyorsa bazı şeyler de düşünülür. 'taki yok giysi yok annem diyor bu nasıl gelin olmak. Asla bu zihniyette değilim ama napayım anneme daha nr kadar sus diyeyim.
Neyse akşam annesi beni aradı yarın çarşıya çıkalım kı dedi sesi de çok bozuktu. Tamam dedim. Ama telefonu kapatır kapatmaz deli gibi ağladım o kadar utandım ki olmasaydı hiç ağzımı açmasaydım kendimi küçük düşmüş gibi hissettim. Bugün buluşacağız.napicagimi hiç bilmiyorum ve burada da tekim ailemden kimse yok uzak şehirdeyim.
Nişanlımla bugün konuştuk sen gelecek mısın dedim. Nereye dedi haberi yokmuş annesinin beni aradığından. Peki dedim. Dün için beni çok kırdın o sözlerinle dedim. Ben yanlış hicbir şey yapmadım dedi. Yine tartıştık. En çok buna üzülüyorum. Ben çok kırıldim. Gerçekten arkadaşlar her ne kadar biz maddi düşünmesek de aile işte önemsiyor. Onun da bunu düşünmesi gerekmez mi? Annem gercekten kimseden bir sy isteme meraklısı değil. Ama o da hevesli gelin olarak onemsenmemi bekliyor. Evet parayla önemsemek olmuyor. Ama biliyorum çok eminim ben nişanlıma ailem bana sorup duruyor demesem kayinvalifem beni aramayacaktı.
Hem çok utanıyorum hem çok üzgünüm. En çok da nişanlımla aramın böyle olmasına. Hep ben alttan alıyorum. Aile apartmanında yaşayacagiz diyor bana istememe hakkı bile vermiyor. Bayramlık annemler usuldür diyor diyorum gereksiz şeyler diyor. Tek degilim3 ki.. aile bir kez olsun anneme adetimiz ne diye sormadı bile. Hadi erken diyelim. Oğluna demek yerine bana da diyebilir siz beğenin diye. Kendimi çok yalnız hissediyorum. Ne hissetmeliyim ne düşünmeliyim bilmiyorum. Çok uzun yazdım kusura bakmayın o kadar doldum ki.. ben napsam bugün size sorayim istedim.
Aynen turkıyenın heryerinde var diye bısey yok. Bende sendenım bacıı tek degılsın biz gelin degılız. Neyse.Türkiyenin her yerinde olan adetler miymiş? Ben gelin olmamışım o zaman sanırım nikahım düştü. Ne koçum ne bayram geldi bileziğim oldu. İsteyemezdim de zaten sanırım. Kime ne gelirse gelsin. Biz mutlu olduktan sonra banane? İsteyen de istediğini sorsun. Ne oldu sordular sordular aranız açıldı, ortada yapıcı kimse var mı mesela şu an?
Yerinizde olsam anneme öyle beklentilerinin olmaması gerektiğini net bi şekilde anlatırdım. Soranlara da benim öyle şeylerde gözüm yok derdim. Hiç uzatmazdım sanırım konuyu.
Nişanlınıza da alışveriş alışveriş dedikten sonra dediğiniz olmuş işte. Sizi alışverişe çıkaracaklarmış. Alışverişe çıkmaya varacaktı yani o kadar kavganın sonu en nihayetinde. İstemiyorsanız niye nişanlınızla gündem haline getirdiniz?
Allah için paragöz değilsiniz. İkibin lira koç, üç bin lira bilezik.Nişanlıma o kadar kırıldim ki ben ne paragozum ne kimsenin bir şeyine muhtacim.
Ne kadar şanslısınız imrendim size..benim annemde katınvalideniz gibi çok meraklıdır,gelinimize çok özendi,her adeti yaptı..bana yapılmayınca senin içinde kaldı onun kalmasın dedi...kardeşimin kuruşu geçmedi ne nişanda ne düğünde balayına kadar ailem karşıladı.,borçsuz evlendiler,ev verildi ve istedikleri gibi dayandı döşendi..takılan altınlarla arabalarını da aldılar..8 yıllık evliler ve yukarda yazılanlar gibi biz herşeyi yaptık adettir gel temizlik yap,gel misafir ağırla gibi bi düşncesi olmadı annemin ki kaldı ki ben bile misafiri geldiğinde canım isterse giderim..gittiğimiz zaman bile önümüze koyar önümüzden kaldırır elletmez bize,siz çocuklarınızla ilgilenin der..Ben eşimle evlenirken 3 ay nişanlı kaldım.
O süre zarfında bir bayram geçirdik.
Kv nin de o bayram da cenazesi vardı çok yakını vefat etti.
Ona rağmen eşimle beni alışverişe yolladı.
Ben gelemem kızım sen istediğini seç giy dedi.
Eşim de aldı sağ olsun.
Daha sonra gelirken 1 tepsi baklava ve küpe alıp geldiler, hediyeleri de süslemişlerdi.
Çok hoşuma gitti.
Benim ailem de hiç bir şey talep etmedi ama kv de ben gelin alıyorum hiç bir şeyi gözünde kalmasın dedi.
Bize normal oturmaya bile gelse mutlaka tabak çanak, patik bile olsa eli dolu geldi.
Eşim zaten hiç iki etmedi istediklerimi.
Allah onlardan razı olsun.
Talep etmeden yapılınca insan daha mutlu oluyor.
Sevildiğini anlıyor.
Şimdi bana hep söyler, 3 kızım verdi sende 4. oldun diye.
Adet yok diye işlerine gelmiş onların.
Bu arada evlendim 6. bayramı kutlarım her bayram eşime mutlaka bana kıyafet almasını söyler
Bayram da da para verir.
Gideyim de elini öpeyim ben kv min
Yorum mıhteşemOhooo komşunun kızına şunu takmislar, iş arkadaşım bunu sordu, annem onu istedi... Bu kafayla giderseniz sadece evlilik sürecinde değil, bir ömür mutsuz olursunuz. Elin alemin ağzına bakarak kendi istemedigi şeyler için kavga eden insandan bence eş falan olmaz. Kadın olsun, erkek olsun. O yüzden -bence- ayrılık sizin için daha hayırlı görünüyor. Belli ki dik başlı biri nişanlıniz. Siz istediğinizde yapacak biri olsa bile böyle başkasının ağzıyla konuşmanıza boyun eğmeyecektir, sonra gelsin kavgalar. Evlenseniz de Kolay dolduruşa gelen insansin, annen eşin dostun fitledikce kavga eder, birbirinize dolarsiniz.
Tez elden uzatmadan ayrilsaniz daha iyi
Allah için paragöz değilsiniz. İkibin lira koç, üç bin lira bilezik.
Yani sırf nisanlandiniz diye tam da dünya masraf yapılacak bir dönemde beş bin liralık gereksiz istekte bulunmuşsunuz. Mazallah bir de paragöz olsaydınız "bizde adettir gelinin abisine şahin araba" falan diyecektiniz heralde.
Ayrıca ne saçma adetler. Kurban dedigin din için -fakirlere dağıtmak adına kesilir. Adak dediğin bir dileğin kabul oldu diye Allah'a şükran için kesilir.
İlkel olanlar dahil her dinde kurbanın amacı budur.
Bunu nişanlı kızla hangi kıt akıllı bağdaştırıcı acaba ilk???
"Bir kız evlenecek,o yüzden şurada duran koça kurdele bagalyalim, boynuzuna da iki bilezik geçirelim"
Neden? Konuya komşuya hava atmak için
Ne diyim ki... Sanki gözünüzün önünde bir hayvan katledilseydi daha kıymetli olacaktıniz. Gereksiz şeylerle sevginizi ölçmeye calismissiniz. Bunun verilen degerle hiç alakası yok. Benim annem zengin bir ailenin çocuğu. Yani çocuklara büyük şehirden ev bırakacak kadar, mahallenin ilk televizyonunu alacak kadar zengin aile. Seksenler zengini
Babamınsa ailesiyle arası yok, kendi halinde -kiraya bile çıkmamış/otelde yaşayan bir adam. Ama evlendikleri zaman annem bütün dirdirlara- ailesinin gereksiz isteklerine kulak kapatmış, koltuk takımı bile almadan - düğün falan yapmadan babamla evlenmiş. Sonuç olarak tüm kazandığını eve harcayan, ailesine değer veren, çocuklarının bakımına özen gösteren, hastalığında yıllarca evin hem annesi hem babası olan bir kocası var.
Yani demek istediğim, sevgi-ilgi-verilen değeri çok yanlış şeylerle olcuyorsunuz. Bu ekonomik krizde,hem de bunca masraf yapacağı bir donem öncesi aklı olan her insan tutumlu davranır. Harcamalarını kısmaya çalışır. Ama bizim ülke geleneği öyle bir şey ki, insan hayatının belki de en masraflı döneminde seni daha da harcaman için motive ediyor.
Evlenme teklif et. Ama organizasyonlu olsun. Tek taş tak
İstemeye git ama gondolda çikolata ve en pahalli çiçeği al, kahve fincanı tasarım olsun, söz için iki yüzük alın. Bıçak kesmiyor deyin bahsis verin.
Nisan için bohça yapin. Ama adettir akrabalara da yapın.
Salon tutun,organizasyon yapın,müzisyen çağırın, misafirlere hediye hazırlayın , pahalli abiye giyin, kuaföre 'nisanim var' deyin-5 kati para bayılın. Ama tek de olmayın. Annenizin kuzenlerinizin ve en yakın arkadaşlarınızın da parasını siz ödeyin.
Davulcuya bahşiş verin, geline bilezikler takın. Damada da ömür billah sahip olamayacağı pahallilikta saat takın,adettir. Nişanlı kıza koç da alin, ama iki boynuza iki de bilezik takın...
Düğün olayına gelemeyecegim bile,içim daraldı.
Bu ne ya?
Cidden bunlar size mantıklı geliyor mu?
Hiç sorgulamadan, kendine ait bir fikrin olmadan, öyle laf olsun diye - başka insanların sözleriyle yaşamak gerçekten zor olmuyor mu size???
Aynı şeyleri bende yaşadım nişan alışverişi için ilk gittiğim mağazada daha elbise bakmaya yeni başlamışken görümcem hemen hadi ben yoruldum eve gidelim demişti. Ben 4 yıldır herşeye sustum ama artık susulmuyor. Balık baştan kokar derler ya gerçekten öyle. Şuan eşimle aynı evde 2 yabancıyız yakında belki de boşanacağız. Hayat o kadar boş ki kimse için yıpranmaya deymiyo. Üzülen biten sen oluyosun karşındakine bişey olmuyor. Eşim beni dövdü 15 dk sonra hiç bişey olmamış gibi çekirdek yedi. Benim nacizene fikrim bir daha böyle bi olaydan dolayı tartışma çıkarsa bence hiç uzatma bu nişan olayını en azından nişan attı derler. Sonrası daha büyük hüsran olur.Arkadaşlar merhaba. Son iki gündür o kadar çok üzülüyorum ki. Lütfen bana bir akıl verin.
Iki hafta önce sözüm, nisanım oldu. Biz söz dedik ama sonrasında nisana gerek yok die konuşuldu. Söz olduğu için de sadece yüzükler takıldı. Ama babannem yüzük haricinde söz bilekligi takılmasını beklemiş ben de karşı tarafa böyle bir şey dememiştim. Ama babannem onlara takmanız gerekirdi dedi. Onlar da istenmedi ki dedi. Istemeye gerek olmaz ki siz kız alıp kız vermişsiniz bunlar bilinen şeyler dedi. Biz yaşlı işte diyip gülüp geçtik bakarsanız hiiiç takilmadik da annem de sorun etmedi.
Biliyorsunuz bayram oldu. Annem bayramda koç bilezik gelir ve gelin giydirilir dedi. Aşırı sinirlendim biz asla böyle bir şey istemeyeceğiz dedim. Annem de sen oğlana bir bahset hoş soylenilmez ama belki adetlerimizi bbilmezler dedi. Anne gerek yok dedim. Ama baktım annemle aram kötü oluyor. Biraz bahsettim nişanlım annesine demiş ki anne gelinine bayramda ne alacaksin. Alırım bir elbise demiş. Anneme dedim koç hadi olmaz uzaktalar ama bir sy takılması lazım dedi. Dedim anne istemem biz soyguncu değiliz. Zaten nişanlıma bizde boyleymis demistim bir daha da demem d3dim. Gönüllerinden elbise geçiyorsa elbise olsun. Derken o süreçte bizim orada nişanlanan aile vardı baktık kapılarında koç. Annem dedi bak yok öyle adetler diyorsun ama yapan yapıyor dedi. Yine annemle bir kavga.. van dan teyzem arıyor bayramda ne gelecek diye soruyor es dost soruyor. Neyse bayram geldi ben bayramın 3. Günü 15 saatlik yoldan geldim annesinin babasının eline gittim bir saat bile uyumadım. Hicbir şey alınmamıştı. Elime de bir sey verilmedi. Bakın lütfen yanlış anlamayın asla beklentim olmadı benim umrumda da degildi. Ama biliyorum annem soracak onunla çok kavga ettim üstümde baskı oldu. Neyse bayram.bsitti annem aradı alındı mi jizim bir şeyler dedi yok anne dedim. Is yerine gittim baktım herkes oo yeni gelin bayramda da neler alındı de bakalim denmeye başlandı. Dedim ki demek ki var böyle bir şey. Anneme yüklenmekte haksızım. Gönlü hoş olsun çok zor değil ki bir şey almak. Koç bilezik olmasın ama bir küçük üst baş da alınırdı dedim. Nişanlıma dedim ailem soruyor bunaldim. Annem siz gidin alın benim aldigimi beğenmez dedi bana dedi.
Ben de dedim ki canım.mesele cüzdan değil ki mesele birlikte yapmak ya kendi alsın kendi versin. Ya da beni o çıkarsın beraber yapalım. Aslında şu da olurdu beni arasa dese ki kızım ben çıkamıyorum işlerim oluyor sen gönlünce giT bak. Bunu bana değil oğluna diyor ben de ya o almak istemiyorsa nişanlım kapıyorsa dedim. Dün nişanlımla büyük tartıştık.
Dedim bak bayram bitti gözüm yok bunlar da ama tek değilim ailem soruyor. Insanlar soruyor. Milleti geçtim ama annem bu usuldür turkiyenin her yerinde var hiçbiri olmasa giydirmek gerekir diyor dedim. Başladı biz almadık diye usulsüz mü olduk. Benden beklentin mi vardı benimle konuşurken nisanlanirken dedi. Ben de beklenti derken e olması gereken olmayacak mı dedim. Olmayacak sana hiç bir şey olmayacak yapılmayacak dedi sinirle. Dedim ben günlerce senin için ailemle kavga ettim kendim kırıldim seni kırmadım. Ama sen bana bunları dedin öyle mi dedim. Hep arkandaydim aman istemeyelim şu bu diye ama artık arkanda değilim dedim kapattım.
Nişanlıma o kadar kırıldim ki ben ne paragozum ne kimsenin bir şeyine muhtacim. Ama usulunce gelip ısıtıyorsalar ailem de veriyorsa bazı şeyler de düşünülür. 'taki yok giysi yok annem diyor bu nasıl gelin olmak. Asla bu zihniyette değilim ama napayım anneme daha nr kadar sus diyeyim.
Neyse akşam annesi beni aradı yarın çarşıya çıkalım kı dedi sesi de çok bozuktu. Tamam dedim. Ama telefonu kapatır kapatmaz deli gibi ağladım o kadar utandım ki olmasaydı hiç ağzımı açmasaydım kendimi küçük düşmüş gibi hissettim. Bugün buluşacağız.napicagimi hiç bilmiyorum ve burada da tekim ailemden kimse yok uzak şehirdeyim.
Nişanlımla bugün konuştuk sen gelecek mısın dedim. Nereye dedi haberi yokmuş annesinin beni aradığından. Peki dedim. Dün için beni çok kırdın o sözlerinle dedim. Ben yanlış hicbir şey yapmadım dedi. Yine tartıştık. En çok buna üzülüyorum. Ben çok kırıldim. Gerçekten arkadaşlar her ne kadar biz maddi düşünmesek de aile işte önemsiyor. Onun da bunu düşünmesi gerekmez mi? Annem gercekten kimseden bir sy isteme meraklısı değil. Ama o da hevesli gelin olarak onemsenmemi bekliyor. Evet parayla önemsemek olmuyor. Ama biliyorum çok eminim ben nişanlıma ailem bana sorup duruyor demesem kayinvalifem beni aramayacaktı.
Hem çok utanıyorum hem çok üzgünüm. En çok da nişanlımla aramın böyle olmasına. Hep ben alttan alıyorum. Aile apartmanında yaşayacagiz diyor bana istememe hakkı bile vermiyor. Bayramlık annemler usuldür diyor diyorum gereksiz şeyler diyor. Tek degilim3 ki.. aile bir kez olsun anneme adetimiz ne diye sormadı bile. Hadi erken diyelim. Oğluna demek yerine bana da diyebilir siz beğenin diye. Kendimi çok yalnız hissediyorum. Ne hissetmeliyim ne düşünmeliyim bilmiyorum. Çok uzun yazdım kusura bakmayın o kadar doldum ki.. ben napsam bugün size sorayim istedim.
Aynı şeyleri bende yaşadım nişan alışverişi için ilk gittiğim mağazada daha elbise bakmaya yeni başlamışken görümcem hemen hadi ben yoruldum eve gidelim demişti. Ben 4 yıldır herşeye sustum ama artık susulmuyor. Balık baştan kokar derler ya gerçekten öyle. Şuan eşimle aynı evde 2 yabancıyız yakında belki de boşanacağız. Hayat o kadar boş ki kimse için yıpranmaya deymiyo. Üzülen biten sen oluyosun karşındakine bişey olmuyor. Eşim beni dövdü 15 dk sonra hiç bişey olmamış gibi çekirdek yedi. Benim nacizene fikrim bir daha böyle bi olaydan dolayı tartışma çıkarsa bence hiç uzatma bu nişan olayını en azından nişan attı derler. Sonrası daha büyük hüsran olur.
Bende tam olarak bunu söylüyorum buradaki konulardaki arkadaşlara .Siz kendinize değer verin elbet değerinizi bilen birileri çıkacak karşınıza.Ama zannediyorlarki ayrılırsak ölürüz göre göre evleniyorlar.Sizi tebrik ediyorum cesaretinizden dolayı.Evet kader var ama seçenekleri biz seçiyoruz.Hiç hatirlamak istemediğim üstüne katlarca toprakla orttugum kendi hikayemden bahsedeyim. Bahsetmeden şunu demek istiyorum kurban olayım git kurtar kendini. Adam daha ne desin kuzum, ben senin arkadayim diyememis dememiş daha şimdiden.
Aynen böyle bir ilişkim vardı tam 4 sene sürdü. Üniversite yillarimda.. ne okuduğum üniversiteyi anladım ne de en güzel geçmesi gereken yıllarımı. Çok iyi mesleği olmasına rağmen öğrenci olmama rağmen hep giden hep hediye alan bendim. Başlarda utanirdim sonra söylemeye başladım aldığım cevap ben böyle şeylere para harcamayı sevmem. :)
Salak ben kendi degersizligimi örtmek için zorla kavga kıyamet aglamakla hediye aldirtirim :) ihtiyacım olduğundan değil kendimi kandirmak istediğimden. Ailesi geldi aynı rezil kepaze insanlar. Sözde de ahlak abidesi hepsi. Ne yol bildiler ne yordam. Hiçbirisi için hiçbir değerim yoktu. Gene kandırdım kendimi. EVLENİNCE DE BOYLE OLMAYACAK SONUCTA böyle kandırdım hep. En son tayin istedi ailesinin alt katına :) aile apartmanina aynen senin hikayemde ki gibi kaçan abisinin ve yengesinin yerini doldurmaya. Ama yeter dedim. Artık yeter diyip tek sefer de bitirdim. Aldıkları bir yüzük vardı zaten. Onuda kargoladim. Ne ailesiyle ne kendisiyle ne ailemi muhattap ettim nede kendim muhattap oldum. Canim acımadı. Acidi kuzum hemde nasıl. İş yerinde kendimi WC ye kilitleyip saatlerce ağladım. Evde banyoya kilitleyip ağladım. Gün geldi nefes alamadım doktorlara gittim. Ama oldum mu ölmedim. Şükür namazı kıldım şükür orucu tuttum. Adagim var şükür kurbanı da keseceğim.
Bana gerçekten değer veren insanlarla tanıştım. Vay be sevilmek böyle bir şeymiş dedim. Aklımda dahi yok konumu okuyunca bir an hatırladım o günleri. Çok mutluyum çok şükür. Bir anlıkta gözümü açan Rabbime şükürler olsun. İnsan kendini ateşe atıyor ama ateşe yürürken hissetmiyor.
Canin acıyacak belki 2 ay ama sonra tüm omrun heba olmayacak.
(Atanma konusu da aynıydı sen atan alırız sen atan istediğimiz tatile.gideriz.... cimri insan klasiği. Ama yalan ataninca ilk hedefi maaş kartın olacak )
Ohooo komşunun kızına şunu takmislar, iş arkadaşım bunu sordu, annem onu istedi... Bu kafayla giderseniz sadece evlilik sürecinde değil, bir ömür mutsuz olursunuz. Elin alemin ağzına bakarak kendi istemedigi şeyler için kavga eden insandan bence eş falan olmaz. Kadın olsun, erkek olsun. O yüzden -bence- ayrılık sizin için daha hayırlı görünüyor. Belli ki dik başlı biri nişanlıniz. Siz istediğinizde yapacak biri olsa bile böyle başkasının ağzıyla konuşmanıza boyun eğmeyecektir, sonra gelsin kavgalar. Evlenseniz de Kolay dolduruşa gelen insansin, annen eşin dostun fitledikce kavga eder, birbirinize dolarsiniz.
Tez elden uzatmadan ayrilsaniz daha iyi
Allah için paragöz değilsiniz. İkibin lira koç, üç bin lira bilezik.
Yani sırf nisanlandiniz diye tam da dünya masraf yapılacak bir dönemde beş bin liralık gereksiz istekte bulunmuşsunuz. Mazallah bir de paragöz olsaydınız "bizde adettir gelinin abisine şahin araba" falan diyecektiniz heralde.
Ayrıca ne saçma adetler. Kurban dedigin din için -fakirlere dağıtmak adına kesilir. Adak dediğin bir dileğin kabul oldu diye Allah'a şükran için kesilir.
İlkel olanlar dahil her dinde kurbanın amacı budur.
Bunu nişanlı kızla hangi kıt akıllı bağdaştırıcı acaba ilk???
"Bir kız evlenecek,o yüzden şurada duran koça kurdele bagalyalim, boynuzuna da iki bilezik geçirelim"
Neden? Konuya komşuya hava atmak için
Ne diyim ki... Sanki gözünüzün önünde bir hayvan katledilseydi daha kıymetli olacaktıniz. Gereksiz şeylerle sevginizi ölçmeye calismissiniz. Bunun verilen degerle hiç alakası yok. Benim annem zengin bir ailenin çocuğu. Yani çocuklara büyük şehirden ev bırakacak kadar, mahallenin ilk televizyonunu alacak kadar zengin aile. Seksenler zengini
Babamınsa ailesiyle arası yok, kendi halinde -kiraya bile çıkmamış/otelde yaşayan bir adam. Ama evlendikleri zaman annem bütün dirdirlara- ailesinin gereksiz isteklerine kulak kapatmış, koltuk takımı bile almadan - düğün falan yapmadan babamla evlenmiş. Sonuç olarak tüm kazandığını eve harcayan, ailesine değer veren, çocuklarının bakımına özen gösteren, hastalığında yıllarca evin hem annesi hem babası olan bir kocası var.
Yani demek istediğim, sevgi-ilgi-verilen değeri çok yanlış şeylerle olcuyorsunuz. Bu ekonomik krizde,hem de bunca masraf yapacağı bir donem öncesi aklı olan her insan tutumlu davranır. Harcamalarını kısmaya çalışır. Ama bizim ülke geleneği öyle bir şey ki, insan hayatının belki de en masraflı döneminde seni daha da harcaman için motive ediyor.
Evlenme teklif et. Ama organizasyonlu olsun. Tek taş tak
İstemeye git ama gondolda çikolata ve en pahalli çiçeği al, kahve fincanı tasarım olsun, söz için iki yüzük alın. Bıçak kesmiyor deyin bahsis verin.
Nisan için bohça yapin. Ama adettir akrabalara da yapın.
Salon tutun,organizasyon yapın,müzisyen çağırın, misafirlere hediye hazırlayın , pahalli abiye giyin, kuaföre 'nisanim var' deyin-5 kati para bayılın. Ama tek de olmayın. Annenizin kuzenlerinizin ve en yakın arkadaşlarınızın da parasını siz ödeyin.
Davulcuya bahşiş verin, geline bilezikler takın. Damada da ömür billah sahip olamayacağı pahallilikta saat takın,adettir. Nişanlı kıza koç da alin, ama iki boynuza iki de bilezik takın...
Düğün olayına gelemeyecegim bile,içim daraldı.
Bu ne ya?
Cidden bunlar size mantıklı geliyor mu?
Hiç sorgulamadan, kendine ait bir fikrin olmadan, öyle laf olsun diye - başka insanların sözleriyle yaşamak gerçekten zor olmuyor mu size???
Hani bi hikaye var bilir misiniz, bi adamin iki karisi varmış. Biri hiçbişey istemez idareliymis, digeri de masraf üstüne masraf, zahmetler verdirirmis. Bir gün kayıkta üçü gidiyormus. Kayık kaldirmamis batacaklarmis ve adamin bi karisini atmasi gerekiyormus. Cok masraf ettigi karisina emek verdim diye kiyamamis ve diğerini atmis.Gerçekten öyle mi ya şu kabuğu bir türlü kıramadım , öyle olanlar el üstünde evet cidden
Söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Mersin’de büyüdüm ben, bir komşumuzun kariyerli kızı nişanlıydı, o zaman ben küçüktüm tabi. Kadın bir gün anneme kahve içmeye geldi delirmis bir şekilde. Damat tarafi nasıl insanlarmış, gül gibi kızlarını vermişler de onlar da koçun boynuzlarına iki bilezik takip göndermemişler. Rahmetli annemin içtiği kahve burnundan geliyordu az kalsın gülme krizine girmiş. Bu arada Antalyalı bir ailelerdi. Bence iş bölgede değil insanda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?