Nedir bu dilimizin çektiği bizim elimizden?

DeliKizinDirdiri

Yangına Körük , Kavgaya Sırık...
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2008
6.155
428
363
Forumda konuları okudukça baygınlık geldi bana.
Hatalı yazanlardan biri de bensem uyarın bir güzel beni lütfen...
Nedir bu; gelio, konuşmuoruz, ii oldu, bilmiorum, gidio, didim, bebiş, kociş, anniş vb...
Ne hale getirdik dilimiz...
Yazı diline dikkat edelim biraz...
Konuşur gibi yazmak marifet olmuş.

Son düzenleme:
Bir konun buraya açılması için "çok" sorun olmasına gerek yok diye düşünüyorum.
Rahatsız ediyor beni...
Kendimi yeni nesil "emo"lar içinde gibi hissediyorum.
Modern konuşma çabası içinde gibi görünüp dilin katledildiğini düşünüyorum.

Evet bende şu Türkçe yazmayanlara, kısaltanlara, sesli harfleri kullanmayanlara sinir oluyorum...

Bir ara ben de kendimi çok kaptırmıştım bu şekilde yazmaya.
Baktım ki kendimle çelişiyorum.
Okulda öğrencilerime iş başvurusunda yapılacaklarla ilgili seminer verirken ya da düzgün yazmanın konuşmanın ne kadar önemli olduğunu anlatırken bu yaptığım ne kadar doğru olabilirdi ki?
Yaptıklarımla anlattıklarım uyuşmuyordu.
Kendi dilimizi kendimiz katlediyoruz çoğu zaman...

Turkce'nin gunumuzde geldigi hal, benim de hassas noktalarimdan biri. Bu forum yine iyi, siz bir de arkadaslik vb sitelerine bakin. Cok sinir bozucu.

Hadi cepten mesajlaşırken kontör hesabı sebebiyle öyle yazılabilir ama onun dışında hele de 'z' yi 's' olarak yazanlara deliriyorum.Kusura bakmasınlar. Vay efendim 'ösledim' - 'sefdim' -'yhaaa' bilmem ne :) Bir de ben 'dilci' olduğum için galiba, yazılışlara çok dikkat ederim. 'de' bağlacını dahi önemserim. Virgüller de mühimdir, bazen anlatmak istediğini doğru iletebilmek için büyük önem taşıyor.

Herkes bu kadar dikkat etmeyebilir, bunu anlayabilirim ama özen göstermeye çalışmak gerek elimizden geldiğince.

Son düzenleme:
Turkce'nin gunumuzde geldigi hal, benim de hassas noktalarimdan biri. Bu forum yine iyi, siz bir de arkadaslik vb sitelerine bakin. Cok sinir bozucu.
Bence sık sık birbirimizi bu tür hatalar yaptığımızda uyaralım ve dikkatli olmaya davet edelim.

Mesela Türkçenin kelimesinde kesme işareti konmaz diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

Hadi cepten mesajlaşırken kontör hesabı sebebiyle öyle yazılabilir ama onun dışında hele de 'z' yi 's' olarak yazanlara deliriyorum.Kusura bakmasınlar. Vay efendim 'ösledim' - 'sefdim' -'yhaaa' bilmem ne :)

shok sheker di mi yhaaa....
Bir de bu tarz yazışmalar var...
İllaki ingilizcede yan yana geldiğinde "ş" sesi olan "sh" kullanmaları lazım...

Katılıyorum...:13:
Çok güzel konu olmuş!
Türkçe'yi yanlış kullananların amacını ben de çok merak etmişimdir.. Yazı yazmak o kadar zor mu acaba? Yazdıkları gibi mi konuşuyorlar ki?

Bence sık sık birbirimizi bu tür hatalar yaptığımızda uyaralım ve dikkatli olmaya davet edelim.

Mesela Türkçenin kelimesinde kesme işareti konmaz diye biliyorum. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

Türkçenin derken Türkçe'nin diye yazılması gerekiyor diye biliyorum. Çünkü cümle içerisinde normalde büyük harfle yazılır,dolayısıyla da kesme işaretiyle ayırmak gerekir.

Ben eskiden hep uyarırdım.. Şimdi denk gelince yine dayanamayıp söylüyorum da dinleyen kim?

Bir de aklıma gelmişken: bu tarz furyalar Avrupa Yakası dizisindeki 'oha falan oldum' tarzı uslüplerin yaygınlık kazanmasıyla başladı. Daha önceleri de vardı tabii ki ama özellikle o dönemler itibaren ivme kazandı. Konuşma tarzından yazı tarzına geçiş yaptı. Harfleri yuvarlayarak konuşan o yeni nesil yok mu,deliriyorum.

Ağğğşkııığğmm :))) Ne sanıyorlar acaba böyle yapmakla çözebilmiş değilim. Daha seksi, daha alımlı, daha şirin veya daha zeki göstermiyor kimseyi. İlginç :)

Katılıyorum...:13:
Çok güzel konu olmuş!
Türkçe'yi yanlış kullananların amacını ben de çok merak etmişimdir.. Yazı yazmak o kadar zor mu acaba? Yazdıkları gibi mi konuşuyorlar ki?

Sanırım öyle...
Aslında kuralsız yazmak daha kolay geliyor.
Bir ara aşırı bir kopuş olmuştu bende, sürekli kelimeleri yutar gibi yazıyordum...
Sonra dönüp yazdıklarımı okuyamayınca hatamın farkına vardım...
Okumakta zorluk çekiyordum kendi yazdıklarımı ne rahatsız edici bir durum.

ben de baglaclar konusunda takintiliyim. hele en cok da, 'cokta umrumda' diye yazanlara sinir oluyorum. ay sunu ayir ve 'da' olarak yaz, 'ta' degil!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…