Nasıl alistirirsan öyle gider??

Perihosseini

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Şubat 2019
1.006
1.547
63
Az önce bir konuda gördüm . Evli bir çift, kadın kocası için herşeyi yapıyor. Adam evde hiçbir şey yapmıyor. Bir yorum gelmiş nasıl alistirirsan öyle gider diye. Ben de sormak istiyorum nasıl alistirmaliyiz. Neler erkeklerin neler kadınların görevi olmalı?

Mesela ben çalışmıyorum iş arıyorum ev kadınıyım şuan için yani. Sosyal çevremde yok bu şehirde tanıdığım kimse yok hem zaten coronadan dolayı da hic evden çıkmıyorum. Evdeki iş bölümü nasıl olmalı.? Ben kendimden çok sizlerin hayatından örnekler merak ediyorum ki karşılaştırma yapabileyim. Bizim evde annem çalışan kadındı. O yüzden kendi evliliğimle aileminkini pek kiyaslayamiyorum çok farklı.

Bence kim olursa olsun evde olsun işte olsun aile ya da arkadaslikta da olsun, sorumluluklar dengeli olmali
Herseyi ustune almamak lazım
Ve insan iliskilerinde bize davranis şekilleri "bastan nasil alistirirsan oyle gider" modunda gerçekten
Iyi niyetli alttan alan birisi mesela, hic hayir demesin diye beklenir. Halbuki herkesin kirmizi cizgileri vardir, koşulsuz sartsiz boyun egmek degildir iyi niyet.
O yüzden sahsen evlenmeden önce ne konuşulur, nasil sozler verilirse ben bu sozlerin mutlaka tutulması gerektigine inanırım
Bana "ben yemek yapmayı severim" diyip evlilik sonrasi " yemek kadinin gorevidir" diyen adam yalancidir gözümde, sozunun eri degildir. Bazi seyler net sınırları cizili olmali ki insanlar da hassas noktalarımızı görüp ona gore hareket etsinler

Öyle genelleme yapıldıysa yanlış olmuş çünkü bazıları alıştırılmaz kafa yapısı farklıdır değiştiremezsin kadını hizmetçi olarak görür at çöpe gitsin yani bu tiplerin neyini alıştıracaksın.Bir diğer husus sen öğretmen ve de kocan senin öğrencin değil kimse kimseyi eğitmek zorunda değil. En son dediğine gelirsek erkeğin görevleri kadının görevleri diye keskin çizgilerle görevler ayrılmamalı çünkü hayat müşterek. Yeri gelir erkek yemek yapar yeri gelir kadın çivi çakar bence bu böyle olmalı

Az önce bir konuda gördüm . Evli bir çift, kadın kocası için herşeyi yapıyor. Adam evde hiçbir şey yapmıyor. Bir yorum gelmiş nasıl alistirirsan öyle gider diye. Ben de sormak istiyorum nasıl alistirmaliyiz. Neler erkeklerin neler kadınların görevi olmalı?

Mesela ben çalışmıyorum iş arıyorum ev kadınıyım şuan için yani. Sosyal çevremde yok bu şehirde tanıdığım kimse yok hem zaten coronadan dolayı da hic evden çıkmıyorum. Evdeki iş bölümü nasıl olmalı.? Ben kendimden çok sizlerin hayatından örnekler merak ediyorum ki karşılaştırma yapabileyim. Bizim evde annem çalışan kadındı. O yüzden kendi evliliğimle aileminkini pek kiyaslayamiyorum çok farklı.
Bende şuan çalışmıyorum evdeyim ama ev işlerindede çocuk konusunda da eşim hep yardım eder. İlk evlendiğimiz zamanlar yapmazdı ama söyleye söyleye alıştı. Çamaşırı o serer toplar bazen katlar. Yediklerini tezgahın üstüne koyduysa uyarırım makine koyarsan bir daha ki sefere mutlu olurum diye. Ben evi sileceksem o süpürür. 3 yaşında ki oğluma bile bez verir silebileceği yerleri sildiririm. Tatlı dille rica ede ede alıştırdım ben. Ben dışardaysam o evdeyse işi yoksa telegonda eve bi süpürge tutabilir misin yada makineyi boşaltabilirmisin ben gelene kadar diye söyledim hep. Duşa girdiyse hazır girmişken banyoyu yıkarmısın falan filan şimdi ben demeden siler de süpürür de hepsini yapar.

Ben ev hanımıyım lafını sevemiyorum kendim için. Işsizim diyorum. Bulabilseydim güzel bir iş çalışırdım. Bu hep geçerli olacak. Hep de evde olduğum için evet ev işlerini ben yapıyorum. Yapamadığım iyi hissetmediğim zamanlar eşim yapıyor. Ben yapabilirken de canı istediği yemek okunca mutfağa girip yapmışlığı var. Silemediğim camları filan siler. Sofrayı toplar filan bunları saymıyorum yani.

Önemli olan şu ki. Evde kurduğum düzenimi bozmaz. Dağıtmaz, ekstra iş beklemez. Hatta ben bi eşyayı bir yere nasıl bıraktıysam onun da işi varsa orda işini hallettikten sonra ben nasıl bırakmışsam öyle bırakır tekrar. Yani koltuğa kitabı capraz bıraktıysam yatar yuvarlanır orda o kitabı çapraz bırakır öyle kalkar... Gibi.

Misal kendimden örnek vereyim benim eşim dört beş sene bekar hayatı yaşamış bir insan her şeyini kendi kendine öğrenmiş birisi evlendik çalışmıyor olmama rağmen hep yardımcı olur ben iş yaparken ben ne yapayım diye sorar hiç yerinde boş boş oturamaz bence birazda yapı meselesi bazısı istemezse şurdan kalkıp şuraya oturmaz.

Ben çalışmıyorum, ev işlerini evlendikten sonra öğrendim 3 yıllık evliyim.
Mutfak camlarım büyük, yılda 2 kere sağ olsun eşim siler, perdelerini söküp yıkayıp tekrar takar.
Eşim yaptığım ütüyü beğenmez, gömleklerini kendisi ütüler ama bunu yaparken başıma kakmaz.
Haftasonları benden erken uyanır, kahvaltıyı hazırlar ekmeği alıp gelir.
Şuan hamileyim, biraz sıkıntılı geçtiği için 1,5 aydır evde sadece yemek yapıyorum, üstten toparlıyorum.
Benim eşim bunları yaparken gocunmuyor, uzun süre yalnız yaşadığı için alışkın zaten, yani ben alıştırmadım aslında.

Sen ne biliyorsan ogret,zaten hepsini ogrenemez alabildigi kadarinca rahat edersin :)

Bence cok kişisel ben de işsizim uzun süredir. Benim eşimde erişte kesip, börek falan açar izin günlerinde yada akşam gelince kendi sevdiği için tabi. Ben beceremem öyle şeyler ama bendende beklemez zaten canı istiyorsa yapar. Temizliği ben yaparm genelde evim sürekli temiz olsun severim düzeni.Yuvarlanıp gidiyoruz.

Aliştirma olayini bilmiyorum. 🙄 Ben zorla ogretmedim biseyleri eşime kendiliginden duzen oluştu.

Şöyle ki ben de calismiyorum. Calismadigim icin bir tık daha fazla sorumlulugum var. Mesela yemekleri yaparim, kaba temizliği, toplamayi yaparim. Ama bunlar kesin olacak diye birsey yok bazen yemek yapmam, bazen heryer toplu olmayabilir.

Eşim kendi daginikligini kendi toplar, bazen yemegi de benimle yapar, kendi ütüsünü kendi yapar. Bazen bulasik makinasini eşim dizer, yikandiysa boşaltir.

Detay temizlik cumartesileri yapilir ama her cumartesi degil tabi onu birlikte yapariz mutfak kismini eşime veririm. Banyoyu ben alirim gibi... Kahvaltiyi filan haftasonlari eşim hazirlar.

Alistirma falan olmuyor. Kimse degismez. Nasil baslarsa oule gider.
15 yasindaki ogluma ben bazi seyleri alistiramadim, degil ki kazik kadar adam alisacak. Icinde karakterinde varsa okey de, adamin karakteri oyle degilse yapmaz. Sadece tek bildigim asiri fedakar olmayacaksin. Yani sacini supurge edenler hep kaybediyor. Denge olmali iliskide ve kesinlikle saygi. Merhamet ve vicdan da. Ve bencil olmamali. Empati yetenegi de olmali. O konudaki bahsettigin adam bencil ve benim kisisel gorusum adamin hayatinda biri var. Cunku adam daha onceleri boyle degilmis yani yapabiliyormus bazi seyleri.

Son düzenleme:
Bu konuda eşimi anlatmazsam çatlarım.
Evliliğimizin beyni benim öncelikle bunu belirteyim.
Dürüstlük güven şefkat bu üç duyguyu damardan veriyorum .temel nokta bu.
Hitabet , mantık, ve zeka çerçevesinde konuşmak bunun peşinden geliyor .
Karşı taraf eş dahi olsa bence mesafe önemli eşle nasıl mesafe konulur hiç olur mu diyebilirsiniz ama olur. Telefon cüzdan başkaları ile olan konuşmalar gizlilik ilkesi yani asla ihlal edilmemeli bir şifre dahi yanında tuşlanmamali bu benim görüşüm.
Ortak yapılan şeyler yemek yemek çocuk yapmak(bakmak) cinsellik alışveriş ve masraflar aynı evde barinmak fiziksel anlamda içinde bulunduğumuz her durum karşılıklı sorumluluk gerektirir mesela yediği tabağı mutfağa götürmek en azından bu yani , çocuğun oyuncağına basıp geçmemek kaldırıp yerine koymak bunlara uyanmıyorsa uyandirilmali .
Maddi konularda fikir birliğine varılmayan hicbir şeye en ufak yatırım yapmamak .
Manevi konularda her zaman birbirine önceden haber vermek danışmak gerekir kimse kafasına göre hareket etmemeli.
Gerisi zaten kolay kendiliğinden geliyor bi öğün yemek yapmadın bile diyemez çünkü bilirki vardır mantıklı bir nedeni kalkıp kendisi yapabilmeli veya dışardan halledebilmeli.
Aklıma hızlıca bunlar geldi evlilik basit bir şey değil plansız yaşarsınız ama evlilik plansız yürümez. Yoksa çok yorucu pis bir hal alır.

Ben çalışmıyorum iki tane çocuğum var. Eşim sabah işe giderken ben gidiyorum diye beni uyandırır arkasından kapıyı kilitlerim yatar uyurum e gün boyu çocuklarla uğraş yemek yap arada temizlik öyle geçer günüm eşim işten gelir biraz oturur yemek yenecegi zaman tabak çatal bıçak çıkar derim en kotu çocuğa bakar yani durmuyorlarsa eğer tatlı isterse muhakkak yardım eder ya meyve doğrar ya muhallebi karıştırır. Çok nadir hazıra oturur bazen yemek yapmak canım istemez yada yapacak yemek aklıma gelmez maddi olarak sıkışık değilsek dışardan yeriz olmadı bı makarna haslarim. Ben onun annesi değilim utusunu yemeğini tatlısını hazır nasıl edeyim ki böyle alismadigi içinde sürekli benmle birlikte biseyler yapar yetişemiyorum boyum kısa derim veririm eline bir bez kendi siler silmem demedigi zamanda zorlamam ama yemek muhabbetinde güzel şeyler ugrastirmali şeyler istiyorsa yardım etmesini söylerim yaprak sarmasi yapacağım zaman yapraklari ona ayirttiririm saplarını kopart derim boş bırakmam pek

Karşı taraf eş dahi olsa bence mesafe önemli eşle nasıl mesafe konulur hiç olur mu diyebilirsiniz ama olur. Telefon cüzdan başkaları ile olan konuşmalar gizlilik ilkesi yani asla ihlal edilmemeli bir şifre dahi yanında tuşlanmamali bu benim görüşüm.
Ortak yapılan şeyler yemek yemek çocuk yapmak(bakmak) cinsellik alışveriş ve masraflar aynı evde barinmak fiziksel anlamda içinde bulunduğumuz her durum karşılıklı sorumluluk gerektirir mesela yediği tabağı mutfağa götürmek en azından bu yani , çocuğun oyuncağına basıp geçmemek kaldırıp yerine koymak bunlara uyanmıyorsa uyandirilmali .
Maddi konularda fikir birliğine varılmayan hicbir şeye en ufak yatırım yapmamak .
Manevi konularda her zaman birbirine önceden haber vermek danışmak gerekir kimse kafasına göre hareket etmemeli.
Gerisi zaten kolay kendiliğinden geliyor bi öğün yemek yapmadın bile diyemez çünkü bilirki vardır mantıklı bir nedeni kalkıp kendisi yapabilmeli veya dışardan halledebilmeli.
Aklıma hızlıca bunlar geldi evlilik basit bir şey değil plansız yaşarsınız ama evlilik plansız yürümez. Yoksa çok yorucu pis bir hal alır.

"Telefon cüzdan başkaları ile olan konuşmalar gizlilik ilkesi yani asla ihlal edilmemeli bir şifre dahi yanında tuşlanmamali bu benim görüşüm"

Evliliginizde bu kisim ne işe yaradi? Getirisi ne oldu? Yoksa sadece oyle istiyorsunuz diye mi? 😬 Nedeni varsa merak ettim

Alıştırmak konusu kavram olarak yanlış algılanmış gibi sanki. Evlendiğimde eşimin çayına şekerini bile karıştırıp veriyordu kv. Ben öyle devam ettirmedim. Günlük yemek yiyordu. İki günlük yiyor şimdi. Bir gün yemek diğer gün de çamaşır vs başka işleri yaparım veya dinlenirim. Hergün yemek telaşına düşmeyi sevmem. Bu ve benzeri şeylerden bahsediyorsanız bu eğitmek değil arkadaşlar. Bu ortak hayatı paylaşmak.

Müge anlı nın isyan ettiği gibi. Çay içicen mi? Diye sormasın mesela. Arada da o getirsin içelim. 😂

Ben çalışmıyorum iki tane çocuğum var. Eşim sabah işe giderken ben gidiyorum diye beni uyandırır arkasından kapıyı kilitlerim yatar uyurum e gün boyu çocuklarla uğraş yemek yap arada temizlik öyle geçer günüm eşim işten gelir biraz oturur yemek yenecegi zaman tabak çatal bıçak çıkar derim en kotu çocuğa bakar yani durmuyorlarsa eğer tatlı isterse muhakkak yardım eder ya meyve doğrar ya muhallebi karıştırır. Çok nadir hazıra oturur bazen yemek yapmak canım istemez yada yapacak yemek aklıma gelmez maddi olarak sıkışık değilsek dışardan yeriz olmadı bı makarna haslarim. Ben onun annesi değilim utusunu yemeğini tatlısını hazır nasıl edeyim ki böyle alismadigi içinde sürekli benmle birlikte biseyler yapar yetişemiyorum boyum kısa derim veririm eline bir bez kendi siler silmem demedigi zamanda zorlamam ama yemek muhabbetinde güzel şeyler ugrastirmali şeyler istiyorsa yardım etmesini söylerim yaprak sarmasi yapacağım zaman yapraklari ona ayirttiririm saplarını kopart derim boş bırakmam pek
Benim kocisim de bende sarayım der oturur sarar eşarp yok mu ya diye espiri yapar elime de yakıştı hee der beni güldürür 3 tane sarar çok yoruldum kocama akşam lazımım kendimi yormamam lazım hıh der kalkar o bile bo enerji verir bana .
Sarma deyince aklıma geldi paylaşmak istedim.

Biraz yönetim kurulu kararları gibi olmuş ama işe yarıyorsa bir şey diyemem. 😅

"Telefon cüzdan başkaları ile olan konuşmalar gizlilik ilkesi yani asla ihlal edilmemeli bir şifre dahi yanında tuşlanmamali bu benim görüşüm"

Evliliginizde bu kisim ne işe yaradi? Getirisi ne oldu? Yoksa sadece oyle istiyorsunuz diye mi? 😬 Nedeni varsa merak ettim
Benim annemle arkadaşımla ne konuştuğumu soramaz, mesajlarımı okuyamaz bu sadece benim değil başkalarının da mahremiyetine girer çok meraklı erkekten hoşlanmam. Cok merak irade zayifligidir.
Benden habersiz Benim hesabimdan kuruş para çekemez.
Cüzdan ooo benim cüzdanimi alıp içine bakacak sebep ? Bi erkek dışarda avlanamiyorsa evdekini avlamaya da kalkamaz.
Telefon , boşanmaların yüksek yüzdesinin nedenidir bunu detaylandirmaya bile gerek yok.
Ben böyle olmasını istiyorum bana bu şekilde saygı duyabiliyorsa zaten olay tamamdır bana göre.

Back
X