formasyon için YÖKün 5 nisan kararlarını incelemenizi tavsiye ederim. bundan sonra sadece eğitim fakültesi mezunları milli eğitimde öğretmen olabilecek.zaten bu yüzden birçok okulun fen edebiyat fakültelerindeki bölümlerin kadroları boş kaldı. ancak bu karardan önce fen edebiyata giren öğrencilerin formasyon hakkı var. yeni girenler için bu hak şimdilik kalktı,ileride gelir mi bilemem. gelse de bir çok arkadaşın dediği gibi atanma ayrı bir maraton zaten. ben bir eğitimciyim, elbette her insanın mutlaka okuması gerektiğine inanıyorum ama okurken de hayatı kaçırmamak gerekli bence.
edebiyat akademik olarak hayalinse yaşamını kuracağın şehirde bir üniversiteye girmeye çalış, evlenince de yaparsın elbette kolay değil bölüm okumak, sonuçta o bölümler bilim adamı yetiştirmek amaçlı kuruluyor. eski türkçesi, osmanlıcası, metin incelemesi gibi bir sürü akademik şey seni bekliyor. ama yok ben öğretmen olmak istiyorum dersen de direkt eğitim fakültesine gir ve onun eğitimini al. hem bu kadar zorlanmazsın, hem de bir getirilip bir kaldırılan formasyonun sıkıntısıyla uğraşmazsın.
balıkesir güzel yer ama işi oraya taşıyamayız dersen, nişanlınla düşün taşın belki bir yıl ayrı kalırsınız sonra geçiş yaparsın(ama geçiş için hem not ortalaman yüksek olacak hem de gitmek istediğin üniversite kontenjan açacak yani bir yıl sonra gelirsin diye de heveslendirmek istemem seni)
bu kararı sen vereceksin umarım verdiğin kararla mutlu olursun...