Nasıl zam isteyeceğim

Tehditvari konusursan kendini kapida bulursun, tazminat odememek icin de seni yildirip istifani saglar.

Sen Dr olsan, senin yerinde calasanina ne kadar verirdin?
 
İş kanunu mu engelliyor? Çoğu ofiste çay-temizlik yapan ablalar olur. Gerçekten merak ettim, bu şekilde kariyer yapıp asgariden fazla mı alıyorlar ya da almalılar?
 
Biz neler diyoruz patronların arkasından cimri ne ki Tutmasın daha iyisini bulabilecekse. Düzgün bir çalışan bulmak ne kadar zor o da ayrı. Ayrıca cimri olana ne desin kız cimri dicek tabi.
kadın piyasadaki ücreti veriyor çalışanına.niteliği konu sahibinden 10 gömlek fazla.asıl konu sahibinin o kişinin gelirini incelemesi tuhaf.dr olmuş asgari ücret mi kazanacaktı?kendisi o kadar nitelikliyse ücreti de beğenmiyorsa neden 5 yıldır aynı yerde çalışıyor?demek ki başka dr ya da işverenlerden de fazla ücret vermek isteyen yok.dolayısıyla dr cimri falan değil.
 
Cimri olana cimri denir. Bu hakaret değil ki. 5 yıldır çalışana asgari ücret veriliyorsa bu cimriliktir.
niteliği düşük bir işse değildir.mesela apartman görevlilerinin maaşı hiç artmaz daima asgari ücrettir.kendileri iş dışında ek işler yaparlar orası ayrı.
 
İş kanunu mu engelliyor? Çoğu ofiste çay-temizlik yapan ablalar olur. Gerçekten merak ettim, bu şekilde kariyer yapıp asgariden fazla mı alıyorlar ya da almalılar?

İş kanunu izin verdiği için zaten işverenler asgari ücretli piyasası oluşturdular
Kıdem ve performanstan ötürü zam yapılır, asgari ücret işçiye verilecek en dip rakamdır ve kıdemine aykırı şekilde sürekli asgari ücretle çalıştırmak işçinin hakkına girmektir. Sekreterler, çay-temizlik yapan personeller hepsi kıdemlerine göre zam alır zaman içerisinde ve eskidikçe maaşları artar. 26 yıldır çalışıyorum asgari ücretle üst üste beş yıl çalışan olmadı çalıştığım yerlerde. Nasıl ki ofis personelleri asgari ücretle çalışmıyor hiç bir meslek gurubu da asgari ile kalmamalı hak bunu gerektirir, önemseyen iş verende bu konuda titiz davranır, davranmayan işçinin ihtiyacını suistimal ediyordur net, mesele kariyer değil emeğinin karşılığını almak. Tabi ki eğitimi olmayan insan kariyer yapamıyor ama ömrü boyu da asgari ücretle çalışılmaz, bu çalışanın ihtiyacını gidermez, insanlar mecburiyetten asgari ücrete razı oluyorlar diye hepten suyunu çıkardı işverenler, eskiden asgari veriyoruz demeye utanılırdı şimdi standarta bağladılar ben bu tiplere cimri demiyorum emek hırsızı hepsi, iş yerinde aynı görevi beş yıl yapmış personele gözü kapalı her şeyini emanet edersin, personel çalıştırmayı etinden sütünden faydalanmak olarak algılıyor iş verenlerin çoğu, bu insanlar kayda değer bir iş yapmıyorlarsa neden çalıştırılıyorlar, iş hayatında en nefret ettiğim şey, insanların eğitiminin, emeğinin, yaptığı işin küçümsenmesi cidden üzülüyorum bu tutuma
 
Son düzenleme:
Bir kişinin pozisyonu ya da iş yükü değişmedikçe, maaşı enflasyon dışında neden arttırılmalıdır? Devlet memurluğunda da aynı pozisyon için 3-5 yılda gerçekleşen kıdem artışı 100-300 TL değil midir?

Mesela bir yerde kasiyer olan kişi, 10 yıl boyunca kasiyerlik yapmış olsun amir, müdür vs olmadıysa standartlaşmış bir iş için maaşı değiştirilmeli midir?

Bir doktorun geliri elbette daha çok vaka görmesi ve bu vakalara doğru tedaviler uygulamasıyla artar. Bir mühendis önceleri 30 çalışanlı bir atölyede çalıştıktan sonra 300 çalışanlı ve bir o kadar da üretim sorumluluğunda ise maaşı artar. Bir akademisyenin çeşitli kriterleri yerine getirdiği takdirde lisansüstü öğrenci yetiştirmeye başlayıp doçent Prof oldukça maaşı artar. Öğretmenlikte de kariyer basamakları uygulanıyor, uzman başöğretmen olunca maaşı artar. Bir hemşire eğitimini alıp daha çok sorumluluk ve emek isteyen diyaliz hemşireliğine geçerse maaşı artar. Bir de ustabaşından örnek vereyim. Bir tamirci arabanın sorununu pat diye anlayıp sorunu çözebilecek olgunluğa eriştiğinde geliri artar.

Sekreterlik mesleğinde (yüksek sorumluluk yüksek beden ve zihin gücü gerektirmeyen tüm işler) aynı yerde çalışarak kariyer yapılmaz. Bu da benim nezdimde cimrilik değildir. Özel sektörde maaşını arttırabilenler genelde pozisyon yükselterek iş değiştirenleredir.
Bir doktor 6 yıllık eğitim hayatında en azından 360 bin TL lik gelirden vazgeçer. Üstüne üstlük 6 yıl boyunca kitap barınma dershane vb gibi giderlerden dolayı da en azından 300 bin harcama yapar (faizine girmiyorum) Mezun olduğunda neredeyse hayata lise mezunlarından 700 bin TL geriden başlar. Üstüne üstlük mesleğinin getirdiği katma değer yüksektir. Ya nolacağdı?

Yemek iş yerinde yeniliyordur diye tahmin ediyorum. Ya siz yapıyorsunuz ya da dışardan söylenip işveren tarafından ödeniyordur. Ödenmiyorsa yemek kartı talep edin. Ocakta tekrar zam gelecek. Zam oranı tatmin etmezse ufak iyileştirme için tekrar görüşebilirsiniz. Ocak’a az kaldı zam dönemi söyleyin bence.

Benzer şekilde, daha çok sorumluluk ve iş yükü gerektiren başka bir firmada daha yüksek maaş talep ederek işe başlayabilirsiniz.

Ekleme: kademe ve kıdem artışları için çok iyimser konuşmuşum 10-30 TL lik artışlar var.
 
Son düzenleme:
ALNI ÖPÜLESİ YORUM
 
ülkenin büyük bir çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor.bunun sorumlusu dr hanım mı?sorun asgari ücretle çalışmak değil ki asgari ücretin alım gücünün düşük olması.Almanyada da çoğu insan asgari ücretle çalışır ama maaşları geçinmeye yeter.
 
Tecrübeyle kendini geliştirdiyse daha iyi şartlarda işe geçebilir. Neden aynı yerde maaşının yükselmesini beklesin ki? Ayrıca memurlar.net te teknisyen için yeni başlayan ve 5 yıllık teknisyen maaşını kıyasladım. Devlette 8700 civarı gelirde 80 lira fark ediyor.
 
Gözünü korkutmayın, ona değerinizi hatırlatın. Yani "Ben sizin şu işlerinizi çok hakkıyla yapıyorum, şu yönleriyle de işimi seviyorum. Ama bu maaş politikasıyla da bu işe devam etmem mümkün görünmüyo. Benim yaptığım işin hakkı bu değil, evet aynı paraya başkasını bulabilirsiniz belki ama şu an bana güvendiğiniz kadar güvenebilir misiniz, işi benim gibi sahipleneceğine emin olabilir misiniz? Yeni birinin sizin üstünüzden yük alıp burayı benim gibi çekip çevirmesi ne kadar zaman alır kim bilir? Ben de sizin gibi bi işvereni kaybetmek istemem ama bu maaşla da devam edemiyorum. Gelin bi ortasını bulalım" tarzında naif ama kararlı bi konuşma deneyin bence.
 

Benim anlatmaya çalıştığım şey şu an iş hayatının genelinde uygulanan adaletsiz sistemin nasıl işletileceği değil.
Bir personel evinden çıkıp günde ortalama 8-10 saatini iş yerinde çalışarak geçiriyorsa ömür boyu asgari ücretle çalışmamalı. Herkes eğitimi, kendini geliştirmesi ve performansı göz önüne alınarak zaman içinde daha iyi kazanmalı. Devlet ya da özel sektör fark etmiyor bu ülkede emek ve ömür sömürülüyor, kabullenemediğim bu.
Doktorda, hemşire de, öğretmen de, çaycı da, sekreter de hiç kimse hak ettiğini kazanmıyor ve bu durum normalleştiriliyor. İş demek emek demek, kimsenin kimseyi sömürmeye ve suistimal etmeye hakkı yok. İşçi de işveren de üzerine düşeni yapmalı, mesela bir personel beş yıl çalışıp yaptığı işin üzerine hiç bir şey katmadıysa o işçi çıkarılmalı çünkü o durumda da işçi işvereni suistimal etmiş olur. Aynı kalan; fazla teferruatı, sorumluluğu olmayan bir işte de karşılıklı memnuniyet varsa kıdeme ve işyerine aidiyete bakılarak yine maaş düzenlenir hakkaniyetli olan budur. Söz gelimi sekreter hep aynı işi yapıyor neden asgarinin üzerinde alsın demek doğru değildir, asgari ücret acemiye verilir sonrasında düzenlenir. O kişinin verdiği emeğe kattığı değere saygıdır bu, tabi ki bir mimarla mühendisle aynı maaşı alsın demiyorum ama asgari de olmaz. Tecrübe kazandıkça , kıdem arttıkça kazançta artmalıdır. Çalışan başka bir iş bulamadı ya da herhangi bir sebepten o iş yerinde kaldı diye işveren onun emeği karşısında kayıtsız kalmamalıdır, doğru olan budur. Şu an ki işçiyi öğütme odaklı sistemden zaten çürük, ömrüm oldukça bunu kabullenmeyeceğim, devlette yapsa özel de yapsa emek çalıyorlar, insanın hayatını değersizleştiriyorlar genel geçer düzen bu diye ben bunu kabullenmek zorunda değilim umarım ifade edebilmişimdir. Her işveren kendi özelinde hakkaniyetle bunun muhasebesini yapsa zaten bu sorunlar hiç olmayacak. İşçi her türlü ömründen veriyor, bunun karşılığında bir motivasyonu olmalı, hakkını almalı, her şey diploma değil, birileri diploması, kurulu işi var diye yanındakini sömürme hakkına sahip değil, sen bana pahalıya mal oluyorsun demek ne kadar çirkin bir zihniyettir, ayıptır,günahtır, sırf bu konuşma şekli bile haksızlıktır işte buna dayanamıyorum ama o okumuş ama o emek vermişmiş vermişte ne olmuş insan olamamış tirilyoner olsa kaç yazar. Her şeyin bu kadar ruhsuz, saygısız, tehditkar olmasını almıyor içim, geneli böyle olsa da kabullenemiyorum. Çok iyi işverenlerle çalıştım şükürler olsun, böyle şeyler yaşamadım ama böyle işverenlerin azınlık olması çok üzücü bir durum, birine iş vermek maaş ödemek elde sopa olmamalı, saygı olmalı, hakkaniyet olmalı başkaları yapıyor diye yanlış düzene uyulmamalı. Konu çok derin bende çok doluyum sizi de yordum sanırım epey uzun oldu, hakkınızı helal edin, iyi akşamlar dilerim
 
İşverenin aldığı risk işçinin sağlığı ile ilgili özel durumlar dışında daha fazladır. Ayda 60 bin kazanan doktor örneğinde, doktor her ay minimum 10 bin TL kira, 10 bin TL bir çalışan, 5 bin TL kendi sigortası, işyeri ve yemek giderleri 5 bin TL vergi 5 bin TL olmak üzere en başta 35 bin TL yi işi devam ettirmek için risk eder. Ofisini kurmak ve ihtiyaç duyduğu ekipmanları almak belli bir miktar sermayeyi de risk eder ki onu saymasak bile 25 bin TL eline geçer. Üstüne kendi deneyimsizliği ya da ufacık dikkatsizliğinden dolayı oluşabilecek maddi manevi zararları üstlenir. Basitçe, bir kontrol randevusu oluşturma konusunda hatalı davranan sekreter en fazla işini kaybedecek iken, kontrolü doğru tarihte gerçekleştirmekten doktor kendisine açılabilecek olan dava ile ilgili zararlı çıkabilir. Bu durum hem itibar hem de para kaybı olarak dönebilir.

Bilemiyorum çok geç oldu ama yazmak istedim.

1900lü yıllarda herkesle aynı parayı alıyorum o halde niye daha iyi yapayım sorunu baş göstermiş, çok çalışana o halde çok para verelim çalışan da işveren de mutlu olsun şeklinde çözüm bulunmuş. 1940lara gelince bakmışlar herkes para için kendini kullandırtan bir robota dönüşmüş, para herşey değil insan iyi bir çalışma ortamı ve ilgi istiyor deyip biraz şartlara odaklanmışlar.
Gerisini anlatmaya gerek yok çünkü gittikçe işin niteliği ve işçiden beklenen bilgi ve yeterlilikler arttı. Bahsedilen iş üst düzey beceriler gerektiren ve kariyer gelişimine açık bir iş değil. Nitekim, günümüzde de insanlar standart becerilerle gerçekleştirilebilecek işlerden mesaisi ve iş yükü en az olanı seçiyor. Herkesin hayali çok çalışanın ve çok işin olmadığı masa başı bir iş.
 
Bariz cimri ve işçisine hakkını vermeyen biri. Kazancı ile orantılı çalışanını memnun etmekle yükümlü işveren. Ayrıca iş değiştirmek o kadar kolay değil. Kız söylemiş zaten KPSS hazırlanıyorum diye. Her yeni işe girdiğinde asgari ücret ile başlayacak bu saçma sistemde neden işini değiştirsin ? Fakat kidemli çalışana zam yapılmalıdır. Yapmazsa böyle kendisi kaybeder. Elamanı iş değiştirir. Kendine yeni bir çözüm bulur. Firmana bir şey katamaz. Zarara uğratır. Çünkü mutsuzdur. Bana pahalıya mal oluyorsun diyen bir işveren cimri değildirde nedir arkadaşlar? Bu da hoş bir cümle değil. Çıkar o zaman elamanını kendin yap angarya işleri. Sigorta yapıyor diye minnet bekliyor birde. Piyasada ki ücret çok yeterliymiş gibi piyasa ücreti diyorsan sende bir işverensin anladığım kadarıyla. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırından haberin yok ya da işine gelmiyor.
 
İşveren kendi kaybeder, çalışan iş değiştirir diyorsunuz. Ama değiştirmiyor işte. Eğer eleman tecrübesiyle, kıdemiyle kendine bir şey kattıysa neden dışarıda iş bulması zor, neden asgariden başlıyor yeni işinde?
 
İşveren falan değilim . Konu sahibi dediğiniz gibi donanımlı ve vazgeçilmez olsa o işyeri için başka işyerleri daha fazla ücrete iş vermek isterlerdi. Kendisinin kpss ye hazırlanması da işverenin sorunu değil. İş hayatı böyledir . Ben turizmciyim otel yüksek ciro yaptığı aylarda maaşlarımızı kimse yükseltmiyordu. Böyle bir beklentimizde yoktu. Dr da o meslek için tüm ergenliğini gençliğini harcamış kişidir. Ders çalışmakla geçmiştir yılları. Okuması da çok zor. Kimse o çok kazanıyor bana da payımı versin o zaman diyemez. Hemşireyse teknisyense diyebilir iş arkadaşı kolkola çünkü. Sekreter ya da çay kahve yapan elemansa yerine bir haftada yüzlerce kişi bulabilir. Asgari ücret 7500 civarı olacak. O parayı mecbur verecek çalışanına vermeli. Ama daha fazla vermiyor diye cimri diyemez. Daha fazla veren varsa neden o işyerlerinde değil de 5 yıldır burada peki?
 
Bu kuruma verdiğim emeklerin karşılığı olarak ve geçinebilmem için bana zam yapmanızı istiyorum diyin, maddiyat yeterli olmayan bir yerde uzun süre kimse çalışamazki ayrıca ayıp 5 senedir kıdemlisiniz nasıl hiç zam almamışsınız şaşırdım. Geç bile kalmışsınız zam istemeye
 
Çünkü yeni başladığın yerde özellikle bu tür işlerde baştan başlarsın. İşverenler asgari ücret vermenin derdinde zaten. Oh ne güzel 5 yıl da deneyimin olmuş ben sana asgari ücret üstü veririm demez. Çünkü yeniden öğretecek süreci tecrübesiz birini de alabilir. Fakat 5 yıl aynı işyerinde çalışan birine zam vermezsen en fazla böyle 5 yıl çalışır şikayet etmeden. Daha sonra yeni arayışlara girer. Değiştirmiyor işte diyorsun ya, eline güzel bir fırsat geçse durur mu sanıyorsun ? Çaresizlikten değiştirmiyor ne yazık ki. Fakat işveren elemanını kaybetse tekrar bir düzen kurmak zorunda. Herşeyi öğretmek aktarmak vs. Karşılıklı hoş tutmalılar birbirlerini. Sadece elaman ödün vermemeli.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…