Neden evlenilir?

Ozaman herkes istedigiyle yasayip dogurup ayrilir toplum gittikce ahlaksizlasir,orf anane kalmaz anasiz babasiz cocuklar turer onun icinde dinimiz evliligi emretmis ailenin onemi vurgulanmis,zaten son yıllarda senin fikrinle uyumlu insanlarda artis var allah sonumuzu hayir eylesin

Ne demek istediğimi uzun uzun yazmıycam.
Dinimiz var Allah bize helal yolu nikahı vermiştir... Erkek ve kadının birlikteliğine böyle bir açık kapı bırakılmıştır ve kanunlara göre de birçok kadının güvencesi olarak kabul edilebilir(her kadın için demiyorum ailevi ve ekonomik açıdan problemli kadınlardan bahsediyorum)..

En kötüsüde devletin hak iddia etmesi. Ve insanın kendi kendine sınırlar koyması, isteklerini dizginlemesi, hayatını monotonlaştırması. Evliliğin, özgür insanı uyutmak için bir yol olduğunu düşünüyorum.

Neden?
Eğer taraflar birbirlerini seviyorlarsa, yaşanmışlıklara değer veriyorlarsa çekip gitmek o kadar kolay olmuyor ki? Düşünün 12 yıl aynı evi paylaşmış bir çift, kapıyı çarpıp bitirebilir mi, mahkeme falan olmasa da.
Mahkeme dediğimiz şey, sadece ailenin bütünlüğünü, birliğini korumaya yarıyor.
Yoksa ikisi de birbirinin yüzünü görmek istemediğinde bir protokol imzalıyorlar, tek celsede bitiyor.
İzin almaya gelince, neden utanç verici olsun? Sonuçta evimizi istediğimiz kişiye de kafamıza göre devredemiyoruz, bunun için notere gidip hadi onayla demek zorundayız.
Bundan daha utanç verici değil.

Ben seni anladim şöyle diyim bizim inancimiz var inancimiz geregi yasiyoruz tabi inanlar
disarda ister evli ol ister olma gez dolas istedigini yap yat kalk bu bizim dinimize yasak yoksa genel olarak anarmol degil
devlete imza atimca her sey serbest degil zaten inancin varsa devlete imza atman sadece haklarini korur dini nikahin seni helal kilar
evlilik dogru kisiyle dogru zamanda yapildigi zaman guzel bir sey aksi halde cok buyuk sorunlar ortaya cikardi evlilik kurumu varken sorunlar var dusun gerisini

Aksi halde, ayrılmak isteyip bunu yapamayanlar, hayatı ev ile sınırlı kalanlar, adeta çocuk için yaşayanlar sarıyor ortalığı. Ortasını tutturmak lazım. Zaten kendini kaybedecek olan insanı atılan imza sakinleştiremez.
Evlilik kimsesiz çocukların sayısını azaltmıyor ne yazık ki.
Dindar bir insan değilim bu yüzden o kısma cevap veremeyeceğim.

tamamdır o zaman. bir dert (!) açıklığa kavuştu.
dağılabiliriz.

Jasse yorumlarının birçoğunu beğendiğim bir üyesin ama şu postuna katılmıyorum. Bdv dert köşesi diyoruz ya her gün onlarca aynı konu üzerine konu açılıyor ( eş, kv-kp mevzuları, aldatılma, ne demek şimdi bu ne yapmalıyım vs vb gibi) .bence mesela bugün misafire ne pişireyim de bi dert değil veya tamamıyle tıbbi bir şeyi buraya sormak da bi dert değil ama mecra çok geniş ve sanırım insanların en çok yorum yaptığı platform olunca aklına her geleni yazıp,soruyo millet.

Burada devlete verilen haber degil onemli olan.
Oncelikle evlilik inanclarimiz geregi yapiliyor. Toplumda da meşru olmak icin yapiliyor,
E imam nikahi degil de neden devlet nikahi o da devlet nazarinda hakların olsun diye...
Eger hicbiri onemli degilse birlikte de yasarsin evlenmeyip...

Haklısınız, açıkçası ben de direkt buraya açıyorum çoğu konuyu daha hızlı cevap geliyor. Bu konu da konuşulabilir bir problem yok bence.

dunyanın en ozgur ulkerinde bile insanlar evleniyor bence bu herzaman baskı sebebiyle olmuyor kimisi rahat cinsel hayat yasamak icin evleniyor olabilir baskı sebebiyle zaten boyle evlilikte nasıl surer..ama sevdigim bir insanla omur boyu yasamayı seciyorsam bunun ailemin sevdiklerimin onunde resmilestirmem ve herkese duyurma ihtiyacı hissetmem dogal aslında dayatılan birsey degil bu toplum duzenini saglamak ve insanların haklarını korumaya yonelik yapılan birsey haa ben imza atmam bana gore ozgurlugumun elimden alınması diyenlerde birlikte yasar tabi kimsede karısmaz

Bu kadar çok kendine güvenen taraflar, imzasızda aynı saygı ve sevgiyi koruyabilir.
Tek celse bile, söz konusu tamamen kişiyi ilgilendiren ve özel hayatına ilişkin bir konu olunca yine utanç verici geliyor. Süresi pekte önemli değil. Ki, karşı tarafın aynı fikirde olmama olasılığı da var. Her koşulda, kapıyı çarpıp gitmekten daha zor olduğu kesin.
Evet, bahsettiğin kendi mülkiyetin üzerinde ki hak iddiasıda oldukça kötü lakin bedenin, özgür iraden üzerinde yapılandan daha önemsiz kalıyor.

Aslında çok da işe yaramıyor. Dizginlenebilir birey evliliğini sürdürürken, dizginlenemeyen birey düzensiz yaşam formuna evli iken de kolayca geçebiliyor: Tek eşli kalmıyor, aynı evde yaşamıyor yahut evliliği boşanmayla sonuçlanıyor.
Siz özgür seçimlerinizi yapabilecek olgunlukta ve refah düzeyinde iseniz, bu durumda olmayanların evliliğe dair seçimleri için çok da kahrolmayın.
Çünkü toplumun büyük bir kısmı maddesel gerekçelerle değil gelenekçi yaklaşımlarla evleniyor ve evlenmeyi sürdürecek.

İlişkide zarara uğranmayacağı ne malum . O resmi nikah olmasa kim nasıl hak elde edebilir ki .

Dinini bilen bir insan zaten boyle dusunmez Allah zaten nikahi helal etmeseydi nihaksizda birliktelik yasanti helaldir deseydi LUT kavmini helâk etmezdi ayrica boyle biseyi kabullenmek ailenin yasantisina meshebi genisligine bakar.diye dusunuyorm

Sorunda o ya, dizginlenemeyen birey düzensiz yaşam formuna evli iken bile dediğiniz gibi rahatlıkla geçebiliyorsa, evliliğin ne gibi bir anlamı olabilir. Ki, sonunda dışarıdan gelen 3 farklı baskının bu yolda en etkili nedenler olduğunu öğrendim. Toplum, yasalar ve din.
Kahrolmuyorum. Ortada, hiçbir şekilde bana dokunmasına izin vermeyeceğim bir yasa var. Bu çözümü aranan bir soru, birebir yaşadığım bir dert değil.

İslam dinini secen insanlar istisnalar disin da zorla ve gelenek oldugu icin evlenniyor Allah ini bilen ve hayatini gecirmeyi planladigi insanla dinine uygun oldugu icin evleniyor

Konu aslında evlilik olmasaydı sanırım fikir bu kadar marjinal görünmezdi. 1 yıl kadar birlikte yaşayıp evlenmiş birisi olarak söyleyeyim; evlilik benim yaşantılarımı zenginleştirdi. Çevrem genişledi, çocuk sahibi oldum, hayatımı düzene koydum ve çok güzel anılar edindim. Ha çocuk meselesine gelecek olursak evlilik şart mı evet. En basiti soyların karışmaması için. Kimse tanımadığı kardeşiyle yatmak istemez sanırım. Herhangi bir dini, ahlaki felsefe ya da inanca değinmiyorum bile. Toplumda ve resmiyette de elbette bir statü ediniyorsunuz, bu tartışılamaz bir artı.

Birlikteliğin resmileştirilmesi "evet, siz artık sevişebilirsiniz" demek değildir. Herhangi bir şeyin resmileştirilmesi insanlara bazı haklar tanır. Misal resmiyet olmadan da bir işte çalışabilirsiniz ancak kurum kimliği, sigorta bilgileri ya da bordro istemeden gözü kapalı devam etmezsiniz sanırım. Emekliliğiniz resmiyete binsin istersiniz. Ya da amiriniz "madem hastasın, git istediğin kadar dinlen gel" demez, aksine sizden rahatsızlığınıza dair bir RESMİ rapor ister. Yahut bir evi satın aldığınızda "tapusu sende kalsın, nasılsa evi aldığımı ikimiz de biliyoruz" demeyiz mesela evi satan kişiye. Bankada sıra beklerken önümüze geçmeye çalışan bir insandan sıra fişini göstermesini bekleriz. Maddi, manevi her tür ilişkide resmiyet isteriz. Mesele evlilik olunca resmiyet beklenmesinin tuhaf karşılanması bana hakikaten "çok tuhaf" geliyor. Sanırım bunu tuhaf görünce bazı insanlar kendini marjinal ya da entelektüel hissediyor. Resmileştiremiyorum ama bana göre çooooooook saçma!

teşekkür ederim.
neden bu tarz konulara muhalefet olduğumu şöyle bir açayım o zaman. çünkü bu konu sırf polemik olsun ya da birilerinin doktora tezine katkı sağlasın diye açılmış olduğu aşikar. sanane yani? isteyen evlenir,isteyen beraber yaşar.. burada bunu sorgulamak sana mı düştü? hani önyargı, hayatları sorgulamak çok kötü bişeydi çok re re rö idi..?
neden bize başkalarının ne yapmış olduğu bu kadar batıyor, burnumuzu sokma gereği duyuyoruz?
sonra böyle bir konuyu tartışmış olmanın kimseye zerre kadar bir faydası da yok? tamamen tercih meselesi yani?
buradaki potansiyeli kavrayan üşüşüyor.çok merak ediliyorsa da bdv e değil daha başka bir alt foruma açılabilir yani.
ya da daha kendini bilen profesyonel ortamlarda cevaplarını ararsın çok merak ediyorsan.
bir kere kk'da daha doğru düzgün tartışmayı, kendisini düzgün ifade etmeyi bilmeyen en ufak bir muhabbeti din e ya da cinselliğe getirmeyi maarifet sayan o kadar çok insan hatta karikatürize tipler var ki.karşısındakinin kim olduğunu bilmeden yaşam tarzına, karakterine, inancı/inançsızlığına hunharca laf eden..
başka bir konuda kızcağız beraber yaşadığı erkek arkadaşının davranışlarından muzdarip ne yapabilirim diye soruyor; el cevap: evlenmeden böyle bir günaha girersen na işte böyle olur tuuu sana..
yok efendim sadece resmi nikahı olan dini nikahı olmayan zina yapıyor dendi ya burda?! başkası cevap verdi "iyiki sanaldayız da gerektiği gibi cevap veremiyorum sana " dedi mesela..
arkadaşlar sen kimsin?ben kimim? onlar kim?..
eskiden kk'da eğlenip,güzel zaman geçiriyordum son zamanlarda o kadar çok sıkılmaya başladım ki.. polemik, polemik, polemik.. başka birşey yok.
Tam bir şey yazacaksın, bir bakıyorsun biri salakça bir laf etmiş.bir kadının anneliğine, evliliğine,cinsel hayatına laf etmiş konu kapanmış.. bir sürü insan banlanıyor, bir o kadarı rencide ediliyor, kalpler kırılıyor..hiç tanımadığın birisi sana zina yapıyorsun falan diyor.?!! delilik resmen
o yüzden böyle konuların açılmasını çok gereksiz ve samimiyetsiz buluyorum.konu sahiplerini de bir horoz dövüştürücüsünden farksız görüyorum.eminim çok eğleniyorlardır..
ama ben artık çok sıkıldım.

Fakat evlilikte bir çıkar söz konusu değil ki resmiye istensin. Verdiğin tüm örneklerde devamında gelecek bir fayda ya da zarar durumu var. Oysa evlilik anlaşma ile gerçekleşen bir olay. Kim kimden neden hak istesin? Paranı eşine ister verirsin ister vermezsin, evini, arabı kullanmasınada yine kendi rızanla izin verirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…