Nedir bu dilimizin çektiği bizim elimizden?

benim bilgisayarın tuşlarını kızım bozdu bazen geri dönüp bakamıyom zaman darlığından ama çokta olmuyor açtığım konulardada belirtiyom ama bazıları aşıyor kendini (blyrm.syledm.tmm ) bu ne şimdi

Türkçenin derken Türkçe'nin diye yazılması gerekiyor diye biliyorum. Çünkü cümle içerisinde normalde büyük harfle yazılır,dolayısıyla da kesme işaretiyle ayırmak gerekir.
Bu konuda forumdan Türk Dili ve Edebiyatı alanında yetkin bir arkadaşımız bizi aydınlatır umarım.
Ben eskiden hep uyarırdım.. Şimdi denk gelince yine dayanamayıp söylüyorum da dinleyen kim?
Aynı hataya bir kere daha düşersem kulağımı çek Laale.
evet bende (yhaaa:) lafına sinir oluyorum ya
Ne olur ki ya bağlacı kullanılsa silah zoruyla mı yazdırıyorlar acaba?

O şekilde yayarak ve yuvarlayarak konuşunca daha ilgi çekici hatta daha modern olunuyor artık...
Moda bu şimdi.

Son düzenleme:
ben de baglaclar konusunda takintiliyim. hele en cok da, 'cokta umrumda' diye yazanlara sinir oluyorum. ay sunu ayir ve 'da' olarak yaz, 'ta' degil!
Evet, anlam bozulmasına yol açıyor bu tür dikkatsizlikler... Dikkat etmek gerekiyor.
bu arada kocis ve bebis kelimeleri de bana cok komik geliyor. burada herkes oyle yaziyor ama, ilginc
Tamam bebeğiniz için bebişim dersiniz de bunu yazıya dökerken olduğu gibi dökmek niye?
Bana bebeğim demek daha candan geliyor...

Zaten topu topu 8 sesli harf var onları da yok sayacaksak ne anlamı kalıyor ki?

size rahatsız gelmiş olabilir hak veririm saydıklarınız arasında anniş kociş hatta ekleme yapayım cicim vs.. banada yapmacık gelir..fakat bu sayılanlar hatalı yazmaktan kaynaklanmıyor sadece 'gelio,ii' vs. girer ona..yoksa size sadece yapmacık geldiğinden öyle düşünüyor olabilirsiniz..siz mesaj yazarken hiç kısaltma yapmazmısınız;cvp,msj gibi belki insanlarda ii gibi şeyleri ondan yapıyordur nerden biliyorsunuz??hem benim bile yapmacık bulduğum şeyleri demekten ve duymaktan zevk alan insanlar var bende dahil o insanları yapmacıkla yada dilimizi güzel kullanalım demekle yargılayamayız ki..önemli olan günlük yaşamda Türkçemizi düzgün kullanmak..eğer siz yaşantınızdada çevrenizdeki tüm insanlara 'r'leri yutmadan cevap veriyorsanız ne mutlu ama insanları burda eleştirmekle düzeltileek birşey değil..ben mesela yeri gelir;öle,ii gibi kelimeleri kullanırım ama bu demek değildirki konuşma tarzımda öyle..

Türkçe olmadan Türk Kültürü olmaz,
Türk kültürü olmadan Türk Kimliği bulunmaz,
Kimliksizin öz güveni, özüne itibarı yoktur,
Özüne itibarı olmayanın haysiyeti olur mu?
Türk dediğin haysiyetsiz yaşamaz.

hassasiyetinize bir TÜRKÇE öğretmeni olarak çok teşekkür ediyorum

peki Türklerin yaşantısı yada itibarı ile bu konunun ne alakası var???yani yanlış anlamayın bende sizin gibi düşünüyorum aynen fakat arkadaş Türkçeyi kısaltan yada kendisine yapmacık gelen şeylerden bahsetmiş fakat Türklerle ilgili neden bu açıklamayı yaptınız anlamış değilim..o kısaltmayı yapanlar falan ne yani önem vermiyormudur dile??burada yapan demek değildir Türkçemizin içine etmiş yani..

Kürt Kimligi malesef taninmiyor Türkiyede,peki Kürt Halki haysiyetsizmi oluyor bu durumda?

Kürt Kimligi malesef taninmiyor Türkiyede,peki Kürt Halki haysiyetsizmi oluyor bu durumda?

hanımefendi belki öylesiniz fakat Türkiye'de iseniz bunu dile getirmeyin lütfen..o zaman göçmenler,yörükler,çeçenlerde konuşsun..Türkiye'de bir çok insan var farklı fakat şu Türk ve kürt ayrımını yapmayın artık...o hanımefendide onu demek istememiştir..bölücülüğe giriyor sizinki...yani dilden bahsederken kürt nerden çıktı??Türkiyede isen adam gibi Türkçeyi öğreneceksin...yok kürt ayrımı..ne yani bizde oturup kürtçeyemi dikkat edelim..yapmayın ya..hangi devirdeyiz..kürt ne ya???nedir bu kürtlerin ayaklanması bu konumda..Türkiyedeyiz uyumayalım...Türkiye'de yaşayan herkes Türkçeyi öğranecek zor geliyorsa haritadan seçsin yer ne denir daha........Türkiye'de ve hangi devirdeyiz hala Türk kürt konuşuluyor..kınıyorum şu kürtlerin böyle ayrımcılık yapmasını.Türkiyedeyiz ya..

Son düzenleme:

Kendimi birden yanlış anlaşılmış hissettim.
Amacım kiseyi yermek değil, sadece yazarken dikkatli olamız gerektiğidir.
Biz sahip çıkmazsak dilimize kimse sahip çıkmaz.
Ki bunu dedim diye insanları yargılandığım düşünülüyorsa varsın öyle olsun.
Sonuna kadar fikrimin arkasındayım.
Kimsenin güzelim dilimizi çarpıtarak kullanmasını doğru bulmuyorum.
Eski mesajlarıma bakıyorum ne kötü yazarmışım şimdi okurken "bunları nasıl yazmışım" diyorum.
Mümkün olduğunca "r" harfini yutmam. Daha önceki mesajlarımda belirtmiştim, işim gereği akıcı ve doğru Türkçe konuşmam gerekiyor.
Cep telefonunda eskiden kısaltma yapardım ancak onu da bıraktım.
Kısaltmaları sadece kısaltması uygun kelimelerde yaparım, vb. gibi örneğin.
Anniş,kociş gibi ifadelere yapmacık geliyor mu demişim. O zaman hatalı bir ifade kullanmışım.
Yapmacıktan ziyade gerçek dışı geliyor.
Konuşma dilini yazı diline çevirmek gereksiz bence...
Evde kociş diyebilir kişi ama bunu illaki yazı dilinde kullanmak zorunda mı?
Konuşma şeklimiz öyle olabilir, çok yakın çevremle genellike bulunduğum bölgenin yerek ağızı ile konuşurum ve bunu ülkemin zenginliği olarak görürüm.
Karadeniz bölgesinde, köylerinde, ilçelerinde, illerinde yerel ağızla konuşan ve bana çok samimi gelen ifadeler var. Ancak bu yazı diline yansırsa abartı olmaz mı?
Adana'nın yerel ağızını zevkle konuşurum ama yazarken "geliyom ben kele bacım goşuver hele ardımdan bakam" demiyorum.

Hepimiz hassas olmalıyız bu konuda.
Saygılar.

Asil o hanimefendinin yazdiklari bölücülüge giriyor.
Malesef ayrimi yapanlar yapiyor ellerinde güc var diye ve kalkip sonra kardesiz diyorlar.

Şimdi konu nereden nereye geldi...
Arkadaşımız branşının verdiği bir duygusallıkla yazmış neden bu açıdan gördünüz ki?

Ayırca altını çizdiğim cümleyi anlayamadım, açıklarsanız sevinirim.

ve evet, hoyratça yazıyorsak önem vermiyoruz demektir, zaten önem verilse o şekilde yazılmaz değil mi?

Asil o hanimefendinin yazdiklari bölücülüge giriyor.
Malesef ayrimi yapanlar yapiyor ellerinde güc var diye ve kalkip sonra kardesiz diyorlar.

Amacınız ne arkadaşım?
Konumuzu kapattırmak mı ceza almak mı?
Forum Kurallarını bile bile ihlal ettiğinize göre her ikisini de göze almışsınız!
Evet! Elimizde güç var! Dilimiz, kimliğimiz,vatanımız! Gurur duyuyoruz bunlarla,sizlere de sataşan olmadı!
Eğer beğenmiyorsanız keyfiniz bilir!
Akşam akşam insanın tadını kaçırmayın şurada!!!

Yaklaşımızı çok yanlış buldum bizim konuştuğumuz yazı dilinin yanlış kullanımı iken konuyu yanlış bir alana taşıdınız.
Çok kırıcı bir durum açıkcası....

Çok başka bir konuya çok başka bir anlam yüklüyorsunuz...
Şimdi gelecek her cevabı da yanlış bir manaya yönlendirip tartışma çıkmasına yol açacaksınız...
Bizim gibi saygıya değer hanımlara yakışmaz bence bu tutum...

Konumuz güzel bir çaba için olduğu halde neden bu alana çekilmek isteniyor anlamış değilim...

Son düzenleme:

zaten bende bunu dediklerinizi demiştim..anlamışım,anlatabilmişimde yani..önem vermenize lafım yok oyüzden fikrinize saygı duyarım..bende hemfikirim..zaten demiştim onlar size yapmacık geliyordur diye sizde kabullenmişsiniz..yani nedenir aynı üşünüyoruz..

o zaman başka biri kalkıpta ben köyde yaşıyorum köylüyüm diyerek aynı cümleyi kursa bu ne anlama geliyor????bakın burada kimse kürtüm,göçmenim vs. falan belirterek o türkçe öğretmeni olan arkadaşa hesap soramaz..yani onu koruyorum sanılmasın ama bu dediğim gibi bölücülüktür..konuyu başka yöne doğru götüren ben olmuyorum bu durumda..yani kendiniz diyorsunuz dilin yanlış kullanımından bahsediyoruz diye peki bu ;'kürt hassasiyeti'' sorusu ne oluyor????Türkçe dili ile ilgisi ne peki bu kürt sorununun????ayrıca başka anlam çıkartacaksınız diyerek önyargılı davranmanızada bravo yani..insanlara bu kadar peşin hükümlü olmayın..

Son düzenleme:
Ben kimseye kızmıyorum neden diye sorarsanız bazı insanlar sıcakkanlıdır kocaya:koçiş diye hitap eder kk'da o şekilde yazar bazılarıda çok geniştir kendini sıkmadan yazar ,(belkide yazamaz)bazılarıda hep kural kaide,düzen içinde olmayı sever bu şekilde yazar karekterler değişik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…