ne kadar adilsiniz?

Haklı veya haksız,hiç farketmez ,bazı KURALLAR , vardır.. bu kurallara uymak zorundasınız...ben haklıyım ,bu kurallar benim için olmamalı,haksız için olmalı derseniz ,o bulunduğunuz yerde ki düzen altüst olur..kargaşa ve sorun olmaması için konmuştur o kurallar. kargaşa olduğu an ,haklı ve haksızın arasındaki o sorun diğer bireyleri de etkileyecek ve olay büyüyecektir... işte bu yüzden geçerlidir o kurallar.
bu arada haklı ve haksız.. haklı kime göre haklı,o haklıyım diyene mi.karşısındaki o haksızdır dediğine göre mi. belki haksız görünen haklı. kim bilebilir...........................

Son düzenleyen: Moderatör:
bence kim ne hakediyorsa onu görmeli
ancak bu şekilde adil olunur

Adil olmak bence göreceli bir kavram. Çevrenizde illaki görmüşsünüzdür, olaylar karşısındaki tavrı ne kadar yanlış olsada tavrının doğru olduğuna ve eşit davrandığına inanan insanları onlarda kendince adil öyle olduklarını düşünüyorlar belkide bizlerde adil davrandığımızı düşünerek böyle bir yanılgıya düşüyoruz bunu bilemeyiz insan bir durumun içerisindeyken gözleri yarı kör oluyor görmek istediklerini görüp o kadar adil olabiliyor bence.

Haklı veya haksız,hiç farketmez ,bazı KURALLAR , vardır.. bu kurallara uymak zorundasınız...ben haklıyım ,bu kurallar benim için olmamalı,haksız için olmalı derseniz ,o bulunduğunuz yerde ki düzen altüst olur..kargaşa ve sorun olmaması için konmuştur o kurallar. kargaşa olduğu an ,haklı ve haksızın arasındaki o sorun diğer bireyleri de etkileyecek ve olay büyüyecektir... işte bu yüzden geçerlidir o kurallar.
bu arada haklı ve haksız.. haklı kime göre haklı,o haklıyım diyene mi.karşısındaki o haksızdır dediğine göre mi. belki haksız görünen haklı. kim bilebilir...........................

yorumunuzda haklısınız,kurallar vardır ve o kurallar toplum düzenini sağlamaya yöneliktir......
ama konumuz kurallara uyup uymamak, haklı ya da haksız olmak değil...
konumuz adil olmak, adil olmayı başarabilmek....
şöyle söyleyeyim..
toplum düzenini sağlayan bu kurallara uyulmadığı zaman ceza alırsınız...
cezaya ise her olay kendi içerisinde değerlendirelerek karar verilir..
herkese aynı olayda aynı cezayı aldığında sonucu düşünebiliyor musunuz?
mesela adam öldürme, kasten adam öldürmenin cezası müebbettir, ama haksız tahrikle adam öldürenin cezası indirime uğrar...
haksız tahrikle adam öldürene "öldürme" eyleminden dolayı müebbet veremezsiniz.. verirseniz ben adilim, adaleti uygularım diyemezsiniz..
yargılamayı yapan hakimlerin bile önlerine gelen davayı reddetme hakları vardır...
eğer yeterince adil olamayacaklarını düşünüyorlarsa vicdanlarını sorgulayıp ben bu işe bakmıyorum diyebilirler....
öyle gelişigüzel ceza vermezler, veremezler yine yasa ellerini bağlar...
yani yasalar kişilerin üzerindedir, uygulayanın da tekelinde değildir.
haklı haksız...
her iki taraf dinlenerek karar verilir buna...
dinleyerek diyorum kendi duygularıyla karar vermeye kimsenin hakkı yoktur...
işte bu yüzden adalet, işte bu yüzden adil olabilmek...
:1hug:

Son düzenleme:
adil olmak.bir düşünelim. neye karşı adil olmak. elbette ki haklı ve haksıza karşı adil olmak.bundan anladığımız adil olmanın içinde bu 2 mefhum ana kriterdir.adil olmak ve haklı haksız olmak, hepsi birbirlerine bağlı 3 mefhum..o yüzden bunun konunuzda geçmesi kadar doğal bir şey ,olamaz...... pek çok mesajda da bu haklı ve haksız kavramının yazıldığını okudum.
gelelim adil olmaya. adil,olmak adaletli davranmaktır.bana göre haklı olan,bir başkasına göre haklı değildir. bu çelişki de işte ,bunu kanun ve kurallar belirler.
toplumda bazı kurallar vardır. bir insan kendine göre haklı olabilir, ama o toplumun rahatsız olacağı hareketi. yaptığı an,haksız duruma düşebilir. çok sıcak bir havada, ben inanılmaz sıcakladım,. deyip, soyunuyorsa ,kendine göre haklıdır. rahatlamak istemiştir. ama dışardaki göz, onu haksız bulur. neden kurallara uymamıştır.daha pekçok örnek verilebilir.....

bencede eşitlik adalet degıl....
haklı haksız durumu....
kendiminde öyle oldugumu biliyorum...
a.s.

Beni gerçekten tanıyan hiç kimse adaletsiz diye düşünmemiştir ,eminim...:delphin:

Daima gerçekten mantıklı olandan yanayım..

Kime göre doğru diye bakıldığında o zaman duygusallık ta girer işin içine..

Salt duygulara göre hareket etmek her zaman doğru değildir zaten..

Doğrular sayısızdır...Herkesin doğrusu elbette farklıdır...

Ama gerçek tektir....

Arkadaşım olan birinin yanlışlarını görmezden gelemem..Arkadaşım olsun ama yanlışı olsun diye kör gözle savunmam...

Ama hoşlanmadığım biriyse de mantıklı ve doğru bulduğum bir davranışını görmezden gelemem...

Bir insan her zaman haklı ya da her zaman haksızdır diye kesin bir bakış açısını yanlış buluyorum..

Olayı iyice düşünüp,uzaktan bakıp empati kurmaya çalışarak bu şekilde yorum getirmeye çalışırım..

Yanlışı olduğunu bariz bir şekilde gördüğüm halde hala sevdiğim insanları herşeye rağmen savunuyorsam benim adaletimin doğru olduğundan bahsedilemez..

Ama bazan insanlar dostlarından olumsuz eleştiri almayı kabullenemiyorlar..Orası başka..

Kraldan çok kralcı olmamak en iyisi..

Vicdanım her daim rahat..:lepi:

Back
X