• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oğlum için ne yapabilirim?

zeynep69

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2011
154
20
318
Kastamonu
selam arkadaşlar..şimdi ben size mevcut durumu özetleyeyim..benim altı yaşında bir oğlum var bu sene ilkokula başlıyor.oğlum sessiz ve sakin bir bebek olarak büyüdü.oldukça usluydu.iki sene önce kreşe başladı.ilk hafta çocuğunuz fazla sakin sanki başka bir dünyada yaşıyor demeye başladı hocaları..o haftada oğlum gözüm ağrıyor demeye başladı.göz doktoruna götürdük.hipermetrop çıktı ileri derecede.gözlük takmaya başladık..hocaları bir problem yok demeye başladılar..görme bozukluğundan kaynaklanıyormuş çocuğunuz çok değişti demeye başladılar..neyse geçen sene başka bir kereşe gitti oradaki öğretmeni de sizin çocuğunuz sanki başka bir dünyada yaşıyor dikkatini çekemiyorum.bazen sesleniyorum beni duymuyor dedi..neyse işitme testi yapıldı problem yok.aldım çocuğu bir çocuk psikoloğuna götürdüm öğretmeninin tavsiyesi üzerine.çocuğunuzun karakteri bu dedi.öğretmeni ders esnasında bazı uyarılar göndersin.arada dokunsun dimi ali falan desin dedi.oğlum ilk dönem tek başına takılmayı tercih etti öğretmeni sosyalleşemiyor dedi.ikinci dönem arkadaşlarıyla kaynaşınca problem kalmadı..birde çok arkadaş seçiyor.bir arkadaşı diğerine bir yanlış mı yaptı.bir daha onu arkadaşı olarak görmüyor.hani vurar iter falan değil.misal vuran arkadaşına kızmıyor ama vurulan çocuk ağlarken biri gülsün ona o gülen çocuk o ağlarken dalga geçti diye bir daha yüzüne bakmıyor.şimdi yeni bir okula başladı..öğretmeni bugün eşime siz bu çocuğa ne yaptınız hiç konuşmuyor demiş...:( hani özgüveni yok çocuğun..birşey alacak olalım annem ne isterse onu alalım diyor oğlum diyorum sen kullanacaksın senin tercih yapman lazım..yook senin beğendiğini ben beeğnirim diyor..korkuyorum sonuçta ilkokul 4 yıl aynı okula gidecek..ben bu çocuğu nasıl açabilirim...kendine güvenmesini daha atak olmasını nasıl sağlayabiliirm..:(

Evde sizinle ve babası ile iletişimi nasıl? Kardeşi yok sanırım değil mi? Dışarıda parka filan götürdüğünüzde dikkatinizi çeken bir şeyler olmadı mı hep öğretmenlerinin söylemlerini kullanmışsınız?

hayır ama ben ısrar etmeden ben söylemeden hiçbir şeyi yapmaz..atıyorum sabah kahvaltı ettirmek için belki yirmi kere hadi oğlum diyorum..çıldırma noktasına yaklaştığımda korkup oturuyor sofraya..:(

Neden çıldırıyorsunuz ki? Etmezse etmesin, bırakın aç kalsın, elbet bir yerde pes edecek ve o göbüş acıkacak :)

Evde sizinle ve babası ile iletişimi nasıl? Kardeşi yok sanırım değil mi? Dışarıda parka filan götürdüğünüzde dikkatinizi çeken bir şeyler olmadı mı hep öğretmenlerinin söylemlerini kullanmışsınız?
babayı hiç umursamıyor daha birkaç aydır benim ısrarlarımla babadan izin almaya başlıyoruz..beni çok seviyor benimle uyumak istiyor..ama sürekli başındayım sanki..hadi oğlum yemek vakti hadi oğlum ilaç vakti bu yemek ve ilaçlar yüzünden iyice geriliyoruz çünkü ben ısrar etmesem hiçbir şey yemeden duruyor..ilaçlarını kullanmamak için inat ediyor..kardeşi var.2.5 yaşında..onunla arası iyi..dışarıda parka falan gittiğimizde aslında problem yok arkadaşlarıyla beraber oynuyor ama misal lunapark a gidelim.üç bilet mi alındı..bir tanesiyle çarpışan arabaya bincem..diğerleriyle sen neyi istersen onda kullanalım diyor..

babayı hiç umursamıyor daha birkaç aydır benim ısrarlarımla babadan izin almaya başlıyoruz..beni çok seviyor benimle uyumak istiyor..ama sürekli başındayım sanki..hadi oğlum yemek vakti hadi oğlum ilaç vakti bu yemek ve ilaçlar yüzünden iyice geriliyoruz çünkü ben ısrar etmesem hiçbir şey yemeden duruyor..ilaçlarını kullanmamak için inat ediyor..kardeşi var.2.5 yaşında..onunla arası iyi..dışarıda parka falan gittiğimizde aslında problem yok arkadaşlarıyla beraber oynuyor ama misal lunapark a gidelim.üç bilet mi alındı..bir tanesiyle çarpışan arabaya bincem..diğerleriyle sen neyi istersen onda kullanalım diyor..

anladığım baba ile iletişimde sorun var? sizin baba ile aranız nasıl? evde birbirinize karşı umursamaz davranışlarınız var mı? Yanlış anlamayın ama bizde bir tabir vardır, gölge anneler deriz, çocuklarının üzerinde her an dolaşan anneler, yemek yedirmeye çalışan, uyurken bırakmayan, çocuk istediği diye dediğini yapan... yemeden bütün gün bir çocuk duramaz, dolabı tamamen kapatın ortalıkta yemek namına tek bir şey bırakmayın, bakın bakalım saat kaça kadar dayanacak en fazla öğleden sonra 3! tecrübe ile sabittir.. kardeş kıskançlığı da olabilir içinde biriktirmiş olabilir, sen abisin aman moduna sokulursa çocuklar içine kapanabiliyorlar yüklenen sorumluluk yüzünden...

Neden çıldırıyorsunuz ki? Etmezse etmesin, bırakın aç kalsın, elbet bir yerde pes edecek ve o göbüş acıkacak :)
okula gidiyor şu an sistem daha oturmadı..aslında bende sizin dediğiniz gibi düşünüyordum ama bir ay önce hem zatürre hem bronşit geçirdi..doktor beslenmesine dikkat edelim vücut direnci çok düşmüş dedi...şimdide dididniyorum bişeyler yesin diye..

çocuğunuz sizin otoritenizi haddinden fazla hissediyor olabilir, diğer yandan sizden takdir bekliyor olabilir. yanlış anlamayın ama yaklaşımınızla ilgili bir sıkıntı olduğunu hissettim. yerinizde olsam çocuğum ile biraz arkadaş gibi olmaya çalışırdım, birlikte oyun oynar, onu daha yakından tanımaya çalışırdım. sorunları öğretmenlerinin fark edip sizin fark etmemenizi biraz yadırgadım açıkçası.

okula gidiyor şu an sistem daha oturmadı..aslında bende sizin dediğiniz gibi düşünüyordum ama bir ay önce hem zatürre hem bronşit geçirdi..doktor beslenmesine dikkat edelim vücut direnci çok düşmüş dedi...şimdide dididniyorum bişeyler yesin diye..

Yanlış anlamayın beni nolur, iki çocuk annesi olarak konuşuyorum bu işler didinmeyle olmaz, kararlıkla olur, dirayetle olur. Siz bir kere otoriteyi sarsarsanız çocukta bunu kullanır. Yemek saati bellidir, yemek masada mutfakta yenir, koşa dolana vs. yenmez.. Yemeyen çocuk yoktur, yediremeyen anne vardır. 6 yaşında bir çocuğa da açlıktan bir şey olmaz.. hastalıkları hepimizin çocukları geçiriyor, zatürre bronşit zaten artık kreş hastalıkları, çocuklara yapıştı neredeyse, bizde bu konudan müzdaribiz ama bizde kurallar vardır ve değişmez... sizden biraz daha farklı olarak benim çocuklarımın arasında 1 yaş var ki bilmem elimde bir şeyle koşayım arkalarından ya da uyku vakti dediğimde evde isyan çıksın...

Çocukla kaliteli geçirilen zamanlar diyoruz ya siz ufaklığı biraz babaya verip dışarı çıkarttırsanız büyükle özel anlar yaratmaya başlasınız? dili de çözülür böylece oyunlarla konuştursanız belki de bir derdi var anlatamıyordur kuzu?

çocuğunuz sizin otoritenizi haddinden fazla hissediyor olabilir, diğer yandan sizden takdir bekliyor olabilir. yanlış anlamayın ama yaklaşımınızla ilgili bir sıkıntı olduğunu hissettim. yerinizde olsam çocuğum ile biraz arkadaş gibi olmaya çalışırdım, birlikte oyun oynar, onu daha yakından tanımaya çalışırdım. sorunları öğretmenlerinin fark edip sizin fark etmemenizi biraz yadırgadım açıkçası.
öğretmenlerinin sıkıntısı şu noktada..derste dikkati dağılıyor ve arkadaşlarıyla iyice tanıyana kadar pasif davranıyor.atak değil.ben zaten onunla oyun oynarken ilgisi hep yaptığımız şey üzerinde oluyor birde ben öyle çok gezmeye oturmaya gidemiyorum.genelde kuzenleri ve tanıdığımız bir iki ailenin çocuklarıyla temasına şahit oluyorum.o ortamda da haliyle sıkıntı yok..küçük bir yerde oturuyoruz.parka da gitsek bir iki arkadaşı ile karşılaşıyor onlarla oynuyor..zaten çalışan insanlarız ben akşam altıda geliyorm..hemen yemek yap peşinden yemek ye çocuklarla bir saat vakit geçir uyku saati yatır bu kadar gün bitiyor..inanın yaz bitti ne bir kez denize ne pikniğe gidecek vakit bulamadım..oğlumu ya babasıyla gönderdim yada halalarıyla gönderdim..ben gidemiyorum o mahrum kalmasın diye...

Yanlış anlamayın beni nolur, iki çocuk annesi olarak konuşuyorum bu işler didinmeyle olmaz, kararlıkla olur, dirayetle olur. Siz bir kere otoriteyi sarsarsanız çocukta bunu kullanır. Yemek saati bellidir, yemek masada mutfakta yenir, koşa dolana vs. yenmez.. Yemeyen çocuk yoktur, yediremeyen anne vardır. 6 yaşında bir çocuğa da açlıktan bir şey olmaz.. hastalıkları hepimizin çocukları geçiriyor, zatürre bronşit zaten artık kreş hastalıkları, çocuklara yapıştı neredeyse, bizde bu konudan müzdaribiz ama bizde kurallar vardır ve değişmez... sizden biraz daha farklı olarak benim çocuklarımın arasında 1 yaş var ki bilmem elimde bir şeyle koşayım arkalarından ya da uyku vakti dediğimde evde isyan çıksın...

Çocukla kaliteli geçirilen zamanlar diyoruz ya siz ufaklığı biraz babaya verip dışarı çıkarttırsanız büyükle özel anlar yaratmaya başlasınız? dili de çözülür böylece oyunlarla konuştursanız belki de bir derdi var anlatamıyordur kuzu?
zaten peşinden koşmuyorum masada oturup bekliyor tabağa el bile sürmüyor.ben yemek konusunda hiç problem yapan bir anne değilim normalde.mesela dün sabah tabağını hazırladım.yedi.saat7.30 öğlen okuldan geldi babaanneye gönderdim..oğlum bişeyler ye gidince dedim.bir dilim yağlı reçelli ekmek yemiş.akşam bende kayınvalideme gittim.akşam sekiz buçuk ben aç değilim.hiç ekmeksiz bir kepçe çorba yedi.o kadar.zaten dokuz buçukta yatıyor çok şükür uyku saati konusunda problem yaşamıyorum.
çocuğu dışarı çıkaracak biryer yokki ne alışveriş merkezi var.ne kapalı bir park..sadece bir çocuk parkı var oda deniz kenarında..şimdi burada havalar da bozdu..dışarıda soğuktan durulmuyor akşamları..gündüzde biz çalışıyoruz..:(

Çocuğunuzun okulunu değiştirin.Bu tür kreşlerde haftanın belirli günleri gelen pedagoglar vardır.Hem çocukla hem aileyle özel iletişim kurar.Kreşler dönem dönem ebeveynlere yönelik seminerler yapar onlara katılın.
Şimdi burda herkes kendi çocuğuna göre,benim çocuğum şunu yapar,bunu asla yaptırtmam,otorite şu bu demeyle olmaz bu işler.Her çocuk farklıdır.Kreşler çocuklara bakıcılık yapılsın diye yoklar.Çoxcuğun işikilerini,sosyalleşmesini,paylaşım ,hareket ve konuşma gelişimini kreşte öğrendiği geliştirici oyunlarla kazanır.Çocuğunuz üstün zekalı da olabilir.Bir çocuğun çok konuşuyor olması,çok sosyal olması onun üstün zekalı olduğunu göstermez.Bazen daha geri planda daha içine kapanık çocuklarda da bu durum olabilir.Ama yeteneklerini keşfetmek okul da ki öğretmenlerin görevi biraz da.

Bulunduğunuz yer ufak bir yerse daha iyi bir kreşe var mı acaba ? Bazen öğretmenlerde anlayamıyor çocuğu... farklı/yanlış değerlendirebiliyor.

Çocuğunuzun okulunu değiştirin.Bu tür kreşlerde haftanın belirli günleri gelen pedagoglar vardır.Hem çocukla hem aileyle özel iletişim kurar.Kreşler dönem dönem ebeveynlere yönelik seminerler yapar onlara katılın.
Şimdi burda herkes kendi çocuğuna göre,benim çocuğum şunu yapar,bunu asla yaptırtmam,otorite şu bu demeyle olmaz bu işler.Her çocuk farklıdır.Kreşler çocuklara bakıcılık yapılsın diye yoklar.Çoxcuğun işikilerini,sosyalleşmesini,paylaşım ,hareket ve konuşma gelişimini kreşte öğrendiği geliştirici oyunlarla kazanır.Çocuğunuz üstün zekalı da olabilir.Bir çocuğun çok konuşuyor olması,çok sosyal olması onun üstün zekalı olduğunu göstermez.Bazen daha geri planda daha içine kapanık çocuklarda da bu durum olabilir.Ama yeteneklerini keşfetmek okul da ki öğretmenlerin görevi biraz da.

oğlum artık ilkokula başladı...gittiği kreşin pedagoğu vardı bir problem yok dedi..götürdüğüm pedagog da karakter yapısı dedi sakinliği için..bana biraz şey gibi geliyor dokunmak istiyor benim oğlum evdede vakit geçirirken hep bişekilde temas kuruyor..bizim eğitim sistemimizdede bu olmadığı için problem yaşadığını düşünüyorum..görmek ve duymak yetmiyor benim oğluma..

Dokunmanın bir zararı yok.Eğitici oyunlar alın.İnternetten araştırabilirsiniz.Ve üçünüz oynayın.Kazandığında veya başarı gösterdiğinde sarılın.Puzzle olabilir.Veya hikaye kitabı alın.Okusun ve size anlatsın.Bu konuşmasını geliştirir.Arkadaşlarınızın çocuklarıyla vakit geçirmesini sağlayın.Size yapışık olmasın.Siz çalıştığınız için büyük ihtimalle sizi özlemesinden kaynaklanıyor.

Canım benim kızım da 6 yaşına kadar içine kapanık bir çocuktu kreşe gittiği halde çünkü yapısı öyleydi evde bizimle her şeyi konuşabilen babasıyla ve benimle alışverişe gittiğimizde kesinlikle kendi istediklerinin alınmasını isteyen (ki ben küçüklüğünden beri kendi seçimlerini yapabilmesi adına ona bırakıyorum) sonra kardeşi oldu ve kızım ilkokula başladığında bir gün öğretmeni aradı çok kızınızda dikkat dağınıklığı olduğunu fark ettim ilk 5 dakikadan sonra dikkatini derse vermiyor dedi. Kızımı pedagoga götürmemi önerdi götürdüm tabii. Ama pedagogun dediği şey öğretmeniniz yanlış tespitte bulunmuş çocukta dikkat dağınıklığı filan yok ayrıca 6,5 yaşında olmasına rağmen 10 yaşındaki çocuk zekasına sahip dikkat dağınıklığı olan çocuklar konuşulanları dinlemez ve konuyla ilgili soru soruduğunda dinlemediği için net cevaplar veremez dedi. Dinlemiyormuş gibi görünüyor ama gayet mantıklı ve düzgün cevaplar veriyor dedi. Sonra 4-5 sean devam ettik resim yaptırmış pedagog iç dünyasına inmek için sonuç ne mi çıktı tamamen kardeş kıskançlığı resimde anne-baba ve kendisi çizmiş senin bir kardeşin de vardı onu yapmadın mı dediğinde ha o mu onu unutmuşum diye cevap vermiş kardeşiyle bırakın o ilgilensin mesela bezini getirmesini isteyin biraz daha büyüdüğünde kardeşinin üstünü giydirmesini isteyin dedi söylediklerini harfiyen uyguladım şimdi yine var o kıskançlık ama minimum derecede. Sizin çocuğunuzda da dışa vurmasa da içten içe kardeş kıskançlığı ya da kendini ikinci plana atılmış hissi olabilir.

Canım unutmaki her çocuk farklıdır. hatta kardeşler bile birbirine benzemez doktorun dediği gibi sakin bir çocuğunuz vardır. ama seçimleri konusunda onu biraz poh pohlasanız kendine güveni dahada artar mesela kendinize birşey alacaksanız seninde fikrini almak istiyorum senin seçimlerini çok beğeniyorum. Yada ona birşey alacağınızda birşey seçtiğinde ne kadar güzel bayıldım çok güzel şeyler seçiyorsun şeklinde destek verseniz. Yemek konusundada akşam sofra hazırlandığında bir birey gibi tabak ve çatalını koyup herkeze nasıl servis yapıyorsanız onada öyle yapsanız ve onunla hiç ilgilenmeden kendi yemeğinizi yeseniz bence kendine güveni artar şididen kolay gelsin :)

Canım benim kızım da 6 yaşına kadar içine kapanık bir çocuktu kreşe gittiği halde çünkü yapısı öyleydi evde bizimle her şeyi konuşabilen babasıyla ve benimle alışverişe gittiğimizde kesinlikle kendi istediklerinin alınmasını isteyen (ki ben küçüklüğünden beri kendi seçimlerini yapabilmesi adına ona bırakıyorum) sonra kardeşi oldu ve kızım ilkokula başladığında bir gün öğretmeni aradı çok kızınızda dikkat dağınıklığı olduğunu fark ettim ilk 5 dakikadan sonra dikkatini derse vermiyor dedi. Kızımı pedagoga götürmemi önerdi götürdüm tabii. Ama pedagogun dediği şey öğretmeniniz yanlış tespitte bulunmuş çocukta dikkat dağınıklığı filan yok ayrıca 6,5 yaşında olmasına rağmen 10 yaşındaki çocuk zekasına sahip dikkat dağınıklığı olan çocuklar konuşulanları dinlemez ve konuyla ilgili soru soruduğunda dinlemediği için net cevaplar veremez dedi. Dinlemiyormuş gibi görünüyor ama gayet mantıklı ve düzgün cevaplar veriyor dedi. Sonra 4-5 sean devam ettik resim yaptırmış pedagog iç dünyasına inmek için sonuç ne mi çıktı tamamen kardeş kıskançlığı resimde anne-baba ve kendisi çizmiş senin bir kardeşin de vardı onu yapmadın mı dediğinde ha o mu onu unutmuşum diye cevap vermiş kardeşiyle bırakın o ilgilensin mesela bezini getirmesini isteyin biraz daha büyüdüğünde kardeşinin üstünü giydirmesini isteyin dedi söylediklerini harfiyen uyguladım şimdi yine var o kıskançlık ama minimum derecede. Sizin çocuğunuzda da dışa vurmasa da içten içe kardeş kıskançlığı ya da kendini ikinci plana atılmış hissi olabilir.
mutlaka her çocukta oluyor bu kardeş kıskançlığı az yada çok..benim kızım çok zor bir bebekti.oğluma da pedagog bir resim çizdirmişti..resimde kocaman bir ben kendisi,küçük bir baba ,evimiz ve bizden uzakta yüzü çok çirkin bir bebek..anlatmasını isteyince
babam evde demiş peki siz nerdesiniz(bizi evden ayrı çizmiş ve çok mutlu çizmiş)annemde ankaradayız demiş peki bu kim diye sormuş o benim kardeşim o sürekli ağlıyor demiş...oğlunuzun bütün dünyası sizsiniz dedi bana..sizi bu yüzden kocaman çizdi dedi..otoriteyi aslında abbaya bırakmak istiyorum ama asabi bir babası var.bu sefer nasıl beceriyor anlamıyorum küçücük bir meselede bile beraber sinir patlaması yaşıyorlar...sakinleştirmek yine bana kalıyor..öğle arası cevaplarınıza öğleden sonra cevap verebileceğim ancak..

Aslında bu yazdığınızdan çıkan sonuçta çocuğunuzun babasıyla ilgili sorunlarının da olduğu yani babanın biraz daha fazla zaman ayırıp ilgilenmesi gerekiyor. Dünyasına sadece sizi kabul etmiş sizden beklediği ilgiyi ve sevgiyi gördüğü için bu konuyu eşinizle ciddi anlamda konuşmanız gerekiyor. Benim eşimde çok sinirli bir yapıya sahiptir ve kızımla çocuğu anlaşmazlıklar olur. Ben araya hiçbir zaman girmem çünkü tatlı atışmaları ve küsmeleri vardır. Sonra eğer kızım haksız olduğunu düşünüyorsa gider babasının yanaklarını sıkar öper aşkım benim der. Eğer eşim haksızlık yaptığını düşünüyorsa (benim kızım biraz toplu) tombişim benim diyip mıncıklar tabii kızımdan cevap baba bana tombişim deme ben bıldırcınım o daha zayıf sonra barışırlar. Ama tabii eşimle bende sinirlerine hakim olması gerektiğini onların çocuk olduğunu ve onun stresli olduğunu zamanlarda anlamalarını beklemekle yanlış yaptığını filan çok anlattım zaman zaman hala da anlatıyorum ama işe yaradı.

Back
X