• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlum otizmli olabilir mi? Aynı şeyleri yaşayıp düzelen var mı?

Aynen benim de mutfakta iki cekmece bunlara ait. Caydanliktan kek kaliplarina kadar herseyle oyniyorlar. Bir de canta bulduk icine bant, buz torbasi ne varsa attik. Birine birsey oldugunda doktor cantasi cikiyor ortaya. Ama iste bunlar hep zamanla olan seyler.
Allah bağışlasın evlatlarınızı. Kaç aylıklar? Aslında tek istedikleri şey aynı ortamı paylaşmak, dikkat çekmek, görülmek, sevildiklerini hissetmek. O mutfak çekmecesi kaç bin liralık oyuncaklardan daha değerli

Allah bağışlasın evlatlarınızı. Kaç aylıklar? Aslında tek istedikleri şey aynı ortamı paylaşmak, dikkat çekmek, görülmek, sevildiklerini hissetmek. O mutfak çekmecesi kaç bin liralık oyuncaklardan daha değerli
Benimkier 33 aylik oldular. Aynen iste mutfaktaysam onlar da mutfakta. Beraber is yapiyoruz. Iste evi supuruyorsam onlarin da supurgeleri var beraber supuruyoruz. Yerleri beraber siliyoruz. Bana gore bunlarin hepsi oyun. Birlikte vakit gecirdigimiz surece hic sorun olmuyor.
Birsey sorucam size. Sizinkiler 22 aylik diye okudum galiba onceki mesajinizda. Konusma durumlari nasil? Benimkiler 22 aylikken 50 kelime falan soyluyorlardi ama cok fazla kelimeli iletimimiz yoktu. Simdi cok hizli gelistiler bir sorun yok ama ikizlerde konusma konusu yasitlarina gore geriden geliyormus 6-8 ay kadar da sizin durumunuzu merak ettim

Benimkier 33 aylik oldular. Aynen iste mutfaktaysam onlar da mutfakta. Beraber is yapiyoruz. Iste evi supuruyorsam onlarin da supurgeleri var beraber supuruyoruz. Yerleri beraber siliyoruz. Bana gore bunlarin hepsi oyun. Birlikte vakit gecirdigimiz surece hic sorun olmuyor.
Birsey sorucam size. Sizinkiler 22 aylik diye okudum galiba onceki mesajinizda. Konusma durumlari nasil? Benimkiler 22 aylikken 50 kelime falan soyluyorlardi ama cok fazla kelimeli iletimimiz yoktu. Simdi cok hizli gelistiler bir sorun yok ama ikizlerde konusma konusu yasitlarina gore geriden geliyormus 6-8 ay kadar da sizin durumunuzu merak ettim
Kelime var ama canları isterse konuşuyorlar. Anlamsız kelimeler, heceler, ıh ıh diye işaret ile isteme daha kolay geliyor şu an. Bizdeki problem biri konuşkan biri değil. Biri zaten konuşuyor diye öteki geri çekilebiliyormuş. 3 yaşa kadar vakit verin dedi doktorumuz bize. Dediğiniz gibi geriden geliyor olabilirler. Bir de genel duruma bakmak lazım. Yok yere çocuğun üzerine gitmek her şeyi daha kötü yapıyor. Annenin babanın stresini çocuk sünger gibi çekiyor, daha çok geriliyorlar

Merhaba arkadaşlar, ben 1 yaşındaki oğlum için endişeleniyorum. Kendisi henüz yürüyemiyor, aslında koltuğun kenarından tutup çok rahat geçiş yapıyor ama yürümek istemiyor gibi geliyor. Bunun gibi çoğu şeyi yapabiliyor olmasına rağmen yapmıyor. Ya da ben öyle düşünmek istiyorum, çok endişeliyim. Canımı sıkan bazı bulguları aşağıya yazıyorum. Lütfen bu durumları yaşayıp da çocuğuna otizm teşhisi koyulmayan birisi varsa içime su serpebilir mi? Çarşamba günü zaten randevu aldık götüreceğiz ve ben daha fazla sabredemiyorum.

•Seslendiğimizde asla adına bakmıyor.

•Bye bye, alkış, gel git, al ver gibi komutları asla dinlemiyor.
•Kucakta durmaktan nefret ediyor, eğer ayakta tezgahta bir iş yapıyorsam veya evde geziyorsam kucağımda duruyor ama yüzüme değil etrafa bakıyor, tezgahta ne yaptığımla ilgileniyor ya da evin içinde ışıklı bir şey gördüğünde oraya kitlenip duruyor.

•Oyuncaklarıyla kullanım alanı dışında oynuyor, mesela parkenin üzerinde döndürüp izliyor, hangi oyuncağı olursa olsun eliyle itip peşinden emekliyor. Yere atıp eline alıp tekrar yere atıyor.

•Seslendiğimde zaten yüzüme bakmıyor ama elimde bir oyuncak gördüğünde veya bir şeyler anlatmaya calistigimda, konuştuğumda yine odağı elimdeki oluyor, yüzüme gözüme asla bakmıyor.

•Beni tanımıyor, onun için herkes gibi birisiyim. Mesela dışarıdan geldiğimde ya da dışarıya çıkmak için üstümü giyindiğimde ne arkamdan ağlıyor ne de beni gördüğü için heyecanlanıyor.

•Hiçbir kelime söylemiyor veya ben konuşurken beni taklit etmiyor.

•5 dakika bir yerde sabit durmuyor sürekli hareketli sürekli bir yere tırmanmaya çalışıyor ve sürekli bir şeye yetişmeye çalışıyormuş gibi davranıyor.

•Hâlâ biberonunu kendi tutmuyor, biberonunu verdiğimde ağzına götürüp yatıp yemiyor.

Ama bunların yanı sıra tipik otizmli çocuk hareketlerini de yapmıyor, mesela;
•Parmaklarını üst üste koyup ellerini sıkmıyor.
•Kendi etrafında dönmüyor, sallanmıyor.
•Gözlerini kırparken zorlanmıyor.
•Kafasını sağa sola vurmuyor veya sallamıyor.

•Kanat çırpmıyor.
Bugün için sanırım doktora gidecektiniz sonuçta haberdar eder misiniz ve inşallah Allah korktunuğunuz gibi çıkarmaz inşallah

Merhaba 2 yıl özel eğitim rehabilitasyon merkezinde çalıştım. Sizi endişelendirmek istemem uzman doktor bilir elbette, sadece bana da biraz şüpheli geldi. Otizmli öğrencilerimiz vardı. Ama hepsi birebir aynı şeyleri yapmıyordu. Hatta bazılarına nasıl bu teşhis koyulmuş diye şaşırdığımız da oluyordu. Sonuç eğer otizm ya da atipik çıkarsa üzülmeyin çünkü siz bilinçli bir annesiniz erken farketmişsiniz, ne kadar erken eğitim o kadar az belirti oluyor. Hiç üzülmeyin 🫂💐
Merhaba bende yazınızda çalışmanıza istinaden sormak isterim benim oğlum 10 ay on günlük adımlamaya başladı desteksiz bir aydır zaten emekliyor alkış var bay bay yapmaya çalışıyor kapı gıcırtıaında oynuyor kuşlar nerede diyince cana bakar baba nerde diyimce babasına beni biliyor ama anne demiyor gel diyimce gelir bir haftadır hep işaret parmağı havada hep gösteriyor ama herşey bilmediğinden bilinçsizce de olabiliyor ama hep işaret ediyor çok hareketli sabit durmuyor ama oyuncaklarla çok işi olmuyor ya atıyor ya ısırıyor ismine çoğunlukla bakar ama bakmadığı da oluyor ama sadece del del diyor başka tekrarı yok bilinçli kelime yok sizce erken mi internette millet sürekli paylaşıyor şu ayda bunu ded bunu yedi içti iki aylık tuvalet eğitmi veren gördüm

Kelime var ama canları isterse konuşuyorlar. Anlamsız kelimeler, heceler, ıh ıh diye işaret ile isteme daha kolay geliyor şu an. Bizdeki problem biri konuşkan biri değil. Biri zaten konuşuyor diye öteki geri çekilebiliyormuş. 3 yaşa kadar vakit verin dedi doktorumuz bize. Dediğiniz gibi geriden geliyor olabilirler. Bir de genel duruma bakmak lazım. Yok yere çocuğun üzerine gitmek her şeyi daha kötü yapıyor. Annenin babanın stresini çocuk sünger gibi çekiyor, daha çok geriliyorlar
AA ayni dinamik bizde de var. biri iliskilerindeki lider rolunu ustlendi digeri de onu takip eden oldu bir sure. Oglum sosyal olarak dis dunya ile butun iletisimi ustlendi, kizimda onun uzerinden dolayli olarak iletisimde kaldi bir sure. Ben bunu arastirdim epey. Ikizlerde cok yaygin bir durummus. Her zaman lider-takipci gorev dagilimi oluyormus. Bu sebeplede 3 yasina kadar ayirmayin deniliyor. Benimkiler krese gidiyorlar 1 yasindan beri. Orada da benzer dinamikleri vardi. Oglum gider birsey ister kizimda pesinden gidip onun istediginden isterdi.
Dil konusunu da arastirmistim, cunku 2 yasinda kreste cocuklar catir catir konusurlarken benimkiler hala takiliyordu :D onda da iste ikizlerin konusmasi tek cocuklara gore 6-8 ay geriden gelmesinin cok olasi oldugunu, bunun cocuklarin zekasi ile ilgili olmadigi sadece ebebeynlerinin 2 cocuk icin ayirabildikleri zamanin tek cocuk kadar cok olmadigiymis. Doktorumuzda bazi cocuklar boyledir 3.5 yasindan sonra konusmazlarsa o zaman bakariz dedi. Zaten bir kac ay sonra bulbul kesildiler basima.

AA ayni dinamik bizde de var. biri iliskilerindeki lider rolunu ustlendi digeri de onu takip eden oldu bir sure. Oglum sosyal olarak dis dunya ile butun iletisimi ustlendi, kizimda onun uzerinden dolayli olarak iletisimde kaldi bir sure. Ben bunu arastirdim epey. Ikizlerde cok yaygin bir durummus. Her zaman lider-takipci gorev dagilimi oluyormus. Bu sebeplede 3 yasina kadar ayirmayin deniliyor. Benimkiler krese gidiyorlar 1 yasindan beri. Orada da benzer dinamikleri vardi. Oglum gider birsey ister kizimda pesinden gidip onun istediginden isterdi.
Dil konusunu da arastirmistim, cunku 2 yasinda kreste cocuklar catir catir konusurlarken benimkiler hala takiliyordu :D onda da iste ikizlerin konusmasi tek cocuklara gore 6-8 ay geriden gelmesinin cok olasi oldugunu, bunun cocuklarin zekasi ile ilgili olmadigi sadece ebebeynlerinin 2 cocuk icin ayirabildikleri zamanin tek cocuk kadar cok olmadigiymis. Doktorumuzda bazi cocuklar boyledir 3.5 yasindan sonra konusmazlarsa o zaman bakariz dedi. Zaten bir kac ay sonra bulbul kesildiler basima.
Sizin adınıza çok sevindim. Onlar konuşmaya başlayınca siz de rahatlamışsınızdır. Bizimkilere de en kısa sürede konuşmaya başlar inşallah 🙏🏻

Merhaba bende yazınızda çalışmanıza istinaden sormak isterim benim oğlum 10 ay on günlük adımlamaya başladı desteksiz bir aydır zaten emekliyor alkış var bay bay yapmaya çalışıyor kapı gıcırtıaında oynuyor kuşlar nerede diyince cana bakar baba nerde diyimce babasına beni biliyor ama anne demiyor gel diyimce gelir bir haftadır hep işaret parmağı havada hep gösteriyor ama herşey bilmediğinden bilinçsizce de olabiliyor ama hep işaret ediyor çok hareketli sabit durmuyor ama oyuncaklarla çok işi olmuyor ya atıyor ya ısırıyor ismine çoğunlukla bakar ama bakmadığı da oluyor ama sadece del del diyor başka tekrarı yok bilinçli kelime yok sizce erken mi internette millet sürekli paylaşıyor şu ayda bunu ded bunu yedi içti iki aylık tuvalet eğitmi veren gördüm
Gelişimi bana normal geldi. Otizmden şüphelenmek için hhiiiiçç ismine bakmaması, hiç taklit etmemesi beklenebilir. Baba diyince babasına bakmadı falan güzel gelişmeler. Bazen bir şeye odaklanıp ismine bakmıyorlar sjsjdj bebekler çok komik 😅🥰 onunla bol bol sohbet edin işaret ettiği şeylerin ismini söyleyin konuşmasını geliştirmek amacıyla🌻 telaşlanacak bir şy görmedim 🧿

baba nerde diyimce babasına beni biliyor ama anne demiyor gel diyimce gelir bir haftadır hep işaret parmağı havada hep gösteriyor ama herşey bilmediğinden bilinçsizce de olabiliyor ama hep işaret ediyor çok hareketli sabit durmuyor ama oyuncaklarla çok işi olmuyor ya atıyor ya ısırıyor ismine çoğunlukla bakar ama bakmadığı da oluyor ama sadece del del diyor başka tekrarı yok bilinçli kelime yok sizce erken mi internette millet sürekli paylaşıyor şu ayda bunu ded bunu yedi içti iki aylık tuvalet eğitmi veren gördüm
Nacizane fikrimi söylemek istiyorum. Genel gelişimi ayına, yaşına uygunsa diğer çocuklarla kendi çocuğunuzu kıyaslamayın. İşaret etme varsa konuşma da peşine geliyor diye biliyorum. Canı istemiyor olabilir, inatçı olabilir, başka şeylere meraklı olabilir tamamen karakter meselesi. Baba kelimesi söylemesi kolay mesela anne geç gelebilir. Benimkiler 1.5 yaşa kadar anne demediler 😄 Yine 1.5-2 yaş sonrasında oyuncaklarıyla gerçek anlamda oynamaya başladılar. Tuvalet eğitimi yine kendi çocuklarım için çok erken olduğunu, gelişim açısından doğru olmadığını düşünüyorum. Merdivene tek ayak basmaya başlayınca tabure aldık el yıkamayı öğretmeye başladık. Sonra 2 yaşta diş diş sonra 2.5-3 yaş tuvalet. Adım adım kendi planım öyle.

Bana da biraz şüpheli geldi ama doktora gitmeden de doldurmayın kendinizi. Umarım bir şeyi yoktur. Otizm varsa da moralinizi bozmayın. Eğitim ve ilgiyle gayet güzel yol alıyorlar. Şimdilik içinizi ferah tutun. Hayırlı haberler alırsınız inşallah.

Gelişimi bana normal geldi. Otizmden şüphelenmek için hhiiiiçç ismine bakmaması, hiç taklit etmemesi beklenebilir. Baba diyince babasına bakmadı falan güzel gelişmeler. Bazen bir şeye odaklanıp ismine bakmıyorlar sjsjdj bebekler çok komik 😅🥰 onunla bol bol sohbet edin işaret ettiği şeylerin ismini söyleyin konuşmasını geliştirmek amacıyla🌻 telaşlanacak bir şy görmedim 🧿
Çok teşekkürler 😍

Kızlar tekrardan merhaba, doktora gittik bugün ve elhamdülillah bir şey çıkmadı, 1 haftadır sıfır ekran bile inanır mısınız çoğu şeyi değiştirdi. Ne kadar hata yapmışım meğer, 3-4 adım atmaya bile başladı, bay bay yapmaya başladı ve mucize gibi al-ver bile yapıyor. Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın, saçlarının tellerine zarar gelmesin. Destek ve bilgi veren yorumlarınız için de Allah razı olsun, iyi ki varsınız

@akrephanim @komachiko @Vintagewomen @Mstfamls @so lame @gkulata @albatroza @acelya_ @lilamint @Boleyn Kizi @tugbatopcu @buldumbenben

Kızlar tekrardan merhaba, doktora gittik bugün ve elhamdülillah bir şey çıkmadı, 1 haftadır sıfır ekran bile inanır mısınız çoğu şeyi değiştirdi. Ne kadar hata yapmışım meğer, 3-4 adım atmaya bile başladı, bay bay yapmaya başladı ve mucize gibi al-ver bile yapıyor. Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın, saçlarının tellerine zarar gelmesin. Destek ve bilgi veren yorumlarınız için de Allah razı olsun, iyi ki varsınız

@akrephanim @komachiko @Vintagewomen @Mstfamls @so lame @gkulata @albatroza @acelya_ @lilamint @Boleyn Kizi @tugbatopcu @buldumbenben
Anneler, özellikle ilk bebekte, ekstra inceleyici oluyor ve her sinyali olumsuz algılıyor. İlk bebeğimde takıldığım, kontrol ettiğim şeyler ikinci bebeğimde aklıma bile gelmiyor. İnşallah tüm yavrular sağlıklı mutlu ve huzurlu olurlar. ☘️

Benimde 28 tam 10 aylık oluyo bebeğim bende ara ara takıp soruyorum etrafta hiç yaşıtı yok öyle ev ziyaretleri falanda yok burda iş için taşındık ve çevremiz yok işin kötü yanı bebeği olanda yok çocuğum sosyalleşsin benim kızım 11 seneden sonra oldu 18 ve 11 yaşında 2 çocuğumdan sonra 10 aylık bebeğim oldu onlarda hiç böyle videolar falan görmemiştim şimdi iyice paranoyak olduk ve ailede olunca bilinçlendik biraz bebeğim çak ve alkış yapıo me me ma ma diyo baba diyodu unuttu sanırım göz teması var şuan tek dikkatimi çeken işaret etme yok ve arada yan yan sallanıyo yüzüne vuruyo bu arada diş yok hala abla ve abisine hatta babasına dahi gitmiyo sürekli ben ve teyzesinde takıntımı oluyo anlamadım uyku sorunumuz çok yüksek yanımda uyuyo kalktığım an uyanıyo gündüzleri uyutmak çok zor bu aylarda olup bu şekilde olan varmı merak ettim 3 ama her çocuk farklı bi tecrübe

İnan kendi evladım gibi sevindim Allah başka şey vermesin inşallah çok şükür

Benimde 28 tam 10 aylık oluyo bebeğim bende ara ara takıp soruyorum etrafta hiç yaşıtı yok öyle ev ziyaretleri falanda yok burda iş için taşındık ve çevremiz yok işin kötü yanı bebeği olanda yok çocuğum sosyalleşsin benim kızım 11 seneden sonra oldu 18 ve 11 yaşında 2 çocuğumdan sonra 10 aylık bebeğim oldu onlarda hiç böyle videolar falan görmemiştim şimdi iyice paranoyak olduk ve ailede olunca bilinçlendik biraz bebeğim çak ve alkış yapıo me me ma ma diyo baba diyodu unuttu sanırım göz teması var şuan tek dikkatimi çeken işaret etme yok ve arada yan yan sallanıyo yüzüne vuruyo bu arada diş yok hala abla ve abisine hatta babasına dahi gitmiyo sürekli ben ve teyzesinde takıntımı oluyo anlamadım uyku sorunumuz çok yüksek yanımda uyuyo kalktığım an uyanıyo gündüzleri uyutmak çok zor bu aylarda olup bu şekilde olan varmı merak ettim 3 ama her çocuk farklı bi tecrübe
Lütfen geç olmadan hemen bir doktora görünün, insan gördüklerinden çok etkileniyor ve sizin maşallah 3. yavrunuz, güzelliklerle sağlıcakla büyüsün inşallah, en yakın zamanda bir yere gösterin lütfen, ben söylediğiniz şeylerde çok büyük belirtiler göremedim, oğlum da 10 aylıkken hemen hemen böyleydi.

Lütfen geç olmadan hemen bir doktora görünün, insan gördüklerinden çok etkileniyor ve sizin maşallah 3. yavrunuz, güzelliklerle sağlıcakla büyüsün inşallah, en yakın zamanda bir yere gösterin lütfen, ben söylediğiniz şeylerde çok büyük belirtiler göremedim, oğlum da 10 aylıkken hemen hemen böyleydi.
Yaşını beklesem daha iyi değilmi birde çocuk psikiyatriyemi götürmeliyiz bugün bay bay yapmayıda öğrendi bu arada bişey yok aslında biz paronayak olduk

Bizde tv kapalı akşamları 2 saat falan açık oluyoda onada bakmıyo sizinkinede çok sevindim hayırlısıyla sağlıkla büyüsünler

Maşallah size iyi yapmışsınız, Rabbim en güzel günlerini görmeyi nasip etsin, sağlıcakla büyüsünler. Benim oğlum malesef çok kalabalığın içinde büyüyor, aşırı sosyal bir aile çevremiz var, ev ev geziyorum her hafta desem yeridir. İster istemez tv açık oluyor ve o da bakıyor. Ben de evde yemek yesin diye açıyorum, 3 gündür artık kesinlikle açmıyoruz, bütün ilgimizi de ona verdik. Oyun oynamasını henüz bilmiyor derken mesela şunlardan bahsediyorum;

Ksilofon aldık, çubuklarıyla alete vurmak yerine hemen ağzına sokuyor, defalarca da gösterdik

Arabalarını eliyle ileri geri itmiyor en basitinden

Motoru var, motorla geri geri gidebiliyor ama ileri ileri gidemiyor

Hiç farkertmez ne bulursa hemen halının üstünden kaçıp parkeye gidiyor, orda onu eliyle vura vura itiyor ve onu izliyor. Tek aktivitesi bu. Gerçi bir de arabalarının tekerleklerini eliyle döndürüyor.
Sonuç ne oldu acaba

Back
X