Narsistle Mucadele

Dun benim actigim konuya da ayni tarzda mesajlar yazdin, buraya gelip tekrar ayni seyleri soyledigin icin cevap yazdim, nasi hissettigimizi anlatmak istedim kendi adima.

bir sey basina gelmemis, bilmiyorsun, narsist degildir o sadece sevmiyodur diyerek neyi iddia etmis oluyosun? narsist deyince hos mu geliyo kulagina? bir seyi indirgemek icin yazmiyoruz onu, gercekten oyle oldugu icin ve aslinda sevgisiz ilgisiz ve kaba kocam demektense narsist demek cok daha fazla sey ifade ediyor bilenler icin... cok daha kotu demek.

yasamadigin icin bilmiyorsun gercekten, moda gibi bir terim saniyorsun.. yargilamiyorum olabilir. ama ic yuzunu bilmeyip yargiladiginiz zaman gercekten uzucu oluyor buraya derdini paylasan kisi icin..
Eşinizin empati yapabildiği gerçekten sevdiğini düşündüğünÜz bir insan yada merhamet hissettiği biri var mı

bitmek üzere ben aslında sonrası için de sordum çünkü ben gorusmesemde çocuk ömür boyu görüşecek ve onun bu karakterden etkilenmemesi için nasıl davranmam gerekiyor. oğluma nasıl anlatmaliyim.

boyle seyler cocuga anlatilmaz,
siz bir ebeveyn olarak cocuga olabilecek en iyi ornek olmaya calisirsiniz,
cocugun cevresindeki insanlari da elinizden geldigince iyi orneklerden secmeye calisirsiniz,
elbette cocugun babasini da siz sectiniz ama o kismi goz ardi edersek, babayi secemiyorsunuz su asamada, bu durumda sadece cocugunuza kendiniz iyi ornek olarak bazi seyleri gormesini saglayabilirsiniz.
Zaten cocuklarin hisleri cok kuvvetli, bu konuda kendinizi cok uzmenize gerek yok.

ancak, siz baba ile yasamaya devam ederek iyi bir ornek olamazsiniz cocugunuza uzgunum, asla olamazsiniz, bunun sarti surtu yok maalesef. Yani tek aklima gelen olumlu secenek su; esinizi takmamayi hatta yokmus gibi davranmayi basarabilirseniz belki o ihtimalde olabilir. Ama okudugum kadari ile narsistler bu duruma izin vermezler diyor. Bu da ihtimal degil yani.

boyle seyler cocuga anlatilmaz,
siz bir ebeveyn olarak cocuga olabilecek en iyi ornek olmaya calisirsiniz,
cocugun cevresindeki insanlari da elinizden geldigince iyi orneklerden secmeye calisirsiniz,
elbette cocugun babasini da siz sectiniz ama o kismi goz ardi edersek, babayi secemiyorsunuz su asamada, bu durumda sadece cocugunuza kendiniz iyi ornek olarak bazi seyleri gormesini saglayabilirsiniz.
Zaten cocuklarin hisleri cok kuvvetli, bu konuda kendinizi cok uzmenize gerek yok.

ancak, siz baba ile yasamaya devam ederek iyi bir ornek olamazsiniz cocugunuza uzgunum, asla olamazsiniz, bunun sarti surtu yok maalesef. Yani tek aklima gelen olumlu secenek su; esinizi takmamayi hatta yokmus gibi davranmayi basarabilirseniz belki o ihtimalde olabilir. Ama okudugum kadari ile narsistler bu duruma izin vermezler diyor. Bu da ihtimal degil yani.
ama çocuğa anlatmak sunun için gerekli olmazmi her durumda hakaret eden herkesi suçlayan empati yapmayan çocuğuna sevgi hissettirmeyen bir baba var çocuk kendini hep suçlu sevilmeye layık olmayan hakaret edilmeye suçlu hissetmesine sebep olan durumun kendisi ile ilgili olmadığını bilse daha iyi olmazmi sonuçta boşandıginda çocuk baba ile gorysmeye devam ettiğinde bunlara buyuk ihtimalle maruz kalacak anlayacağI şekilde açıklansa belki en az hasarla atlatir diye düşünüyorum

ama çocuğa anlatmak sunun için gerekli olmazmi her durumda hakaret eden herkesi suçlayan empati yapmayan çocuğuna sevgi hissettirmeyen bir baba var çocuk kendini hep suçlu sevilmeye layık olmayan hakaret edilmeye suçlu hissetmesine sebep olan durumun kendisi ile ilgili olmadığını bilse daha iyi olmazmi sonuçta boşandıginda çocuk baba ile gorysmeye devam ettiğinde bunlara buyuk ihtimalle maruz kalacak anlayacağI şekilde açıklansa belki en az hasarla atlatir diye düşünüyorum

ama cocucgun onunde sadece baba figuru yok ki,
anne figuru de var, ve anne ne kadar guclu, sevecen sevdigini hissettiren bir anne olursa ve babaya karsi da ayakta durursa cocugun gozundeki iyi ornek olacaktir. Bu durumda baba veya baska narsist bir yakin cocuga zarar veremez. Tabi ki benim bahsettigim iyi figur olan anne cocugunu bu narsist kisi ile ayni cati altinda barindirmayacaktir.

Eşinizin empati yapabildiği gerçekten sevdiğini düşündüğünÜz bir insan yada merhamet hissettiği biri var mı

Tam olarak ne hissettigini bilmiyorum, ama annesi olabilir. Merhamet gibi degil ama, daha cok mantiken dusunup annesine uzuluyor hani hissetmek gibi degilde dusunup anlamak gibi. Annesi biraz cile cekmis hayatta, onunla ilgili annesine sunmak istedigi cok sey var mesela onu mutlu etmek icin. Ama yanyana geldiklerinde kadini cok kirabiliyor yinede.
Sorunun cevabi yok galiba

anne figuru de var, ve anne ne kadar guclu, sevecen sevdigini hissettiren bir anne olursa ve babaya karsi da ayakta durursa cocugun gozundeki iyi ornek olacaktir. Bu durumda baba veya baska narsist bir yakin cocuga zarar veremez. Tabi ki benim bahsettigim iyi figur olan anne cocugunu bu narsist kisi ile ayni cati altinda barindirmayacaktir.
Teshis konmus narsist insanlar zaten guclu ve ruhsal olarak saglikli insanlarla beraber olmazlar cunku onlari manipule edemeyeceklerini bilirler

Bu tarz insanlar ozellikle duygusal olarak zayif durumda olan , manipulasyona acik , boyun egmeyr yatkin insanlari secerler beraber olmak icin , zaten obur turlusu bunlara iki gunde tekmeyi basar

Boyle bir adam ile beraberseniz once kendinize donun bakin , cocuklugunuza , yetistirilis tarziniza bakin , cok mu edilgen yetistirildiniz , cok mu ataerkil aileniz vardi vs vs
Kendi sorunlarinizi cozerseniz zaten sizde iki gune kalmaz tekmeyi basarsaniz karsinizdaki adama
karşılarında ki kişi manipüle edemeyecekleri bir karakterşe sanki onların karşısında ezik oluyorlar.

Benim narsist annesini cok kücük yasta kaybetmis ve narsizmini savunma mekanizması olarak geliştirmiş. Heinz Kohut-Kendiliğin Çözümlenmesi kitabında açıklıyor bu insanların hepsi çocukluğunda öyle ya da böyle ihmal edilmiş ya ebeveyn terki, ya ölümü ya da şiddet yahut tacize maruz kalmış oluyorlar.. 4 seanstır terapiye gidiyor halen kabul etmiş değil ama kökene inebilmişler. Ben her halukarda bosanacağım ama son insanlığımı yapıp terapiye ikna ettim.

Benim narsist annesini cok kücük yasta kaybetmis ve narsizmini savunma mekanizması olarak geliştirmiş. Heinz Kohut-Kendiliğin Çözümlenmesi kitabında açıklıyor bu insanların hepsi çocukluğunda öyle ya da böyle ihmal edilmiş ya ebeveyn terki, ya ölümü ya da şiddet yahut tacize maruz kalmış oluyorlar.. 4 seanstır terapiye gidiyor halen kabul etmiş değil ama kökene inebilmişler. Ben her halukarda bosanacağım ama son insanlığımı yapıp terapiye ikna ettim.

:(
Hangi terapiden faydaliniyor esiniz?
terapiye gitmesi de iyi, ama devam edermi bilmiyorum , ederse en cok kendine fayda tabiki...

Sevmedigini anlayamiyorsun cunku dedigim gibi ilk etapta insani sevgiye boguyorlar. Sonrasi kusme ve hakli da olsan seni suclama yoluyla manipülasyon. Sen manipüle edildigini anlayana kadar epeyce özgüven kaybediyorsun. Mesela bazisinin esi vuruyormus ama sen yaptirdin diyormus, bunun gibi. Narsistin en cok kendini sevdigini anlamak insanin yillarini aliyor
Güzel cevap... Konu sahibine tercüman oldunuz . Tam ben yazacaktım ki siz yazdınız. Burada hanımları anlamakta zorlamıyorum. Konu sahibi bir evlilikte olması gereken vefa gereği işsiz olduğu halde beklemiş. Ne yani adam şu ya da bu sebepten işsiz kaldı diye haydi kapının önüne mi denmeli? Adamı savunmuyorum, sadece vefa bunu gerektirir bazen. Kadinlar işsiz kalınca da erkekler koysun kapıya o zaman. Karşı taraf bu vefayı anlamaz, o ayrı konu. Zaten adam anlamamış ki kadıncağız bosanma planları yapmış. Hanımefendi, ben yaşadıklarımdan şunu anladım. Size de tavsiyem, siz vefalı bir eş olarak elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, vicdanınız da rahat demektir. Eşiniz işine girsin, siz de geregini yaparsiniz. Ben boyle bir esle 20 sene yasadim, ruh sagligim nese ve keder arasinda gitti geldi. Cunku bir sever bir bakarsiniz dusmani olmussunuz. En kucuk seyde sizi harcar. Duzelmiyorlar. Maalesef...Inşallah düze çıkarsınız.

Narsist bir insanla yaşayıp Kültür seviyesi ne olursa olsun kendini hiçbirşey den anlamaz hissetmeyen, her olayda kendini suçlu sanmayan kısaca narsistin manipulasyonlarina gelmeyip oyunlarına kanmayan sağlıklı Psikolojisi ile mutlu yasayabilen varmı.
Var mi bilmiyorum da eger narsist bir insanla yasamaya devam ederseniz ve o insan kendini normal sizi anormal gorurse fibromiyaljiden kurtulmaniz imkansiz olur.

Söyledikleriniz tutarsız. Bir sevgiliyken de yapıyorlar diyorsunuz bir önce sevgiye boğuyor diyorsunuz.

Popüler bir kitap mı çıktı son zamanlarda bu konuyla ilgili? Önümüze gelene narsist etiketi vurmanın başka bir açıklamasını bulamadım.
Yok tutarsızlık değil. Narsistlerin davranış biçimi bu. Söyle bir örnek vereyim. Şimdi bir anne düşünün. Cocugu yere bir şey düşürdü, anne çok kızdı. Yarın benzer bir olay oldu. Anne çocuğa önemli değil, dedi. Yani anne çocuğa karşı tutarsız. Narsistler de böyle. Bir gün kötü, ertesi gün dünya tatlısı. Siz de işte, ne yapacağını bilemeyen ama annesini sevmekten de vazgeçemeyen o küçük çocuk gibi oluyorsunuz. Sonra cocuk büyüyor ve anneye tepki veriyor. Siz de nihayet bir narsistle yaşadığınızı anlıyorsunuz ve çareler arıyorsunuz. Konu sahibi de bunu yapmaya çalışıyor. Bilmiyorum örnek doğru oldu mu? Ama böyle....

20 güne kadar bitecek sonrasını düşünüyorum. Oğlum 10 yaşında babasını görmeye gittiği zamanları ben yanindayken çocuğu uzmesine engel oluyorum ama artık yanlarında olmayacağim zamanlar için endiselenmeye başladım
Üzmez çünkü kendini oğluna haklı gösterecek ya. Hem merak etmeyin, çok zaman da geçirmeyecek. Bir iki saat sonra eve gelecek cocuk. Sorumluluk alamayacak zaten. Çünkü kendisinin çok önemli işleri ya da oğlunuzun birtakım engelleri olacak. Benim durum bu çünkü...

Nasil anlatirim bilmiyorum sadece yasadiklarimdan sanirim anlatabilirim. Evet ortada bir sorun oldugunun farkindasiniz ama mesela ben kac kez bosanmak istedim ama annemle babamin gozunde o mukemmeldi ve ben yasadigim gariplikleri anlattigimda onlar da dahil herkes beni sucluyordu, kimse inanmiyordu. Ben o zaman bu kisideki durumun adinin narsistik kisilik bozuklugu oldugunu bilmiyordum. 2013 yilindan bahsediyorum. Narsisizm su son birkac yildir biliniyor. Ben bir gun avukata gittim. Yasadiklarimi anlattim. O bile bunda bosanacak bir durum yok dedi. Isin garip tarafi ispatiniz da yok. Yani taniginiz da yok. Ne diyip bosanacaksiniz? Cunku o herkesin gozunde super iyi bir es. Anlatmasi cok cok zor bir durum. Ancak boyle bir insana maruz kaldiginizda beni anlayabilirsiniz.
Bosandiktan sonra kendinizi toparlama sureciniz de uzun suruyor. Benim uc yil surdu. Evlenirken o ozguvenli insani nasil becerip bu kadar bagimli hale getirdi anlayamadim. Isin garip tarafi ozgur oldugunuzu saniyorsunuz onunla iken ama aslinda bagimlisiniz. Oyle bir girdap ki cikamiyorsunuz. Tam yok bu adam ruh hastasi diyorsunuz bir de bakiyorsunuz ki o adam gitmis iyi bir es olmus. Yalan dolan oyun hersey var ama sen oyle dememistin hani soyleydi dediginizde hayir ben o gun de ayni bunlari soyledim sen unutkansin diyordu. Demissiniz ki mantikli dusununce bu donguden cikabilirsiniz. Cikamiyorsun cunku kimse bu evliligin bitmesi icin bir sebep gormuyor. Yuva yikan olmamak icin sen de cirpinip duruyorsun.
Evet dediginiz gibi ve uzmanlarin da dedigi gibi bu bir kisilik bozuklugu ve tedavisi de cok cok zor. Tek caresi buna maruz kalan kisinin tamamen bu iliskiyi koparmasi. Bu konuda youtube da videolar var. Narsist kurbanlarinin yasadiklarini anlatan bloglar var artik. Ben evli iken bu konu pek bilinmiyordu. O yuzden ben derdimi kimseye anlayamadigim icin ve sorunun hep bende oldugu konusu herkes tarafindan soylenince buna inanmak durumunda kaldigim icin kendimi duzrltmeye calisarak 12 yil surdurdum bu evliligi.Taaa ki o kendine yeni bir kurban bulup evi terk etmeseydi belki de daha da katlanacaktim. Bu arada mutsuzum diye gitti evden. Bosanma davasina sevgilisi ile gelince ogrendim ben aldatildigimi. Ve karsimdakinin bir narsist olup yeni kurban bulunca eskisini terk edecegi ile ilgili bir makaleyi dava acildiktan bir sene sonra okuyunca taslar yerine oturdu.
Yaşadıklarımı yazdınız adeta..yaşamayan bilmez, bilemez. Allah yaşatmasin da..

cahiliz bilmiyoruz Kusura bakmayın. Psikiyatrinin teşhis koyduğu teşhisi alan kişinin bu durumu kabul edip kurtulmak için mücadele verip degisemiyorum diye isyan ettigi bu duruma buradaki avukat ve psikiyatri hanımefendilere inandiramadİK. Çünkü ben sevilmediğimi kabul edemeyecek kadar kompleks sahibi bir bayanım.
Yok yazdiklariniz tam okunmuyor galiba. Adam doktora gitmiş tanı ile dönmüş arkadaşlar. Kadıncağız koymamış tanıyı, doktor koymuş....

Benim çok yakınında var böyle biri. Başlarda bu duygu karmaşaları, devamlı bir sevgi kırıntısı beklemek ve hayal kırıklığına uğramak gibi pek çok şeyi yaşadım. Üzüldüm, kırıldım.

durumunu anlayıp kabul ettikten sonra şunu gördüm. Gözümüzü korkutacak, canavar gibi bir şey değiller. Çok acınası durumdalar hatta. Kalplerinde kendilerinden başkasına açacak yerleri yok.

sevgi güçtür ya hani. Bir annenin çocuğuna bir şey olduğunda nasıl kaplan kesildiğini biliriz, çocuğumuza sarıldığımızda içimizin nasıl coştuğunu. Ya da Allah korusun bir uçakta düşüyor olsanız, yapacağınız son şey, sevdikleri nizi arayıp seslerini duymaktır..

Bunların hiçbirini yaşayamıyorlar. Hayata küsmüş şımarık çocuk gibi dolanıyorlar ortada.

Ben bunu anlayınca kızmak yerine acıdım hatta. Hayatta sevmekten daha güzel bir şey yok ki. Anneni, babanı, eşini, çocuğunu, arkadaşını. en başta kendini.

Ve bu insanlar sizi sevmiyor, kendilerini çok yüceltiyor gibi görünebilir ama aslında çok derinlerde en başta kendilerini sevmiyorlar. Kendisini sevmiyor. Aslında başkalarına yaptıklarının kötü olduğunu biliyor ve bunu yaptıkları İçin hem mutlu olup hem de bir şekilde kendilerinden nefret ediyorlar. Ama içlerindeki bu son derece mutsuz insanı kimsenin görmemesi için kat kat kat örtüyorlar. Mutluysanız, kendinizden memnunsanız kıskanıyorlar sizi, kendileri bu mutluluğu yakalayamadığı için.

eşiyle bu durumu yaşayanlar bir şekilde hayatlarından çıkarabiliyor, benim öyle bir imkanım yok mesela. Ailemin içinde. Geçmişte çok ağlatmış olmasına rağmen, şu anda hiç dokunamıyor bile.

bu insanları gözümüzde korkutucu hale getirmeden, aslında duygusal olarak onlardan çok daha güçlü olduğunuzu fark etmek lazım.

Benim çok yakınında var böyle biri. Başlarda bu duygu karmaşaları, devamlı bir sevgi kırıntısı beklemek ve hayal kırıklığına uğramak gibi pek çok şeyi yaşadım. Üzüldüm, kırıldım.

durumunu anlayıp kabul ettikten sonra şunu gördüm. Gözümüzü korkutacak, canavar gibi bir şey değiller. Çok acınası durumdalar hatta. Kalplerinde kendilerinden başkasına açacak yerleri yok.

sevgi güçtür ya hani. Bir annenin çocuğuna bir şey olduğunda nasıl kaplan kesildiğini biliriz, çocuğumuza sarıldığımızda içimizin nasıl coştuğunu. Ya da Allah korusun bir uçakta düşüyor olsanız, yapacağınız son şey, sevdikleri nizi arayıp seslerini duymaktır..

Bunların hiçbirini yaşayamıyorlar. Hayata küsmüş şımarık çocuk gibi dolanıyorlar ortada.

Ben bunu anlayınca kızmak yerine acıdım hatta. Hayatta sevmekten daha güzel bir şey yok ki. Anneni, babanı, eşini, çocuğunu, arkadaşını. en başta kendini.

Ve bu insanlar sizi sevmiyor, kendilerini çok yüceltiyor gibi görünebilir ama aslında çok derinlerde en başta kendilerini sevmiyorlar. Kendisini sevmiyor. Aslında başkalarına yaptıklarının kötü olduğunu biliyor ve bunu yaptıkları İçin hem mutlu olup hem de bir şekilde kendilerinden nefret ediyorlar. Ama içlerindeki bu son derece mutsuz insanı kimsenin görmemesi için kat kat kat örtüyorlar. Mutluysanız, kendinizden memnunsanız kıskanıyorlar sizi, kendileri bu mutluluğu yakalayamadığı için.

eşiyle bu durumu yaşayanlar bir şekilde hayatlarından çıkarabiliyor, benim öyle bir imkanım yok mesela. Ailemin içinde. Geçmişte çok ağlatmış olmasına rağmen, şu anda hiç dokunamıyor bile.

bu insanları gözümüzde korkutucu hale getirmeden, aslında duygusal olarak onlardan çok daha güçlü olduğunuzu fark etmek lazım.
Evet gerçekten insan acıyor. Hatta daha dün konuştuk oğlumla. Anne bana öyle bir bakışi var ki çok acıyorum. Gözlerinin altı çökük üzülüyorum, dedi. Acıma oğlum kendi seçimi, dedim. Biliyorum anne, sonuçta babam, elimde değil, dedi. Çok üzüldüm ama ben o kör kuyulardan çıkmam diyene ne dersiniz? Hiç...

Back
X