- 11 Ağustos 2022
- 1.100
- 1.835
- 53
- Konu Sahibi Masal123459
-
- #41
İş kanunu mu engelliyor? Çoğu ofiste çay-temizlik yapan ablalar olur. Gerçekten merak ettim, bu şekilde kariyer yapıp asgariden fazla mı alıyorlar ya da almalılar?Bir personel ne iş yaparsa yapsın 5 yıl asgari ücretle çalıştırılmaz. Adı üzerinde asgari yani en az, çalışma durumuna bakılır performansına göre zammı yapılır, bu işin piyayisası asgari ücret diye bir kavram olamaz. Asgariden çalıştırmak istiyorsa her yıl çalışanını çıkartıp yeni bir personel almalı. Vergiler, sgk işveren için ağır geliyorsa o zaman personel almayacak ya da part time çalıştıracak. Bu arada işvereni tehdit etmek hoş bir dil değil, ihtiyacınızı izah edip zam istemek en doğrusudur ama bu isteğin arkasında durun, konuşup asgari ücretle çalışmaya devam ederseniz bu şartı kabul etmiş olursunuz, baktınız olmadı yolları ayırın başka bir iş bakın
kadın piyasadaki ücreti veriyor çalışanına.niteliği konu sahibinden 10 gömlek fazla.asıl konu sahibinin o kişinin gelirini incelemesi tuhaf.dr olmuş asgari ücret mi kazanacaktı?kendisi o kadar nitelikliyse ücreti de beğenmiyorsa neden 5 yıldır aynı yerde çalışıyor?demek ki başka dr ya da işverenlerden de fazla ücret vermek isteyen yok.dolayısıyla dr cimri falan değil.Biz neler diyoruz patronların arkasından cimri ne kiTutmasın daha iyisini bulabilecekse. Düzgün bir çalışan bulmak ne kadar zor o da ayrı. Ayrıca cimri olana ne desin kız cimri dicek tabi.
niteliği düşük bir işse değildir.mesela apartman görevlilerinin maaşı hiç artmaz daima asgari ücrettir.kendileri iş dışında ek işler yaparlar orası ayrı.Cimri olana cimri denir. Bu hakaret değil ki. 5 yıldır çalışana asgari ücret veriliyorsa bu cimriliktir.
İş kanunu mu engelliyor? Çoğu ofiste çay-temizlik yapan ablalar olur. Gerçekten merak ettim, bu şekilde kariyer yapıp asgariden fazla mı alıyorlar ya da almalılar?
ALNI ÖPÜLESİ YORUMİş kanunu izin verdiği için zaten işverenler asgari ücretli piyasası oluşturdular
Kıdem ve performanstan ötürü zam yapılır, asgari ücret işçiye verilecek en dip rakamdır ve kıdemine aykırı şekilde sürekli asgari ücretle çalıştırmak işçinin hakkına girmektir. Sekreterler, çay-temizlik yapan personeller hepsi kıdemlerine göre zam alır zaman içerisinde ve eskidikçe maaşları artar. 26 yıldır çalışıyorum asgari ücretle üst üste beş yıl çalışan olmadı çalıştığım yerlerde. Nasıl ki ofis personelleri asgari ücretle çalışmıyor hiç bir meslek gurubu da asgari ile kalmamalı hak bunu gerektirir, önemseyen iş verende bu konuda titiz davranır, davranmayan işçinin ihtiyacını suistimal ediyordur net, mesele kariyer değil emeğinin karşılığını almak. Tabi ki eğitimi olmayan insan kariyer yapamıyor ama ömrü boyu da asgari ücretle çalışılmaz, bu çalışanın ihtiyacını gidermez, insanlar mecburiyetten asgari ücrete razı oluyorlar diye hepten suyunu çıkardı işverenler, eskiden asgari veriyoruz demeye utanılırdı şimdi standarta bağladılar ben bu tiplere cimri demiyorum emek hırsızı hepsi, iş yerinde aynı görevi beş yıl yapmış personele gözü kapalı her şeyini emanet edersin, personel çalıştırmayı etinden sütünden faydalanmak olarak algılıyor iş verenlerin çoğu, bu insanlar kayda değer bir iş yapmıyorlarsa neden çalıştırılıyorlar, iş hayatında en nefret ettiğim şey, insanların eğitiminin, emeğinin, yaptığı işin küçümsenmesi cidden üzülüyorum bu tutuma
ülkenin büyük bir çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor.bunun sorumlusu dr hanım mı?sorun asgari ücretle çalışmak değil ki asgari ücretin alım gücünün düşük olması.Almanyada da çoğu insan asgari ücretle çalışır ama maaşları geçinmeye yeter.Bir kişinin pozisyonu ya da iş yükü değişmedikçe, maaşı enflasyon dışında neden arttırılmalıdır? Devlet memurluğunda da aynı pozisyon için 3-5 yılda gerçekleşen kıdem artışı 100-300 TL değil midir?
Mesela bir yerde kasiyer olan kişi, 10 yıl boyunca kasiyerlik yapmış olsun amir, müdür vs olmadıysa standartlaşmış bir iş için maaşı değiştirilmeli midir?
Bir doktorun geliri elbette daha çok vaka görmesi ve bu vakalara doğru tedaviler uygulamasıyla artar. Bir mühendis önceleri 30 çalışanlı bir atölyede çalıştıktan sonra 300 çalışanlı ve bir o kadar da üretim sorumluluğunda ise maaşı artar. Bir akademisyenin çeşitli kriterleri yerine getirdiği takdirde lisansüstü öğrenci yetiştirmeye başlayıp doçent Prof oldukça maaşı artar. Öğretmenlikte de kariyer basamakları uygulanıyor, uzman başöğretmen olunca maaşı artar. Bir hemşire eğitimini alıp daha çok sorumluluk ve emek isteyen diyaliz hemşireliğine geçerse maaşı artar. Bir de ustabaşından örnek vereyim. Bir tamirci arabanın sorununu pat diye anlayıp sorunu çözebilecek olgunluğa eriştiğinde geliri artar.
Sekreterlik mesleğinde (yüksek sorumluluk yüksek beden ve zihin gücü gerektirmeyen tüm işler) aynı yerde çalışarak kariyer yapılmaz. Bu da benim nezdimde cimrilik değildir. Özel sektörde maaşını arttırabilenler genelde pozisyon yükselterek iş değiştirenleredir.
Bir doktor 6 yıllık eğitim hayatında en azından 360 bin TL lik gelirden vazgeçer. Üstüne üstlük 6 yıl boyunca kitap barınma dershane vb gibi giderlerden dolayı da en azından 300 bin harcama yapar (faizine girmiyorum) Mezun olduğunda neredeyse hayata lise mezunlarından 700 bin TL geriden başlar. Üstüne üstlük mesleğinin getirdiği katma değer yüksektir. Ya nolacağdı?
Yemek iş yerinde yeniliyordur diye tahmin ediyorum. Ya siz yapıyorsunuz ya da dışardan söylenip işveren tarafından ödeniyordur. Ödenmiyorsa yemek kartı talep edin. Ocakta tekrar zam gelecek. Zam oranı tatmin etmezse ufak iyileştirme için tekrar görüşebilirsiniz. Ocak’a az kaldı zam dönemi söyleyin bence.
Benzer şekilde, daha çok sorumluluk ve iş yükü gerektiren başka bir firmada daha yüksek maaş talep ederek işe başlayabilirsiniz.
Tecrübeyle kendini geliştirdiyse daha iyi şartlarda işe geçebilir. Neden aynı yerde maaşının yükselmesini beklesin ki? Ayrıca memurlar.net te teknisyen için yeni başlayan ve 5 yıllık teknisyen maaşını kıyasladım. Devlette 8700 civarı gelirde 80 lira fark ediyor.İş kanunu izin verdiği için zaten işverenler asgari ücretli piyasası oluşturdular
Kıdem ve performanstan ötürü zam yapılır, asgari ücret işçiye verilecek en dip rakamdır ve kıdemine aykırı şekilde sürekli asgari ücretle çalıştırmak işçinin hakkına girmektir. Sekreterler, çay-temizlik yapan personeller hepsi kıdemlerine göre zam alır zaman içerisinde ve eskidikçe maaşları artar. 26 yıldır çalışıyorum asgari ücretle üst üste beş yıl çalışan olmadı çalıştığım yerlerde. Nasıl ki ofis personelleri asgari ücretle çalışmıyor hiç bir meslek gurubu da asgari ile kalmamalı hak bunu gerektirir, önemseyen iş verende bu konuda titiz davranır, davranmayan işçinin ihtiyacını suistimal ediyordur net, mesele kariyer değil emeğinin karşılığını almak. Tabi ki eğitimi olmayan insan kariyer yapamıyor ama ömrü boyu da asgari ücretle çalışılmaz, bu çalışanın ihtiyacını gidermez, insanlar mecburiyetten asgari ücrete razı oluyorlar diye hepten suyunu çıkardı işverenler, eskiden asgari veriyoruz demeye utanılırdı şimdi standarta bağladılar ben bu tiplere cimri demiyorum emek hırsızı hepsi, iş yerinde aynı görevi beş yıl yapmış personele gözü kapalı her şeyini emanet edersin, personel çalıştırmayı etinden sütünden faydalanmak olarak algılıyor iş verenlerin çoğu, bu insanlar kayda değer bir iş yapmıyorlarsa neden çalıştırılıyorlar, iş hayatında en nefret ettiğim şey, insanların eğitiminin, emeğinin, yaptığı işin küçümsenmesi cidden üzülüyorum bu tutuma
Gözünü korkutmayın, ona değerinizi hatırlatın. Yani "Ben sizin şu işlerinizi çok hakkıyla yapıyorum, şu yönleriyle de işimi seviyorum. Ama bu maaş politikasıyla da bu işe devam etmem mümkün görünmüyo. Benim yaptığım işin hakkı bu değil, evet aynı paraya başkasını bulabilirsiniz belki ama şu an bana güvendiğiniz kadar güvenebilir misiniz, işi benim gibi sahipleneceğine emin olabilir misiniz? Yeni birinin sizin üstünüzden yük alıp burayı benim gibi çekip çevirmesi ne kadar zaman alır kim bilir? Ben de sizin gibi bi işvereni kaybetmek istemem ama bu maaşla da devam edemiyorum. Gelin bi ortasını bulalım" tarzında naif ama kararlı bi konuşma deneyin bence.Arkadaşlar 5 yıldır bir kurumda çalışıyorum 5 yıldır da maaşım asgari düzeyde. Patronum kadın ve doktor. Çok fazla kazanıyor ( 60-80 bin) Çoğu kez zam istedim ama prim olarak ya veriyor ya vermiyor. Sigortami da yatırdığı için Sen bana çok pahalıya mal oluyorsun diyor. Bu yıl da 2 kere asgariye zam olduğu için isteyemedim. Geçen sene KPSS'ye girdim 82 aldım ama atanamadim bu sene de tekra hazırlanıyorum. Çalıştığım için de ders çalışmak da zor oluyor Acaba eğer siz maaşıma artış yapmasanız ben de devlet kurumuna geçmeyi düşünüyorum diye gözünü korkutsam mi? Benden çok memnun ama bir türlü yumuşak yüzlü olduğum ve işe ihtiyacım olduğunu bildiği icin zam yapmıyor her istediğini hemen yerine getirebilen biriyim. Belki de böyle olduğum için böyle oldu ne yapayım bilmiyorum
Tecrübeyle kendini geliştirdiyse daha iyi şartlarda işe geçebilir. Neden aynı yerde maaşının yükselmesini beklesin ki? Ayrıca memurlar.net te teknisyen için yeni başlayan ve 5 yıllık teknisyen maaşını kıyasladım. Devlette 8700 civarı gelirde 80 lira fark ediyor.
Bariz cimri ve işçisine hakkını vermeyen biri. Kazancı ile orantılı çalışanını memnun etmekle yükümlü işveren. Ayrıca iş değiştirmek o kadar kolay değil. Kız söylemiş zaten KPSS hazırlanıyorum diye. Her yeni işe girdiğinde asgari ücret ile başlayacak bu saçma sistemde neden işini değiştirsin ? Fakat kidemli çalışana zam yapılmalıdır. Yapmazsa böyle kendisi kaybeder. Elamanı iş değiştirir. Kendine yeni bir çözüm bulur. Firmana bir şey katamaz. Zarara uğratır. Çünkü mutsuzdur. Bana pahalıya mal oluyorsun diyen bir işveren cimri değildirde nedir arkadaşlar? Bu da hoş bir cümle değil. Çıkar o zaman elamanını kendin yap angarya işleri. Sigorta yapıyor diye minnet bekliyor birde. Piyasada ki ücret çok yeterliymiş gibi piyasa ücreti diyorsan sende bir işverensin anladığım kadarıyla. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırından haberin yok ya da işine gelmiyor.kadın piyasadaki ücreti veriyor çalışanına.niteliği konu sahibinden 10 gömlek fazla.asıl konu sahibinin o kişinin gelirini incelemesi tuhaf.dr olmuş asgari ücret mi kazanacaktı?kendisi o kadar nitelikliyse ücreti de beğenmiyorsa neden 5 yıldır aynı yerde çalışıyor?demek ki başka dr ya da işverenlerden de fazla ücret vermek isteyen yok.dolayısıyla dr cimri falan değil.
İşveren kendi kaybeder, çalışan iş değiştirir diyorsunuz. Ama değiştirmiyor işte. Eğer eleman tecrübesiyle, kıdemiyle kendine bir şey kattıysa neden dışarıda iş bulması zor, neden asgariden başlıyor yeni işinde?Bariz cimri ve işçisine hakkını vermeyen biri. Kazancı ile orantılı çalışanını memnun etmekle yükümlü işveren. Ayrıca iş değiştirmek o kadar kolay değil. Kız söylemiş zaten KPSS hazırlanıyorum diye. Her yeni işe girdiğinde asgari ücret ile başlayacak bu saçma sistemde neden işini değiştirsin ? Fakat kidemli çalışana zam yapılmalıdır. Yapmazsa böyle kendisi kaybeder. Elamanı iş değiştirir. Kendine yeni bir çözüm bulur. Firmana bir şey katamaz. Zarara uğratır. Çünkü mutsuzdur. Bana pahalıya mal oluyorsun diyen bir işveren cimri değildirde nedir arkadaşlar? Bu da hoş bir cümle değil. Çıkar o zaman elamanını kendin yap angarya işleri. Sigorta yapıyor diye minnet bekliyor birde. Piyasada ki ücret çok yeterliymiş gibi piyasa ücreti diyorsan sende bir işverensin anladığım kadarıyla. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırından haberin yok ya da işine gelmiyor.
İşveren falan değilim . Konu sahibi dediğiniz gibi donanımlı ve vazgeçilmez olsa o işyeri için başka işyerleri daha fazla ücrete iş vermek isterlerdi. Kendisinin kpss ye hazırlanması da işverenin sorunu değil. İş hayatı böyledir . Ben turizmciyim otel yüksek ciro yaptığı aylarda maaşlarımızı kimse yükseltmiyordu. Böyle bir beklentimizde yoktu. Dr da o meslek için tüm ergenliğini gençliğini harcamış kişidir. Ders çalışmakla geçmiştir yılları. Okuması da çok zor. Kimse o çok kazanıyor bana da payımı versin o zaman diyemez. Hemşireyse teknisyense diyebilir iş arkadaşı kolkola çünkü. Sekreter ya da çay kahve yapan elemansa yerine bir haftada yüzlerce kişi bulabilir. Asgari ücret 7500 civarı olacak. O parayı mecbur verecek çalışanına vermeli. Ama daha fazla vermiyor diye cimri diyemez. Daha fazla veren varsa neden o işyerlerinde değil de 5 yıldır burada peki?Bariz cimri ve işçisine hakkını vermeyen biri. Kazancı ile orantılı çalışanını memnun etmekle yükümlü işveren. Ayrıca iş değiştirmek o kadar kolay değil. Kız söylemiş zaten KPSS hazırlanıyorum diye. Her yeni işe girdiğinde asgari ücret ile başlayacak bu saçma sistemde neden işini değiştirsin ? Fakat kidemli çalışana zam yapılmalıdır. Yapmazsa böyle kendisi kaybeder. Elamanı iş değiştirir. Kendine yeni bir çözüm bulur. Firmana bir şey katamaz. Zarara uğratır. Çünkü mutsuzdur. Bana pahalıya mal oluyorsun diyen bir işveren cimri değildirde nedir arkadaşlar? Bu da hoş bir cümle değil. Çıkar o zaman elamanını kendin yap angarya işleri. Sigorta yapıyor diye minnet bekliyor birde. Piyasada ki ücret çok yeterliymiş gibi piyasa ücreti diyorsan sende bir işverensin anladığım kadarıyla. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırından haberin yok ya da işine gelmiyor.
Bu kuruma verdiğim emeklerin karşılığı olarak ve geçinebilmem için bana zam yapmanızı istiyorum diyin, maddiyat yeterli olmayan bir yerde uzun süre kimse çalışamazki ayrıca ayıp 5 senedir kıdemlisiniz nasıl hiç zam almamışsınız şaşırdım. Geç bile kalmışsınız zam istemeyeArkadaşlar 5 yıldır bir kurumda çalışıyorum 5 yıldır da maaşım asgari düzeyde. Patronum kadın ve doktor. Çok fazla kazanıyor ( 60-80 bin) Çoğu kez zam istedim ama prim olarak ya veriyor ya vermiyor. Sigortami da yatırdığı için Sen bana çok pahalıya mal oluyorsun diyor. Bu yıl da 2 kere asgariye zam olduğu için isteyemedim. Geçen sene KPSS'ye girdim 82 aldım ama atanamadim bu sene de tekra hazırlanıyorum. Çalıştığım için de ders çalışmak da zor oluyor Acaba eğer siz maaşıma artış yapmasanız ben de devlet kurumuna geçmeyi düşünüyorum diye gözünü korkutsam mi? Benden çok memnun ama bir türlü yumuşak yüzlü olduğum ve işe ihtiyacım olduğunu bildiği icin zam yapmıyor her istediğini hemen yerine getirebilen biriyim. Belki de böyle olduğum için böyle oldu ne yapayım bilmiyorum
Başka iş bakın o zaman. Madem bu kadar şikayetçisiniz dr hanımdan. Arkamdan böyle konuşan elemanım olsa kapının önüne koyardım düşünmeden. Başka dr lar 10 000 veriyorlarsa orda çalışın.Sağlık sektörü ve iyi para kazanıyor ama çok cimri
Çünkü yeni başladığın yerde özellikle bu tür işlerde baştan başlarsın. İşverenler asgari ücret vermenin derdinde zaten. Oh ne güzel 5 yıl da deneyimin olmuş ben sana asgari ücret üstü veririm demez. Çünkü yeniden öğretecek süreci tecrübesiz birini de alabilir. Fakat 5 yıl aynı işyerinde çalışan birine zam vermezsen en fazla böyle 5 yıl çalışır şikayet etmeden. Daha sonra yeni arayışlara girer. Değiştirmiyor işte diyorsun ya, eline güzel bir fırsat geçse durur mu sanıyorsun ? Çaresizlikten değiştirmiyor ne yazık ki. Fakat işveren elemanını kaybetse tekrar bir düzen kurmak zorunda. Herşeyi öğretmek aktarmak vs. Karşılıklı hoş tutmalılar birbirlerini. Sadece elaman ödün vermemeli.İşveren kendi kaybeder, çalışan iş değiştirir diyorsunuz. Ama değiştirmiyor işte. Eğer eleman tecrübesiyle, kıdemiyle kendine bir şey kattıysa neden dışarıda iş bulması zor, neden asgariden başlıyor yeni işinde?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?