ne yaparsam yapayım olmuyor biraz zeka düşüklüğü mü var anlamadım ☹️

Zekayla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Aslında matematik çalışıldığında( deli gibi calışıldığında ) sözelcinin de yapabileceği zevkli bir ders. Matematiğe olan önyargını yıkmak zorundasın eğer sözelden tercih yapmıyorsan veya dilden sınava girmeyeceksen. Lise hayatımı laylaylom geçirmiş biri olarak sadece bir sene deli gibi matematik calışarak 20 küsür net cıkarmıştım aytden ve aynı senin gibi asla yapamayacagımı düşünüyodum. Demem o ki, gerçekten istiyorsan deli gibi çalışman gerekiyor. Yapamıyorum diyip bırakırsan yapamazsın. İnatlaşacaksın. Başka çaren yok. Her ne kadar matematik tek çare değil diyenler olsa da özellikle ayt kısmında matematikten iyi net cıkarmalısın eğer EA veya sayısaldaysan.

Sözelim çok iyi olmasına rağmen matematik,en sevmediğim derslerden biriydi.Çok zor gelirdi,asla başarabileceğim bir ders olarak bakmazdım.Dolayısıyla derslerde anlatılanları asla dinlemezdim.
Lisede matematik öğretmenimle inatlaşmam sonrasında yaptığım hırs sonucu matematik ilgi alanıma girmişti.Kazanmak istediğim bölüm için de sayısal yani matematik yapmam gerekiyordu.
Lise bittikten sonra dershaneye gittim yine olmadı.Bişeyler eksikti.Anlayamıyordum yine.Temelim yoktu temelden almam gerekiyordu önce.
En basit ilkokul,ortaokul kitaplarından başladım en basit anlatımlarla mantığını kavramaya çalıştım.Bol bol soru çözdüm.Kolaydan zora doğru.
Bulmaca çözer gibi soru çözdüm çözdükce keyif aldım,yaptığım pratiklerin zamanla soru çözme süreme olumlu etkisi oldu.
Sonrasında (bir iki konu hariç) çözemediğim soru kalmadı,içimden bir matematik canavarı çıktı.İstediğim bölümü kazandım.
Temeli olmayan ama istekli öğrenci arkadaşlara kendilerine yetebilecek seviyede ücretsiz dersler verdim.
Zeka ile doğrudan ilgisi yok.Tamamen doğru çalışma yöntemi ile temel aldıktan sonra bol bol soru çözerek ve en önemlisi başaracağına inanarak yapabilirsin.

herkes her derste, bölümde, alanda iyi olmak zorunda değildir zeka düşüklüğü ile alakası yoktur

Çalışırsan olur tarzı gerçekdışı tavsiyeler verip, gereksiz olumlamalar yapmayacağım.bu matematik denen şeyi yapamayan, ne yaparsa yapsın yapamıyor.kendinizi bu şekilde kabul edip ona göre bir kariyer planlaması yapın.temel matematiğe çalışın, onlar gerçketen çok kolay oluyor.gözününe birlaç basit konu kestirip onlara yoğunlaşın.sınavda da kendi dişinize göre birkaç soru çözüp, emin olmadıklarınızı da işaretlemeyerek birkaç net çıkartabilirsiniz.bu arada eğer matematik yoksa o kodaman dediğimiz hukuk, eczacılık, mühendislik bölümlerine giremezsiniz tabi.ama gerek de yok zaten.bölüm seçeneği o kadar fazla ki.kahrolasıca matematik olmasa bile bir sürü bölüm seçebiliyorsunuz.önemli olan planlamayı iyi yapmak.potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek.bu arada lisans olmasa da olur.2 yıllık olan ve atanma şansı çok yüksek olan bölümler de var.lisans sadece daha havalı geliyor gereksiz bir şekilde.saçma sapan lisans bölümlerindense akıllı bir seçimle 2 yıllık yazın bence.

Herkes matematikte basarili olmak zorunda degil ben ilkokul seviyesindeki matematigi bile anlamam salağa anlatir gibi anlatsınlar yine anlamıyorum olmuyor.Ama muhasebenin altından girer üstünden cıkarım.

Çalışırsan olur tarzı gerçek dışı tavsiyeler ve gereksiz olumlamalar demişsiniz de neye dayanarak söylediniz bunu?? Yani gerçek dışı olduğuna nasıl kanaat getirdiniz??

Her insanın zeka alanları farklıdır. Kiminin sayısal zekası iyiyken kiminin sözel zekası iyidir kimin sosyal zekası, kiminin kinestetik zekası vs.
Ben de sizin gibiyim sayılarla, matematikle hiç aram yok ama mesela ezberim çok iyidir, görsel zekam çok iyidir bu yüzden kendiniz kötü hissetmenize gerek yok. Elinizden ne geliyorsa yapın bir mı iki mı soru yapıyorsunuz yapın gerisini de kafanıza takmayın demek ki potansiyeliniz bu.

Sözeli çok iyi olan birinin (çok iyi diyorum ortalama değil) matematik yapamama ihtimali yok. Sözelin çok iyiyse okuduğunu anlama, bağlam kurma, analitik zeka gibi becerilerin de iyidir. Ama matematik sabır ve çalışma isteyen bir şey. Ben hocanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mesela youtube’da bir hoca var deniz diye o kadar iyi anlatıyor ki ben matematiği hiç sevmezdim o adamdan dinledikten sonra aşırı sevmeye başlamıştım. Lisede odtü mezunu ve verdiği özel derslerden iyi bir cerrahtan fazla kazanan bir matematikçi giriyordu dersime ama anlamıyordum. Bildiğini aktarma becerisi bambaşka bir şey.

Ustun tecrubelerime dayanarak diyorum ki zeka dusuklugu olan biri kendinden bir an bile suphe etmez ve cok zeki oldugunu dusunur. Sadece matematige yetenegin yok baska seylere var, sozelden girsen derece yaparsin belki yani boyle bu isler. Bizim cahiller sayisal ile esit agirlik okumak zeka ile ilgili zannediyor, alakasi yok. Zaten simdi eczaci da ac, muhendis de ac, doktor ac degil ama dayak yiyor, hukukcu da cok zeki degilse o da ac.

Demek ki sayısal yeteneğin yok zorlama ben de öyleydim. Şimdiki aklım olsa bir dil bölümü seçer onu öğrenirdim. Nereye başvursan dil istiyorlar zaten

Eğer tyt de sorun yaşamıyorsan çok iyi çünkü işin mantık kısmı tytde. ben tytde sorun yaşıyorsun sanmıştım. Ayt kısmı daha formül ağırlıklı, düzenli çalışarak yapabileceğin yerler.

Sayısalın iyi değildir.
Matematikten 15-20 yapan bi öğrenci kendini o konuda zorlamak yerine sözel derslerini fullemeye yönelmeli.

Ben matematik öğretmeni olarak sana tavsiye vereyim canım.
Öncelikle herkesin zeka alanı farklıdır senin sözel zekan daha gelişmiştir ama sayısal zekanda sıfır değildir. Matematik yapamıyor olmak senin zekanda bı problem olduğu anlamına gelmiyor.
İkincisi matematik temelin yoksa bı anda olacak bişey değildir bol bol soru cozerek oturur konular. Bunun içinde ortaokuldan başlayip çalışman lazım ama onun içinde zaman gerekiyor. Eğer sözel alandan tercih yapacaksan konu eleyerek yapabileceğin konuları seçip onların üzerinden ilerleyebilirsin

Kendine güven ve kendine saygi6 eksikliğidir bazen. Hemen suçu zekaya atmayalım.

Bence elinden geleni yapıyorsun , sınava gir çık , sonuçlarına bir bak . Hangi bölümü istiyorsun ?

Benim de matemetiğim kötü ama zekam gayet yüksek valla ay kuzum matematikle zekanın ne alakası var sahısal zekan değil sözel zekan iyidir belki baska bölümlere yönelmelisin

Ben tam tesisatli sozelciyim mesela matematikten kolay soru bulursam 2-3 net anca yaparim ama sozelim zehir gibidir herkesin matematigi olamaz ki beynin iki kismi varmis sag beyin sol beyin yanlis hatirlamiyorsam sag beyin sozel beyindi sanirim onu kullaniyorsunuzdur

Temel konuları iyice oturtursanız sorun yaşamazsınız. Bir hocamız demişti ki direkt soru çözmeye başlamadan kavramların neyi ifade ettiğini ve ne istendiğini çok iyi anlayın.
Okuduğuma göre ayt de zorlanıyormuşsunuz. Ayt de eğer fonksiyonları çok iyi bilirseniz çoğu soruyu yapabilirsiniz.
bunu hem mühendis hem de zamanında girdiğim sınavda 39 neti olan biri olarak söylüyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…