Ogluma karsi haksizmiyim

En büyük korkularımdandır sorumsuz bir erkek yetiştirmek, bu yüzden ki işini yapsam 'yapmamaliydim' yapmasam 'çok mu üstüne gidiyorum, öğreteceğim derken sevgisiz mi bırakıyorum'... gerçekten çok zor, annelik hep bir şeyleri ölçme tartma...

Size gelince bence yardım alma vaktiniz geçiyor bile, değersizlik hissiyle bogusmasin oğlunuz...

Oğlum doğduğunda, 6 yaşındaki kızımın yemeğini hala ben yediriyordum.Geceleri kızım çok terlediği için 3 kez kıyafetlerini değiştiriyordum.Benim kızım sizin oğlunuz gibiydi. Fakat yetişemedim zaman aç kaldıkça, yorgunluktan güçsüz düşüp gece terli kıyafetlerini değiştirmedikçe, ben yetersizlik hissi ile kafayı yedikçe zamanla ilerleme katettik. Ama biz ailelerden uzağız. Yardım edecek kimsemiz yok. Her şey mükemmel olmuyor. Yeri geldi diş fırçalamadan yattı. Yeri geldi kıyafetleri terli kaldı ama o da biz de bir şekilde süreci aştık. Şimdi oğlum 4 yaşında. İkisi de çok uykusuz. Okul da olmayınca gece 12 gibi zor uyuyorlar. Yoruluyorum. Ama şöyle düşünmüyorum.Ben çabaladıkça daha çok yoruluyorum. Nasıl olsa büyüyünce bizden uzaklaşacaklar. Siz hiç 15 yaşında, giyinemeyen, yemeğini yemeyen çocuk gördünüz mü. Hayatın doğal akışı bu bir şekilde öğrenecekler. Hemen olmayacak. Bu arada 2 çocuğumun karakteri de çok farklı. İkincide de sanki yeni anne gibiydim. Ben hiç diğer anne ya da çocuklarla hatta kendi kardeşler arasında da kıyaslamıyorum. Eğer çok sıkıntıda hissediyorsanız bir pedagogdan yardım alın. Ben ne zaman pedagoğa gitsem doğal süreçten bahsedip kabullenmem şeklinde bilgi vermişti. Dediğim gibi aynı yöntemler farklı çocuklarda aynı işe yaramaz. Bu nedenle dışarıdan birinin bu yaşa kadar neden öğrenemedi ya da öğretmediniz gibi yorumları ile kaygılanmayın. Zamanla öğrenecek. Zaman, zaman, zaman. Size düşen ise sabretmek ve strese beklentiye girmemek. Siz kafanızı rahatlatırsanız süreci daha hızlı ve daha kolay atlatacaksın uz.

Haksızsınız tabiki. 8 diyorsunuz 18 değil küçücük çocuk o üstüne yeni kardeşi olmuş ilgi ondan gitmiş kimbilir ne yaşıyor içinde. Odasına çöp atıyorsa dağınıksa yemeğini hala kendi yiyemiyorsa bu sizin hatanız onun değil demek ki öğretememişsiniz. Sabahları uyuyacağınıza oğlunuzla ilgilenin. Hayretlik konu gerçekten

Kusura bakmayın ama bu konuşma tarzınız doğru değil. 8 yaşındaki bir çocukla sanki yetişkinmiş gibi hatta nerdeyse eşinizle dertleşir gibi konuşmanız yanlış. Şimdiye kadar da hep bu tutumda olduysanız çocuğun şuan yaptığı şeyler sürpriz olmamalı. Yeterli bir anne olamadığinızı hissedip üzülmeniz veya çocuğunuzu böyle yetiştirmek istemiyor oluşunuzu çözecek olan cocuğunuz değil, o bir yetişkin değil, sizin arkadaşınız veya psikoloğunuz değil. Onun sırtına böyle bir yük yükleyemezsiniz. Bence bir pedagogla görüşüp çocuğunuzla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini detaylıca konuşun. Bu şekilde devam ederseniz daha büyük problemler yaşamanız kaçınılmaz gibi duruyor açıkçası.

Uyardi diyorum ya ben uc yildir cabaliyorum balik aldim sorumlulugu alsin diye kendi yerse odul veriyorum yemezse ceza odev yapmazsa yazin disari cikamiyordu ama degisen hicbirsey yok

Ah iyi bir sey yaptıgınızı sanarak daha kötü yapıyorsunuz. Yerse ödül yemezse ceza ile yememe alışkanlığını daha da pekiştiriyorsunuz. Ödül ve ceza sistemi hiç bir zaman çözüm odaklı bir yaklasım degil aksine günü kurtardıgınızı düşünüp uzun vadede kötü alışkanlık kazanmasına neden oluyosunuz. Biraz çocuk gelişimi kitabı okumanızı tavsiye ederim. Yorumlarınızı okudum iyi bir şey yapmaya çalışırken bike hep hatalı yaklaşmıssınız. Bilgilenmeniz için çocukla iletişim kurma üzerine bol bol okumanız lazım. En azından 2. Cocukta daha sağlıklı ilerlersiniz.

Ben hem anne hem öğretmenim. Herkes o varlıklara aynı hevesle bağlanmayabiliyor maalesef, her yöntemin herkeste işe yaramadığı birçok durum var

Ben hem anne hem öğretmenim. Herkes o varlıklara aynı hevesle bağlanmayabiliyor maalesef, her yöntemin herkeste işe yaramadığı birçok durum var
Tabi her yöntem herkeste işe yaramaz. Ancak söz konusu bir çocuğa hayvan sevgisi aşılamak ise bu dediğinize kesinlikle katılmıyorum.

Benzer şeyleri yaşadım. Benim de kızıma annem baktı aynen. Yemeğini tv karşısında yatarak yiyordu resmen. 6 yaşına kadar bizimle yattı. Ama ben hamile
Olduğumu öğrendiğim anda duruma el attım. Gerçekten bebek gibi davranmışız. Onu da hazırladım kardeşine. Şimdi yaşının farkında,yemeğini yer, odasını toplar. Kardeşini oynatır ben yemek falan yapabilirim.

Yahu cocuk kendisi için bile sorumluluk tasiyamiyor, birak baska bir canliya. Bu nasil bir öneri? Cocuk odasini toplamiyor, hamsterin yemini, herseyi ilemi ilgilenecek?

Kiz kardesin zaten farkli yetismistir, sorumluluk sahibidir felan. Hiç sorumluluk alamayan birine canli emanet edilmez!

Önce cocugun rutini olmali, baze fix sorumluluklari olmali (özbakim, okul,..), özgüveni yerine gelmeli, sevildigini fakat kurallar oldugu bilincinde olmali,... Yani birsürü is. Bu evcil hayvan ile çözülecek birsey kesinlikle degil. Hatta hayvana yazik olur.

Evet işte o bakımı yapamayıp yine anneye atıyor.

Bu konuda size katılıyorum.
Çocuk daha kendi sorumluluğunu alamamışken başka bir canlının sorumluluğunu yüklemek hem amaca hizmet etmez hem çocuğun yükünü dolayısıyla yetersizlik duygusunu arttırır.
‘Çocuğum odasını toplamıyor, balık alalım beslesin de sorumluluk sahibi olsun bari’ yaklaşımını ben de anlayamadım.
Konu sahibi üç beş cevabi mesajında bunu vurgulamış ‘balık aldım oğluma bir süre sonra ilgilenmedi’ diye.
Bir çocuğa sorumluluk duygusu kazandırmak keşke bu kadar kolay olsaydı...

konuşmasanız daha iyiymiş

Tek cocuga bakamadan ikinciyi yapmis gibi gorunuyorsunuz.8 yasinda cop atamayan,yemek yiyemeyen,ustunu giyemeyen,odev yapamayan cocugun yanina bir de bebek eklenmis. Simdi kizmakta haksizsiniz maalesef

20 aylık oğlum var.
Çamaşır makinasına çamaşırları ona artırıyoruz. Makinanın programını hazırlayıp ona çalıştırtıyorum.
Kurutma makinası da aynı şekilde.
Kardeşinin yastığını getir dediğimde neredeyse getirir. Vs vs.

Bağımlı olmasın bana, kendi kararlarını ileride kendi alsın, kimseye ihtiyaç duymadan yük olmadan temel ihtiyaçlarını karşılasın.

Bugün ilk kez karşılıklı oturduk beraber kahvaltı ettik. Valla catalini kendi batırdı yiyeceğine yedi vs hiç müdahale etmedim.

Sizde bı sure izin verin bakalım ne yapacak, taş çatlasın 21 gün.
21 günün sonunda kendi yer giyinir. Odasına el atmayın kendi rahatsız olup toplar.

Siz de bı sure sonra rayına her şeyi oturtturursunuz.
Olay sıcakken insan çok geriliyor.
En yorgun zamanlarimiz şu an benimde 3 aylık olacak kızım var. Valla ev 2 çocuk gerçekten zor.

çok karışmayın evet. Özellikle kardeşi olması onu şu an etkilemiştir. Fırçalasın dişini fırçalamak istemiyorsa da fırçalamasın bir gece mesela. Çaktırmadan ilgilenin canını sıkmadan. Odasını da dağıtsın çocuk yani. Tertipli olmasını bekleyemeyiz bazı şeyler de içten gelir tüm suçlu siz değilsiniz. Anladığım kadarıyla kendi haliyle oyuncaklarıyla takılan rahat bir çocuk aslında.

Öncelikle lütfen oğlunuza sinirlendiğinizde derin bir nefes alın ve kızmayın. 8 yaş çocuk için internette yapabileceği becerilerde bulaşık makinesi boşaltmak bile var. Bunu bir anda bekleyemeyiz. Öncesinde hazırlamak lazım.

Kusura bakmayın ama yemeğini kendi yemiyorsa bu sizden kaynaklı. Kardesi olmadan önce onu bu duruma hazırlamalıydınız. Bir kaşık veriyorsanız 2 kaşık kendi yiyecekti. Siz yavaş yavaş yedirmeyi bırakacaktınız.
Bebek 3 aylıkmış daha. Yani 4 ay önceye kadar anne herseyini yaparken. Bebek dogdu. Artık yemeğini kendin yiyeceksin, üstünü kendin giyeceksin, odanı toplayacaksin bu sorumluluklar çok fazla gelir ona. Kardeşine tepki de oluşabilir.
8 yaşında olabilir , kardesi 3 aylık olabilir ama onunda sizin sevgi dolu yanınıza ihtiyacı var.

Oyuncaklara benim çözümüm : küçük kutulara koydum. Oynayacağını çıkarır. Oynadıktan sonra beraber toplarsınız.
Yemek için sevecegi tabak kaşıklar alabilirsiniz. Bunların hepsi bir anda olmaz. Zaman gerekli.
Öncelikle kazandırmak istediğiniz beceriyi seçin.Onu kazandırmaya çalışın. Sonra diğerine geçin.

bebek kaynaklı daha yorgun ve uykusuzsunuz. o yüzden tahammülünüz az ve 8 yaşındaki oğlunuza karşı daha az toleranslısınız. ama böyle yapmayın. çünkü oğlunuz şuanda zannediyor ki bebek olduğu için onu daha az seviyorsunuz. isterseniz imkanınız varsa evinize bir yardımcı alın. en azından yarım gün. oğlunuz bebeği kıskandığı için ve sizden ilgi istediği için de yapabileceği şeyleri yapmayıp sizden istiyor olabilir. görmemezlikten gelmeyin. ve kızmayın. psikolojik destek öneririm hem size hem oğlunuza.

bişey söyliycem.
birebir yaşamış biri olarak söylüyorum.
çocuğunun öyle davranmasının tek bir sebebi var.
kıskançlık...

bundan 21 sene önce ikiz kardeşlerim doğduğunda ben de böyle tepkiler göstermiştim ordan biliyorum
ay kıyamadım ona yaa şu an

edit: senle bi alakası olduğunu sanmıyorum kendine yüklenme yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…