Neden ilk erkek tarafına gidilir ?

Harika olmuş

Yeni evlendiğimizde kp öyle bir şey dedi.Tabi ki önce bize geleceksiniz falan diye.Sonra onlardan 1000 km uzağa benim ailemin olduğu şehre taşındık.Şimdi beklesin dursunlar ilk onlara gitmemizi

Ahhh ahh çekilecek çilemiz varmış olarak bakıyorum artık olaya.
Benim ailem şehir dışında, eşimin ailesi 20 dk uzakta.
Evlenmeden hangisine yakınsan tatil bayramları diğer aileye ayırırız diye konuşup evlenmiştik.
Nitekim buna genel olarak uyuyoruz.
Fakat kayınvalidem "gelin aldık, mal aldık kafasında" olduğu için aileme gidip ne kadar kalabileceğime kendisinin karar verdiğini, izin verdiğini falan söylüyor.

Bayramlarda şehir dışına çıktığımız için iş durumlarına göre karar veriyoruz. Kime önce gideceğimiz belirsiz. Bazen kayınvalideye önce uğrayıp sonra benim aileme gidiyoruz bazen kayınvalideye dönüşte uğruyoruz.
Mesela son iki bayramdır babam öldüğü için "ailen gelsin, siz ailenin yanına gitmeyin beraber bayram yapalım", "annen kendi annesinin memleketine gidiyordur, siz ailene giymeyin" deme gafletine düşünüyor.
Küçük bir an sinirleniyorum haddini aşmasına ama takan kim biz bildiğimizi okuyoruz. O konuşa dursun.
Öte yandan kendi akraba ve çevresinin gelinlerinin kimde ne kadar kaldığıyla ile ilgili korkunç dedikodu döndürüyorlar. Biliyorum ki erkek ailesine önce gidilmesi ve fazla kalınması gerektiğini düşünüyor.
Sadece bayrma meselesi değil. Sanki hayatım "gelin" sıfatıyla ipotek altına alınmış, hiç bir hakkım, isteğim olamazmış gibi davranır.
Mesela bana kendinden örnek vererek; bir gün doğum yaparsam ailemin değil, kendisinin benim yanımda olması gerektiğini, ailemin yanımda olmaması gerektiğine dair uyduruk adetlerini anlatıyor.
Dertlendim yine en iyisi ahh ahh diyerek başladığım gibi mesajımı sonlandırayım.

Valla hiç bu şekilde düşünmedim gittik geldik. Kurban bayramı idi benm ailem memlekete taşındığı için ve erken yola çıkacağımız için bayramdan 2 gün önce kv gittik bayramlaştık arefe gunu yola çıktık annemlere bayramı orada geçirdik geldik. Şimdi bizimkiler memlekette mecbur gitmeden bi kv uğrarız bu artık böyle olur yani.. Ben buna hiç takılmadım eşimde takılmaz muhtemelen. Tekte gider isterse ama hep benmle gitti.. hiç böyle düşünmemiştim yorumları okuyayım merak ettim .

Bir de doğum meselesi var değil mi bakalım o zaman başımıza ne gelicek

Ayni şehirde yaşamıyoruz. Eğer iki tarafada gideceksek önce esimin tarafa gideriz çünkü yolumuzun üstü. Birkac gün kalıp bizimkilere geçeriz dönüşte tekrar uğrayıp birkaç gün daha kalırız . Bayramlarda da genelde aynı şekilde yapıyoruz.

Bu eski kafalılık bence ailelerin kendini büyük görmeleri kafa yapısıyla alakalı biz çok şükür böyle şeyleri atlattık bu anlamda sorun yaşamıyoruz yaşayanlara da allah sabır versin çekilmez yani habire pohpohlanmak için büyük çekilmez

ilk erkek tarafına gidilmek zorunda
Yoo, bu bir zorunluluk değil.
Çoğu eş baskısından dolayı gidiyor ama bu bir zorunluluk değil.
Annemin tarafı burada, babamın tarafı köyde. Her zaman önce anne tarafına uğrarız, öyle giderdik.
Bu biraz karşılıklı eş anlayışlığına bakıyor. Önce benim aileme gideceğiz diye kavga edilen evlilik zaten çok anlaşılabilen bir evlilik değildir.

Evet bir zorunluluk değil fakat bazı büyükler bunu zorunluluk olarak görüyor.

Öyle diyen kayınvalideye tenezzül edip cevap bile vermem. Biz öyle uygun gördük nokta. Nerede çok isteniyorsak oraya sonra giderim ben. Sonra gittiğim yerde daha çok kalırım. Mesela bazen annem müsait değildir işi vardır biz gitsek bizimle ilgilenemeyecektir. Önce anneme kısa gider sonra kayınvalideme uzun oturmaya giderim. Tersi de olabilir. Duruma göre hareket eder mantıklı insan. Fanatizme hiç gerek yok.

Toplumumuz ataerkil toplum. Değişmeye değiştirmeye, yenilenmeye çalışsak da bazı gelenekler değişmiyor sanırım.
Bazı erkek aileleri kızı aldıklarını düşünüyorlar, kendilerine bekliyorlar.

Ben böyle bir ailede büyümedim. Böyle bir ailede de gelin değilim. Şartlar nereye uygunsa oraya gideriz. Eşimin ailesi, bir aile gibi hayatımızda pek yer kaplamaz zaten, dolayısıyla önce mi gittik, sonra mı gittik,
hatta hiç gitmedik mi, ilgilenmezler bile

Zaten devir o devir ki, herkes ülkenin, hatta dünyanın dört bir yanına dağılıyor, kimi uzak kimi yakın yaşıyor. Kim nereye ne zaman gitmiş bunu irdelemek çok saçma. Kimin şartı nereye önce uyuyorsa oraya gitmeli insanlar. Gençleri bi salsınlar yaaav

Böyle şeyler evliliğin ilk yıllarında sorun oluyor sanırım, sonra bir düzen kuruluyor elbet.
Benim için hiç önemi yok, iki aileye de gidiyor muyum, bu yeterli.
Ekstrem bir durum yoksa ilk gün akşama kadar eşimin ailesiyle oluruz, onlarla aynı şehirdeyiz. Akşam üstü farklı bir şehre benim ailemin yanına geçeriz. Gece orda kalıp ertesi günü de orda geçirip döneriz. Hiç önce neden benimkiler değil diye düşünmedim çünkü bence böyle mantıklı ve daha kolay.

Sebep: erkek üstün görüldüğü ve paşa sayıldığı icin onun ailesi de kraliyet ailesi yerine konup öncelik beklerler.
Çünkü onlar kiz "aliyorlar", kadin erkegin nüfusuna geçtiği için artık erkegin ailesi kadinin "sahibi " görüyor kendini.

Valla erkekler de kendini ve ailesini öncelik gördüğü sürece bu durumlar düzelmez. Ama erkek esinin arkasinda durup aile sınırlarını birlikte belirleyerek iki aileye de esit yaklasirsa bu tur sorunlar ortadan kalkar diye düşünüyorum.

Bizde öyle yapıyoruz eşim çok anlayışlı hep ortak karar alırız :) ama kayınvalidem ilk ona gidilecekmiş gibi davranır hep sıra sıra deriz gene anlamaz.
birgün sorsanıza NEDEN diye
yok adet böyle derse
artık öyle şeyler eskide kaldı anne. Mesela eskiden kadınlar hiç çalışmazdı artık çalışıyorlar bunu toplum olarak kabul ettik
böyle şeyler de artık çağın gerisinde kaldı diyip tıkın ağzına

Boyle bir sorun yasamadim,o yuzden oturup kafama takamayacagim yani. Her basit olayin uzerinde bu kadar dusunursek hayat cekilmez olur.

Böyle şeyleri dert edecek biri değil eşim çok şükür kurbanda mesela kv gelir etlerimiz orda bölüp dagittimiz için eşime once anneme gidelim derm tamam der şeker bayraminda kv bayram sabahı kahvaltı hazırlar oraya gideriz ilk yani bende eşimde sorun yapmadık evlendik balayına gitmeden bı el opelim ugrayalim dedik ilk anneme gittik snra kv gittik orda uzayacak işlerim vardı çünkü yani durum neye müsaitse onu yaptık kv ve annem yakın oturuyor belki buyuzden ama eşimde demedi hiç yani önce anneme gidilecek bilmem ne fln dese inat yapardım o ayrı

Biz de şöyle bir durum var; eşimin abisi bize yakın oturuyor. Bayramlarda da kv ve kp eşimin abisine geldiği için ilk onlara gidiyoruz. Sonra benim aileme gidiyoruz çünkü ailem başka şehirde. Annemlerde zaten ilk gün başka akrabaları ziyaret ettikleri için sorun olmuyor. Onların da canı sıkılmıyor. Bazen öyle zamanlar oldu ki eşim kendi ailesine gitti; ben kendi aileme gittim. Zamanla oturuyor ama.

Bu türlü problemler anneyle kalkar ve anneyle iner. Anne eğitimli ve medeniyetli ise, oğlu da ilerde maço olmaz. Ama maalesef Burda okuyoruz, küçücük oğlundan saçını başını yolduran anneler var, annesine bir ton sopa çeken çocuklar var, annesine tüküren çocuklar var, oğlunun okul çantalarını hammal gibi iki büklüm olup taşıyan anneler var, zarar yapınca olsun, o erkek çocuğu diyen anneler var.
Ben yazın bisikletle ise giderken, ormandan ve tarlalarda çıktıktan sonra bir mahalleden geçiyorum, hemen hemen sade Türk ghettosu. Simdi suriyelilerde geldiler ama 90% Türk diyebilirim. Kreşe giden kız çocuklarına başörtü takip da götürüyorlar. Kreşte kumun içinde oynayan çok Türk kız çocukları var, kafalarını örtmüşler, uzun pantolon ve üzerine yere kadar elbiseler. Çocuklar 3 le 6 yaş arası.
Böyle annelerden ne beklenir? Kendileri de ezilmiş, kızlarını da eziyorlar ve erkek çocuklara da sınırsız yaşam sağlıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…