• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisan Bebişleri Ek Gıdaya Başlıyor :))

OHH yarasın bennuya .sevdiğimiz tarçını meltemcim bende denyecem..

deneme özge sakın deneme
bugun ddımlı bennuuya ek gıda vermesem ne yapar acaba
yogurt yapmadım ama sabah karnım agrıyodu dedıgımıde unuttum
aleynaya 3 4 aydede seklınde olan bıskuvıden yaptım bunu yedır dedım
9 u gecıyodu
11 de emzırıp uyuttum
uyandı markete gıttıkkapıda komsular sevdı
sesı cıkmıyo
eve geldım seftalıyı rendeledım yemıyo durmuyo
3 dak uyudu emerken yatırdım
1 saat ıçınde 2 kez emdı
snr yenı seftalı yaptım yarım seftalıydı
5 i gecerken zırladı emzırırken yanına yattım bende uyumusum aleyna 6 bucuga kadar hep emdıgını söyluyo
sonra pırınc unu ve nısasta karısık muhallebı yaptım
gene emzırdım
sımdı uyuttum 10 dak sonra gene uyandı gene emzırdım
ben anlamadım sutummu yok tarcınmı ıstahını act bu kızın karnı hıc doymadı b ugun
galıba sutum yok
dene yınede sen tarcını bakalım gece napcak

oğluma dün ananesi ilk defa brokoli - pataes püresi tatırdı bayılmış paşa oğlum benim.yemiş.

oğluma dün ananesi ilk defa brokoli - pataes püresi tatırdı bayılmış paşa oğlum benim.yemiş.

oh yarasın masallah
ben bayagı yedırme kararı aldım bennuyu
gece sabaha kadar emdı ılıklerıme kadar sömurdu valla tarcın mı actı iştahını yoksa doymuyomu memeyle anlamadım

oh yarasın masallah
ben bayagı yedırme kararı aldım bennuyu
gece sabaha kadar emdı ılıklerıme kadar sömurdu valla tarcın mı actı iştahını yoksa doymuyomu memeyle anlamadım

Aksine tarçının iştah kesici özelliği olması lazım. Diyet bisküvilerine falan koyuyorlar çünkü

kızlar ek gıda konuusnda çok araştırm ayaptığım için hem besleyici hemde çok güzel bi yöntem buldum..hani şu bebeişlere verdiğimiz sebze kavanoz mamaları varya onları daha besleyici hale şööle getirebilirmişiz:)))

bi teflon tavaya kaşığın ucuyla tereyağ yada 1 çay kaşığı zeytinyağı koyup sebze püresinin yarısını döküyoruz karıştıyoruz azcık da su ilave ediyoruz ocaktan almaya yakın bebeklerimize kullandığımız formül mamadan 3 kaşık koyup karıştırıyoruz.mamamız hazır.afiyet olsun bebeişlere.dün anneme söledim karşık sebze püresi yapmıştı onu bu şekilde yedirdi poyraza..

birde heronun sanırım gece biskiüsü var mavi paket ay şeklinde onu akşam üzeri sütünü içmediği zaman sütüne koymuş pouraz bayıla bayıla içmiş.canım anenm yaaa nasıl bakıo oğluşumaaa

dün sofrada poyraz ilkdefa yoğurt çorbasıyla tanışmış yüzünü buruşturmuş ama 2-3 kaşık içmiş paşam.onada alıştırcam oğlumu...

kızlar ek gıda konuusnda çok araştırm ayaptığım için hem besleyici hemde çok güzel bi yöntem buldum..hani şu bebeişlere verdiğimiz sebze kavanoz mamaları varya onları daha besleyici hale şööle getirebilirmişiz:)))

bi teflon tavaya kaşığın ucuyla tereyağ yada 1 çay kaşığı zeytinyağı koyup sebze püresinin yarısını döküyoruz karıştıyoruz azcık da su ilave ediyoruz ocaktan almaya yakın bebeklerimize kullandığımız formül mamadan 3 kaşık koyup karıştırıyoruz.mamamız hazır.afiyet olsun bebeişlere.dün anneme söledim karşık sebze püresi yapmıştı onu bu şekilde yedirdi poyraza..

birde heronun sanırım gece biskiüsü var mavi paket ay şeklinde onu akşam üzeri sütünü içmediği zaman sütüne koymuş pouraz bayıla bayıla içmiş.canım anenm yaaa nasıl bakıo oğluşumaaa

dün sofrada poyraz ilkdefa yoğurt çorbasıyla tanışmış yüzünü buruşturmuş ama 2-3 kaşık içmiş paşam.onada alıştırcam oğlumu...

hayrıyecım sen arastırıp yazyonya ben bunları hep arastırmıstım ama unutuyorum sen yazınca hatırlıyorum sagol canım
hero baby den bıze geldı obıskuvulerden
bıde sutlu muzlu bıskuvılı kahvaltı var dun onu yaptım sevdı bugunde 1 elmayı senın tarıf gıbı pışırdım ekledım ıçıne
çok begenerek yedı kızım

yogurlu corba eksı olurya ondan burusturmustur suratını
yarasın masallah poyraz beye annaneyede selam ellerıne saglık
babanneyede...........................................;;):nazar:

meltemcim sağol tatlım..bende not almasam unutuyom kuzum yaa öle heyecanla oğluma yeni bişiler araştırıyorumki.her aklıma yatanı uyguluyorum.eşe dostta soruyom tabi bide..bende aynı kahvaltıyı kullanıorum canım.bi hafta pekmezli bi hafta sütlü muzlu veriyorum.sıkılmasn diye.ama bian önce normal kahvaltıya geçmeyi iple çekiyorum..ya ananeye selamını iletirimde babanneye nie nazarlık yaptın anlamadım ne hayrı var oğluma :kızgın:

meltemcim sağol tatlım..bende not almasam unutuyom kuzum yaa öle heyecanla oğluma yeni bişiler araştırıyorumki.her aklıma yatanı uyguluyorum.eşe dostta soruyom tabi bide..bende aynı kahvaltıyı kullanıorum canım.bi hafta pekmezli bi hafta sütlü muzlu veriyorum.sıkılmasn diye.ama bian önce normal kahvaltıya geçmeyi iple çekiyorum..ya ananeye selamını iletirimde babanneye nie nazarlık yaptın anlamadım ne hayrı var oğluma :kızgın:

yok yok babanneye nokta nokta
nazar babanne harıc sana anlamında

ek gıdaya geçince bende sizin burdaki birikimlerinizden faydalancam elimin altında hazır bilgi olcak yuppiiiiiiiiiiiiii.hepiciğiniz sağolun şimdiden

ek gıdaya geçince bende sizin burdaki birikimlerinizden faydalancam elimin altında hazır bilgi olcak yuppiiiiiiiiiiiiii.hepiciğiniz sağolun şimdiden

ayyy basladı kopyacılar yazmasakmıkı
bugun kızıma sutlu muzlu kahvaltısını pekmezlı suyla hazırladım
1 tanede yumurta nın sarısını koydum valla ben bayıldım oda bayıldı tadına
peynırde eklemeyı dusunuyorum
öglenede patates ve havuclu bı seyler yapayım dıye dusunuyorum

arkadaşlar benim kızım dün 4ü bitirdi yeni 5 e girdik 4e girdiği zaman bende önce şeftali cam rendede rendeleyip suyunu verdim i,çti elma yaptım aynı şekilde sevdi ama bağırsakları hazmedemedi çok zor oldu bıraktım erken diye
doktor yoğurt ver dedi yoğurt sevmedi bide midesine dokundumu ne hep kustu
havuç püresi verdim çok az onu beğendi ama hiç mide kabul etmedi 2 gün denedim onuda bıraktım şuan hiçbişekilde ek gıda vermiyorum sindirim sisteminin glişmemiş olduğunu bizzat tecrübe ettim şuan meme arrtı devam sütü veriyorum sütüm yetmiyo keşke yetsede sütüm başka bişe başlamasam

benimde oğlum 1 aydır emmiyordu.sağarak veriyordum.1 haftadır sütümde gelmiyor.günde 1 kere sağmama rağmen 50 cc çıkıyor.çook üzülüyorum

4-6 Ay

Anne sütü yeterli ise, en erken 5. aya kadar ek besinlere başlamamak uygundur. Ancak bu dönem bebeğin ek besinlere alıştırılma dönemi olarak kabul edilmeli ve bu dönemde ek besin miktarının az tutulmasına dikkat edilmelidir.

4-5. aydan itibaren ek besinlere yoğurt, meyve ve sebze pürelerini sırayla azar azar vererek başlayabilrsiniz. Sebze püreleri; patates, havuç, kabak, taze fasulye, marul gibi yeşil sebze, bir çorba kaşığı pirinç, bir çorba kaşığı mercimek ile hazırlanabilir. Bunlar; 4-5 bardak su ile kaynatılır, iyice pişince tel süzgeçten geçirilir, bir yaşına kadar tuz katmaya gerek yoktur. Ancak bebek almıyorsa şeker katılabilir. Sebze çorbalarında nitritlerin artmasına neden olan ıspanak ve maydanozu vermemeği tercih etmelisiniz.

Mevsimine göre elma, muz ve şeftali genellikle ilk denenen meyvelerdir. Meyveler çiğ veya pişmiş olarak hazırlanabilir. Daha önce ilk denenecek meyvenin portakal, mandalina veya limon olmamasına dikkat edilmesini önermiştim. Çünkü bu meyveler bazı çocuklarda gaz, karın ağrısı ve alerjiye neden olmaktadır. Ancak bu sorunlar görülmemişse bu meyvalar çok iyi birer C vitamini kaynağı oldukları için verebilirsiniz. Eğer sorun görülmüş ise de 6. aydan sonra muhakkak yeniden deneyiniz.

Annelerin en çok merak ettikleri konulardan biri de, kavun veya karpuzun bebeklere verilip verilemeyeceğidir. Bunlara 6-7. aylardan sonra başlanabilir, fakat besin değerinin düşük ve vitaminden fakir olduğu unutulmamalıdır.

Bebeklere meyve verirken dikkat etmemiz gereken bir başka nokta da; meyve ile anne sütünün birbirlerine yakın zamanlarda alındığında anne sütündeki demirin emilimini azaltması sebebiyle meyve ile anne sütü arasında 1,5-2 saat kadar ara verilmesi gerektiğidir. Aslında anne sütünü yeterli miktarda alan bir bebeğe meyve vermeğe 5. ayın sonunda veya 7. ayda başlamak daha iyi olacaktır.

Başlıca karbonhidrat kaynağı olan unlara da bu aylarda sütle pişirilerek başlanabilir. Unların yapısındaki nişaştanın kolay sindirilebilir hale gelmesi için ya 15 dakika kadar bir süre pişirilmeli veya daha önceden hafifçe kavrulmalıdır. Cezve içinde kahve pişirir gibi 1-2 dakikada hazırlanan muhallebilerde nişasta taneleri çiğ kalacağından bebekte gaza veya fermentasyon ishallerine neden olabilir. Bunun için ya unu çok kısık bir ateşte hafifçe kavurmalı ya da sütü sulandırarak daha uzun süre kaynaması sağlanmalıdır. İlk hazırlanan unlu muhallebiler akıcı bir kıvamda olmalı, giderek koyu bir kıvama ulaşılmalıdır. Bu dönemde kuskus, erişte, şehriye, makarna gibi hamurlu besinler verilmemelidir. Unutulmaması gereken bir nokta da muhallebinin günde bir öğünden fazla verilmemesi gerektiğidir.

6. aydan itibaren bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir verilebilir. Verilecek beyaz peynir suda bekletilmeli, sütün içine veya sebze çorbasının içine ezilerek katılmalıdır.

5.-6. aylardan itibaren bebeğinizin bardaktan içmesi için alıştırmalara başlayabilirsiniz.

Mama Örneği: Başlangıç için(5. ayda) iyice ezilerek püre haline getirilmiş havuç maması hazırlanabilir. Ilk havuç mamasına başlandıktan yaklaşık olarak 2 hafta kadar sonra mamaya 1 adette patates eklenebilir( 2 havuça 1 patates oranında). 5. ayın sonlarına gelindiğinde ise; mamaya püre haline getirilmiş 20 gram et eklenebilir. Bir günlük yeme planını şöyle ayarlayabilirsiniz: 3 öğün anne sütüne( her öğün 200 ml[ yaklaşık 1 su bardağından biraz az] ) karşılık 1 öğün sebze maması(100 gram havuç, 50 gram patates, 10 gram sıvı yağ) .

6. ayda ise sebze mamasının içeriği artık daha da zenginleştirilebilir. Örneğin; karnabahar, brokkoli gibi sebzeler mamalara eklenebilir. Hafta da bir kere de bir yumurtanın katı olarak pişirilmiş sarısının ¼’ünü verebilirsiniz. Ayrıca mamaya sütlü buğday ezmesi de ekleyebilirsiniz(200 ml. süt, 20 gram buğday ezmesi, 20 ml taze sıkılmış meyve suyu).

Günlük Öğün Planı Örneği: 2 veya 3 öğün süt (emzirerek veya kaşıkla), 1 öğün sebze maması, 1 öğün sütlü buğday ezmeli mama, 1 öğün taze sıkılmış meyve sulu, sütlü,buğday ezmeli mama.

7-8. AY

6. ayın sonundan itibaren, bebeğiniz tam bir öğün sebze püresi almaya başladığında, püreye bir çorba kaşığı kıyma koymak yararlı olacaktır. Ayrıca baharatsız ızgara köfte, haşlanmış balık veya tavuğun yağsız, beyaz eti didiklenerek küçük parçalar halinde sebze pürelerine eklenebilir.

Süte şeker yerine bal veya pekmez koyarak daha yararlı besinler kullanabiliriz.

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatlar da sebze püreleri, yoğurt veya değişik çorbalara katılarak verilebilir. Ancak bunların gaz yapmaması için, iyice pişirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek kabuklarından arındırılması çok önemlidir.

6-7. aydan itibaren tereyağ da sebze çorbalarının içinde verilebilir. Ancak bebeğinize vereceğiniz tereyağı bir çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca az miktarda ızgara köfteye de başlanabilir. Bir öğün ızgara köfte, balık veya tavuktan 30 gram kadar verilmesi yeterlidir. Merak edilen bir diğer nokta da bebeklere beyin vermenin faydalı olup olmadığıdır: Ne yazık ki beyinin büyük bir besleyici değeri yoktur ve bebek beslenmesinde önerilmemektedir.

8. aydan itibaren, artık bebeğinize uygun şekilde hazırlanmış sofra yemekleri verebilirsiniz. Bunlar etli dolmalar, tarhana çorbası, etli sebze yemekleri, şehriye çorbaları, ezilmiş makarna(haşlama suyu dökülmeden) ve pilav olabilir.

Sofra yemekleri ile birlikte, sularında ezilmiş ekmek içi de verebilirsiniz. Ancak yemeği vermeden sadece yemek sularının ekmekle verilmesi sakıncalıdır, bunu unutmamalısınız.

8. aydan itibaren 1-2 çorba kaşığı karaciğer rendesine de başlanabilir. Ancak karaciğer haftada birden daha fazla verilmez.

8. aydan itibaren yumurta sarısına da başlayabilirsiniz. Yumurta alerjisini önlemek için çok iyi pişirilmelidir. Yumurta başlandığında azar azar verip, giderek artırmak kuralına daha titizlikle uyulmalıdır. Haftada 2-3 defa yumurta verilebilir. Bir yaşına kadar yumurtanın akı verilmemelidir.

9-11. Ay

Bu aylarda bebeğinizin büyüme hızı yavaşlayacağı için, daha önceki aylara göre, alacağı anne sütü azalacaktır. İştahsızlık gibi görünen bu olayda, bebeğinizi zorlamayın.

Kuskus, erişte, şehriye, makarna gibi hamurlu besinleri bu aylardan itibaren yoğurtla karıştırıp verilebilir. Makarna ve benzeri hamurlu besinlerin haşlandıkları su atılmamalıdır. Hamurlu besinlere rendelenmiş peynir, yoğurt veya domates eklenerek besin değerleri artırılabilir.

Verilecek Mamanın Özellikleri: Artık mamanın iyice ezilerek püre haline getirilmesine gerk yoktur, mamayı çatalla ezmeniz yeterli... Artık bebeğinizin eline kendi kendine yiyebileceği besinleri de verebilirsiniz(ekmek, küçük parçalara ayrılmış-pişirilmiş et-sebze gibi...). Ancak şu konuya da dikkat etmek gerekir: Henüz bu dönemde bebeklerin dişleriyle öğüterek beslenme yetenekleri olmadığı için verilen besinlerin dil üzerinde ezilerek yutulabilecek besinler olması gerekir. Fındık, çiğ havuç gibi besinler bu dönem için henüz uygun değildir.

1 Yaş

Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, acılı ve baharatlı yiyecekler dışında evde hazırlanan erişkin besinlerinin tamamını yiyebilir.

kızlar ek gıda konusunda kahvaltısında bebişlere bazı yerlerde reçel falan verin diyo eee 1 yaşına kadar şeker yasak nasıl oluyo şimdi anlamadım birde ballı kaşık mamaları var balda yasak anam benim akılım çok karışıyo şu ek gıda olayında yaa

benimde çok kafam karışıyor bu ek gıda olayına .herşeyi okuyoruz araştırıyoruz ondan kaynaklanıyor bence . çünkü değişik tarifler değişik mama tarifleri var hangisini versem diye çok düşünüyorum .ya eksik verirsem veya fazla olursa ya dokunursa alerji yaparsa ,ne kadar zor ya. meyve suyu veriyorum sadece bugün yoğurt vericem artık içine bir bebe bisküvisi atarsam yutabilirmi acaba

Back
X