Merhaba arkadaşlar, ben 1 yaşındaki oğlum için endişeleniyorum. Kendisi henüz yürüyemiyor, aslında koltuğun kenarından tutup çok rahat geçiş yapıyor ama yürümek istemiyor gibi geliyor. Bunun gibi çoğu şeyi yapabiliyor olmasına rağmen yapmıyor. Ya da ben öyle düşünmek istiyorum, çok endişeliyim. Canımı sıkan bazı bulguları aşağıya yazıyorum. Lütfen bu durumları yaşayıp da çocuğuna otizm teşhisi koyulmayan birisi varsa içime su serpebilir mi? Çarşamba günü zaten randevu aldık götüreceğiz ve ben daha fazla sabredemiyorum.
•Seslendiğimizde asla adına bakmıyor.
•Bye bye, alkış, gel git, al ver gibi komutları asla dinlemiyor.
•Kucakta durmaktan nefret ediyor, eğer ayakta tezgahta bir iş yapıyorsam veya evde geziyorsam kucağımda duruyor ama yüzüme değil etrafa bakıyor, tezgahta ne yaptığımla ilgileniyor ya da evin içinde ışıklı bir şey gördüğünde oraya kitlenip duruyor.
•Oyuncaklarıyla kullanım alanı dışında oynuyor, mesela parkenin üzerinde döndürüp izliyor, hangi oyuncağı olursa olsun eliyle itip peşinden emekliyor. Yere atıp eline alıp tekrar yere atıyor.
•Seslendiğimde zaten yüzüme bakmıyor ama elimde bir oyuncak gördüğünde veya bir şeyler anlatmaya calistigimda, konuştuğumda yine odağı elimdeki oluyor, yüzüme gözüme asla bakmıyor.
•Beni tanımıyor, onun için herkes gibi birisiyim. Mesela dışarıdan geldiğimde ya da dışarıya çıkmak için üstümü giyindiğimde ne arkamdan ağlıyor ne de beni gördüğü için heyecanlanıyor.
•Hiçbir kelime söylemiyor veya ben konuşurken beni taklit etmiyor.
•5 dakika bir yerde sabit durmuyor sürekli hareketli sürekli bir yere tırmanmaya çalışıyor ve sürekli bir şeye yetişmeye çalışıyormuş gibi davranıyor.
•Hâlâ biberonunu kendi tutmuyor, biberonunu verdiğimde ağzına götürüp yatıp yemiyor.
Ama bunların yanı sıra tipik otizmli çocuk hareketlerini de yapmıyor, mesela;
•Parmaklarını üst üste koyup ellerini sıkmıyor.
•Kendi etrafında dönmüyor, sallanmıyor.
•Gözlerini kırparken zorlanmıyor.
•Kafasını sağa sola vurmuyor veya sallamıyor.
•Kanat çırpmıyor.