Ev işlerinde yardım dört yaşta başlıyor mesela. Böyle gider diye bir şey yok ama sizin çocuğu küçük olanlara göre iki kat fazla çaba göstermeniz gerekiyor. İstediği herhangi bir şey varsa tablo hazırlayıp isteğin büyüklüğüne göre gün koyup artıları topladığı takdirde gerçekleştirin. Pasta mı istiyor mesela, haftalık çizelge yapın. Çizelgeyi tamamlarsa gidip alın. Youtube’da ev işleri yapan çocukları açıp izletin planladığınızı göstermeden. İlk aklıma gelenler bunlar...Aldi iki sene ogretmeniyle sorumluluk alsin diye balik aldik. Ev islerinde yardim ettirdim ama yok degismiyor
Dr Özgür Bolat'ın "Beni Ödülle Cezalandırma" adlı kitabını okumanızı öneririm.Aslinda simdiye kadar hep cabaladim ama artik bebek olunca tahamulum kalmadi sanirim en az uc senedir cabaliyorum kendi yerse telefon odulu veriyor dum balik aldim beslesin sorumlulugu olsun diye uc sene evvel ama artik bir yerden sonra ne odul istiyor nede is yapmak. Bazen belki yanlis yapiyorum ama oglum bak evimizde huzursuzluk cikiyor neden yap hem odulun olsun hem huzurlu olalim diyorum ama değişen hicbirsey yok. Gecen yaz babasi odev yapmadan disari birakmiyordu. Aksam oluyor yapmiyor cikamiyor agliyordu ama ertesi gun ayni yine odev yapmiyor
Bunuda denedim ama birgun sabahtan aksam sekize ac kaldi odasini toplamiyorum ama uc gun ayni sekilde kaliyor en son topluyorum cunku evi böcek saricakSiz onun yerine beslemeyeceksiniz.
Siz onun yerine toplamayacaksınız.
Siz onu yedirmeyeceksiniz.
Bağırmayacaksınız.
Kızmayacaksınız.
"Aman ben yapayım ne olacak" demeyeceksiniz.
"Ama onun çocuğunda işe yarıyor" diye düşünmeyeceksiniz.
O an yapmıyor mu?
Alacaksınız karşınıza neden şu anda yapmadığını soracaksınız.
Balığı beslemezse hasta olacağını anlatacaksınız.
Anlattınız unuttu mu? Yine anlatacaksınız.
Ama siz beslemeyeceksiniz.
Bin kere unutsa bin kere anlatacaksınız
İllaki sonunda öğrenecek.
Uc senedir giydirmiyorum ama giyene kadar on kez tekrarliyorum artik yoruldumSiz haksızsınız bence eğer siz yetiştirdiyseniz kabahat sizde nine tarafından büyüdüyse onlardadır 8 yaşında bir çocuk kendi üstünü giyemiyor mu
Büyükleri eğitin demiyorum ki?Peki ama buyukleri bile ben egitememki anneme defalarca anne yigenime izin verme sana kufur etmesin saygi olsun diyorum yok kadin degismiyor ustelik kadin o kadar iyiki birsey soyleyince kiriliyor bu sefer onu kirdigim icin ben uzuluyorum. Evinde cocuklar duvarlari boyar ses cikarmaz tencere tava ne varsa. Ben zamaninda size kizdim pismanim der. Ama bu cocuklarada asiri iyi bu kadarda olmaz
Bu çocuk benim çocukluk halimin aynisi. Kendini savunamayan, hakkini arayamayan, ayağınıyere vurup istiyorum bana ne diyemeyen bir cocuktum ben de. Pasiftim hep gerideydim. Kardesimin varlığıyla da ezildim kendimi hic gösteremedim. Boyle hislerle büyüdüm. Yetiskinlikte de ailemin tahammülü kalmadigi icin bunlari hep yüzüme vurdular. Katlanamaz bir ağırlığın altina girdim. Sağlığım mahvoldu. Degersizlik beni mahvetti hasta etti. Hem ruhen hem bedenen. 25 yasinda var olduğumu farkettim. 25 yasinda bir birey oldugumu farkettim. Bunu sağlayan sey de psikoterapi hipnoterapi almam. Acilen cocugunuzu bir çocuk psikologuna götürün. Çok açık ve net sekilde söyliyorum. Benim gibi olmasini istemiyorsanız götürün. Ben ziyan oldum. 25 sene sonra toparlandim. Siz bu kadar beklemeyin. Onlem alin, bir yolunu bulun, çözülsün.Yani dedimki ben sensiz nefes alamamki olurum. Ben toplarim sikinti degil ama seni iyi insan olarak yetistirmek istiyorum. Aslinda sorun ona karsi duskunlugumu biliyor. Ne isterse yapiyorum disari ciksa bile korkarim pesindeyim surekli. Oda bunu biliyor sanirim birde cok asiri duygusal mesela ortamda bir cocuk birsey dese biri sakadan yemekde sana yok dese oturur aglar ve yemez ben yigenime soyleyince donup oda bana kizar. Arkadas ortamindada oyle anasinifinda kiz okulun ortak malini kullanma diyordu oda birakip agliyordu.
İşte 2.bebeğini yeni kucağına almış ve bir o kadar duygusal annenin tarifi. Aramıza hoşgeldiniz. 8 koca yıl tek olan, ailenin biricik gözbebeği olan ilk çocuklarımız, ikinci bebek gelince birden büyür. Annecikler iki çocuğa da yetişmek, küçüğün bakımlarını yaparken büyüğü ihmal ettiğini düşünmek, her şeyi en iyi yapabilmek gibi koşturmacalarda bazan ilk çocuklara kızar ve hep bir daha hiç kızmaya ağzım der. Ama bu döngü tekrarlanır durur. Bu süreçleri hepimiz yaşadık. Bunlar çok normal. Yazdıklarınız dan sizin ne kadar naif, düşünceli bir anne olduğunuzu hissedebiliyorum. Bu süreçte en önemli şey sizin ruh haliniz. Bunların olağan olduğunu düşünüp biraz rahatlayın. Bir de işte ah babalar...Çok iyi de olsalar bizim gibi düşünemiyorlar işte. Sorumluluklar paylaşılsa yükümüz de bu kadar ağır olmaz. İnanın bunlar hayatın tatlı telaşları. Bu kadar takmayın. Böyle böyle büyük çocuklar sorumlulukları öğrenecek. Bu birden olmuyor. Bazen ne kadar telkin etsek de, istemesek de kızıyoruz.Herkese merhaba benim 8 yasinda oglum 3 aylikda yeni bebegim var. Ogluma hergun neredeyse kiziyorum sonra kendime kiziyorum neden kizdim diye ama tutamiyorum kendimi. Belki oncedende boyleydi fakat o zaman bebek yoktu gozume batmiyordu. Odasi resmen cop kalemi acar copunu yere atar cikolata yer copunu yere atar yemek kendi yemez illaki sen yediricen yoksa ac. Bende artik buyudu boyle bir cocuk yetistirmeyeyim diyorum ama hergun evde huzursuzluk harici bir durum yok. Sabahlari bebekle uyuyorum bazem bugun kalktim daha kazagini giymemis babasina kizdim bu cocuk hasta olur niye giydirmedin diye oda diyorki koskoca cocuk giyin dedim giymedi napayim. Yani yataktan kalkinca giyinmesi icin bile en az 3 4 kere ikaz etmeniz gerekir. Bazen diyorum bosvereyom.gunah uzuluyor duygusal cocuk ama bazende boyle cocuk yetistirmeyeyim diyorum. Ne yapmaliyim
3 günde odayı böcek sarmaz.Bunuda denedim ama birgun sabahtan aksam sekize ac kaldi odasini toplamiyorum ama uc gun ayni sekilde kaliyor en son topluyorum cunku evi böcek saricak
3 günde hiçbir yeri böcek sarmaz.Bunuda denedim ama birgun sabahtan aksam sekize ac kaldi odasini toplamiyorum ama uc gun ayni sekilde kaliyor en son topluyorum cunku evi böcek saricak
Balık kısa sürüyor biz de almıştıkAldi iki sene ogretmeniyle sorumluluk alsin diye balik aldik. Ev islerinde yardim ettirdim ama yok degismiyor
Kuzum konu sahibi daha işin başında, siz master yap diyorsunuz.Dr Özgür Bolat'ın "Beni Ödülle Cezalandırma" adlı kitabını okumanızı öneririm.
Ne olmuşsa olmuş burda anne baba olarak tek çocuk mantgnda her işini siz görüp sorumluluk vermemssnz sonrada cocugnzdan bir şey beklyrsnz bu da minik bebekle.cok zor ama bir yerden baslyblrsnz.Herkese merhaba benim 8 yasinda oglum 3 aylikda yeni bebegim var. Ogluma hergun neredeyse kiziyorum sonra kendime kiziyorum neden kizdim diye ama tutamiyorum kendimi. Belki oncedende boyleydi fakat o zaman bebek yoktu gozume batmiyordu. Odasi resmen cop kalemi acar copunu yere atar cikolata yer copunu yere atar yemek kendi yemez illaki sen yediricen yoksa ac. Bende artik buyudu boyle bir cocuk yetistirmeyeyim diyorum ama hergun evde huzursuzluk harici bir durum yok. Sabahlari bebekle uyuyorum bazem bugun kalktim daha kazagini giymemis babasina kizdim bu cocuk hasta olur niye giydirmedin diye oda diyorki koskoca cocuk giyin dedim giymedi napayim. Yani yataktan kalkinca giyinmesi icin bile en az 3 4 kere ikaz etmeniz gerekir. Bazen diyorum bosvereyom.gunah uzuluyor duygusal cocuk ama bazende boyle cocuk yetistirmeyeyim diyorum. Ne yapmaliyim
Balık, kuş, hamster bunlar çok etkili yöntemlerdir.Balık kısa sürüyor biz de almıştık
Bence biraz gec kalmissiniz bastan bazi egitimler verilmeliydi. Su anda biraz zorlanabilirsiniz destek almalisiniz.Yani dedimki ben sensiz nefes alamamki olurum. Ben toplarim sikinti degil ama seni iyi insan olarak yetistirmek istiyorum. Aslinda sorun ona karsi duskunlugumu biliyor. Ne isterse yapiyorum disari ciksa bile korkarim pesindeyim surekli. Oda bunu biliyor sanirim birde cok asiri duygusal mesela ortamda bir cocuk birsey dese biri sakadan yemekde sana yok dese oturur aglar ve yemez ben yigenime soyleyince donup oda bana kizar. Arkadas ortamindada oyle anasinifinda kiz okulun ortak malini kullanma diyordu oda birakip agliyordu.
Üzülüyorum böyle çocuklara.Kuzum konu sahibi daha işin başında, siz master yap diyorsunuz.
Çocukla ilgilenen tüm yetişkinlerin tutum ve tavırları ofsayt.
Bir Allah’ın kulu biz napıyoruz? Dememiş anlaşılan.
Sınır çizme, sorumluluk verme, özbakım becerisi kazandırma hallolmamış, ödül-cezaya gelene kadar...
Bu konuya yazacak tavsiye bulamadım konunun uzmanı olarak o kadar söyleyeyim siz anlayın.
Sadece konu sahibinin konu başlığına cevap vereyim.
Evef haksızsınız üstelik hatalısınız da.
Çocuğunuzun söylediği söze de üzülmemek elde değil.
İnanin nerdeyse hergun konusuyorum daha az once oglum ben odani toplarim ama ben boyle cocuk yetirtirmek istemiyorum. Ben sana yeterli bir anne olamiyorum ne yapsam olmuyor dedim. Diyorki benle yapamiyorsan gideyim bu evden. Birde cok duygusal. Boyalari hep yerde az once ustune bastim pastel boyanin ayakkabi dolabindan bile pastel boya cikti. Kitabini biz vermesek kendi alip. Odev yapamiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?