Ne bu emzirme merakı!

• Konu Sahibi Konu Sahibi chiLL
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Ya bu kadar az emmeylede mi olur cildiricam şimdi
merak etme bu kadar az emmeyle olmaz,
dikkatli olman için söyledim ben sana.
çünkü bir kere yapan bunu daha sonra da tekrarlamaya çalışır.
içini ferah tut,

ANNE SÜTÜ BANKALARININ TIBBİ-GENETİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Serpil BELLİSOY

(Biokimya ve Klinik Biokimya Uzmanı)

BÖLÜM I

ANNE SÜTÜ

A. GİRİŞ

Anne sütü mükemmel bir besindir ve bu besin bebeğe ihtiyacı olduğu zaman gerekli bileşimde sunulmaktadır.

Yapılan bir araştırmada bebek anne memesinden süt emdiği zaman kolesistekonin, gastrin, insülin hormonları da dâhil 19 farklı hormon salgısında hem anne hem bebekte artış olduğunu göstermiştir. Bu hormonların birçoğu bebeğin ve annenin bağırsak villuslarının büyümesini uyarır. Böylece her beslenmeyle daha fazla kalorinin absorbsiyonu için emilim yüzeyi artar.

Diğer bir araştırmada ise doğumdan sonra annenin abdomenine bırakılan bebek 30’ sonra annenin memesine doğru sürüklenmekte, meme ucunu bulmakta ve kendisi emmektedir.

Anne sütü mükemmel besinleri ve bebek için büyüme faktörlerini içeren değişken kolladial bir solüsyondur. Anne sütü uniform bir vücut sıvısı olmayıp meme glandının bir sekresyonudur ve bileşimi değişmektedir. Bebek doğduğunda oluşan ilk süt farklı olup daha sonra oluşan sütler daha farklıdır. Kolostrum, geçiş sütü ve matur sütten farklıdır. Süt gün içinde değişir, günler geçtikçe de değişir. Protein Konsantrasyonu, yağ, karbonhidrat, mineral ve hücreler değişik miktardadır ve osmolarite ve ph da değişir. Birçok bileşen ikili role sahiptir. Sadece beslenme değil, enfeksiyondan koruma, bağışıklık veya diğer birçok etkileri vardır.

B. ANNE SÜTÜNE BİYOKİMYASAL BAKIŞ

Anne sütünde 200’den fazla bileşen vardır. Bunlardan bazıları tanımlanmıştır. Anne sütü; gerçek solüsyon, kolloidler, membranlar, membrana bağlı globüller ve canlı hücrelerden oluşur.

1. Süt Bileşenlerindeki Nükleotidler

Bebek mamalarının deneysel olarak sağlanmasında kullanılan büyükbaş hayvan sütlerinde nüleotidlerin nisbi yokluğu anne sütündeki nükleotidlerin rolüne olan ilgiyi arttırmıştır. Nükleotidler hücre içindeki biyokimyasal proseslerde anahtar rol almalarıyla tanınırlar, metabolik regülatör olarak hareket ederler, enzim aktivitelerini değiştirirler. erişkinlerde diyetsel ihtiyaç tespit edilememiştir. Çünkü denovo sentez edilir. Bebekte anne sütü ile günlük alım 1.4 – 2.1 mg nüleotid nitrojenidir. Sitidin, adenin, uridin, çözünür nükleotidlerin büyük bölümünü oluşturur.

Birçok türün çözünür nükleotidlerinin düzeyleri ve bileşenleri incelenmiştir. Bu çalışmalar göstermiştir ki, sütte her memeli türüne özgün karakteristik bir nükleotid bileşimi vardır. Çeşitli dokularda çok miktarda pürin ve pirimidin nükleotidleri bulunur. Bunlar hücrede belirli bir fonksiyona sahiptir ve nükleik asid ve metabolizmasının bir parçasıdır, aynı zamanda süt sentezinin bir parçasıdır.

İnsan sütünde 6.1 – 9.0 miktomol/dl oranında serbest nükleotid vardır.

İnsan türü dâhil birçok türün sütündeki nükleotidler, incelendiğinde; Memeli glandları ve meme glandlarının sekresyonları arasındaki belirgin kalite ve kantite farkı nükleotidlerin süte glandın epiteliyal hücreleri tarafından salgılandığına işaret eder.

Dieter nükleotidlerin biyolojik etkileri immun sistem, intestial şartlar ve gerekli diğer besinlerin, absorbsiyonu ve metabolizmasını belirler.

BÖLÜM II

ANNENİN İLK SÜTÜ VE SÜTÜN HÜCRESEL KOMPONENTLERİ

Hücreler annenin immünolojik yeteneğinin önemli bir doğum sonrası komponentidir. 100 yıl öncesi hayvanların kolostrumunda hücre cisimleri (cell bodies) tanımlanmıştır.

Süt hücrelerinin bütün türlerde kolostrumun normal bir bileşeni olduğu açıklık kazanmıştır. Bu hücreler maktofajlar, lenfositler, nötrofiller ve epitel hücreleridir ve yaklaşık totali 4000/mm3 dür. Hücre fragmanları ve epitel hücreler 30 kadının taze sütünde Broker tarafından elektron mikroskobunda incelenmiştir. Broker sedimantasyon pelletintindeki (membran-bound) stoplazmik fragmanların çok sayıda intact hücre olduğunu buldu. Fragmanların çoğu sekretuar hücrelerden idi ve çok kesecikli pürtüklü endoplazmik retikulum,lipit damlaları ve kazein miçelleri ihtiva eden golgi aygıtı içeriyordu. Sekretuar epitel hücreleri bütün türlerde bulundu ve doğumun ikinci ayında makrofajlar başladı. Hücre populasyonunun ilk hafta civarı yaklaşık %1 i duktal epitel hücreler idi. Bunlar daha sonra kayboldular. Squamous epitel hücre içeren bütün örnekler galaktofor ve meme başı derisi orijinli idi.

Canlı lökositler normal olarak insan sütünde bulunur. Bu lökositlerin tamamının konsantrasyonu kanda bulunan konsantrasyon kadardır ancak sütün prodominant hücresi nötrofilden ziyade makrofajdır. Makrofajlar lökositlerin %90 ı dır ve sayıları 2000- 3000/mm3 dür. Lenfositler hücrelerin %5-10 u yani 200-300/mm3tür bu kandaki miktardan çok düşüktür. Mastitte sütte bulunan hücre sayısı artar. Büyük ve küçük lenfositler (large and small lymphocytes) vardır. İnsan kolostral lenfositlerinin %50 si T lenfosit hücreleridir ve insan sütünde bu oran %80 lere kadar çıkar. B lenfositlerin yüzey immünglobulin karakterini tespit eden immunofloresan prosedürleri lenfositlerin %34 ünü B lenfosit olarak tanımlamıştır.

1. Maternal Süt Hücrelerinin Sağ Kalması (Survival)

Kolostrum ve sütte bu hücrelerin var olmasına rağmen yeni doğanda etkisi ve etkinliği GI kanalda sağ kalabilmelerine bağlıdır.

İnsan dâhil birçok türlerde mide ph sı 0,5 e kadar düşebilmekte fakat HCl salınımı ve peptik aktivite ilk birkaç ay minimal olmaktadır.

Bir beslenmenin hemen sonrası ph 6,0 ya kadar yükselir ve 3 saat içinde normale döner. Hücreler bunu tolere edebilir. Çalışmalar ayrıca sağlam çekirdekli lenfosit (intact nucleated lymphoid) hücrelerinin midede ve barsaklarda bulunduğunu göstermiştir. Bu hücreler fare midesinden geri kazanıldığında (removed) fagositoz yapabilecek yetenektedir.

Sütteki lenfoid hücrelerin mukoza duvarını geçtiği gösterilmiştir.

İnsan sütü saklandığı zaman hücresel komparmanlar 63 santigrat derece ısıtmaya ve -23 santigrat dereceye soğutmaya veya lyofilizasyona dayanıklı değildir. Buna rağmen birkaç hücre kalabilir bunlar da canlı değildir.

BÖLÜM III

HÜCREYE GENETİK BAKIŞ

Canlı bir organizmanın temel birimi hücredir. İnsanda her doku benzer hücre tiplerinden kurulu olup bu hücreler diğer dokulardakilerden farklıdır. Hücre tiplerinin farklılığı, bu hücrelerin içinde yer aldığı doku ve organların işlevine hizmet eder. Ve her hücre tipi oynadığı rolü yansıtan özgün yapısal niteliklere sahiptir. Yapılarındaki farklılıklara karşın hücre tipleri; plazma zarı, çekirdek ve organelleri saran zarlar, mittokondri ve hücre iskeleti gibi bazı ortak mimari niteliklere sahiptir.

A. İNSAN GENOMU

Bir insan haploid hücresinin (bir sperm veya bir yumurta hücresi) genomu veya total genetik içeriği 23 kromozoma dağıtılmıştır. Haploid hücreler her kromozomun bir kopyasını içerir. Haploid yumurta ve haploid sperm hücresi birleştiği zaman diploid zigot oluşur ve zigot diploid olan diğer hücreleri vermek üzere bölünmeye (mitoz) devam eder. Diploid hücre başına total kromozam sayısı 46’dır.

Yirminci yüzyılın ortalarında DNA genetik madde olarak tanımlanmış ve yapısı aydınlatılmıştır. Bu bilgiden hareketle araştırmacılar daha sonra genetik bilginin hangi mekanizmalarla yeni nesillere geçtiğini ve nasıl ifade edildiğini keşfettiler.

Bir hücrenin genomu o hücrenin DNA’sında şifrelenmiş olarak tüm genetik bilgiyi içerir. Ökoryatlarda DNA temelde çekirdeğe yerleşikse de mitokondrilerde az miktarda bulunur.

Mitokondrial DNA jenerasyonlar arasında genellikle spermden gelenle değil, anneden kalıtımla (oositlerde bulunan mitokondrial DNA vasıtasıyla) geçer.

Kalıtımın moleküler mekanizması replikasyon adı verilen bir olayla sağlanmakta olup bu olayda ata DNA’nın iplikleri DNA kopyalarının sentezi için kalıp görevi yapar. DNA’nın replikasyonundan sonra hücreler bölünür ve bu yeni DNA kopyaları oğul hücrelere geçer. Genetik maddedeki değişiklikler rekombinasyon (genetik materyalin kromozomlar arasında değiş tokuşu) ve mutasyonla (kimyasal değişiklikler sonucu DNA’da değişiklik olması) gerçekleşir. DNA tamir mekanizmaları bu hasarın çoğunu düzeltir. Fakat yine de birçok gen değişiklikleri oğul hücreye geçer.

Watson ve Crick tarafından önerildiği şekliyle her DNA molekülü bazlar arasında hidrojen bağları ile birbirine bağlanmış iki polinükleotid zincirinden oluşmaktadır.

Bir hücredeki total DNA’nın % 1’den daha azı mitokondrilerde bulunur. Bir mitokondrideki kalıtım bilgisi DNA’nın 20.000 den daha az baz çifti tarafından şifrelenmiştir. İnsan sperm hücresi ve yumurta hücresinde çekirdekteki DNA ise yaklaşık 3 milyar baz çifti halinde şifrelenmiştir.

B. İNSAN GENOM HARİTASININ ÇIKARILMASI

İnsan genom haritasının çıkarılması projesi 1990’lı yıllarda başlatılmış ve tüm insan genom haritasının çıkartılması ise 2000 yaz aylarında tamamlanmıştır. İnsan genomunun içeriği 3 milyardan daha fazla baz çifti içerir.

Genomun büyük bölümü (> % 95) amino asit dizgilerini veya işlevsel RNA’ları (r RNA veya t RTA) şifrelenmekle olup tekrarlanan dizgiler, intronlar ve diğer işlevi bilinmeyen şifreleyici olmayan elemanları içermektedir. İnsan genomunun sadece yaklaşık 30.000- 50.000 gen içerdiği hesaplanmıştır.

C. DNA’NIN SENTEZİ

DNA sentezi replikasyon olayı ile gerçekleşir. Replikasyon esnasında DNA’nın ata ipliğinden her biri kendilerine karşılık gelen bir ipliğin sentezi için kalıp görevi yapar. Hücre bölünür ve her yavru hücre ata hücreye ait DNA’nın tıpatıp aynısı olan bir kopya içerir.

İnsan vücudunda örneğin kıl folikülleri, deri hücreleri gibi birçok hücre sık sık bölünür. Alyuvar hücrelerinin öncülleri gibi hücreler belli sayıda bölünür, sonra çekirdeklerini yitirir ve olgun alyuvarları vermek üzere hücre döngüsünü terk eder. Bu hücreler akciğer ve diğer dokular arasında oksijen taşır (yaklaşık 120 gün) ve sonra ölür.

D. DNA’da DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇAN OLAYLAR

1. Mutagenler Vasıtası ile Meydana Gelen Değişiklikler

Mutasyonlara neden olan hücrelerde üretilen, solukla alınan veya dış ortamdan emilen kimyasal maddeler olan mutaginlerin DNA’yı tahrip etmesi.

2. Tamir Mekanizmaları

Önce DNA sarmalındaki sapkınlık tanınır ve bu sapkınlığı içeren bölge uzaklaştırılır. Bu 3 şekilde gerçekleştirilir.

Nükleotidlerin kesilip atılması ile tamir.

Bazların kesilip atılması ile tamir.

Yanlış eşleşmenin düzeltilmesi.

3. Genetik Olarak Yeniden Düzenlemeler

Genetik yeniden düzenlemenin uzun yıllardan beri gözlenen bir tipi mayoz sırasında homolog kromozomlar arasında gerçekleşen çapraz değişimdir. Genetik değiş tokuşun bir diğer tipi genomun bir noktasından bir diğer noktasına gidebilen veya yeni noktalara yerleştirilebilecek kopyalar üreten transpoze olabilir elemanları (tranpozonları) kapsar.

Kromozomların kırılması ve bu parçaların diğer kromozomlara rasgele bağlanması halinde translakosyanlar görülür ve bu olay ışık mikroskop altında gözlenebilen büyük değişikliklere neden olur. Genetik değiş tokuş örneğin yabancı bir DNA’nın viral bir enfeksiyon sonucu insan genomuna yerleşmesi olayında olduğu gibi türler arasında dahi gerçekleşebilir.

Genetik yeniden düzenlemeler 3 şekilde olabilir.

1. Genel veya homolog rekombinasyonlar

2. Translokasyonlar

3. Tranpoze olabilen elemanlar (sıçrayan genler)

4. Ters Trankriptidaz

Ters transkriptaz, tek iplikli bir RNA’yı kalıp olarak kullanan ve bunun bir DNA kopyasını yapabilen enzimdir.

E. GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

Bu tanım herhangi bir anda hangi proteinin ne miktarda sentezleneceğini tayin eder.

Bir organizmadaki hücrelerin çoğunun aynı gen takımını içermesine karşın herhangi bir anda her hücrede total genlerin sadece küçük bir kısmı ifade edilir. Organizmalar içinde bulundukları ortamda meydana gelen değişikliklere genlerinin ifadesini açarak veya kapatarak uyum sağlar. Buna ek olarak organizmalar genlerinin ifade edilmesini gelişmeleri sırasında da değiştirirler. Döllenmiş bir yumurtanın çok hücreli bir organizma haline gelmesi sırasında farklı türde proteinler farklı miktarlarda üretilir. İnsanda çocuk buluğ çağına ve oradan ergenliğe doğru giderken meydana gelen fiziksel ve fizyolojik değişiklikler gen ifadesinin ve dolayısı ile protein sentezinin uğradığı değişikliklerin sonucudur.

GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Anne sütü benzeri hiçbir şekilde başka yerde yapılamayacak eşsiz bir besindir. Yapısı günümüzde de tam olarak çözülebilmiş değildir. Anne sütü tam anlamı ile “kişiye özel”dir. Bebeğin o anki ihtiyaçlarına uygun olarak anne vücudunda üretilir. Anne sütünün içeriği bebeğin hem ayına hem de ihtiyacına göre değişir. Anne sütünde 200’den fazla bileşen bulunmaktadır. Bunlardan sadece bazıları tanımlanabilmiştir. Anne sütü yolu ile annenin bir takım genetik özelliklerinin bebeğe geçmesi konusunda da değişik görüşler ileri sürülmektedir.

Bu kadar değerli olan ve bebekler için nerede ise hayati bir önemi bulunan bu besin maddesinden annesinden süt emme imkânı bulamayan bebeklerin de faydalanabilmesi için yaklaşık 100 yıl kadar önce süt bankaları kurulmuştur. İlk zamanlarda sayıları hızla artan bu bankalar zaman içerisinde amaçlanan sonuçlar alınamadığı için kapanmaya başlamışlar günümüzde de nerede ise yok denecek kadar azalmışlardır.

Anne sütü “kişiye özel” olmasının bir sonucu olarak, emzirmenin dışında sağılarak bir takım işlemlerden geçirildiğinde bazı önemli bileşenleri ölmekte ve besleyici özelliklerini büyük ölçüde kaybetmektedir.

Ayrıca anne sütü annenin beslenme rejimi ve anne tarafından alınan diğer maddelerden de etkilenmekte ve bunların tamamı süte ve dolayısı ile bebeğe de geçmektedir.

Süte sağım esnasında ortam şartlarına bağlı olarak dışarıdan birçok mikrop, virüs ve bakteride karışabilmektedir.

Isı ve nem gibi harici etkiler süreye bağlı olarak yine süt üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir.

Sağılmış anne sütü ne kadar işlenirse işlensin dış etkilere son derece açık olduğundan ölümcül sonuçlara kadar uzanan çok büyük bir risk unsuru taşımaktadır. Bu yüzden ABD’de sigorta şirketleri istisnai haller dışında sağılmış anne sütünü sigorta kapsamına almamaktadırlar.

Anne sütü ile beslenmek her bebeğin hakkıdır. Ne yazık ki her bebek çeşitli sebepler yüzünden bu hakkını kullanamamaktadır. Anne sütü bankalarının bu konuda çözüm olamadıkları da görülmüştür. Bu konuda en isabetli çözümün yine geleneksel yöntemlerde olduğu “sütanneliği” ile konunun çözüme kavuşacağı görülmüştür.

Son zamanlarda ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden ve kamuoyunca da büyük bir ilgi ve merakla takip edilen bu konu maalesef derli toplu bir şekilde tüm yönleri ile açıklanıp aydınlığa kavuşturulmamış, içerikli ve doyurucu bilgiler ortaya konulamamıştır. BİLKA her zamanki görev ve sorumluluk anlayışı içerisinde bu konuyu da uzmanları aracılığı ile incelemiş hazırladığı raporla konuyu her yönü ile aydınlığa kavuşturmuştur.

BİLKA -BİLGE KADIN ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANNE SÜTÜ BANKASI RAPORU

BİLKA'nın hazırlamış olduğu "Anne Sütü Bankası Raporu"nu buraya tıklayıp indirebilirsiniz.
http://www.haber5.com/ozelhaber/anne-sutu-bankasi-hakkinda-bilmedikleriniz

Yardim fetva hattını süt kardeş oluyorlarmis

Manyak ruh hastası sizi çileden çıkarmak için elinden geleni yapmış bende sizin gibi karşıyım bu tarz şeylere o sizin bebeginiz ayrıca ilk aldığı koku sizin kokunuz sizi biliyo anne olarak takmayin o manyak kadını o sizi sinirlendirmeye ugrasmis

süt kardeş olursa ne oluyor ? merak ettim bilmiyorum da

Benim bildiğim evlenemezler bir nevi kardeş oluyorlar, tam detaylı bilmiyorum. genelde süt annesi olan kadın aynı cinsi emzirmeye özen gösterir oğlu varsa oğlu kızı varsa kızı gibi. Hatta ben söyle bir şey duydum akraba evliliği yaygın olan yerlerde akraba anneler birbirlerinin çocuklarını emzirirlermiş büyükler evlendirmeye diretmesin diye.

"Çekilmez emsin günah" demiş ya o an parçalayabilirdim ben olsam.

Bu nasıl cahil cesaretidir hayret.basbayağı süt kardeş yapmış.
Çocukta mı gözü eşinde mi sende mi bilemedim.hepsinden bahsetmiş.

Yapma asla ama Sen onun oğlunu alsan götürüp sünnet ettirsen" sevap canım "desen hoşuna gider miydi?

Muhatap olma hiç o yok gibi.

Şöyle düşün canım bu durumda bu gereksiz kadının oğlu ile evlenemez ve sende ileride (olur ya) dünür olmaktan ebediyen kurtulmuş olursun.
Dünür olmaktan kurtulan ne olur amcamın kızı cocugumun süt annesi oldu birde
Bana yapılmış çok büyük bir haksızlık bu arıyorum telefonlarım açılmıyor onu öldürmeye için kendimi zor tutuyorum

Çok haklısın hemde çok. Ama yapacak ne var artık kendini germe sütün gider belki de bu yüzden yaptı insanların neler planladığını bilemezsin. Şimdi sakinleş ,gevşe, çocuğunu sev sonra ona neler yapacağını düşün ama şimdi sakinleş.

Nefret ettim suan ondan ya bir geldi gitti 4 gündür tüm dengeli bozdu ya günlerdir bunu düşünüyorum o rahat rahat evinde takılsın pislik pis karakter

Nefret ettim suan ondan ya bir geldi gitti 4 gündür tüm dengeli bozdu ya günlerdir bunu düşünüyorum o rahat rahat evinde takılsın pislik pis karakter

Valla akrabalarına yay nasıl bir ruh halinde ise bana sormadan kızımı emzirdi, benim rızam yoktu de.

Okurken sinir tepeme çıktı.Ne arsız insanlar var ya. Siz de ablanız mı olur başkası mı olur ,başkasıyla haber iletin.Chill çocuğu emzirmeden dolayı mikrop kapacak endişesiyle dr götürmek istemiş,engel olmuşlar.,savcılığa da şikayet etmeyi düşünmüş eşi boşver Onun yaptığı saygısızlık Ona kalsın,bir daha görüşmezsin demiş dedirt

Rezil et su manyagi ya.
Hala daha insancil tavirlar icindesin. Bi arkadasin dedigi gibi memesini koparip agzina versen niye yaptin demez burda kimse sana. Rezil et.
Yazdigi mesajlari herseyi dok sac ortaliga. Bi manyagin nasil bi manyak oldugunu herkes bilsin. Kopek ya. Nasil sinirim bozuldu.
BU KADINDAN HERSEY BEKLENIR
Kapiniza bile yaklastirmayin bu kopegi. Bana yapilmis gibi sinir krizi gecirdim. Ne demek ya.
Pencelerinizi cikarin artik. Burnundan getirin hayati zindan edin su uyuz kopege.

AYRICA
emdiği süt dna sına işleniyor bu da önemli, ahlakı terbiyesi eğer varsa genetik hastalığı vb durumlar da sütle beraber bebeğe aktarılır.
Süt kardeşlikte emilen süt bebeğin DNA sına işlenmiyor. Ortada bu konuda tek bir hipotez var oda, DNA üzerinde epigenetik değişimlerin olabileceği yönünde. (Merak edenler epigenetik kimyasının Nasıl işlediğini Google lasın)
Çok basit olarak anlatmak gerekirse.

DNA üzerinde bulunan kodların erken dönemde gıda etkisiyle baskınlık değişimi olasılığı.
Şöyle ki Bebek anne karnından ve doğumdan sonra özellikle ilk bir yıl içinde anne ve babadan aldığı genetik miras dışında bir de epigenetik bir miras alır. Epigenetik miras dış faktörler tarafından düzenlemeye uğruyor. Yani tüm kodlarının her birinin açma kapama tuşları olduğunu düşünün, gelen yeni besinle baskın olmayan bir kodun kullanıma girmesi olayı.

Basit bir örnek.üç çocuklu bir aile düşün ana baba iki kardeş incecik, üçüncü maşallah tosun gibi :) ailenin durumu genel anlamda iyi.
Araştırıyorlar bir bakıyorlar ki üçüncünün doğumu döneminde baba işsiz ve anne iyi beslenemiyor. Dolayısıyla çocuğun vücudu yağ yani enerji depolamayı sağlayan mekanizmalar aktif oluyor. Yani yapı yeniden programlanmış oluyor.
Kısaca DNA değişimi diye bir şey yok. Var olan kodlar içinden yeniden programlama var. Ve yeniden programlamayı ortada bir şey varsa inek sütü de yapar, sürekli stres vs de

Süt annelik, inançsal bir durum. Ya duyar, inanır, İman eder, uygularsın. Yada red edersin.

Kalbini kirmadigim için kendime kiziyorum çünkü o beni düşünmedi ben hala onu dusunerek fren yaptım beni resmen bilerek üzdü

Sen yine iyi niyetlisin için temiz kalpler kırılmasın demişsin de bu kadın niye böyle uçuk bişey yaptı iyi değil bence

chiLL bence yapılacak bir şey kalmamış.
o an şokla diyorsun pek tepki verememişsin, yapacağını o an yapacaktın.
şimdi sen ne yapsan haksız duruma düşeceksin, üzerinden o kadar zaman geçmiş.
tek yapabileceğin, selamı sabahı kesmek, ortak tanıdıklara da bu sebeple ben artık onunla görüşmüyorum diyerek haber vermek.

Benim kızımın alerjisi var ben 2 aydır diyet yapıyorum birsey yiyemiyorum kortizon yemesin çocuğum diye manyağın biri geliyo düşüncesizce emziriyor
Canım sen rahat ol. Bu kadın üç yıl emzirmiş, iki aydır da emzirmiyor. Arada çocuk için kaçamak yaptığını bile varsaysak, hatta seninle konuşurken senin kuzuyu memeye yatırdığığını
(sevmek için) da varsayalım. İki dk çay koyma süresinde sütünün gelmesi zor.
Hadi diyelim ki tut kelin perçeminden misali geldi. Sen zaten Zaman'ında almışsın bebeğini. Hadi yine diyelim ki çocuk içiti, böyle şeyler anne baba rızasıyla olur. Bir densizin işiyle olmaz.
Kuzucun da ufacıkmış kaç gündür stres olmuşsundur. Sen şimdi rahat ol da sütün zarar görmesin. Al güzelce bebeğini aç göğsünde uyut sev bir güzel emzir. Hiç bu salak yüzünden strese girme, hele hele galeyana gelip onu tercih etti gibi şeyleri aklına getiripde, bebeğini üzme.

Valla boğazını sıkıveririm biri benim oğluma yapsa. Bir de pişkin. Ahlaksız kadın ne demek sana bişey olsa ben bakacağım. Asla bir daha gorusmemelisin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…