- 12 Ağustos 2018
- 978
- 2.017
- 113
- Konu Sahibi damlacross
-
İlk evlendiğim zaman aldım karşıma iki tarafı da “ben sizden gelenek görenek, bohça ıvır zıvır beklemedim. Siz de benden geleneksel gelin/evli kız evlat modeli beklemeyin. Yemeğe çağırsın, hürmet etsin, misafir ağırlasın falan yok bende. Biz sizin kardeşleriniz evlatlarınızız. Yemeğe mi gelmek istiyorsunuz arayın biz geliyoruz deyin olsun bitsin. Evimizde zaten yemek pişiyor iki tabak daha koyar sofraya keyifle yeriz. Size gelmemimizi mi istiyorsunuz sitemle triple yapmayın, kalkın gelin özledik deyin gelelim.” çerçevesinde bir konuşma yaptım sekiz senedir kafam rahat. Tabi bizimkilerin en uzağı 15 dk mesafede. Kalma etme yok, olsa da böyle bir konuşmadan sonra sorun çıkmazdı sanıyorum.
Sözün özü, sınırlarınızı, insanların size davranışlarını siz belirlersiniz ki belirleme yolunda ilerliyorsunuz bence. Eşinizle aynı frekansta olursanız bunlar sorun olmaz.
Bir de doğum meselesi var değil mi bakalım o zaman başımıza ne gelicekAhhh ahh çekilecek çilemiz varmış olarak bakıyorum artık olaya.
Benim ailem şehir dışında, eşimin ailesi 20 dk uzakta.
Evlenmeden hangisine yakınsan tatil bayramları diğer aileye ayırırız diye konuşup evlenmiştik.
Nitekim buna genel olarak uyuyoruz.
Fakat kayınvalidem "gelin aldık, mal aldık kafasında" olduğu için aileme gidip ne kadar kalabileceğime kendisinin karar verdiğini, izin verdiğini falan söylüyor.
Bayramlarda şehir dışına çıktığımız için iş durumlarına göre karar veriyoruz. Kime önce gideceğimiz belirsiz. Bazen kayınvalideye önce uğrayıp sonra benim aileme gidiyoruz bazen kayınvalideye dönüşte uğruyoruz.
Mesela son iki bayramdır babam öldüğü için "ailen gelsin, siz ailenin yanına gitmeyin beraber bayram yapalım", "annen kendi annesinin memleketine gidiyordur, siz ailene giymeyin" deme gafletine düşünüyor.
Küçük bir an sinirleniyorum haddini aşmasına ama takan kim biz bildiğimizi okuyoruz. O konuşa dursun.
Öte yandan kendi akraba ve çevresinin gelinlerinin kimde ne kadar kaldığıyla ile ilgili korkunç dedikodu döndürüyorlar. Biliyorum ki erkek ailesine önce gidilmesi ve fazla kalınması gerektiğini düşünüyor.
Sadece bayrma meselesi değil. Sanki hayatım "gelin" sıfatıyla ipotek altına alınmış, hiç bir hakkım, isteğim olamazmış gibi davranır.
Mesela bana kendinden örnek vererek; bir gün doğum yaparsam ailemin değil, kendisinin benim yanımda olması gerektiğini, ailemin yanımda olmaması gerektiğine dair uyduruk adetlerini anlatıyor.
Dertlendim yine en iyisi ahh ahh diyerek başladığım gibi mesajımı sonlandırayım.
Bu eski kafalılık bence ailelerin kendini büyük görmeleri kafa yapısıyla alakalı biz çok şükür böyle şeyleri atlattık bu anlamda sorun yaşamıyoruz yaşayanlara da allah sabır versin çekilmez yani habire pohpohlanmak için büyük çekilmezKızlar az önce bir konu gördüm aslında bir çoğumuzun problemi benzer şeyler diye düşündüm.Kimi eşinden memlun değil kimi kendi ailesinden kimi eşinin ailesinden bazısı ise çok şanslı :) mesela şöyle bir algı var aynı şehirlerde olunca neden ilk kayınvalidelere gidilmek zorunda neden böyle şeyler bekliyorlar ? Veya bayramlarda neden ilk erkek tarafına gidilmek zorunda yoksa bazı kimseler tarafından ayıp etmiş olarak algılanıyor.Hiç böyle olaylar yaşadınız mı ? Böyle bir durumda kadın olarak ben kendimi ezilmiş hissediyorum biz kimsenin malı değiliz kimse bizi satın almadı veya kimsenin olmadık
Biz eşimle şükür hep ortak karar alırız o benim ailemde ne kadar durduysa bende onunkinde o kadar dururum hiç tek gitmedik ailelerimize,bu şekilde karar aldık hep ama kayınvalidem bir gün tavır alıp kendince ego kasmaya çalıştı neden ilk bana gelip sonra annene gitmediniz diye beş dakikada olsa ona uğramak zorundaymışızeşimde diğer geldiğimizde ilk sana gelip sonra onlara gideriz damlacross uzakta olduğu için ailesini çok özlüyor bu kadar büyütülecek bir şey yok dedi.Biz sıra sıra gidiyoruz dedi.Tabi bu muhabbetler hiç bitmedi hep bir beklenti ilk ona gitmemiz için.Neden böyle bir algı var biraz dertleşmek istedim kızlar
Yoo, bu bir zorunluluk değil.ilk erkek tarafına gidilmek zorunda
Evet bir zorunluluk değil fakat bazı büyükler bunu zorunluluk olarak görüyor.Yoo, bu bir zorunluluk değil.
Çoğu eş baskısından dolayı gidiyor ama bu bir zorunluluk değil.
Annemin tarafı burada, babamın tarafı köyde. Her zaman önce anne tarafına uğrarız, öyle giderdik.
Bu biraz karşılıklı eş anlayışlığına bakıyor. Önce benim aileme gideceğiz diye kavga edilen evlilik zaten çok anlaşılabilen bir evlilik değildir.
birgün sorsanıza NEDEN diyeBizde öyle yapıyoruz eşim çok anlayışlı hep ortak karar alırız :) ama kayınvalidem ilk ona gidilecekmiş gibi davranır hep sıra sıra deriz gene anlamaz.
Böyle şeyleri dert edecek biri değil eşim çok şükür kurbanda mesela kv gelir etlerimiz orda bölüp dagittimiz için eşime once anneme gidelim derm tamam der şeker bayraminda kv bayram sabahı kahvaltı hazırlar oraya gideriz ilk yani bende eşimde sorun yapmadık evlendik balayına gitmeden bı el opelim ugrayalim dedik ilk anneme gittik snra kv gittik orda uzayacak işlerim vardı çünkü yani durum neye müsaitse onu yaptık kv ve annem yakın oturuyor belki buyuzden ama eşimde demedi hiç yani önce anneme gidilecek bilmem ne fln dese inat yapardım o ayrıKızlar az önce bir konu gördüm aslında bir çoğumuzun problemi benzer şeyler diye düşündüm.Kimi eşinden memlun değil kimi kendi ailesinden kimi eşinin ailesinden bazısı ise çok şanslı :) mesela şöyle bir algı var aynı şehirlerde olunca neden ilk kayınvalidelere gidilmek zorunda neden böyle şeyler bekliyorlar ? Veya bayramlarda neden ilk erkek tarafına gidilmek zorunda yoksa bazı kimseler tarafından ayıp etmiş olarak algılanıyor.Hiç böyle olaylar yaşadınız mı ? Böyle bir durumda kadın olarak ben kendimi ezilmiş hissediyorum biz kimsenin malı değiliz kimse bizi satın almadı veya kimsenin olmadık
Biz eşimle şükür hep ortak karar alırız o benim ailemde ne kadar durduysa bende onunkinde o kadar dururum hiç tek gitmedik ailelerimize,bu şekilde karar aldık hep ama kayınvalidem bir gün tavır alıp kendince ego kasmaya çalıştı neden ilk bana gelip sonra annene gitmediniz diye beş dakikada olsa ona uğramak zorundaymışızeşimde diğer geldiğimizde ilk sana gelip sonra onlara gideriz damlacross uzakta olduğu için ailesini çok özlüyor bu kadar büyütülecek bir şey yok dedi.Biz sıra sıra gidiyoruz dedi.Tabi bu muhabbetler hiç bitmedi hep bir beklenti ilk ona gitmemiz için.Neden böyle bir algı var biraz dertleşmek istedim kızlar
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?