Nasıl zam isteyeceğim

Doktorun kaybettiği gençliği de bu arkadaşımızın sorunu değil. Kazancının yarısını versin demiyor kimse. Ya da kırk yılda bir yaptığı ciro değil mevzu. Kazancına oranla elaman alırsın. Sigortasını yaptırmakla, hakettiği maaşı vermekle yükümlüsün. Sen bana çok masraf oluyorsun sigortanı da ödüyorum cümlesinden de bu arkadaşımız sorumlu değil. Eğer maddi olarak yetmiyorsa almasın elaman kendisi yapsın. Elamanına ödediği sigortayı çok gören biri bana göre cimridir. Söylediklerime katılmayabilirsiniz. Fakat bu şekilde hakkınızı aramadığınız sürece siz de o otelde üç kuruş paraya yerinizde sayarak fakat ters orantılı şekilde iş yükünüz artarak devam edersiniz. Hatta belki suspayı olarak isminizin başına müdür getirirler. Övünürsünüz ben müdür oldum diye. Alan memnun veren memnun. Sistem tıkır tıkır çalışır böyle.

Sen işten ayrıldıktan sonra anlayacak kıymetini, işi bilen vasıflı personelin yerini dışarından kim gelirse gelsin dolduramaz. Özel veya devlet hergün iş ilanlarını takip edip başka işini bulduğun an ona haber bile vermeden ayrıl ki senin değerini anlayabilsin.

Doktor yanında ne iş yapıyorsunuz? Sekreterlik,çay kahve servisi ve temizlik yapıyorsanız asgari ücret normal. Ama nitelikli eleman statüsündeyseniz,mesela medikal muhasebeciyseniz evet asgari ücretten daha fazlasını hak ediyorsunuz demektir. siz nitelikli elemansanız kıdeminiz işe yarar. Ama düz işçilikse yaptığınız,kıdem işe yaramaz,asgari ücret zaten yılda iki defa artar ve elinize daha fazla para geçmiş olur.

Diğer pencereden bakarsak, Zaten aldığınız asgari ücretse, patronunuza eleman çok,size de işveren çok anlamına gelir. İş arayışına girip başka bir kuruma başlayabilirsiniz en doğal hakkınız.

Eğer 5 yıllık tecrübe kıymetli olsa yeni işe başlatan kişi bunu değerlendirir. İşveren elden kaçırmamak için maaşına zam yapar. Demek ki mevcut çalışan gidip yenisi gelse işveren için sorun değil. Kabul edelim ki bazı işlerde tecrübenin hiçbir önemi yok. Benim çok yakınım bir ofiste çay, temizlik, patron yokken ödeme gelirse makbuz kesme işlerine bakıyor. Tecrübesi de 5 yıldan fazla. Asgari ücret alıyor. Başka yere gitse yine asgari alır. Çünkü çalıştığı iş kendini geliştirdiği, kariyer yapmaya açık iş değil.

Siz iyimisiniz? Şu an çalışmıyorum ama çalışırken gayet yüksek maaşla çalıştım nitelikli personeldim çünkü. 3 kuruşa çalıştığımı nerede yazdım. Otel yüksek ciro yapınca extra maaş almıyorduk onu yazdım. Siz sisteme düşmanlık yapayım derken bambaşka yerlere çekiyorsunuz olayı. Kadın asgari ücret veriyor zorla da çalıştırmıyor. Ben nitelikliysem orda çalışmazdım 5 yıl başka iş bakardım çoktan. Demek ki konu sahibi asgariden fazla alacak donanıma sahip değil.

Ben bunu yazan kişinin hangi donanıma sahip olduğunu sizin gibi tahmin yürüterek ilerlemiyorum. Şikayetçi olduğuna göre donanımlı bir arkadaşımız. Yoksa doktor 6 yıl okumuş, gençliğini kaybetmiş. Ben ses etmiyim asgari ücrete yıllarca çalışırım derdi yukarıda yazdıklarınız gibi Alınmayın lütfen, kendi fikrimi beyan ediyorum. Olması gereken budur. Çalıştığım yerde, 5 yıllık çay dağıtan ablamız dahi asgari ücretin fazlasını alıyor. Kidem diye bir şey vardır. İşten ayrılırken bile tazminatını alırsın yıla göre. Maaşa da yansımalıdır bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…