- 23 Ocak 2015
- 249
- 233
- 43
- Konu Sahibi Bahar Yildirim
-
Ozaman herkes istedigiyle yasayip dogurup ayrilir toplum gittikce ahlaksizlasir,orf anane kalmaz anasiz babasiz cocuklar turer onun icinde dinimiz evliligi emretmis ailenin onemi vurgulanmis,zaten son yıllarda senin fikrinle uyumlu insanlarda artis var allah sonumuzu hayir eylesinHiçbir şeye kötü demedim. Bana göre, dibine kadar özgür olması gereken bir konu. Ayrıca, cinsellikten de bahsetmedim. Evlenildiği zaman yapılan her şeyin aksi haldede gerçekleştirilebileceğini söyledim ve neden nikah yolunun izlendiği sordum.
Ne demek istediğimi uzun uzun yazmıycam.Hiçbir şeye kötü demedim. Bana göre, dibine kadar özgür olması gereken bir konu. Ayrıca, cinsellikten de bahsetmedim. Evlenildiği zaman yapılan her şeyin aksi haldede gerçekleştirilebileceğini söyledim ve neden nikah yolunun izlendiği sordum.
En kötüsüde devletin hak iddia etmesi. Ve insanın kendi kendine sınırlar koyması, isteklerini dizginlemesi, hayatını monotonlaştırması. Evliliğin, özgür insanı uyutmak için bir yol olduğunu düşünüyorum.Evlilik bence ritüelleriyle, toplumdan topluma değişen gelenekleriyle tamamen toplumsal bir olgu, her ieyin resmiyet kurallarla örüldüğü bi müessese, bilemedim günümüz evliliklerine bakınca evlilik buysa hiç olmasın dedirtiyo.. çocuk düşünülerek yapılıyor, çocuklar anasız babasız zaten perişan oluyo, sadakat üstüne kuruluyo, adliyeler davalarla taşıyor.. aileler karışıyor , aileler birbirine giriyo..
Sahi evlilik neydi?
Neden?Fakat beraberinde gelen bir çok sorun bu isteklerin önüne geçmeli. Mahkemesiz, dertsiz bir kaçış yolu bırakmak istemez mi insan kendine? Ayrıca, her atılan adımda, boşanma konusunda bile devletten izin almak, bir nevi hesap vermek utanç verici geliyor.
Aksi halde, ayrılmak isteyip bunu yapamayanlar, hayatı ev ile sınırlı kalanlar, adeta çocuk için yaşayanlar sarıyor ortalığı. Ortasını tutturmak lazım. Zaten kendini kaybedecek olan insanı atılan imza sakinleştiremez.Ozaman herkes istedigiyle yasayip dogurup ayrilir toplum gittikce ahlaksizlasir,orf anane kalmaz anasiz babasiz cocuklar turer onun icinde dinimiz evliligi emretmis ailenin onemi vurgulanmis,zaten son yıllarda senin fikrinle uyumlu insanlarda artis var allah sonumuzu hayir eylesin
tamamdır o zaman. bir dert (!) açıklığa kavuştu.
dağılabiliriz.
Burada devlete verilen haber degil onemli olan.Bu başlığa uygun mu sorum bilmiyorum, fakat benzer sorularla daha önceden karşılaştığım için konuyu buraya açmaya karar verdim.
Ve sanırım, özellikle tüm evli insanların bu konuda bir fikri vardır. Açıklamasını gerçekten merak ediyorum.
Bir eylem özünde kötü ise, hangi koşullar altında gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin (zorlama- tehdit vb olmaksızın) yine kötüdür. Yani, eğer karşı cins ile belirli bir sınırı geçen iletişim, birliktelik yanlış ise, atılan bir imza bu gerçeği değiştiremez.
Bir kısmınız zaten bunu yanlış olarak görmüyor olacaksınız, o halde eğer evliyseniz neden bu yolu seçtiğinizi, zaten hakkınız olduğuna ve aynı zamanda yanlış olmadığına inandığınız birlikteliğinizi imza atmadan, yüzük takmadan da devam ettirmediğini merak ediyorum. Nüfus cüzdanınızda ki ibare değişmeden de beraber gezebilir, aynı evde yaşayabilir kısacası şu anda yaptığınız her şeyi yine yapabilirdiniz.
Diğer taraf ise, yanlış olduğunu, bir resmiyete dökmenin gerekliliğini söyleyecek. Ki bu durumda, yukarıda belirttiğim "yanlış eylem" olayı devreye giriyor. Devlete verilen haber, bir işi meşrulaştırabilir mi?
Haklısınız, açıkçası ben de direkt buraya açıyorum çoğu konuyu daha hızlı cevap geliyor. Bu konu da konuşulabilir bir problem yok bence.Jasse yorumlarının birçoğunu beğendiğim bir üyesin ama şu postuna katılmıyorum. Bdv dert köşesi diyoruz ya her gün onlarca aynı konu üzerine konu açılıyor ( eş, kv-kp mevzuları, aldatılma, ne demek şimdi bu ne yapmalıyım vs vb gibi) .bence mesela bugün misafire ne pişireyim de bi dert değil veya tamamıyle tıbbi bir şeyi buraya sormak da bi dert değil ama mecra çok geniş ve sanırım insanların en çok yorum yaptığı platform olunca aklına her geleni yazıp,soruyo millet.
Bu kadar çok kendine güvenen taraflar, imzasızda aynı saygı ve sevgiyi koruyabilir.Neden?
Eğer taraflar birbirlerini seviyorlarsa, yaşanmışlıklara değer veriyorlarsa çekip gitmek o kadar kolay olmuyor ki? Düşünün 12 yıl aynı evi paylaşmış bir çift, kapıyı çarpıp bitirebilir mi, mahkeme falan olmasa da.
Mahkeme dediğimiz şey, sadece ailenin bütünlüğünü, birliğini korumaya yarıyor.
Yoksa ikisi de birbirinin yüzünü görmek istemediğinde bir protokol imzalıyorlar, tek celsede bitiyor.
İzin almaya gelince, neden utanç verici olsun? Sonuçta evimizi istediğimiz kişiye de kafamıza göre devredemiyoruz, bunun için notere gidip hadi onayla demek zorundayız.
Bundan daha utanç verici değil.
Aslında çok da işe yaramıyor. Dizginlenebilir birey evliliğini sürdürürken, dizginlenemeyen birey düzensiz yaşam formuna evli iken de kolayca geçebiliyor: Tek eşli kalmıyor, aynı evde yaşamıyor yahut evliliği boşanmayla sonuçlanıyor.En kötüsüde devletin hak iddia etmesi. Ve insanın kendi kendine sınırlar koyması, isteklerini dizginlemesi, hayatını monotonlaştırması. Evliliğin, özgür insanı uyutmak için bir yol olduğunu düşünüyorum.
Sorunda o ya, dizginlenemeyen birey düzensiz yaşam formuna evli iken bile dediğiniz gibi rahatlıkla geçebiliyorsa, evliliğin ne gibi bir anlamı olabilir. Ki, sonunda dışarıdan gelen 3 farklı baskının bu yolda en etkili nedenler olduğunu öğrendim. Toplum, yasalar ve din.Aslında çok da işe yaramıyor. Dizginlenebilir birey evliliğini sürdürürken, dizginlenemeyen birey düzensiz yaşam formuna evli iken de kolayca geçebiliyor: Tek eşli kalmıyor, aynı evde yaşamıyor yahut evliliği boşanmayla sonuçlanıyor.
Siz özgür seçimlerinizi yapabilecek olgunlukta ve refah düzeyinde iseniz, bu durumda olmayanların evliliğe dair seçimleri için çok da kahrolmayın.
Çünkü toplumun büyük bir kısmı maddesel gerekçelerle değil gelenekçi yaklaşımlarla evleniyor ve evlenmeyi sürdürecek.
Ne hakkı istiyorsun ki? Kendi rızanla olan bir eylemde, ne hakkı?İlişkide zarara uğranmayacağı ne malum . O resmi nikah olmasa kim nasıl hak elde edebilir ki .
Jasse yorumlarının birçoğunu beğendiğim bir üyesin ama şu postuna katılmıyorum. Bdv dert köşesi diyoruz ya her gün onlarca aynı konu üzerine konu açılıyor ( eş, kv-kp mevzuları, aldatılma, ne demek şimdi bu ne yapmalıyım vs vb gibi) .bence mesela bugün misafire ne pişireyim de bi dert değil veya tamamıyle tıbbi bir şeyi buraya sormak da bi dert değil ama mecra çok geniş ve sanırım insanların en çok yorum yaptığı platform olunca aklına her geleni yazıp,soruyo millet.
Fakat evlilikte bir çıkar söz konusu değil ki resmiye istensin. Verdiğin tüm örneklerde devamında gelecek bir fayda ya da zarar durumu var. Oysa evlilik anlaşma ile gerçekleşen bir olay. Kim kimden neden hak istesin? Paranı eşine ister verirsin ister vermezsin, evini, arabı kullanmasınada yine kendi rızanla izin verirsin.Konu aslında evlilik olmasaydı sanırım fikir bu kadar marjinal görünmezdi. 1 yıl kadar birlikte yaşayıp evlenmiş birisi olarak söyleyeyim; evlilik benim yaşantılarımı zenginleştirdi. Çevrem genişledi, çocuk sahibi oldum, hayatımı düzene koydum ve çok güzel anılar edindim. Ha çocuk meselesine gelecek olursak evlilik şart mı evet. En basiti soyların karışmaması için. Kimse tanımadığı kardeşiyle yatmak istemez sanırım. Herhangi bir dini, ahlaki felsefe ya da inanca değinmiyorum bile. Toplumda ve resmiyette de elbette bir statü ediniyorsunuz, bu tartışılamaz bir artı.
Birlikteliğin resmileştirilmesi "evet, siz artık sevişebilirsiniz" demek değildir. Herhangi bir şeyin resmileştirilmesi insanlara bazı haklar tanır. Misal resmiyet olmadan da bir işte çalışabilirsiniz ancak kurum kimliği, sigorta bilgileri ya da bordro istemeden gözü kapalı devam etmezsiniz sanırım. Emekliliğiniz resmiyete binsin istersiniz. Ya da amiriniz "madem hastasın, git istediğin kadar dinlen gel" demez, aksine sizden rahatsızlığınıza dair bir RESMİ rapor ister. Yahut bir evi satın aldığınızda "tapusu sende kalsın, nasılsa evi aldığımı ikimiz de biliyoruz" demeyiz mesela evi satan kişiye. Bankada sıra beklerken önümüze geçmeye çalışan bir insandan sıra fişini göstermesini bekleriz. Maddi, manevi her tür ilişkide resmiyet isteriz. Mesele evlilik olunca resmiyet beklenmesinin tuhaf karşılanması bana hakikaten "çok tuhaf" geliyor. Sanırım bunu tuhaf görünce bazı insanlar kendini marjinal ya da entelektüel hissediyor. Resmileştiremiyorum ama bana göre çooooooook saçma!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?