Mutsuzum.. uzgunum.. boyle mi olacakti?

Söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Mersin’de büyüdüm ben, bir komşumuzun kariyerli kızı nişanlıydı, o zaman ben küçüktüm tabi. Kadın bir gün anneme kahve içmeye geldi delirmis bir şekilde. Damat tarafi nasıl insanlarmış, gül gibi kızlarını vermişler de onlar da koçun boynuzlarına iki bilezik takip göndermemişler. Rahmetli annemin içtiği kahve burnundan geliyordu az kalsın gülme krizine girmiş. Bu arada Antalyalı bir ailelerdi. Bence iş bölgede değil insanda.

yorumları okumadım..
hediye alınır alınmaz adetmiş değilmiş bilmiyorum ama bu aile sana değer vermiyor.
nişanlın o kadar sitem etmene rağmen geri adım atmıyor, özür dilemiyor ve kendini hala haklı görüyor..
aile apt filan zaten ofsayt..
nişanı atmaya değer hareketler yapmışlar...

Hediyeden önce aile apartmanına ve sana söz hakkı tanınmamasına takıldım.Nişanlın sana söz hakkı tanımıyor ve sen aile apartmanını kabul ediyorsun.Pes yani.Hediye işine gelirsek bazı adetler bölgeye göre değişir.Koç ve bilezik olmadı ama insan gelinine elbise alır bari.Aile apartmanında yaşayacağına göre aile klasik Türk ailesi.Bir de evlendikten sonra kimse sen bir şey istemedin,bizi masrafa sokmadın Allah razı olsun demez.Ben mesela bilezik asla takmam ama evlenirken istedim.Çünkü yaşadığım çevre geleneksel.Bunu karşı taraftan bir şey koparmak olarak düşünmem,ben de masraf yaptım erkek tarafı kadar

Kesinlikle o kadar haklısınız ki...kayınvalidem hiçbişeye karışmadı,sormadı..eşim ben yapıcam ne gerekiyosa dedi..eşim düğünmüş,adetmiş bilmeyen sevmeyen bi insan olmasına rağmen ailenin içinde kalmasın tek kızları evleniyo davul zurna iste onu bile getiririm gereği neyse yaparım dedi..bunu söylemesi bana zaten yetti ben de onu hiç zorlamadım beraber gücümüz yettiğince yaptık herşeyimizi..annesine hiç karıştırmadı mesela herşey benim istediğim oldu..bu desteği görmeseydim ondan annesi yüzünden 10 kez ayrılırdım

Kusura bakmayın ama sizi haksız buldum ..
Biz eşimle her şeyi kendimiz yaptık kesinlikle ailelerden bir şey istemedik bu şekilde olduğu içinde hiçbirinin sesi çıkamadı ve istediğimizi yaptık ..
Allah aşkına ne adeti bu böyle annem babam evlendiğinde varmış böyle adetler.. şu anki şartlar zor karı koca deli gibi çalıştık .. 10 yıldır kimseye el açmadım her şeyi de kendim yaptım ..
Aileniz baskı kursa bile lütfen çalışın ve her şeyi kendiniz yapın .. eğer istiyorlarsa zaten kendileri hediye alır ..bunu zorlayıp aranızın açılması çok saçma ..

Var anm adetler.olmasa dahi kızını veren her annede bu beklenti olur.cnku annene de başkaları sorar ne alındı vs.ayrica durumu olan da düşünüp yapsın bi zahmet.bizde koç değil ama bilezik vs bir şey alınır.bence annene kızma.ha bu arada sadece kza değil kız tarafı da erkeğe bı parca hediye alınır.bunlar gönül hoslugudur.durumlari yoksa bilemem ama varsa annenin beklemesi normal bence tabi senin de.nisanlilik dönemini bunlarla üzülerek geçirme.nisanlin sinirden konuşmuş öyle.uzulme boşa.

Aynen turkıyenın heryerinde var diye bısey yok. Bende sendenım bacıı tek degılsın biz gelin degılız. Neyse.
Benim hıc hosuma gitmiyor bu adetler...

Ohooo komşunun kızına şunu takmislar, iş arkadaşım bunu sordu, annem onu istedi... Bu kafayla giderseniz sadece evlilik sürecinde değil, bir ömür mutsuz olursunuz. Elin alemin ağzına bakarak kendi istemedigi şeyler için kavga eden insandan bence eş falan olmaz. Kadın olsun, erkek olsun. O yüzden -bence- ayrılık sizin için daha hayırlı görünüyor. Belli ki dik başlı biri nişanlıniz. Siz istediğinizde yapacak biri olsa bile böyle başkasının ağzıyla konuşmanıza boyun eğmeyecektir, sonra gelsin kavgalar. Evlenseniz de Kolay dolduruşa gelen insansin, annen eşin dostun fitledikce kavga eder, birbirinize dolarsiniz.
Tez elden uzatmadan ayrilsaniz daha iyi
Nişanlıma o kadar kırıldim ki ben ne paragozum ne kimsenin bir şeyine muhtacim.
Allah için paragöz değilsiniz. İkibin lira koç, üç bin lira bilezik.
Yani sırf nisanlandiniz diye tam da dünya masraf yapılacak bir dönemde beş bin liralık gereksiz istekte bulunmuşsunuz. Mazallah bir de paragöz olsaydınız "bizde adettir gelinin abisine şahin araba" falan diyecektiniz heralde.
Ayrıca ne saçma adetler. Kurban dedigin din için -fakirlere dağıtmak adına kesilir. Adak dediğin bir dileğin kabul oldu diye Allah'a şükran için kesilir.
İlkel olanlar dahil her dinde kurbanın amacı budur.
Bunu nişanlı kızla hangi kıt akıllı bağdaştırıcı acaba ilk???
"Bir kız evlenecek,o yüzden şurada duran koça kurdele bagalyalim, boynuzuna da iki bilezik geçirelim"
Neden? Konuya komşuya hava atmak için
Ne diyim ki... Sanki gözünüzün önünde bir hayvan katledilseydi daha kıymetli olacaktıniz. Gereksiz şeylerle sevginizi ölçmeye calismissiniz. Bunun verilen degerle hiç alakası yok. Benim annem zengin bir ailenin çocuğu. Yani çocuklara büyük şehirden ev bırakacak kadar, mahallenin ilk televizyonunu alacak kadar zengin aile. Seksenler zengini
Babamınsa ailesiyle arası yok, kendi halinde -kiraya bile çıkmamış/otelde yaşayan bir adam. Ama evlendikleri zaman annem bütün dirdirlara- ailesinin gereksiz isteklerine kulak kapatmış, koltuk takımı bile almadan - düğün falan yapmadan babamla evlenmiş. Sonuç olarak tüm kazandığını eve harcayan, ailesine değer veren, çocuklarının bakımına özen gösteren, hastalığında yıllarca evin hem annesi hem babası olan bir kocası var.
Yani demek istediğim, sevgi-ilgi-verilen değeri çok yanlış şeylerle olcuyorsunuz. Bu ekonomik krizde,hem de bunca masraf yapacağı bir donem öncesi aklı olan her insan tutumlu davranır. Harcamalarını kısmaya çalışır. Ama bizim ülke geleneği öyle bir şey ki, insan hayatının belki de en masraflı döneminde seni daha da harcaman için motive ediyor.
Evlenme teklif et. Ama organizasyonlu olsun. Tek taş tak
İstemeye git ama gondolda çikolata ve en pahalli çiçeği al, kahve fincanı tasarım olsun, söz için iki yüzük alın. Bıçak kesmiyor deyin bahsis verin.
Nisan için bohça yapin. Ama adettir akrabalara da yapın.
Salon tutun,organizasyon yapın,müzisyen çağırın, misafirlere hediye hazırlayın , pahalli abiye giyin, kuaföre 'nisanim var' deyin-5 kati para bayılın. Ama tek de olmayın. Annenizin kuzenlerinizin ve en yakın arkadaşlarınızın da parasını siz ödeyin.
Davulcuya bahşiş verin, geline bilezikler takın. Damada da ömür billah sahip olamayacağı pahallilikta saat takın,adettir. Nişanlı kıza koç da alin, ama iki boynuza iki de bilezik takın...
Düğün olayına gelemeyecegim bile,içim daraldı.
Bu ne ya?
Cidden bunlar size mantıklı geliyor mu?
Hiç sorgulamadan, kendine ait bir fikrin olmadan, öyle laf olsun diye - başka insanların sözleriyle yaşamak gerçekten zor olmuyor mu size???

Ne kadar şanslısınız imrendim size..benim annemde katınvalideniz gibi çok meraklıdır,gelinimize çok özendi,her adeti yaptı..bana yapılmayınca senin içinde kaldı onun kalmasın dedi...kardeşimin kuruşu geçmedi ne nişanda ne düğünde balayına kadar ailem karşıladı.,borçsuz evlendiler,ev verildi ve istedikleri gibi dayandı döşendi..takılan altınlarla arabalarını da aldılar..8 yıllık evliler ve yukarda yazılanlar gibi biz herşeyi yaptık adettir gel temizlik yap,gel misafir ağırla gibi bi düşncesi olmadı annemin ki kaldı ki ben bile misafiri geldiğinde canım isterse giderim..gittiğimiz zaman bile önümüze koyar önümüzden kaldırır elletmez bize,siz çocuklarınızla ilgilenin der..
Gördüm ki alelerin bi tarafı ne tarafı ne kadar ilgiliyse diğer taraf tersi oluyor,dengini bulamıyorsun..ailen de görmediğini görünce hayal kırıklığı yaşıyorsun

Bizimde adetlerimiz vardı ama ailem birsey istemedi..iki tarafta mutlu olmamizi istedi herkes üstüne duseni yapar zaten. Yapmiyosada istenmez... Anneniz biraz cevre baskısı ve etkisi ile boyle israrci bence. Önemli olan huzur ve mutluluk...Yani sana koc getirmesi sadecr gösteriş. Birbirinizi sevdikten sonra hiçbişey onemli degl bnce. Iki ailede iliskinize karışmamalı. Zaten nişanlılık zor bir donem yeterince.

Yorum mıhteşem

Aynı şeyleri bende yaşadım nişan alışverişi için ilk gittiğim mağazada daha elbise bakmaya yeni başlamışken görümcem hemen hadi ben yoruldum eve gidelim demişti. Ben 4 yıldır herşeye sustum ama artık susulmuyor. Balık baştan kokar derler ya gerçekten öyle. Şuan eşimle aynı evde 2 yabancıyız yakında belki de boşanacağız. Hayat o kadar boş ki kimse için yıpranmaya deymiyo. Üzülen biten sen oluyosun karşındakine bişey olmuyor. Eşim beni dövdü 15 dk sonra hiç bişey olmamış gibi çekirdek yedi. Benim nacizene fikrim bir daha böyle bi olaydan dolayı tartışma çıkarsa bence hiç uzatma bu nişan olayını en azından nişan attı derler. Sonrası daha büyük hüsran olur.

bu yorum hayat dersi niteliğinde, acı ama gerçek, hayat gibi

Bende tam olarak bunu söylüyorum buradaki konulardaki arkadaşlara .Siz kendinize değer verin elbet değerinizi bilen birileri çıkacak karşınıza.Ama zannediyorlarki ayrılırsak ölürüz göre göre evleniyorlar.Sizi tebrik ediyorum cesaretinizden dolayı.Evet kader var ama seçenekleri biz seçiyoruz.

Bedavaya kız alınmaz . Parasal anlamda değil, örf bilecek adet bilecek damat tarafı.b8lmiyorsada soracak. Ben doğma büyüme istanbulluyum hemde gobeginden,. Burda bile nişanlı kızın kapısına bayramda kırmızı kurdele takılarak koç getirilir.
Emin ol böyle yapınca ne senin nede ailenin kıymeti bilinir. 2000 liralık koç değil mevzu. Bu kız nişanlı açacaksın bayramda hem aileye hemde kıza soracaksın, bustumuze düşen birşey varmı diye. Boşuna dememişler kız evi naz evi diye.

+15000000~
Uzun uzun yazmaya üşendiğim şeyler bunlardı :)))

benim kaynanamda bohça falan hazırlamadı.Bizde adetti ben eşime dedim esimde ne istiyorsa al dedi bende yedekledigim makyajları etiketli giysilerimi koydum bohçayı hazırladım.Hem az masraf oldu sonuçta esimden cikacak para bizim evimizden cikacak paraydi.Kaynana düşünmediyse nişanınızın orta yolu bulması gerekti.Gerekirse kendisi yapip ailem yaptı demeliydi.bide sizi kırıp üstüne fikir sormadan aile apartmanında oturalım diyor vurun agzina bitane akillansin

Gerçekten öyle mi ya şu kabuğu bir türlü kıramadım , öyle olanlar el üstünde evet cidden
Hani bi hikaye var bilir misiniz, bi adamin iki karisi varmış. Biri hiçbişey istemez idareliymis, digeri de masraf üstüne masraf, zahmetler verdirirmis. Bir gün kayıkta üçü gidiyormus. Kayık kaldirmamis batacaklarmis ve adamin bi karisini atmasi gerekiyormus. Cok masraf ettigi karisina emek verdim diye kiyamamis ve diğerini atmis.
Hikaye tam olarak böyle olmayabilir aklımda kalan bu.
Bende cok masraf olmasin aman yorulmasin derim, bakiyorum kocasina zahmet veren sanki daha değerli oluyo. Bilmiyorum kisisine göre de değişir sanırım ama geneli hikayedeki kissadan hisse gibi sanki

Ailen ile Nişanlın Arasında kalmak seni çok yıpratmış Annen in dedikleri seni etkilemiş baya belli. Annene aldılar desen nereden bilecekler? Nişanlın dan ve ailesinden hem maddi, hem manevi değer görmek istiyorsun bu mümkün değil malesef. Bu evlilikte sen çok üzülürsün...

Bölgeyi bizde öyle bir adet olmadığı için söyledim . Belki Doğu kökenlilerdir, Antalya ve Mersin dışarıdan çok göç alan iller. Benim anne tarafım Bulgaristan ve Romanya göçmeni. Babamın baba tarafı Tatar, anne tarafı yüzyıllarca Korkuteli’den çıkmamış . Babaannemin sülalesiyle haşır neşiriz daha çok, doğal olarak. Hiç duymadım böyle bir adet. Hayvancılıkla uğraşılan yerlerde ya da ete ulaşımın zor olduğu kasabın marketin yaygın olmadığı zamanlarda mantıklı geldi bana adet. Ancak benim sülalemde hoş karşılanmaz. Ete ulaşmakla çok övünen bir sülaledir . Dedem kahvaltıda kelle yerdi, kıymalı pide yine kahvaltıda yenir bizde. Haftalık mangal yakılır. Misafire bonfile antrikot ikram edilir. Et yemeyi de yedirmeyi de pek severler. Tavuk balık gibi beyaz et yemek fakirlik belirtisi görülür falan. Öyle saçma sapan bir algı var. Kahvaltıda kelle yiyen adamlara koç hediye etmek hoş karşılanmaz kısaca

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…